Adminler kafalarına göre şekillendirecek ise biz niye soru soruyoruz?
Asgari ücretin açıklanmasıyla zam yağmuru başladı! Neden böyle oluyor?
Adminler kafalarına göre şekillendirecek ise biz niye soru soruyoruz?
Asgari ücretin açıklanmasını bekleyen fırsatçılar zam etiketlerini hazırlamış bile!
Bugün beğendiğim sweet de zamdan payını almış olur mu yarın?😪
Yarın almaya gideceğim.. ne sürpriz bekliyor beni acaba 👀
Asgari ücretin açıklanmasıyla zam yağmuru devam ediyor. Marketler hijyen ürünlerine de zam yapmaya başladı. pic.twitter.com/5p7Yn1ycOk
— Haber (@Haber) December 22, 2022
Bazı kişiler buna fırsatçılık değil demiş ancak bu düpedüz fırsatçılıktır. Eğer ki bu kişiler, firmalar asgari ücretli yeni maaşları ödemeye başlamış olsalar ve o ay ceplerinden her zamankisinden fazla para çıksa, maliyetleri düşünüp haklı şekilde zam yapabilirlerdi ancak daha zammı duyar duymaz hemen yeni etiketi hazırlıyorsa ertesi gün bu zamma kalkışıyorsa bunun adı fırsatçılıktır ki maalesef son yıllarda deprem vb dönemlerde de halkımızda birçok kişinin bu hale evrildiğini gördük.
Düşünün ki bir ürünü o ay 10 TL maliyetle üretmişsiniz ve 15 TL gibi bir fiyatla yani 5TL kârla satma niyetindesiniz ancak yapılan zammı duyuyorsunuz ve diyorsunuz ki ben bu ürünü 10 TL'ye ürettim ve 15 TL'ye satacaktım ama madem asgari ücrete zam geldi ben üretmiş olduğum ürüne bu aydan 5 TL daha zammı koyayım da bu ay zaten yapacağım 5 TL'lik karı 10 TL'ye çıkartayım diğer ayda da 5 TL kar ile devam ederim mantığıdır.
Normaldir, senin cebinde ki para çok olunca market diyor ki ya bu para sana çok , bana ver. Sende gidip veriyorsun al sana düz mantık.
Aynı şey gibi düşün ev sahipleri vardır. Faiz indirimi yapılıyor konutlarda , ev sahipleri direk 500 bin olan eve 600 diyor neden?
Çünkü ev de faiz oranı düştü sen daha ucuza alacaksın arada ile fark benim olsun diyor.
Ulan yeter be Bir gün de zam yapmayı kesin artık devlet maaşa zam yapsın satıcı fırsatçı Pislikler de hemen fiyat artışı yaparlar bu kafayla hiç düzelmez maalesef üzülerek söylüyorum ki devlet senin tek yapman gereken var kafalarına göre fiyat artışı yapanlara ağır cezası çıkarman böyle olmaz
ee ne anladık zamdan devletin bu özel iş yeri sahiplerine bir dur demesi gerekiyor bu ne ya
zaten asgari ücret zammından önce en az üç kez zamlandı her şey şimdi bir daha zam yapıyorlar utanmadan ben artık bıktım gerçekten takip edemiyorum hiçbir şeyi her şey çok hızlı gelişiyor biz de öyle mal gibi bakıyoruz daha da düze çıkamayız gibime geliyor battıkça batıyoruz
2023 komple bitirecek bizi kim seçilirse seçin iki ucu boklu değnek zenginler zaten kurtulur olan bize olacak
Cevap
90Cevap
Öyle maalesef.
Una zam geliyor, fırıncı zam yapıyor.
Maaşa zam geliyor, fırıncının çalışanı zam alıyor. Zamlar her zaman birbirini kovalar.
Zaten asgari ücrete sevinen halk var yani çok bir şey beklemiyorum.
Daha önce ne olduysa yine aynı şey olacak ve halkın cebindeki bu para öyle veya böyle yine piyasaya akacak. Bu olmaz başka bir şey olur, o olmaz başka bir sektör olur ama olur.
Köklü değişiklikler lazım, yoksa bu böyle devam eder durur...
İşletmenin kendine göre harcamaları yok mu. Kaç tane personel çalıştırıyor, hepsinin maaşına zam yapacak demek, en basit bu nedenle bile ürünlerine tabi ki zam yapacak. Kiralara zam gelirse yine ürünlere zam, faturalara zam gelirse yine ürünlere zam yapacak. Fırsatçı değil daha çok harcama ve kazancına göre fiyat belirleyecek. Alınabilecek fazla para da yoo ortada aslında yani.
