Şahsen kazanılan paranın ortak hesaplanması ve giderler düşülerek kalan tutarın tasarruf ve o ayki harcamalara ayrılması taraftarıyım.

Şahsen kazanılan paranın ortak hesaplanması ve giderler düşülerek kalan tutarın tasarruf ve o ayki harcamalara ayrılması taraftarıyım.

İki tarafın da maaşı var fakat eşit değilse, bu 5 yöntem uygulanabilir.
Gelire Oranla Paylaşım:
Her bireyin maaşını göz önünde bulundurarak, toplam ev bütçesine katkıda bulunma oranını belirleyebilirsiniz.
Örneğin, kişinin maaşı diğerinin maaşının %60’ı ise, bütçeye katkıda bulunma oranı da bu orana göre ayarlanabilir.
Yüzde Bazlı Paylaşım:
Her iki kişi de maaşlarının belirli bir yüzdesini ev bütçesine katkı olarak ayırabilir.
Örneğin, her birey maaşının %40’ını bütçeye koyabilir. Bu, gelir farkını dikkate alarak daha adil bir paylaşım sağlar.
Ödenecek Kategorilere Göre Paylaşım:
Masrafları çeşitli kategorilere ayırarak, her kişinin kendi maaşına uygun bir şekilde katkıda bulunmasını sağlayabilirsiniz.
Örneğin, biri kira ve faturaları üstlenirken diğeri yiyecek ve eğlence masraflarını karşılayabilir.
Net Ödeme Miktarı:
İki kişi de belirli bir sabit miktarı ev bütçesine ödeyebilir. Bu miktarı, maaş farklarını göz önünde bulundurarak adil bir şekilde belirlemek önemlidir.
Gelir Sonrası Paylaşım:
Kalan bütçeyi, her kişinin maaşına orantılı olarak paylaşabilirsiniz. Öncelikle tüm sabit giderleri ödedikten sonra, kalan parayı maaşlara oranla bölüştürebilirsiniz.
Benim param benimdir. Ablam bu kafayla haareket etti, aldatildi, evden kovuldu mal gibi sifir birikimle ortada kaldi. Az bucuk aylik kazanci olmasa ayaga kalkamazdi, cocukta vardi. Kadinin kendine ait, kocadan da gizli birikimi, kenarda parasi olmali diye düşünüyorum. Ablam yaklasik 2 yilda babamlarda kalarak anca birikim yapip cocukla kendi evine cikabildi bu krizde.
Oyle hayat musterek vs diyerek kadini sömürmeye gerek yok.
Bende evliyim yaklasik 1 yil oldu. Esimle konustum. Gecimin kendisinde olmasini sorun etmedi. Etse evlenmezdim zaten. Kazancimin bir miktarini kendim o ay kafam eserse hesabina atarim. Giderlere de bir miktar destek olabilmek icin. Ama komple kazancimi asla atmam, ortak hesaba falan girismem. Bu attigimin disindaki para benimdir, yonetimi bana aittir. Bunu da ben kendim vicdanen atiyorum. Esimin boyle bir talebi de yoktu.
Esim para isterse durumum musaitse veririm. Tatil icin gereklidir mesela veririm gibi gibi. Ablami gordukten sonra kazancimi bir erkege tamamen teslim etmem. Erkeklerin sagi solu hic belli olmuyor. Kadinin mutlaka kendi yonettigi parasi olmali. Hayat musterek diyorsunuz ama bir tek para musterek. Ev isleri, cocuk bakiminda cogunuz ortada yoksunuz. Kadin yalniz kaliyor her turlu.
Esimle de boyle yurutuyoruz, hicbir sıkıntımız yok. Babamizda bizi bu konuma erkege finansal kole olalim diye getirmedi. Zor durumda kalirsaniz ayakta durabilin diye bu konuma getirdi. Ablam babamin onca emegine ragmen bir erkek karsisinda duramadi ekonomik ozgurlugu olsada duramadi parasini ona yedirmekten.
