Cumhurbaşkanı şimdi canlı yayında açıkladı. Asgari ücret 8500 lira oldu. Yeterli mi? Sizin fikriniz nedir?

Cumhurbaşkanı şimdi canlı yayında açıkladı. Asgari ücret 8500 lira oldu. Yeterli mi? Sizin fikriniz nedir?

Oyle bir döngü var ki şu an zam yapmaniz zam yapmamanizdan daha tehlikeli oldu cunku enflasyon icin gerekli tedbirler alinmiyor simdi bu zam karsiliği uretici de bu oranda zam yapicak daha sonra ureticiden alan tuccar bu oranda kendi zammini koyucak yani bize gelene kadar bir arpa boyu zam yicek her şey yildan yila degisen sabit dusuk oranda giden bir enflasyon şu an Turkiyede yok bakin bu durum cok ciddi ulke hiperenflasyon tehlikesiyle karsi karsiyadir gerekli onlemlerin alinmasi icin halkin tepkisini koymasi lazim yoksa 1 ekmek icin 3 el arabasi para goturebiliriz enflasyonun sabit dusuk oranda artmasi ya da mumkunse hic artmamasi ama bu pek mumkun degil hepimizin iyiligi icindir.
Yeterli değil. Şimdi kalkıp da her şey zamlanacak diyen öküzlere de sinir oluyorum. Ulan sen bu ülkede hiç bir şeylere zam yapılmadığını gördün mü? Ramazan olur zam gelir, bayram olur zam gelir, turist gelir zam gelir, turist gelmez zam gelir, Cibutide savaş çıkar bize etki eder zam gelir. Ya bu ülkede mal ve hizmetlere zam gelmediğini sen ne zaman gördün? Her türlü mal ve hizmete zam için bir gerekçe var ve normal görülüyor ama işçiye maaşı çalışana zam yapıldı mı OWWW KRİZ GELECEK ENFLASYON FIRLAYACAK ULAN MALLAR ZATEN ZAM VARDI ZATEN YOKSULDUN. En basiti petrol, doğalgaz. Bu ülkede güya doğalgaz yatakları bulundu yine doğalgaza zam geldi. Petrol fiyatları düştü. Düştüğü oranda indirim yapması lazım ama indirim yapmıyorlar. Anlıyor musunuz?
👏👏👏👏👏Alkışlar sana feda olsun
İşte toplumsal zeka zaafiyetini iyi açıklamışsın. Herkes kendisine ezberletilen şekilde ağlamayı, çaresizliği yaymayı biliyor. Peki neden sonuç ilişkisini, neler yapılması gerektiğini söyleyebilen yok.
Stigimin fukaraları adeta kraldan çok kralcı olmuş, çalışana çok zam yapılırsa, işveren kodamanlar ne yaparlarin derdine düşmüşler.
Evet aynen öyle.
Ülke profilinin %51'ini senin gibiler oluştursa her şey çok güzel olacak.
@ModernKöle sağ ol
Fiyat iyi ama piyasadaki fiyatlar habire artıyor. Zammın bir anlami kalmiyor ki. Market fiyatlari, kiralar uçuyor bu sefer. Ve market fiyatlarina neredeyse her hafta zam geliyor. Yilda 2 kere asgari olsun, memur maaslarina zam olsun bir sey ifade etmiyor ki. 2-3 aya kalmadan tekrar eriyor bu para.
Piyasayi kontrol altina almak lazim. Fiyatlari denetlemek lazım. Öyle zincir marketlere para cezasi kesmekle de olmuyor. Onun acısını yine vatandastan çıkarıyorlar cunku. Baska bir sekilde, guzel bir sistemle kontrol altina almak lazım. Enflasyona tedbir lazım.
Yeterli olup olmaması önemli değil ki. Türkiye'de -maalesef- optimum asgari ücret 350 USD civarındadır (işçilik maliyetleri yönünden, ihracatçının dünya ile rekabet edebilmesi için). Bu da USD/TRY kurunun yakında (bugünkü değeri olan 18,67'den) 24,00-24,50 civarına yükseleceğini gösterir. Bu da bize (satın aldığımız her şeyin fiyatı dövize bağlı olduğu için) enflasyon olarak geri döner. 10 milyon asgari ücretlinin yıllık gelirinin dolar karşılığını, gökten altın falan yağmadan bir gecede 3.600 (300 usd x 12) dolardan 5.400 dolara (450 usd x 12) çıkaramazsınız. Asgari ücretin artmasıyla kimsenin geliri reel olarak artamayacağına göre, 3-5 ay sonra yine aylık 300-350 USD seviyesine inecektir.
Öyle tabi.. Adeta devlet politikası haline gelmiş bir durum bu. Öldürmeyip, süründürüyorlar. Arkasında ise ipi küresel sermaye bağlı, işveren kesimi var.