Aynen. O yüzden hükümetin fırsatçılar diye hedef gösterme manipülasyonlarına kanmayalım değil mi 😄
Fırsatçılık falan değil bu. Ülkeyi yönetenlerin azimle yarattığı bir yeni düzen. İşletmelerin kaygı seviyesi çok yükseldi ve karlılık oranları o kadar düştü ki. Kendilerini korumaya almak önlerini görebilmek için daha fazla kar yapmanın peşindeler. Bir işletmenin giderlerini görseniz dudağınız uçuklar. Yakın çevremde ailemden ve dostlarımdan işletmeciler var. Adam 1 ayda 700 bin lira ciro yapıyor, ama o aya ait karı 60-70 bin lira sadece. Elektrik, kira, maaş, sigorta, muhtasar, yakıt, kırtasiye, doğalgaz vs. eklenince 700 bin ciro buhar olup uçuyor. Hükümet çok güzel buldu yolunu. Esnafa, işletmelere fırsatçı de geç. Eee sen ne işe yarıyorsun? Ülkeyi bu hale sen getirmedin mi?
Ticaret yapmayanlar marketleri suçluyor. Bir malın satış fiyatı belirlenirken depoya girdiği fiyatı değil, satıldıktan sonra yenisini rafa koyma maliyeti dikkate alınır. Malın yenisi toptancıda (veya üreticide) 120 lira olduysa, 100 lira olan raf fiyatı 140 liraya çıkar. Üretici fiyatları endeksi yüzde 150 artıyor yıllık. Perakendeciler bu artışı raf fiyatlarına yansıtmak zorunda, neden zararına satış yapsın? Marketler enayi mi?
@Banker_Bilo İşte bu hesaplamayı ya da ticareti bilmeyenler de hükümetin hedef gösterme oyununa gelip, fırsatçılar bunlar diye dolaşıyorlar ortalıkta. Adamlar kötü giden hiç bir şeyden sorumlu olmamayı çok iyi başarıyorlar.
Dolar zıplar, "dış güçler", enflasyon zıplar "marketler, fırsatçılar, stokçular"
Sizde mali ekonomiden anlamiyorsun belliki ekonominin ve iktisatin kuralidir asgeri ucrete yuzde kac zam gelirse piyasaya on kati zam. gelir dunyada asgeti ucrete her sene zam yapan tek. ulkeyiz cunku koyun surulerine sahip bir ulkeyiz bir ornek verirsek 100 kisi calistiran kucuk bir fabrika sgk dahil ayda 800 bine Tl ye yakin maas ve sgk odemesi yapar yani 5500 ×100= 550 bin bu maastir arti devletede sgk oder 250 bine yakin simdi asgeri ucret 8500× 100 = 850 bin acaba bu aradaki sgk haric 300 bini is veren cebindenmi oduyecek her ay baba evlada vermez dogal olarak utetilen urunun maliyetine eklenir bu yani hukumet zaamlari enflasyonu ureticilerin uzerine yikiuorda sizlerde yiyorsunuz bunu biraz dusunun fazla degil
neden böyle oluyor mu? Çok mantıklı bir açıklaması var.
Asgari ücret 5500'den 8500 e çıktı yani 3000 tl sadece maaş arttı bunun yanında sigorta vs vs vs ekstralar mevcut onlarda arttı.
İşçi çalıştıran her firmanın maliyeti arttı.
Bir ürünün satış fiyatı nasıl belirlenir biliyor musun?
üretimde yapılan tüm masraflar toplanır ona uygun satış fiyatı belirlenir ki firma zarar etmesin.
İşçi ücreti / elektrik, su, kira, telefon, doğal gaz vs vs vs aklına gelebilecek tüm masraflar. Buna vergiler de dahil.
Ülkede herkes kafasına göre iş yapıyor. Normal böyle zam yağması hemen asgari ücretten sonra. Ülkede bir kez ekonomi bozuldu düzeltmeden istediğin kadar maaş zammı yap hikaye. 3 ayda erir gider.
Gayet normal bir durum. Siz hükûmetin enflasyonu düşürmek için mi maaşlara bu kadar zam yaptığını sanıyorsunuz? Enflasyondan anlamayan cahil kitleyi sevindirmek ve oy almak için. Bu zamları geç, bu saatten sonra Türk lirasının değer kaybına bak sen.
An itibariyle dolar 18,67. (23.12.2022)
1 ay sonra buraya bakarım tekrar.
5500'den 8500'e yükselen maaşlar en az +3000₺ kişi başı ek masraf demek. Personel sayısına ve giderlere göre marketler de, karını düşürmemek ve aynı şekilde kazanmaya devam etmek istiyor. Bence çok normal.
Ama halkın nezdinde akp kahraman, marketler düşman oluyor. Burada çok büyük bir yanlış var.
