TÜİK Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdüğünü açıkladı. Siz bu büyümeyi hissediyor musunuz?
3 ay
TÜİK Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdüğünü açıkladı. Siz bu büyümeyi hissediyor musunuz?
Şimdi ben cahil ali veliye şunu anlatamıyorum yıllardır. Dİyorum ki Türkiye ekonomisi şu ekonomik buhrandan beri sürekli büyüyor. Nasıl büyüyor açız diyorlar. Diyorum ki heh işte çok sevdiğiniz liderinizin bakış açısı şu. Halk mı bananee yaaa benim oligarklarım büyüyor. Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez misali. Türkiy ekonomisinin %97 ünün ayın 24 ailenin elinden geçtiğini bilmeyen. Senelik 100 milyon tl ticaret yapınca kendini padişah sanan büyük adam sanan kekolara bu durumu anlatıyorum. Diyorum ki yaw adamlar ülkenin %97 sine sahipler maddi olarak. Geriye kalan 100 milyon + 15-20 milyon multeici de %3 ü yiyor. Görmüyormusun adam büyüyorum diyor. Bunu cahil aliye emine ye şöyle örneklendirmek istiyorum. sen 10 bin tl maaş alıyorsun adam 1000 tl maaş alıyor. Hükümet çıkıyor diyorki 10 + 1000 = benim ülkemde kişi başına gelir 505 tl. Sen de diyorsun ki ne diyo lan bu ben 10 tl alıyorum ne 505 i. Oğlum cahil ali ile eminenin seviyesine düşüp empati yapmaya çalıştığım şu 1 dakika da beynim yandı Dolayısıyla benden bu kadar. Sİz bu kadar fakirlik çekiyorken ülke bu kadar büyüyorsa bilin ki sizin arayıp bulamadığınız o işleri, sizin hakkınız olan o paralar başkalarına peşkeş çekiliyor. Utanmadan bunu büyüme diye paylaşıyorlar. Siz taraftarlar da slk gibi büyük lider ülke ekonomisi büyüdü diye kutluyorsunuz.
Ekonomik rakamlara bakarsak, ülkenin malvarlığını satmadan kendi kaynaklarımızla büyüme yoluyla; 1929-1947 arası hep cari fazla vermişiz. 2. Dünya savaşına özgü, açlık olmuş. Çünkü erkekler askerliğe alınınca, tarımda çalışacak nüfus azalmıştı. Ekonomide asıl bozulma , Adnan Menderesin ülkeyi aşırı borçlandırmasıyla başladı. Bir tane bilimsel makele atayım, bu paragrafı bitirmeden
https://dergipark. org. tr/en/download/article-file/1233512 Atatürk ve İnönü döneminde ekonomik başarıların, Adnan Menderes döneminde nasıl batırıldığı, detaylı ele alınmış.
Yine de 2002 ye kadar, kendimize yetiyorduk. Bir memur maaşıyla, 10 kişi geçiniyordu, şu an ise; üç kişi ancak geçiniyor. Zira AKP;
-Atatürkün kurduğu tüm fabrikaları sattı ve böylece yerli üretimi bitirdi
-Madenleri yabancılara borç karşılığı sattı ve böylece yerli maden kalmadı
-Hibrit tohumu, kimyasal gübre ve ilaçlı tarımı zorunlu hale getirdi. Böylece tarım maliyetleri, hızla arttı. Çiftçi kazanamamaya başladı ve tarımı bıraktı. Köyler, böylece büyük oranda boşaldı
- Tarıma bağlı sanayi de tamamen çöktü.
Yani kendimize yetebilen bir ülke iken, her şeyi ithal etmek zorunda kaldık ve bu da dövize bağlı olmamıza neden oldu. Bu da hayat pahalılığına ve dışa bağlı kalmamıza neden oldu. Bir savaş çıksa, aç kalırız aç. Çünkü Gübreyi, ithal ham maddelerle üretiyoruz. Gübre olmasa, ekim yapamayız.
Muhalefet iktidara gelse, bu krizden çıkması çok zor görünüyor. Önce sığınmacılar gönderilecek ki kıt kaynaklar bize yetsin. Sığınmacılar da gönüllü gitmez. Sığınmacıları gönderebilsek bile, tarım ve sanayinin 1990 lardaki duruma dönmesi ve kendimize yetebilir hale gelmemiz; 10 seneyi rahat bulur. Geleceğimizi, hiç parlak göremiyorum. Ama yine de bir Mustafa Kemalin Askeri olarak , ülkemdeyim ve mücadele edeceğim. Tanrı, yardımcımız olsun
Şimdi çok basit bir şey diyeceğim. Eğer bir ülkede sıkılaşma ciddi anlamda varsa büyümesi yavaşlar ve düşer. Zaten para arzı artıyor bu enflasyonla mücadele için olumsuz durum. Ayrıca carry trade çok fazla can yakacak. Ayrıca buraya bir tane fotoğraf bırakıyorum. Anlayan anlar durumu.
Cevap
55Cevap
Büyümek denen şeyin tanımını değiştirince az bile büyümüş
Fiyatı 1 birim üründen 100 adet üretip 100 birimlik satış yaparken üretimi 80 birime dusen ürünün fiyatını 2 lira yaparsan 160 birimlik satış yaparsın ancak burada gerçek anlamda %20 küçülme vardır. Akp yönetimindeki TÜİK'e göre %60 büyüme.
