şimdi paranın değer kaybettiğini nasıl anlıyoruz
1 dolar = 1tl den 2 tl ye çıkarsa para değermi kaybetti demek
alım gücü nasıl hesaplanır

şimdi paranın değer kaybettiğini nasıl anlıyoruz
1 dolar = 1tl den 2 tl ye çıkarsa para değermi kaybetti demek
alım gücü nasıl hesaplanır

Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Alim gucunun olmasi paranin deger kaybetmedigi anlamina gelmez. Yabanci para karsisinda anlarsin deger kaydettiğini. Adam sana 1 dolar veriyosa sende karsiliginda bi deste para veriyosan paran degersizdir
Knk ama kordede mi neyde 1000 yen 1 tl gibi ya hani misal diyorum ama onlar bizden kat fazla kazanıyor bu şekilde açıklama istemiyorum lütfen bilimsel bir veri olarak açıklamanı istiyorum
Senin soruna en net cevabi verdim kardes daha nasil anlatayim parasi degersiz olan daha cok para verir karsiya
Dolar seninkinden degerli euro degerli
Adam ekonomistim dedi faizi 2 baz puan birden indirdi pandemide 2020 sonları dolar 9,5dan birden 21 tl gördü sonrası zaten anlatmaya gerek yok ülkenin hali ortada
Bu açıklayıcı değil...
Dolar çıktı ancak şimdiki para ile daha çok dolar alabiliyorsun...
Birtane daha soru sordum cevabını öğrendim ancak bazı akılsız insalara bunu dersen sana benim dediğim cebabı söyler bunu bu şekilde açıklayamazsın
Abisi sen hangi ülkede yaşıyorsun paranın sıralaması 50. Sıraları geçmiş bir Afrika kabile ülkesinin parasının değeri bile Türk lirasından değerli 2019 da 200 binlere 3+1 100 metre kare ev alırken 90bine son model honda civic alıyordun şimdi 2 milyona dayandı en kötü evler alım gücü bitti zengin ve fakir kesim kaldı orta kesim yok oldu neyi açıklayıcı değil
Ben 2009 da 18 bine sıfır araç aldım hemde 0 faizle taksitle sen ne anlatıyorsun bana
Kardeş afedersin ama hakaret edecem az kaldı üste çıkıyorsun bide
Bunu ben biliyorum lakin bir mal gelse dese dolar olarak daha çok kazanıyoruz dese ne halt diyeceksin sana onu diyorum alım gücünü nasıl hesaplarız diyorum sana sen bana örnek veriyorsun bunları verme mal insanlar bunlara inanmıyor bende biliyorum sokağa çıkınca aldığım paranın hızlı bittiğini
Neyi dolar alabiliyorsun dolarmı var piyasada bankadan 30bin dolar istedim bana Türk lirası ile tamamlayalım dediler piyasayı bastırmak için heryerden para topluyor merkez bankası kim dolar olarak çok kazanıyormuş hayali bir yerdemi yaşıyorsun ya bide küfür edecem edecem diyorsun velet sen kundakteyken ben yürüyordum hayırdır akılmı vereceksin bana
Yazdığım yazıyı okumaktan acizmisin?