Kusurun en büyüğü halkın kendisinde. Belli başlı yerlerden uzunca bir süre almayın, gerekmedikçe harcama yapmayın, kısın lan kendinizi. Boykot bile yapamaz hale geldi halk, kapatın kesenin ağzını, bak nasıl düşürüyorlar fiyatları.
Nerede bizdekiler de o kafa... Varsa yoksa söylenirler, dedikodu yaparlar, makara, geyiğe vururlar. Eğlenin olum, halinizden memnunsunuz. Siz böyle yaptıkça vururlar kırbaçı.
cut.
Sana noluyo? Ticaret mi yapiyorsun?
aldınız aldınız, bir daha ki sefer almaya gittiğinizde en son gördüğünüz fiyat kesinlikle olmuyor.
Sen kendin, bu YALANLARA inanıyor musun? Asgari ücret bugün açıklandı ve hemen zam yağmuru başladı diyorsun. Oysaki zincir mağazalar zam talimatlarını akşamdan geçer ve ertesi gün uygulama başlar. Nasıl oluyor da, asgari ücret açıklamasından 2 saat sonra zam haberleri "sadece" sosyal medyada yayılıyor? Beyin meyin hak getire, maksat mahalle karısı dedikodusu olsun.
ülkede fırsatçı çok ama belirli oranda hak vermiyor da değilim. mesela asgari ücretle 10 kişi çalıştıran bir işletme bugün brüt 7.603 x 10 = 76.030 tl ödüyorsa yılbaşından sonra brüt 10.008 x 10 = 100.080 tl ödeyecek. bu aradaki farkın bir yerden çıkması lazım, nereden çıkacağını da hepimiz biliyoruz 😂😂
Ekonominin anasini * aptal otesi bir yönetim var hukumet bakanlarinin 1 tanesi akilli insan yuzlerinde aptal aptal gulumsemeden baska bir yok ama asil aptal bu halkin kendisi cunku bunlarada oy verip secen halktir demoraksinin bazen ne kadar aptalca olabilecegini halkimiz sagolsun ogrendik.
Milletin aklıyla dalga geçiyorlar ama herkes her şeyin farkında. Bu işler asgari ücreti yükseltmekle olmuyor. Sen asgari ücreti arttır, sonra ardı ardına zam yap. Ne anlaşıldı? Alım gücü tezeğe batmışken asgari ücreti 10 bin lira yapsan ne yazar?
Onun bunun çocukları ya. Ellerindeki malı asgari ücret 8.500 iken stokladılar sanki.
Hayır milletin eline geçsin maaş bi a'q
Biz ne ara bu kadar fırsat düşkünü acımasız vicdan yoksunu merhametsiz bir türlü doymak bilmeyen bir toplum olduk 100 de 100 kazanmak yetmez oldu herkes 100 de 300 400 kazanmanın peşinde yazık çok yazık
Halkı öpme pesinde koşan çakallar var. Asgari ücret belirlendikten 1 ay sonra zam yapsalardı neyse derdik daha yeni belirlenmiş askeri ücret hesaplara yatmadan 1 ay önce zam yaptıkları için bencil ve kötü niyetliler.
Halkı öpme pesinde koşan çakallar var. Asgari ücret belirlendikten 1 ay sonra zam yapsalardı neyse derdik daha yeni belirlenmiş askeri ücret hesaplara yatmadan 1 ay önce zam yaptıkları için bencil ve kötü niyetliler.
Muhtemelen fiyat güncellemesi gelmiştir fırsatçıyız
Kedinin fareyle oynadığı gibi oynuyolar. 10 bin olsa ne olcak alım gücün olmadıktan sonra sen yılbaşından sonra festivali izle Bi bakmişsın 8,500 erimiş gitmiş.
Zamlı asgari ücret Ocak 2023 maaşı olarak Şubat ayında ödenecek.
Asgari ücret artışı olmasa da bu zamlar zaten yapılacaktı. Asgari ücret artışının yükü henüz işletmelere binmedi ki.
Bu millet bozuk bozuk yapacak bir sey yok firsatcilik bu tabiki de baska bir sey degil bu haksiz kazanc var ortada ama bu millete hersey mustehak iyi oluyor
Hep söylüyorum, bizim sorunumuz iktidar ya da muhalefet değil..
Bizim sorunumuz kendimiz, kendi insanımız.
Fırsatçı, şark kurnazı, ağlak, her şeyden şikayet eden bir güruh..