Cevap
46Cevap
tamam zamları bekleyin şimdi
Öfff yaa çok olmuş şimdi her şey deli gibi zamlanicak para git gide daha çok degersizlesiyor estetik parasını biriktirim diyorum böyle böyle zammı kovaliyorum parayı artırmayıp alım gücünü düşürsek olmaz mı aynı şeye denk geliyor fazladan para basmaya gerek yok bence 🥺
Yetmez. Daha açıklanır açıklanmaz bazıları fiyat artırdı. Bizim milletin ahlakı bozuk, o yüzden iş sadece yukarıdakilerde bitmiyor. Bu ülkede ekonomik sorunu sadece çalışan ve emekliler çekiyor. Gerisi acımadan birbirini dürtüyor.
Ben 7500 bekliyordum. EYT de olursa erken seçim olabilir.
Bu arada tabiki yetersiz kiralar 10 bin liraya dayanmış ayrıca vergi filimi bu yıl çok vurdu, heleki biraz üzerini yani bizi kırdı geçirdi. Vergi diliminden kurtarmadıkça, millet zam aldım sanır, halbu ki, hğkümet jendisine zam yapmış oluyor böyle.
Yetmeyecek ve her şey yine uçacak eskiden para azdi ama sürekli zam yağmuru altında değildik. Ama şu an öyle değil maalesef asgari ücret artıyor artmasa bile her şey 4 5 katı oluyor. Enflasyon deyip milleti soyuyorlar. Asıl nedeni ne mantıklı olarak bilen varsa yorum yapsın alta.
Asıl neden, ülkedeki zengin dünyaya mal ve hizmet üreten ucuz işgücünün devamını sağlayarak, mutlu azınlıkların zenginliklerine, zenginlik katmak. Dunun nefesi kokan Bulgar, Çinli, Rus bile bize yetişip geçti. Biz hep aynı yerde durup, başkalarını zengin etmeye devam ediyoruz.
Çok süper olmuş. Değerli asgari ücretli çalışanlar. Şimdi daha fazla çalışırsanız Cumhur Başkanımız kedisine yeni Maybach-lerden komvoy dizebilir.
Ben saha fazla bekliyordum. Darısı emeklilerin başına 🤪
Ailelere göre değişir bnce şöyle düşünn sadece karı koca yaşayan bi çift ikiside çalışıyo ikiside 17 bn gelir haneye ve bnce bu fiyat gayet iyi ama çocuklu ve sadece adamn çalıştığı bi evse tabi ki 8buçuk bn yeterli olmaz ama annesiyle babasıyla yaşayan yetişkin biri çalışıyosa 8buçuk bn kendi ihtiyaçları için yeterlidr
@SHADows01 ailede tek kişi çalışıyo zaten yetmez annennde veya yetişkin çocuğunda çalışması gerrk zaten mesela bi çiftin 3 çocuğu var sadece baba çalışıyo bu zsten saçma sapan bişey
Herhalde asgari ücretn 20 bn tl olacağını düşünmüyosunz dimi ben anlatamıcm ama herkesn kredi kartı var dmi hiç kimse tatilini nakit olarak vermiyo dmi tabiki taksitle krediyle tatile gidilor veya haftasonu sinemaya gitmek önceliğin neyse ona ayırırsn küçük bi aile için yeterli bakın büyük bi aile olup hane tek çalışanda zaten yetmrz matematiğe ayrıkırı 1 kişi çalışıp 5kişiye her anlamda bakamaz zaten ak parti savunmuyyom veya o kişileri
Hayır 11-13.250 TL olsaydı enflasyon ortadan kalkacakti , fifti fifti olacaktı. Ne kâr nezarar.
Ama tabi biraz daha zam lazım. Hani rahat etmesi için insanların 14 bin TL olmalıydı en az ❗
Asgariden 500fazla alıyorum
9bin oldu maaşım 😅
@t4yFun40 e yaşına göre normal ben öğrenciyim bi tecrübem yok kısa süre çalışıp çıkacağım abi zaten
Nerede çalışıyorsun?
@t4yFun40 yok abi kıza sordum
Yeterli olmasa ne olacak bir şeye zam yapsa diğerlerine üstüne 20 /30 koyup daha çok zam yapıyo ben anlamış değilim ya araba fiyatlarını raht bırak düşsün ya da telefonları rahat bıraksın bence
Ülke koca bir amele topluluğuna dönüştü yazık gerçekten asgari ücretli olmayan kalmayacak
Ben üniversite mezunuyum, 25 yaşındayım, avukatım, kendi ofisimi açtığım için şükür kazancım iyi iş geliyor, başka avukatın yanında çalışsam asgari ücretin max. 2 bin fazlası alırdım bu da iyi ihtimal. Yazık gerçekten insanlara. Herkesin kendinisini kuracak gücü yok, herkesin kamuda istihdam edilecek hali de yok. Özel sektör cok acımasız gerçekten.
Girişimcilik için ne yazık ki destek lazım arkanda duran olmadan çok zor ülkemizde, biraz çevren falan olacak yoksa işler nanay😃
Olay asgari ücret değil, fiyatlar. Fiyatlar inmedikçe ne olursa olsun hep yetersiz kalacak. Zaten yeni ücretle birlikte zamlar geliyor hep.
6. ayda bir zam daha yapar 12000 derler. Ama bu ekonomi yönetimiyle ne yaparsan yap, aldığın para bir ay sonra çöp olur.
