Almanyada bamya gecen hafta 4,5€ idi kimse pahalı diye yüzüne bakmıyordu. Birde sosyal medyada gördüğüm şu tabloya bakın 👀

Almanyada bamya gecen hafta 4,5€ idi kimse pahalı diye yüzüne bakmıyordu. Birde sosyal medyada gördüğüm şu tabloya bakın 👀

Dünyanın her yerindeki ülkeleri aynı sistem ile yönetmeye çalışırsanız bazı ülkelerde başarı elde ederken bazı ülkelerde başarısızlık meydana gelir.
Çünkü her ülkenin yapısı aynı değildir.
Türkiyede demokrasi şu an doğru bir yönetim modeli değil.
Ülkemiz vergi ülkesi haline geldi devlet hiç bir üretimde rol almıyor özel sektör devleri tekelleri devlet yönetimi ile ortak hareket ediyor ve vergi yükü her zaman halkın omuzlarında kalıyor.
Bu da bir birini besleyen kısır bir döngüye sebep oluyor.
Örneğin devlet her yere hayvan çiftlikleri kursa hem istihdamı artırır hem hayvan sayısını artırır hem üretimi artırır hem de piyasayı aşağıya çeker.
Ama devleti yönetenler genelde devletin üretime girmemesi konusunda hem fikir çünkü üreten bir yapıdan para kazanılmaz.
Yani bizim ülkemizin yönetim şekli demokrasi olsa bile kanunların ciddi şekilde elden geçirilip babadan oğula devretme olayının önüne geçilmesi gerekiyor.
Adam kızını mecliste işe koymuş ve ne var bunda herkes yapıyor diyor.
Artık durum bu olmuşken sen bu ülkede üretimi artırabileceğini mi sanıyorsun?
Üretim için bir işletme açsan rakiplerin meclistekiler, onların akrabaları veya izin verdiği kişiler oluyor. bu sistemde bu düzende ilerleme kat edebilmek mümkün değil.
Ayrıca halkın da artık şu kendini bile geliştiremeyen dini zihniyetten kopması gerekiyor.
1945 den beri israil zulm ediyor. o tarihten beri boykot ediyorlar.
o günden bu güne boykot eden zihniyet hiç bir şey üretmemiş, hiçbir kültür geliştirmemiş , sahip olduğu inancı bile kendi inanları arasında yayamamış.
adamlar taa dünyanın bir ucundan buraya kahve kültürü getirip yayabiliyorlar gençlerimize.
Biz ise o gençleri kaybediyoruz. Gençlere satranç oynamayı bile yasaklıyoruz =)) sonra da gelişen topluma karşı sözde boykot yapıyoruz. tabi yersen
Şimdi en baştan almak gerekirse Türkiye dışardan çok fazla ürün alıyor ama dışarıya yeterince ürün satamıyor. Bide Ülkede adalet olmadığı için dışardan kimse parasını buraya getirmek istemiyor çünkü adalete güvenmedikleri için birileri bizim malımıza, paramıza, yatırımıza çöker diyorlar haklı olarak.
Ardından iktidar oy için akıl almaz vaatler veriyor ve bu vaatleri gerçekleştirmek için para lazım. Kasada para olmayınca para basıyorlar. Para basınca da paranın değeri azalıyor. Paranın değeri azalınca dövizde fırlıyor, ardından petrol de fırlıyor, çiftçi tarlasında traktörü süremeyince bamyanın oranı azalıyor.
Daha az olan şey daha değerli olur mantığıyla bamya 300 lira oluyor, daha fazla olan şeyin de değeri azalır mantığıyla TL'nin gücü dibi görüyor.
Türkiyede ki pahalılığın sebebi islamcı, cahil, paraya ruhunu satan insanlar. Rte yi musliman zannedip oy veriyorlar. Rte partisi iş sağlıyor diye oy veriyorlar. Rte yalanlarına inanıyorlar. 10 sene önce patır patır böyle giderse ekonomi çöker dediğinde ilkokulu zor bitirmiş din kardeşlerim uluslar arası alanda başarı sağlamış bu adamlara susun dinsiz kafirler diye tepki vermeseydi bugün bu durumda olmazdık. Hala daha pahalılığın sebebinin bir kısmını esnafa yüklüyorlar. Aynı rte nin kiracılara ev sahibiniz vicdansız size zam yapamaz demesini yemeleri gibi...
Daha çok para kazanma hırsı maalesef, ülkemizde maliyetinden çok fazla kar marjı ile ürünler satılıyor yani fahiş fiyat. Bu konuda da maalesef hiç bir denetim yok ancak şikayet edeceksiniz ki bakacaklar yoksa başta marketler, aracılar derken herkes kat ve kat acımadan inanların durumunu düşünmeden fiyat belirliyor böyle bir piyasa böyle bir rant dünyanın hiç bir yerinde yok!
Cevap
13Cevap
Ekonomi kötü maalesef
Türkiye'de çıkarcı primci insanlar maalesef çok fazla. ⚖️'Hukuk-Yasa👩⚖️ hiç adaletli bile işlemiyor ki. Hüvel Baki'nin Sustuğu Memleketimiz böyle bi b*kunda boğulan zihniyet. Türkiye'nin şu ana kadar ne diye teknolojisi ve medikal uzmanlıktan anlayabilen insan sayısı fazlalaşabilsin ki. Bu ülkede kol-kanat germek bile dilsiz şeytanlar diyarı.
zengini daha zengin fakiri daha fakir hale getirecek ekonomi politikası uygulanması.. bu sayede iktidar yandaşları varlıklarını iktidar değişse bile koruyabileceğine inanırken.. dış devletler buna destek vererek iktidarı ayakta tutmanın derdinde.. çünkü ucuz işgücü diğer devletlerin arzuladığı bişey.
Türkiye de pahalılığın birinci sebebi kötü ekonomik kararlar sonucu gelen reel enflasyon, ikinci sebebi de fırsatçı halkımız.
tarladan 10TL cıkan ürünler manav bu fiyata geliyor sorun aradaki zincirin halkası
Onu bulamayanlar da var, sesini kes yumul yavrum
Akıl ve ahlakın ucuz olduğu yerde , hayatlar pahalı olur.
Bura neresi ya bugün markette gördüm 130 liraydı kilosu
130 normal mi 🤯
Bence normal taze bamya her zaman pahalıydı zaten
Ben en son 2016’da babaanneme gelirken yemiştim kilosu 2 liraydı pazarda 8 yılda 130 kat 😶
Bu yine iyi sen kuru bamyanın kilosunu öğren bi de 😅
Hahaha iyi ki Türkiye’de değilim 😂
bide beğenmiyorsunuz kızlar dösidjxldlxxl
Raf ömrü çok kısa ve yetiştirmek toplmsk zor
allah yardımcımız olsun YAZIK BU MİLLETE
Tayyip ve oy verenler
Kgsu 80 bizde
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?