Kiz cocugunun parasi daha cok kendine kalmalidir. Kizim olsa da ayni seyi onun icin isterim. Dinende kadinin parasina rizasi varsa dokunabilirsiniz. Rizasi yoksa, kadinin parasini kendi paraniz gibi harcamayazsiniz.
Kadinin evi gecindirme gibi bir gorevi yoktur. Destek olur, erkegi rahatlatir, mal mulkte gereken destegi verir, ev alırsınız vs tamam. Ama kadin her kurusunu erkege vermek zorunda degil. Ortaya koymak zorunda da degil. Fitrati buna uygun yaratilmista degil. Erkek parasini kazandiginda aile kurabilirim der ama kadin kolay kolay demez. Fitrati buna programli degil çünkü.
Hesabi ortak yapalim her kurusu ortak kullanalim diyen erkekten de ben ev isinde, cocukta, yemekte ciddi bir ortaklik beklerim. Esim parami sorun etmediginden bu konulari sorun etmiyorum. Bunlari daha cok yukleniyorum cunku kendi istegimle calisiyorum ve param daha cok bana kaliyor.
Ama eger esim sorun etseydi, t*t*mu kaldiripta kendisi kalkmadan, kendisi faaliyete gecmeden ne temizlik yapardim, ne yemek yapardim. Onlarda da tam ortaklik beklerdim. Yok oyle hem hatunun parayi yiyeyim, hem hizmetini yiyeyim. Kadin sizin evinizde maasli isciniz degil.
İyi de kendisine karşı bu kadar güvensiz olduğunuz biriyle neden evleneceksiniz ki? İleride size kazık atılacağını öngörüyorsanız o kişiyle sevgili bile olmamanız lazım.
@tözel-seyyah bu mantikla işin sonunda zaten ölecegiz. Niye yasiyoruz, niye cabaliyoruz o zaman? Bu kendini biraz garantiye almak. Hayatinizdaki kisiler cok iyi insanlarda olabilir, olmayadabilir bunu zaman gosterir. Ama bu ihtimale karsi kendini guvenceye almak. Ona bakarsan bu kafa olmasa cogu kiz okumaz, meslek sahibi olmazdi. Kizlar meslek sahibi olmayi evlenince erkegi finanse edeyim diye yapmiyor. Ilerde, evlenirsem ortada kalirsam diye vs okuyor, ekonomik siddete karsi calisiyor. Mesele sadece evlilik ya da guvensizlik degil yani. Herkes duzgun olsa, erkeklerde duzgun olsa bizde bu garantilere gitmek zorunda kalmayiz. Annelerimiz bu yuzden bizi okuyun kocaniza muhtac olmayin diye yetistirdi cunku onlar cok cekmisler. Cok ekonomik siddet gormusler, elleri para gormemis. Irgat gibi evde karin tokluguna calismislar. Kadinlari bu dunyada evli olsunlar ya da olmasinlar kendilerini garanti altina almayi erkekler zorladi zaten. Birine guvenip evlensekte, tum ipleri ona teslim edemeyiz. Al seninim, beni tepe tepe kullan diyemeyiz. Erkeklerde diyemez bunu, dememeli de. Evlendik guvendik diye tum ipler karsiya teslim edilmez. Habil kabil de kardesti ama neler oldu degil mi? Ayni kandan olsalarda neler oldu aralarinda. El oglu/el insani neler neler yapmaz.
Ölmek hayatın en net ve kaçınılmaz gerçeğidir ama aldatılmak öyle değil. İlla beni aldatacak, paramı yiyecek diyorsanız bekar kalmaniz lazim
@tözel-seyyah bu devirde babana bile guvenmeyeceksin derler. Eş nedir ki? Evlat yetistiriyorsun seni huzur evine veriyorlar. Daha hayattayken paran icin kavga ediyorlar, ölunce şoyle soyle paylasalim diyorlar. Insanoglu nankordur. Bu kardes olsun, es olsun, arkadas olsun boyledir
Sizinle özelde konuşabilir miyiz lütfen
Helal olsun kadının dibisin yıllarca anlatmaya çalıştım kimse anlamıyor
Gizli Hanım aynı senin gibi düşünüyorum. Çok haklısın.