Serbest piyasa bize göre değil. Şimdi zincirleme herkes birbirine geçirecek. Denetim yapılması gerekiyor.
Şu video iyi özetliyor durumu
https://www.instagram.com/reel/CmeKeSgBMpC/?igshid=MDJmNzVkMjY=
Eriyip gidecek olan miktar. Yılbası sonrası zamlarla beraber yalan olur o miktar
Fiyatlar her zaman artacağı için ilk 3 ay yeter sonra Allah bilir
Maaşa zam herseye zam olacaksa geçen zamanda olduğu gibi yetmez.
evet dün 110tl olan 2 adet tantuni demin 130tl oldu. Hiçbir faydası olmayacak çünkü aç gözlü insanımız daha maaş zammı uygulanmadan herşeye zam yapmaya başladı. Biz adam olmayız
Fiyatlara zamlar gelmezse dolar da yükselmezse orta olur
Yeterli değil, kaşıkla verip kepçeyle alıcakları için...
Bir şey ifade etmiyor. Yarın her şeye zam yapacaklar. Ne anladık bu işten ?
Söyleyecek çok söz var ama susmak en iyisidir
Zam iyi de markete pazara da yansırsa bi önemi kalmaz
1 hafta sonra ekmek 10 lira olur. Zam 1-2 ay içinde erir gider. Ne anladık biz bu işten
Daha fazla olması gerekirdi belki şuanki ekonomiye göre ama işçi çalıştıranlarıda düşünmek lazım. Bu parayı vile veremixek olanlar olabilir. İşsizlik dahada artardı belki
Her şeyi özelleştirebler üretimin önemini yeni kavramaya başladı ve her yere bakkal açıyorlar şimdi, buda bir şey tabi ama yoksulluk sınırı olmuş 25.000 tl.
Kiraları faturaları göz önünde
Elim gönder'e çarptı yazamadım 🙄
Bu bende de oluyor abla tam yazacağım yarıda kalıyor :D
@aerolite teşekkürler : ) 🌸
@Barış_LonelyForever ilk kez oldu ben de ablacım.
Tam giydirmek için metiyeler düzeceğim zaman da olması sinir bozucu oldu ama neyse 😂
Şimdi bunlar asgari maaş ve doğum parasına güvenip 20 tane çocuk doğuracak..
10 tane çocuk doğurmuş, şimdi 20 tane daha doğurur. Artık nasıl bakacaksa
Evet yeni hesap, ne yapalım insanlar hiç rahat durmuyor
Zamlar yine yağmur gibi gelmezse iyi
Şimdiden market zincirleri etiket geçirmesine başlamıştır diytorum
@SHADows01 işte bir halta yaramıyor
Tahmin ettiğim tutar. 8500 olur demiştim
İstanbul pahalı olmalı
Tutunamayan ayak takımı terketsin şehri
O yüzden İstanbul'un ucuz olmasına karşıyım
Değilse 20 milyon nüfus
Kimin eli kimin şeyinde belli değil
Ucuz ayak takımı terketsin şehri ki
Az ve nitelikli bir nüfus kalsın geride
İnsanların ekserisi gezip dönsün İstanbul'u
Nadir ve kıymetli bir nüfus kalsın, mukim olarak...
tek kişi icin yeterli ama yine kurtarmaz ehüg :) :( yabancı dil ögrenip 2000 Euro maaş almak daha iyi ehüg o yüzden yetersiz :( :)
Seçime doğru tekrar maaş artışı yapılır.
Saklasın bakalım.
bu ite oy verenleri gram acımıyorum ülke daha beter olacak sürünün sadece bu mal beyninizle yazında kazandırırsınız
Keske sabit kalsaydı da bütün zamlar geriye dönseydi 6-7 sene önce ki gibi daha mantıklı olurdu ama
yıl başında görün siz zamın kralını kötü günler bitti daha kötü günler bekliyor :D
Yine zam yapacaklar değişen bir şey yok yani
Artık et yiyebilecez çok şükür.
Yetmez başkanım
Zamlar karşısında bir anlami kalmayacak.
Zor vallahi bu şartlarda
Hayır değil yine zam olur her şeye
Her şey yine kat ve kat artacak. Sanmıyorum...
Masraflar artmazsa iyi
Siz zam yapmayın beceremiyonuz bence
Siz zam yapmayın beceremiyonuz
Aynı oranda zam yapacakları için bi fark olmuyacak
Aynı oranda değil zamlar daha fazla oluyor ve maaşlar eriyor.
Aynen
Yetersiz her şeye zam gelcek yine
Çok bile reis yine kral hareket yaptı helal olsun valla
:D :D :D
yeterli değil ama az da değil %55 hemen hemen arttı
İstanbul da yaşıyorsanız değil
Yetersiz bence 15 bin TL olmalıydı
Zam gelmezse tekrar herseye iyidir
Çok fazla olmuş şimdi yine herşeye zammmm
Zamlar olmasa eh işte...
Normal bence bi anda sicrama olamazdi
Çalışanlar için tatmin edici mi