en az %50 olmalı fakat gerçekçi olursak %20'yi geçeceğini düşünmüyorum.

en az %50 olmalı fakat gerçekçi olursak %20'yi geçeceğini düşünmüyorum.

yani zam gelmesi pek bir şey değiştirmeyecek ilk olarak kesinlikle enflasyonun düşürülmesi lazım ücretliler sürekli eziliyor. Tl değer kaybediyor. yoksa bunlar zam ile çözülebilecek işler değil. Ancak ücretlere zam olmasa da yine ürünlere bir çok zam geliyor. Dengeyi bulması zor. 5-6 sene içerisinde bu sarmaldan ancak çıkılır ancak fiyatlar bu kadar yüksek olmasına rağmen tüketimde büyük bir duraklama yok. Bunu öngörerek 20 sene dahi diyebiliriz o zaman. Gerçi Turizme de bağlı biraz. Yaşayıp göreceğiz.
Yani ben iktidara bağlamıyorum bu konuyu çünkü ülkemiz kurulduğu kurulalı bu sorunu yaşıyoruz çünkü ürettiğimizden fazlasını tüketmekteyiz. Mesela bir iphone son model telefon ile kaç kamyon karpuz alınır? İşte yüksek teknolojinin farkı budur.
Bunun dışında geçmişten günümüze olan yüksek teknolojik ürünleri üretim için atılan adımların karalanma çabası, bürokrasiye takılması engellenmesi karalanması (örn. devrim arabaları, örn Bayraktar iha ve sihaları, örn. marshall yardımları) gibi bir çok şeyin birikmesi var.
Ve bunların dışında arge ve ürgeye yeterince önem verilmemesi, ben bir arge elemanı olarak çok düşük maaşlarda ve çok yüksek sorumluluk isteyen görevlerde yer alıyorum bu elemanlara şu düşünce ile bakılıyor ya masa başında çok rahat kafası tıkır oturduğu yerden para alıyor iki tuşa basıyor bu zihniyetinde bir değişmesi lazım belki 2-3 nesil sonra diyorum ben. Tabii olarak bu elemanlar daha çok değer gördükleri şirketlere ve ya ülkelere gidiyorlar (fırsatını bulduklarında)
Bunun dışında vergi dağılım eşitsizliği çok ağır ülkemizde, mesela halktan birisi araba aldığında 3 araç almış kadar para verirken, şirketler araba aldığında şirket üstünden aldığı arabayı gider göstererek vergiden düşürüp neredeyse aracı bedavaya getiriyorlar.
Tabii bunun dışında tarımsal kooperatifleşmenin düşük oluşu, üniversitelerin bilim üretmedeki yetersizliği sanayi ile işbirliği yapmaması (çok yeni başladı), şirketlerin ara eleman yetiştirmemesi (hala daha bir çok şirket deneyimli eleman arıyor yetiştirmiyor) gibi bir çok şey katma değere etki ediyor.
Tabii bunun dışında markalaşma eksikliği ve pazarlama stratejisinin olmayışı.
Yani daha bir çok alanda eksiklerimiz var ben 3-4 nesil sonrasından ümitliyim keza ülkemiz yeni yeni ilkokul mezunu ancak oldu (ortalama)
Şuanda zam yapılmaması daha mantıklı olur bence çünkü şuanda maliyet enflasyonu yaşanıyor yani asgari ücret brütü 5004 tlden % 40 zam yapıldığını düşünürsek brüt 7005,60 eder bunun sgksi 2417 tl net 5900 civarları işverene maliyet 8400 civarlarına çıkar ve buda şuanki açık işyerlerinin eleman çıkarmasına, yeni işçi alcak olanların işçi almaktan vazgeçmesine veya işçi maliyetlerini fiyatlarına koyarak enflasyonu yükseltmeye yarar yani şuanda yükseltilmesi gereken reel ekonomi 2020 yılında 495 lt benzin alabilen birisi şuandaki asgari ücretle 147,5 lt mazot alabiliyorsa reel olarak gelirimiz düşmüştür nominal olarak ne kadar yükseltmeye çalışırsan çalış reel olarak artırmıyorsan bişi değişmicektir...
