500 TL’lik banknot tartışmalarına TCMB Başkanı son noktayı koydu. Merkez Bankası Başkanı Erkan, 500 TL'lik banknot basımının gündemlerinde olmadığını söyledi. Şu anda üst değerli banknota gerek duyulmadığını söyledi.

500 TL’lik banknot tartışmalarına TCMB Başkanı son noktayı koydu. Merkez Bankası Başkanı Erkan, 500 TL'lik banknot basımının gündemlerinde olmadığını söyledi. Şu anda üst değerli banknota gerek duyulmadığını söyledi.
Bunun 2 nedeni var:
1- 500 lük banknot basarak, “ benim ekonomim gerçekten kötü ve buna ihtiyaç duyuyorum. “ demiş olursun ve olumsuz bir algı oluşur ekonomi çevrelerinde. Gerçi halihazırda var ama işte bu da üzerine tuzu biberi olur.
2- Siyasi nedenlerden ötürü basamazsın. 10.000 lirayı 50 adet 200 lük almak ile 20 adet 500 lük ile almak arasında psikolojik fark var.
Özellikle “ eqonomi çok ei” diyen malum kesim de durumdan şüphelenmeye başlar ve ellerine daha az para geçtiğinin farkına varır.
Para bastırmak bir maliyettir. Kağıdı filigranı şeridi bilmemnesi.. Ayrıca para biriminin büyük olması paranın değerinin düştüğünü gösterir. Bastığınız her paranın altın cinsinden karsiligi olması gerekir akdi halde karşılıksız Para basmış olursunuz ki bu da enflasyonun artması alım gücünün azalması anlamına gelir. Ayrıca para kaçırmak ve kara para aklamak kolay hale gelir ki bu da ekonomide size olan güveni düşürür.
Yani sonuçta basılan banka notunun bir özelliği yok ki ne olacak yani basılsa ne olacak basılmasa ne olacak fiyatlar aynı olduktan sonra birkaç parayı aynı anda vermenin ne zararı olacak ki zaten eskisi gibi öyle nakit para durumu kullanılıyor kullanılmıyor değil Ama çoğunlukla internet bankacılığı iş görüyor
Hükümet başarısız görünmek istemiyor olabilir.
Cevap
42Cevap
Para olmadığı içindir
500 liraliga ihtiyac yok gercekte 5000 liralik gerekiyor. Ama. yapmazlar cunku insanlarin yahudi sermayesi olan bankalar üzerinden islem yapmasini tesvik etmek icin buyuk banknot cikarmayip insanlari nakitten sogutuyorlar. yani bir arsa alacaksiniz bir araba alacaksiniz yaninizda 2 valiz parayla dolasamazsiniz mecburen bankaya yonlendiriliyorsunuz. Hersey kayit altinda yani tam vergili yapiliyor. Amac bu
👍👍👍👍
Soruna gelmesek adamdan saymican bizi demek 😄
buna demedim ki ama ya :)
Ee zaten herkes dijital bankacılık işlemleriyle işini hallediyor. Parayı hangi birimiz sürekli taşıyoruz? TL bu kadar değer kaybediyorken 500 basılsa ne basılmasa ne.
Basinca ne kaybediyorsunuz?
Bas gitsin iste
Niye yani
Kaynaklarin mi yok
Istese turkiye para basabilir
Zarari belki vardir ama ulan kac sene oldu
Market sektöründeyim. Davar çok piyasada 500 lira sadece parlament almaya gelen çok olur gerek yok
Çünkü onun bu konuda tek başına karar verme şansı yok. Kontrol daha üst kademede. Maliye bakanı veya RTE buna karar verir
Onların demesine bakma sen,500 ve 1000 liralık banknotlar basılıyor ve muhtemelen 2025 Ocak ayı itibariyle piyasaya sürülecek
Basılması hatta demir para kalkmalı artık diye düşünüyorum.
Çok saçma şey 200 TL nin değeri kalmadı 500 TL basılmalıydı
Basılmasın. Onunla da bişey alamayacaz nasıl olsa. Boşuna ağaç kesilecek kağıt masrafı.