Bende biliyorum ekonomi iyi değil biri gelse dese eskiye göre daha çok dolar kazanıyorum dese ne diyeceksin diyorum
enag / 2021 ye kadar sonrası tüik ve enag aynı
2023 => 126.91 - 54.66
2022 => 181.37 - 50.54
2021 => 82.81 - 21.6
2020 => 36.72 - 15.0
2019 => 15.0 - 26.1
2018 => 16.3 - 14.1… [+]
Bunun hesabını başkası ile yaptık : Millet benim kafam çok karıştı Ekonomi hakkında yardım? ↗
En iyi görüş seçtim benim aradığım cevap buydu bende biliyorum dolar kalmadığını ben matemetik ile net bir yanıt tarzı bişey istiyorum
Bak abisi sen diyorsunki 1dolar 1 tl olursa değer kaybeder dünya parası dolar olarak kabul edilmiş 1 dolar = 2tl arası olursa paran değerli olur yukarı çıkarsa değeri kaybeder en güzeli 2006-2012 yılları arası Türkiyenin bolluk üzerinde yaşadığı zamanlar ozamanlar abd ekonomik kriz yaşıyordu parasıda değer kaybetti
Ruhi çenet diye bir çocuk var youtubeye yaz 1 dolar 1tl olursa nolur diye anlatmış cevabı orada benim anladığım gibi anlatmış sana
Dostum benimmsorduğum soru bu değil lütfen attığım line ve en iyi görüş seçtiğimiz kişi ile işlem yaptık enfilasyon üzerinden benim istediğim cevap oydu
Tamam sana soru enflasyon nedir açıklamasını yap sana anlatayım
Yüzlerce ürün hesaplanır sonraki sene tekrar hespalanır en kısa özeti
Bana bir ürün üzerinden örnek göstermeni istemedim zira sadece araba üzerinden örnek verme çünkü millet arayı alım sata yapa yapa yükseldi
Ben sana bir iki değerden hesaplamanı istemiyor genel hesap yapcağın bir şey istiyorum
canım insan bile anlayabileceği bir şey istiyorum
Ya kafam çok dalgın demek isteidğim petrol den hesaplarsak eskiye göre daha çok alıyoruz askeri ücret olarak hesaplarsak
O değil abisi enflasyon demek kısaca bağımlı olmak demektir sana en baştan anlatayım anla zaten ordaki çocukta benim demek istediğimi anlatmış Wilson ilkerini dünya 🌍 para sistemi olarak dolar olarak kabul ettikleri için ithalat olsun ihracat olsun en fazla bizim ülke bu para cinsiyle yapıyor yani doların yükselmesi işimize gelmez avrupadan genelde araç parça türevi gibi şeyleri euro olarak alıyoruz ama gıda olsun ham madde olsun çoğunluk dolarla 2006-2012 arası Abdnin çöküş yılıdır ekonomik bir buhranla uğraşırken Türkiye o yıllarda kaymağını yiyordu çünkü ucuza herşeyi getiriyordun üretim yoktu ülkede şimdide hala yok 2012 sonraları mağlum papaz olayı vardı abd uyandı lobileri İstanbul borsasından bütün sıcak paralarını çektiler ülkede yabancı yatırım yoktu hiç yok oldu mağlum korona çıktı bütün ülkeler kapandı noldu? Ham madde üretim durdu değilmi Türkiyede üretim zaten yok varsa sadece tekstil ve gıda üzerine onlarıda ruslara ucuz veriyor paranın değeri zaten yok ucuz yollu şimdi burada enayi olarak kullanıyorlar Türk milletini şayet herşeyiyle kendi ayağının üzerinde duran bir ülke olsa enflasyonu olmaz zaten cari açığı enerjiye giden bir ülke sıcak parayla dönen bir ülke sıcak para çekilirse üretim olmazsa enflasyonda yükselir alım gücüde sana bir örnek verecem diyelimki bankanda 2019 yılında 20bin tl var bu parayla o dönem 3 tane şahin araba alıyordun şimdi o paraya tekerleğini bile alamazsın çünkü enflasyon var paranın değerini iyice düşürüyor dövizler arttıkça hükümet napıyor piyasaya durmadan yeni para basıyor bu napıyor alım gücünü fazla parayla almaya yol açıyor maaşlar emekliler memur fiyatları arttıkça senin bankadaki paranın değeri iyice düşüyor böylelikle paran iyice değersiz oluyor anladınmı içinden neyi anlamadıysan çek onu anlamaya çalış
Başta temel tüketim ürünlerinden hesaplanır.
= Açlık sınırı. Buna göre hesaplanıyor.