Yazdıklarınızı ve size hayran kaldım
Kadın adam ortak hesap açıp kadında çalışıyorsa para koyacak erkek çalışıyorsa para koyacak çünkü aile bunu gerektirir bir kişiye bu kadar sorumluluk yüklenmesi bence yanlış çünkü adam sorumluluktan sıkılıp soluğu başka yerde arayabilir kadın içinde geçerli bence her evlenen kişinin çalışması gerekir çünkü hayat oturunca akmıyor
şimdi bu konuda nerden baktıgımız onemli hukuken donun dısındakiler kıza verilir kesin bakmadım ama:D orta terazi kız tarafında ama eminim.
kişisel fikrim tabi birlikte calısılırsa misal bi restoranı işletiyorsunuz. dediğin gibi olur. hem iş hem ask ortaklıgı yani.
ama cogu insanda oldugu gibi 2 kişi de ayrı kazanıyorsa kazancların birbirine oranları onemli. tabi 3 ün 5in hesabını yapmamak gerek. ama ben kalben hani ayrılık olursa bu hesaba gore tutardım adaleti. ben 2 lira o 1 lira katkı yapmıssa. evlilik sonrası tüm edinimlerde yüzde 33 hakkını gönül rızasıyla o istemese bile zorla veririm. olmadı mehmetcık vakfına bagıslarım bende kalmaz yani. tabi bu oranı degğisken maaslar vs tam hesaplamak zor. kim sahsi ihtiyaclarına ne kadar koydu bi sürü şey var. benim bi yatım olup balıga gittiğimi düsünsek hadi yatı bölüştük. ama onu işletme gideri yıllarca benim kişisel harcamam oldu. ya da esim üstüne 100 elbise alıp ben 1 elbise ile takılırsam. yani bunlar az cok fazari hesaplanır. bosanmamak en güzeli yani. tam adalet saglamak ıcın excel tablosu tutmamız lazım:D
ama hakim amcalar sen öp basına koy yüzde 50 alırsan kız calısmazken bile.
bence evlenmissin artık bunları asmalı insanlar. ha diyelim paramı karım yedi karımdır yer derim. keza kocasıyla sidik yarıstıran kadında iticidir işte o su restorana gitmiş bende nusrete gidim esitleyim vs. o mutlu olcak sana sirayet etcek yani aslında winwin. yani para işleri oyle cok hesap edilirse gorulurki terazi illa kaymıs olcak cunku malum hersey karıscak. neyse pozitif seylerden bahsedelim ya:D
Cevap
25Cevap
17 yıldır evliyim. Ortak hesabımız var ve maaşlarımızı aldığımızda hemen o hesaba yollayıp hesap-kitap yaparız. 17 yıldır hiç aksatmadık ve eksi bakiye ile başladığımız hayatımızda çok şükür beklediğimizin ötesinde mal mülk sahibi olduk. Bazıları aileme yardım edeceğim tarzında cevaplar vermiş. Evden harcanan her kuruşu birbirinize söyleyin arkadaşlar. Ortaklık sadece aynı evde yaşmak değildir. Bu şekilde emin olun paranızın bereketi artar. Hayatın her noktası müşterektir, Maddi manevi fark etmez.
Aynı doğrultuda ilerliyoruz.