Enflasyon rakamlarını büyüme diye yediriyorlar. Çok da seyetmemek lâzim 😂
Gerçekten büyümüş olsa da cebe yansıması hemen olmaz. Büyüme ancak enflastonun düşmesi, satın alma gücünün yükselmesi ile hissedilir. Bu da zaman alır
yemin ediyorum, eğer pinokyo olsaydınız; sizden 5 kişilik birkaç ailenin kışlık yakacağı bedavaya gelirdi.
bu nedir ya? vatandaşa, bu kadar da dangalak muamelesi yapılmasın artık..
Açmışlar fermuarlarını ülkenin aklıyla başşak geçiyorlar normalde bu ların bu ülkeden sürülmesi lazım ama ülkenin yarısı cahil ne desek inanan kitlemiz var dediler işte daha ne olsun.
Bu büyüme hemen yansımaz cebimize bu güzel bir gelişme evet..
Bunun hemen yansıması olmayacak ama uzun veya orta vadede olumlu etkileri görünecekyir kalıcı olarak..
O % 5,7 ile kim ne kadar büyümüş çok merak ediyorum. Koçun, Sabancının veya Bayraktarın büyümesini 85 milyona bölüyorlar herhalde 🤣🤣
Bu saaten sonra elimdekilere sahip çıkayım yeter.
Hisseder bu halk, halk memnun davul zurnayla sokaklara çıkıp koyduk mu naralari atiyor emekliler asgari ucretliler.. kutlamalarin araliksiz surmesi bekleniyor 😅😅😅
Matematik yapan söylemez
TÜİK'in açıkladığı büyüme rakamlarının soluna bir eksi (-) atarak okurum her zaman;
Türkiye ilk çeyrekte - 5,7 büyüdü!.. gibi mesela😏
Günümüz Türkiye’sini George Orwell Hayvan Çiftliği kitabında anlatmış resmen o kadar benziyor ki kesin büyümüşüzdür inanıyorum 😃
Büyüdükçe alım gücünün azalması peki. Birileri bunun farkında mı acaba? Büyüyen her neyse durdurulmalı. Sinirim bozuldu😄
Ne büyümesi sürekli para basılıyor her şey aynı rakamlar pahalı 1 kg altın güzel bir daire almıyordu şimdide almıyor 1 kg altını var diye zengin sayabilirmisin bunun gibi ton ile örneklendirmeler var
Bence ekonomi değilde birilerinin sarayı büyümüştür
Eski sevgilimin şeyi gibi. Sözde büyüyor ama hala küçük.
Benim cebimden alıp birilerine verince büyüdü zannediliyor.
Daha çok büyüyor ekonomi kötü durumda TÜİK verileri hiç iyiye gitmiyor.
Hikaye... Vatandaş her geçen gün fakirleşiyor hani nerede büyüme?
Sarayın ünlü saksafon sanatçısı olan TÜİK diyorsa sadece gülerim. Ama bir tarafımla.
Ben iim kendi planlarımda evet büyüyorum enflasyondan daha iyi
Türkiye ekonomisi büyüdükçe ceplerimiz küçülüyor enteresan bir şekilde
Büyüyen tek şey arkamızda hissettiğimiz üç harfli şey
Büyüyen tek bir şey var ekmek ve makarna ile beslenen milletin totosu.
Aslında ekonomiyi zora sokan etmenlerden birisi bu büyümedir. Kısaca Kap büyüyüp duruyor ama onu dolduracak kadar doldurmak mümkün olmuyor. Yani aşırı ısınma durumu oluyor bi anlamda
Bir film repliği aklıma geliyor büyüdü de sanamı büyüdü lannn 🤣
Ben işsiz parasız yaşıyorum ekonomiyle hiçbir alakam yok
Türkiye büyüdükçe biz fakirleşiyoruz ne enteresan 😄
Sanırım bize vergilerin artması olarak yansıyor, yönetenlere de itibar olarak..
Evet son aylarda tl dolar karsisinda değer kazanmis. Nedense bize etkisi olmuyor ama
İktidar sahiplerinin cebi büyüyor, bizimki küçülüyor.
Hep boyle olmuştur değşlmi?
@xx-Black-xx kural değişmez, değişmiyor.
Peki ne olması lazım?
Her şeye durmadan zam geliyor, enflasyon sürekli yükseliyor. Bu durumda sizce ekonomi mi büyür, yoksa bize giren mi?
Kimlerin ekonomisinin büyüdüğü bariz ortada.🙂
Recep Tayyip Erdoğan dan başka kimsenin cebine bir şey girdiği yok
Recebin ekonomisi hariç kimsenin büyümüyor bir akp yalanı daha
Ben şahsen hiçbir şey hissetmiyorum
Neresi büyüdü kim nasl anlıyor büyüdüğünü
Yine birileri zengin olurken Halk fakirlesti ghjm
Cebimize sığmıyor. Çok büyüdü. Hamal tuttuk biz
Lafonten'in masalları daha gerçekçiydi
O kadar çok büyüdü ki cebime sığmıyor 😉
Pompaya yansır mı?
Bizimde cepteki delik büyüdü
Tüik mi? Ya sorunu okuyunca bi s*ktirgit dedim içimden.. çok özür dilerim