Yakin zamanda boyle bir munakasa yasadim. Cok basit bir sebepten personellere sinirlenip kendini kaybederek bizim maasimizi odedigini iddia etti arkadas, maasi kendi emegim ve bilgimle kazandigimi kolay kolay unutamayacagi sekilde izah ettim. Siz yasiyor musunuz boyle densizlikler?
"Senin maaşını ben ödüyorum." diyen müşteriye nasil cevap verirsiniz?
Değerli arkadaşım; bizim toplum olarak üslup sıkıntımız var. Lafa gelince yıl 2024 hangi çağda yaşıyoruz diyoruz, ancak genel izlenimim insanlar gerek bedensel davranış, gerek dil üslubu olarak 100 yıl öncesinin attığı tırnak olmaz. / olamayız.
Bir de tüm bu kabalıklara; ego, kompleks, kibir vb eklenince,
orta' da insan sıfatı kalmıyor.
Sorunuza gelince; sizi birilerinin egosal sözleri belirlemez. Kimse kimseyi, hele çalışanı hakir göremez. "sizin maaşınız ben ödüyorum"... bu laf polislere de çok söylenir.
Ancak kimse kimseye bedavadan bir şey dağıtmıyor, emekçiler / çalışanlar olmasa oooo her şey durun. Düşünsenize; otobüs şöförleri, taksiler, simitçiler, garsonlar, temizlik personelleri, market çalışanları aklınıza gelen her alanda ki çalışanlar sadece 1 saat görevlerinin başında olmasalar, ülke de kaos çıkar, ölü ruhu iner tüm şehirlere, ne tat kalır, ne keyif. Lütfen o ayaklı egonun lafına takılma onun lafı senin emeklerini hiç edemez. kendini geliştirememiş bir varlık de geç.
Bakin bu nasil bir tartışma oldu sizde bilemem fakat aynısını ben 1 yil kadar önce vergi dairesinden yaşadım. tabiki böyle bir uslup kullanmadım. Vezne kapanış saati 16:00 ben 15:55 de vezneye geldiğimde veznenin kapandığını ve hesap yaptığını söyledi. Bu vergi dairesi ve devlet kurumu. Trafikte zaten zar zor yetisiyorsun. sura bekliyorsun ve o hala arkada arkadaşına laf yetiştiriyor. Hali ole keyfi is yapan memurlar var. bunun tartışması oldu. hakli ya da haksiz da değilim. Insanlar bir birine yardimci olmali. belki sizin arkadaş da yardimci olsaydi bu olmazdi. karsilikli empati olmadığı zaman her şey zor dur. çobana yetki vermişler kuzulari ilk o kesmiş misali. anlayis her zaman iyidir. empati kurmakta yarar var..
Ben çalışan değil işverenim. Bazen böyle densiz musteriler çıkıyor. Sanki o 3 kuruşluk mali almasa bayacakmisiz havası veriyor. Ben de iade alın mali,. s*ktirsin gitsin, bir daha da gelmesin deyip arkamı dönüp gidiyorum. Daha da muhatap olmam öyle densizlerle. Personelimi de asla ezdirmem. Kizilacak , uyarilacak bir durum varsa da ben kendim uyarırim personelimi. Müşterinin haddine değil benim personelime ne yapacağını öğretmek. Belki ben talimat verdim onu uyguluyor personel.
Ticari işle uğraşan bazı esnaflar var müşteri memnuniyetini gözardı edip ukalalık yapanlara verilen tepkidir bir nevi.. Biz müşteriler sayesinde işini döndürüyorsun havan kime denmek isteniyor bir nevi .. Aslında etkiye tepki meselesi.. Esnaflara hak veriyorum çeşit çeşit insanlarla muhattap olmak zorunda kalıyorlar ama müşterilerinde haklılık payının olduğu durumlar da yaşanmıyor değil tabi..
Sen benim maaşımı ödesen ekstradan gelir gelirdi. Ekstradan gelir olmadığına göre öteki müşterilerden geliyordur. Senin verdiğin para patronun cebine giriyor. Ben de patronun oğlu olmadığıma göre problem bende değil derim.
İllaki olabiliyor. Polemiğe bile girmem çünkü işveren her zaman müsteriyi haklı bulur. Kullanıcı hatalı (Müsteri) şikayetlerinde bile durum bundan mütevellit.
Koşulsuz müşteriye ve işverene itaat ilişkisine gelemiyorum. İşveren benden fayda bekliyorsa haksız olan müşteri de olsa bana karşı savunamaz. Aksi yönde hareket etmek istiyorsa da benim yerime farklı bir çalışanla hareket edebilir elbette, orası da kendi kararıdır.
Benim emeğim ve çalışamlarımın olmadığı yerde senin paranın geçerliliği olmaz. Para emeğimin karşılığıdır zikke zikkee alırım. Ama sen zikke zikke emek verdiremezsin kimseye yallahh derim.
Musterinin gelip gelmemesi muessese sahibinin sorunu, benim maasimi kimse odemiyor. Bir ay boyunca yaptigim ise emek, bilgi ve tecrubemi verip karsiliginda aliyorum. Kazan kazan yani, babasinin hayrina yatirmiyor maasi.
Ne yapalim adam gelmeyecek diye istedigi hakareti edebilir mi? Boyle bir dusunce mi var? Herkes adabiyla hareket edecek, saygisizlik karsisinda saygi bekleyemezsin.
Yahu girmezse girmez batar kapatir. Ben cikar baska yerde yine calisirim. Benim kisiligime saygi duymayip sadece musteri odakli olan isletmenin kazanacagi paradan banane? Senin soyledigin mantikta adamlar bizim ekmegimizi veriyor ne isterlerse yaparlar.
Yahu sen daha calismaya basladin mi? Oturdugun yerden maasini veriyor da veriyor. Bende birilerinin maasini mi veriyorum? Devlete vergi oduyorum. Memurlara ben mi maas veriyorum? Marketten alisveris yaptim diye maaslarini ben mi oduyorum? Bu nasil sacma bir duz mantik. Calisma hayatinda biraz tecrube edin anlarsin. Iki kelimenin ucuncusunde de saygisizliga basvurmamayi da ogrenirsin bu arada.
Saygisizlik degil, gercekten merak ettim. Cunku musteri gelmedigindz cebune para girmiyorsa, demek ki cebine giren para musteriden geliyor yani daha ne kadar basit olabilir ki