Kusura bakmayın da kadının Kazancı kadına aittir. Erkek ise evini her türlü geçindirmekle yükümlüdür. Kadın isterse evi ya da eşi için tasarruf eder. Bu erkekler çok uyanık olmaya başladı cidden. Bir evi geçindirecek gücünüz yoksa evlenmeyin. Kadından hem kadınlık yapmasını istiyor hem ev işleri yapmasını diliyor hem de çocuk doğurup çocuk büyütmesini bekliyorsunuz , ekstradan da “hanım sen git çalış getir beraber yicez “ diyeceksiniz. Ben yıllardır eşime verdim kazancımı , boşanma aşamasına geldiğimiz bir gün elim boş kaldı. Erkek ise her şeyi ben yaptım havasına giriyor. Burdan tüm bekar kadınlara öğüdümdür kesinlikle kazancınızı kendinize harcayın. Eşiniz değecek biriyse bazı şeylerin maddi sorumluluğunu alın sadece. Tecrübe konuşuyor. Ve bu hemen her evlilikte de böyle.
Benim param benim param onun parası yine benim param mantığı iyidir 😅
Şaka tabiki ortak olmalı gelir ve giderler
Her şakada bir gerçek var :D
Olabilir😎
Önceden böyle düşünürdüm ama artık evi erkek geçindirmeli kadın isterse parasını vermeli diye düşünüyorum.
Devir o devir değil artık.
Yok yok yaşanmaz.
Ben evlemeyi zaten düşünmüyorum, kadinin her daim birikimi olması gerek gizli de olsa biraz ayırmalı çünkü bunun ayrılma şeyi var ozaman ne halt yicek beş parasız cocuktavarsa onunla ortada kalicak erkekler cocuklarina da sahip çıkmıyor para vermez onun için kaç kadin var gidecek yeri parasi olmadığından dimdizlak kapinin onun de naparim diye düşünerek evlenmek lazım
Tadilat, tatil, çocuk masrafları vb. zaten erkeğin eğer eşi çalışıyorsa
Tek başına altından kalamayacağı şeyler konusunda ortak hareket etmek gerekir.
Ama erkek çalışıyor kadın ev hanımıysa masrafları kısarak eşine yine ortak kullanacağı hesap oluşturmalı
Artı onun için de ayrı hesap oluşturmalı kendi ihtiyaçlarını bir erkek bilemez sonuçta bilse de Anlamamaz sağlıksız şeyler alır ucuza kaçar bu yüzden kadın için ayrı hesap oluşturmalı.
kasa ortak olmalı ama parayı kim daha iyinyönetebiliyorsa o yönetmeli diye düşünüyorum, çünkü bazı kadınlar da erkekler da para yönetimini beceremiyor. bu yüzden evlilikler yıkılıyor. ben şahsen tasarruftan anlamayan birine kazancımı emanet etmem ama benden çok daha hakimse ekonomiye o yönetsin ben de rahatıma bakarım :))
Tabi ki benim param eşimin parası ama ben annemede yardım etmek isterim. Bu yüzden bence ev için ortak bir para verilmeli diğer kısımda eşler kendi parasını kendine harcamali eşimin ihtiyacı olursa benim param onun parasi tabiki
Kadının her zaman eşinden habersiz biriktirdiği bişeyler olmalı. Sonra m@l gibi ortada kalabilir.
Tecrübe konuşuyor.😊
Ev geçindirmek erkeğin görevidir bana göre. Evet hayat müşterek, yetmediği yerde eşten destek alınır tabiki, ama her ay rutin olarak kadın bütün parasını ortak hesaba çekip ordan ev geçindirmek çok çok yanlış. öyle bir adamın karısının gözünde saygınlığı kalmaz bence
Bir havuz olmalı. Oraya ortak para konulmalı ama geri kalan paralar kişilerin şahsına kalmalı. Diğer türlü kişisel alanlar çok etkileniyor.
Benim param, benim paramdır. Kocamın parası da benim paramdır. Kısacası hepsi benim.