15 tane banknot alınca bir emeklinin jetonu düşmüş olacak diye korku var.
Paralar kalksa daha iyi olur zaten kart kullaniyoruz karta gecis yapariz tamamen
Ülke gündemiyle o kadar ilgilenmiyorum ki, resmen gençleştim.
Para çekiyorum haftalık cebe sığmıyor bence 500 lük Çıkması lazım
Bence lazım, nakit para çekmek isteyince çok yer kaplıyor
Bence kesinlikle şart deste deste para gezdirmek zorunda kalırdik kartlar olmasaydı
halkta kötü algı oluşturur diyedir. seçimden sonra basarlar
hocam 1usd 1tl idi, şimdi 1usd 28tl, yani 28x200=5600tl basmaları lasım ama ben olsam şimdden 10.000tl basarım bu kafayla gittiğimi nokta bu, fai haram ha ama şimdi %35, ulen sen damadına ekonomiyi teslim ediyorsun, şoförünü millet vekili yapıyorsun ben daha ne diyeyim
Değil 500, 5000lik banknotlara ihtiyaç var 😂 bazen markete gidince kredi kartım olmasa ne eziyet olurdu para saymak diye düşünüyorum. 😂
2000 binlik banknot basmaları gerekir her şey 10 kat yaptı
Dur giziliye geçeyim hem sıfırla hem yazıyla bin yazmışım utandım djrjej
🤣🤣🤣
Bankalar da dekontlar da hep öyle yazar zaten, atıyorum yazıyla sıfır ralamla sıfır gibilerin den
@Soyersoyer öyle de onlar ayrı ayrı parantez içinde yazıyor benim gibi değil djfjdnrm
Olsun yine de biraz teselli bul diye dedim asjkjhgkgdksj
Habahahab
Valla bu kadından umudum vardı o da fos çıktı. Eğitimi kariyeri iyi olan bile tr ye gelince bişey değiştiremiyor. Anca baskılam faiz arttırımı ve halktan alınan uöuk vergi ve kesintiler.
Reis istemiyor. Normalde merkez bankası devlet kurumu olarak kalsaydı siyasi güçten bağımsız olarak çoktan 500 lirayı basardı hatta 1000 lik bile basılırdı.
O paranın bi alışverişte bozulması çok zor olabilir büyük alışverişlerde güzel olur pratik olur ama hiçbir her 200 tl bile istemiyor bozamıyor çünkü
200 tl harici para değil ben orta okukldaydım lan bu paralar basılırken 2 kişi gtü bklu döner ye 500 üzeri
Direk 2 sıfır daha sileriz seneye boş ver 500 ü
paranın değer kaybettiği gözükmesin diye
Gerek yok zira dolaşımdaki para yetersiz halde
Yakında dijital paraya geçilecek onun için
Çok ciddi sıkıntı oluşur, reel pazarda.
basılması lazım
gerçeklerden kaçıyorlar
500 TL Banknot basılsa bile çözüm değil.
Ekonomist degilim, bir fikrim yok
Neden basılsın
Ülkenin girdiği durum meşru hale gelecek.
Basilsa da bişey değişmez
cebimizde 1 tomar para ile geziyotuz
Ne demek gerek yok ablacimmm saraydaki şahıs mi istemiyor 😂
basılsa ne fark edecekki
Çok zengin olduğumuz için
Gerek var mı
Seçim var diye
neddn olabilir gercekten
Ülkeye bak aq
Bence basılmalı😄
çıkması gerkeiyor
Para yok ki nasıl bascak baktık
Neden basılmıyor sorusu saçma. Neden basılsın?
Cunku buna o karar vetiyor
Bozması zor oluyor 200 uzorla bozuyoruz🤣🤣
200 tl neyinize yetmiyor
Maaşımızı poşetle çuvalla taşımak istemiyoz çünkü
TL den sıfır atılsın
Kötü oldu
Gerek olmadığı için
Devlet daha iyi bilir
Olmaz dediler yakın zamanda cikacaktir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?