İşte bunları unutmamak lazım ekonominin hayatımıza verdiği zararı bize verdiği zararı unutmayıp zamanı geldiğindede hatırlayarak ona göre karar vermeliyiz
Bu ülkede halkını koruyan bir devlet yok. Maaş zammı halk azda olsa rahatlasın diye yapılır bizde ise tam tersi o maaş zammı eline geçmeden onu senden alırlar
Yani 8.500 asgari ücret koyarsan üreticilerde çıkarmak için piyasanın ağzına sıçaaarrr sjsj Neyse bize müstahak iyice bir genel hepimizin ağzına sıçsınnnnlar belki akıllanırız.
Hiç şaşırtıcı bir durum değil.. Asgari ücretle birlikte bu zamların gelecegi belliydi , asıl daha yeni yıl zamı gelecek ⚠️
Asgari ücret artıyor e zamlarda geliyor eee ne mantığı kaldı ki? bize alım gücü lazım asgari ücret artmasın
Fırsatçı şerefsizler. Halk tepkisiz. Yahu ölmeyiz 1 hafta o marketlere gitmezsek. Sadece tepki koymayı bilelim. Arz talep dengesini 1 haftada bozariz
Zam alım gücünü artırmak için yapılırken ürünlere gelen zamı hiç anlamıyorum zaten buna bir düzen getirilmeli diye düşünüyorum.
Yağmacı mantığı hiç sakin kalamıyorlar, hemen zam yapıştırıyorlar insan bekler ilk maaşlarını alsın millet yazık günah ayıptır.
Belliydi zaten 10 olsa asgari yine koyucaklar halka..
Benim biladerde markette çalışıyor direk etiketleri hazır tutuyorlar değiştiriyrlar hangisinin önüne geçicen 40 gün sonra zamlı para alıyor insanlar herkes birbirini öpme derdinde çakal sürüsü
Hepsi fırsatçılık değil. Ama durumu böyle yapanı da Allah a havale ediyorum.
8500 TL olan asgari ücrete sevinenleri göreyim ben bi
Halk toplu bir şekilde şikayet ederse kimse zam yapamaz
Hep hükümeti suçluyordum ancak hükümet de bir yerde suçlu, çünkü bunlara caydırıcı cezalar vermiyor, verilmiyor.
Yılbaşından sonrasını bekle ekmek bile 8 TL olur.
Firsatcilik kalpazanlik hirsizlik. Adam. keyfi basiyor etiketi
Ekonomi başkanla mı yarışıyor başkan mı bizimle yarışıyor anlamış değilim 😅
İşverenin canı sıkkın, ne güzel onun hakkına gir buna zam koy kafana göre akıyordu çorbaları..
Fırsatçılara kızarım, fırsatçılara alan ve imkan tanıyana daha çok kızarım.
Güya asgari ücrette artış oldu. Her şey de artış oldu. Ne anladık bu işten 😬
Buna müsade edildiği sürece hiçbir şeyin anlamı yok ki..
Bu durumları bildiğim için 3500 TL lik alışveriş yaptım 2 gün önce 😅 bir süre yeter
Lanet olası bir toplumuz. Hereke fırsatçı herkes kötü. Ortalık şerefsiz dolu.
Ben de yarın akşam alışverişe çıkıcam bakalım neler olacak
Bu ülkeden bir halt olmaz Türkiye harici başka bu kadar çıkarcı menfaatçi ülke var mı bilmiyorum insanların ekonomiye olan bakış açılarını değiştirdiler herkes fırsat peşinde
Kısır döngü, üretici çalışanına zamlı asgari ücreti ödeyebilmek için ürettiği ürünlere zam yapacak, bunu alan satıcı da zamlı aldığı için zam yansıtmak zorunda bu da yine vatandaşa dönecek. Çok düsünmeyin boşverin.
Bu ülkede yaşamak zor ya imkanım yurtdışında taşınacaktım
Dün akşam itibariyle ikinci el arabalara da hemen zam gelmiş, bizim insanımız iflah olmaz.
Fırsatçılık değil bu. Maliyeti artacak olan firma bunu etikete yansıtmaya mahkum.
Hangi marketlerki Zabitalar yakar insanlah firsatcilari kimse almazki yabanci haric
Normal değil mi? Ben diyorum asgari ücret ne kadar artarsa geçim sıkıntısı o derece artacak
Ama bana herkes kızıyor
Alın bana kızan kişiler görün zamlara ama bana inanan yok
Asgari ücret yükseldikçe fiyatların yükselmesi de doğal çünkü enflasyon tavan.
artmaz artmaz.. artmışsa yaz buraya gün içinde, küfür edelim yapan mağazaya. bi küfür bi küfürdür:))
zircir marketler laf dan anlamıyor okdar ceza yemeleri ramen fahiş fiyat yapıyor
İşçiye verdikleri paranın acısını çıkaracaklar bir yerden.
Böyle olacağını birçok kez söyledim zaten ve şaşırmadım
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?