Ek olarak bu asgari ücret artışının maliyeti artırmadan sgkdan azaltılması durumunda da zaten stopaj gelirlerinden vazgeçmiş olan devletin sosyal güvenlik kurumuna ekstra yük bindirip 1-2 senede telafisi yapılamıcak sorunlara yol açılabilir...
Tahminim 6000 civarı bir rakam olacak ama ne kadar büyük bir artış o kadar büyük bir çakılış demektir aslında. Asgari ücretle çalışanlar Belki bir nebze sevinecek ama alım gücünün daha da düşeceğinin farkında değillerse, fark ettiklerinde bu sevinçleri kısa sürecek. Maalesef acınılası toparlanamaz bir hal bu.
Asgari ücret ne oranda artar bilmiyorum. Ama asgari ücret zam oranı x 3 yaparak, gelecek 6 ayda fiyatların ne kadar artacağını hesaplayabilirsiniz. Gelişmemiş ülkelerde asgari ücret yüksek oranda artar. Bu da daha büyük bir enflasyon yaratır ve işsizlik sorununa neden olur.
Cevap
57Cevap
Selam gadası 🙃
Ben %30-35 civarında olacağını düşünüyorum. Çünkü memurlara %40 kadar zam verilecek. Haliyle onlara o kadar yüksek verip asgari ücrete düşük verme gibi şansları olmaz. Kaldı ki şimdi ne kadar yüksek verilirse o kadar iyi olur. Çünkü sene sonunda enflasyon yine çok yüksek çıkacaktır.
bence fazla artış olmaz
Bence herkese 5.000 Dolar olmali, yok yok 10.000 Dolar. Asgari ücretler arrtikca, aninda ürünlere zam yapan TÜSIAT hic sogulamayalim. Deprem yardimlari ile maas ödenen Türkiye'den, Şu an pandemi , savas, enerji fiyatlarinin artmasina ragmen, Avrupa Ekonimisi 80 yillik tarihinin en yüksek enflasyonunu yasarken Türkiye Zaamli maas veriyor, nereden nereye ama icimizde Türkiye Cumhurriyetini halen son 20 yildan ibaret gösteren nankörler var.

@KTİPİYOZ bence sana biraz akil, mantik, zeka versin, biraz VATAN sevgisi versin, ALLAH' in beyinsiz, dinsiz trollü. Ülkenin iser yaramaz, sirf tüketmek icin dünyaya geldini zaneden asalak parazITleri.
@KTİPİYOZ Karsi fikirleriniz varsa, yanlisim varsa anlatin düzeltin, cahil cahil hakaret etmeden, etiginiz troll hakaret cevap alir.
@KTİPİYOZ Al köpek
https://www.youtube.com/watch?v=cHCodLrHKWY
Yav bu zamlar bi mike derman olmuyor. Artan girdi maaliyeti, eleman maaliyeti, artan asgari ücret vergisi SGK'sı falan derken daha da büyük enflasyona sebep oluyor.
%20 üzeri bir şey olursa bilin ki Erdoğan seçime oynuyor, %50 falan olursa muhtemelen 4-5 ay içinde bir şekilde seçime deparlanıp son şanslarını deneyecekler.
Görüşlerin çoğu asgari ücretten çok olun la beraber gelecek olan zamların endişesi içindeler. Haklılar da çünkü asgari ücretten çok ev kiraları , gıdalar kısacası enflasyon önemli buda durmadığı sürece 10 bin TL yapsa boş çünkü bu sefer de ekmek 20 TL filan olur. 😏
Asgari ücrete zamn gelirse bir şey değişmeyecek ki sadece sayı artacak harcamalar falan hep aynı kalacak hatta enflasyon daha da kötü olabilir zaten daha ne kadar kötü olabilir orası da bir gerçek bekliyoruz
Maalesef asgari ucrete zam bir sey değiştirmiyor maasin artıyor ama bi okadar da giderler de artıyor cunku asgari ucretle birlikte herşeye de zam geliyor once enflasyonu ve alim gücünü düzeltmeleri gerek anca öyle refah olur
Ya isterse 10.000 TL'ye çıksın Bu ülkede bir sürü Ormancı çocuğu var başta Ev sahipleri marketler hepsi Ormancı çocuğu onların beni ta anasını avradını bacısını soyunun sopunu gelmişini geçmişini eşik tekini
Alım gücü artmadan kurt düşmeden üretim olmadan sayının artması hiç bir şey ifade etmicek. 4250tl=250dolar. Nerdeyse bir avrupalı ya da amerikalının 1-2 gunluk yevmiyesi..