Şaka bir yana herkesin parası kəndine ama koca parası da yerim.😼
Gelen para ortaya konur. Ortak bir hesaba atılır. Giderler çıkarıldıktan sonra, bir kısmı yine birikime gider. Kalan kısmı da herkes o hesapran ihtiyacı kadar harcaar gül gibi geçinip gider
Ben zaten borcu harcı biliyorum. Ödemelerimiz falan varken yarısını karşılayacak kadar gönderiyorum. Ya da eksideyse eşim onu eksiden çıkarıyorum. Onun dışında bizde şöyle. O evin giderlerini de benim giderlerimi de karşılıyor. Ben de birikim yapıyorum. Maaşımın çok küçük bir kısmını kendime harçlık yapıp kalanını komple birikime ayırıyorum. Şuana kadar çok iyi gittik bence.
bence her ay mesela kız 30 bin erkek 30 bin kazanılıyorsa birleştirilmeli giderler ona göre gitmeli o ay kişisel özel ihtiyaçlar varsa anlayış gösterilmeli birbirbirine
ıkınızınde parası cok olsun derdınız olmasın, az para derttır. medenı kanuna gore evlılıkteyken edınılen tum mallar yarı yarıyadır, halıyle kazançda oyle
İslam'a göre erkek kadının kazandığı paraya karışamaz. Erkek evi geçindiren dir. Ama evin hanımı ortak olsun dersede sorun olmaz.
Tabi canım ortak olmalı. Eşin gibi değil kankan gibi olmalı, sahiplenme duygun olmamalı, böyle sanalda kadın arkadaşların sohbetlerin olmalı. Evlilik mi kankalık mı belli olmayan işte kadını eşşek gibi gören erkek tipi kızlar 😂
Onunla olmam yasak ama olabilseydi o öderdi ne yalan söyleyim çünkü durumu çok iyi ama zaten hayal dünyasında yaşıyorum:)) ama ödemeye öderdim yani ☺️
İslam'a göre kadının çalıştığı kadına erkeğin ki ise eşi ve çocuklarına Allah evin sorumluluğunu erkege vermiştir
İslam'a göre kadının aldatmak günah ama çoğu erkek aldatıyor bence kadında bir bireydir kendi ayakları üstünde durabilir
@irrigate1993 yeterince kadınları somurdunuz
Cevap bulamadın dimi
Doğruları söyleyince
Herkesin parası kendine yediklerrini kendi alsın bi zahmet. Allah bilmez kızlar iş paraya geldimi evliya oluyor niyeyse
Tabiki ama kendi maaşımla , kendi ihtiyaçlarımı karşılarsam kuaför kılık kıyafet vs. bunun hesabını vermem..
Tc’de gider düşünce tasarrufa para mı kalıyormuş kaıdıdjssjks
Bu devirde kadının parası kadının erkeğin parası erkeğindir... Giderler ortak ödenmeli çünkü iki tarafın da bir birine güveni yok... En iyisi alman usulü işlemeli bu işler.
Evet onun kazandı para ikimizin. Benim kazandım para benim kendimin 😉
oooo karı parasıııı çaattturr çuuttur yeennniiiirrrrrr
yarı ortak yarı ayrı kazançların yarısı havuzda toplanır geri kalan özgür harcama alanı olur.
Ortak olmalı ama özellikle kadın biraz kenara ayırmalı
Bence ortak olmalı ama kişi ilk kendi masraflarından kalanını ortak etmeli
Yani kadını aptal yerine koyacaksa hiç o işe girilmesin
Çok elit bir yaklaşım.
Hesabını kitabını yapavaks
Yapacaksın ona göre eve koyacaksin kenara koyacaksin eger evleniyorsan hayat ortaksa parada ortak yok öyle benim senin o zaman evlenmeye gerek yok
Hayır eve erkek bakar
Zaten evlilikte senin benim diye bir sey olmamali
Büyük bi buluşmuş evet ')
Tamam abi sen öyle yap
Ortak olmali diger türlü saçma olur
Senin benim olmamalı evet
Evlilik olmasa direk daha iyi olur 😀
bence evet ortak olmalii
Elbette.
Ee tabi
Ayrı gayrı olmamalı
Evet