Bu ayni şeye benziyor, devlet babaya arkamizi donmusuz , bize arkadan sarilmis ve elimize seker uzatiyor , seker ne kadar buyuk olursa , arkamizdan giren onun 5 kati buyuk olacak. Olay bu. ve boşalmadan birakmaz.
Asgari ücrete zam gelse ne olur her zam geldiğinde alım gücü düşüyor. İsterse 200.000₺ olsun.
Zam gelmesin abi hayır ya her şeyin fiyatı artacak yine. Bizi zam gelecek haberinden korkutanlar utansın !
%25 bir zam gelecek bence. hükümet seçim öncesi son kozları iyi oynamaya çalışacak.
( %25 ne kadar iyi olmasa da)
5-6 bin yetersiz diyenler ne yaşıyosunuz. Asgarari ücretin çıkması iyi değil ki aksine kötü faizler artacak.
Asgari ücret için 5 bin TL gibi bir şey duymuştum. Ne derece doğru bilmiyorum Allah insanımızın yardımcısı olsun.
Yüzde 200 olur mağdur etmeyeceklerini söylediler...
Olması gereken 200 olacak olan 20. 😂
5500 ile 6000 arası bir rakam olacağını düşünüyorum
O bile yetersiz.
yarından itibaren piyasaya %20 zam gelmeye başlar
%20 bile az nasıl bir zam gelir hayal edemiyorum.
şu an için asgari ücretli bı işten başlamam lazım bı yerden
Yüzde 40 olacak min 5, 500 ya da 5,900 tl olacak diye, düşünüyorum
Ben olsam o kadar zam vermem enflasyon oluyor kemer sıkılmalı biraz
Asgari ücretle zam yapmasınlar doları düşürsünler yandaşlarını zengin etmeyi bıraksınlar
1000 lira zam olur. Asil aci olan ise. Akbaba gibi zamlari bekleyen bilimum hizmet sektorü.
10 bin olsa nolcak, piyasa iyice zamlanacak ne anladık bu işten
5075 ₺ olabilir diye biri demişti youtube'de bilemem ne kadar olur
Maalesef çok üzülerek yazıyorum ki %18 ‘zi geçeceğini sanmıyorum 🙏🏻😔😔😔🙈
%34 ile %40 arası bir iyileştirme yapılabilir. Bunun altı bir uçurum olur.
Cumhurbaşkanı ülkeye dönmeden hiç bir delikanlı açıklayamaz.
En dusuk emeklı maaşı 2500 den 3500 e cıktı tam %40 zam gelmıs muhtemelen asgarı ucretede 40 gelecek kanks
Emekli maaşının bu kadar az olması da çok ilginç.
Ne kadar artarsa ülke o kadar bok yoluna gidiyor demektir
söylenen %20 ama %30 ya da 40 olursa iyi olur çalışanlar için.
Keşke % 100 verseler en azından insanlar bir süre bu durumdan faydalababilir
Çok fazla artırırsalar enflasyon da artar herhalde.
çok zam gelmese vari sonra ekmekler 6-7 liea oldunu hörüp bayılmayalım
Olsa da olmasa da ben işten çıkıyorum.
Hayırlı olsun kardeşim.
%30 %35 civarı olacagıni düşünüyorum
Ben de en yüksek o kadar bekliyorum.
Hadi %45 olsun bari yaa
Ne olursa olsun zam da birlikte geliyor?
herşeye zamm gelecek
Yüzde yirmi diye tahmin ediyorum
Her şeye zam geliyor asgari ücret artsa nolur ki
%100 olsa da artık çıkar bir yolu yok
Hadi bakalım hayırlısı.
Unutma dediğimi yüzde 25 gelecek 5316 olacak
5 buçuk olur herhalde
Gibi gibi.
Oldu da bir işe yaramadı
Net 6.000 lira olacak.
Zam gelmeden eridi bitti zaten
%40 diye duymuş idim