Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Yardımcısı İbrahim Demir, TÜİK'in açıkladığı Mayıs 2022 enflasyon verileriyle TÜFE kapsamında her ay yayınlamakta olduğu ayrıntılı tablolarda değişiklik yaptığını hatırlattı.
Söz konusu tabloların sunum şekli ve içeriği konusunda piyasadaki fiyat hareketlerinin kullanıcılar tarafından daha doğru okunması ve takip edilmesine imkan verecek bazı düzenlemeler yapıldığını aktaran Demir, "Eurostat’ın TÜFE verileri konusundaki dağıtım politikası ve şeffaflık kriterlerinin yanı sıra AB üyesi ülkeler ve gelişmiş ülke istatistik ofislerindeki uygulamalar incelendiğinde, TÜİK’in bu düzenlemeyi yaparak 33 ülkenin fiyat, ağırlık, endeks yayınlama durumu ve TÜFE haber bülteni açıklama dönemlerine uyum sağlamayı amaçladığı görülmektedir" ifadesini kullandı. Ülkelerin TÜFE madde fiyatlarını açıklama durumuna bakıldığında 33 ülkenin yarısının hiçbir şekilde fiyat bilgisi paylaşmadığının, yaklaşık yüzde 27’sinin ise seçilmiş maddelerin aylık ortalama fiyat bilgisini açıkladığının tespit edildiğini belirten Demir, şunları kaydetti:
"Fiyatı açıklanan seçilmiş maddelerin genellikle günlük tüketimde yer alan (gıda) ve homojenlik arz eden maddeler olduğu gözlemlenmiştir. Haftalık olarak seçilmiş maddelere ilişkin fiyat yayımlayan Çek Cumhuriyeti’nde ise paylaşılan fiyatların barkod verisine ait olduğu belirtilmektedir. Ülkelerin TÜFE ağırlıklarını paylaşma durumu incelendiğinde 33 ülkeden yüzde 45’inin COICOP (Uluslararası İstatistiksel Sınıflamalara Yönelik Kod Atama Sistemi) 5 ve yüzde 36’sının COICOP 4 düzeyinde ağırlık bilgisi yayımladığı görülmektedir. COICOP 5 detayının altında bilgi veren Fransa, Lüksemburg ve Avusturya’dan oluşan yalnızca 3 ülke bulunmaktadır. Avustralya, ABD ve Kanada gibi kendi sınıflaması olan ülke verileri uygun COICOP düzeyine göre eşleştirilmiştir." Not:Enflasyon döneminde artık madde sepeti yayını olmayacak. Fiyat artışları ve enflasyon yüksekliği devam ettikçe madde sepeti artık olmayacak.
Güncellemeler
+1 yıl
Teşekkürler @livaneli ✨
Güncellemeler
+1 yıl
Kına değil luna 😁
TÜİK tartışmalara neden olan madde sepetinin kaldırılmasına ilişkin açıklaması size tatmin edici geldi mi?
Enflasyon deme bana iş yerimin kirası rezidans bazında ve ben tefe tüfeye bakarsak şu kadar artış yaparım diyorum adam bana geçim derdinden bahsediyor. Bir de Esin hanım sizi 1 sene rahatsız etmem zam için diyor. Sinirim zıpladı yine 😀
1
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
Konut fiyatları ve kiralar daha çok arayacağa benziyor, benden duymuş olmayın. 😀
Eurostat TÜİK İle ilgili şüphelerimiz var diye e-posta cevabı vermişti ekonomistlere. ENAG adında kuruluş çıktı, ekonomik veriler gerçeği yansıtmıyor diye bu kuruluşun verilerini gösterip soru sordular. Yani TÜİK üyelerinin yaptığı açıklamalar gerçekdışı. Zaten veri şeffaflığı konusunda Dünya Bankası ve birçok verilerde Türkiye en kötü sıralamalarda. OECD, Dünya Bankası, Eurostat şeffaflık parametresini açıklıyor. 2021 sonbaharda 5 kilo şeker 23,95 TL - 25,00 TL arasında idi bugün 100,00 TL - 110,00 TL.
Kısacası biz artık kendi kafamıza göre açıklayacağız kimse bize karışmasın.. Böyle laf kalabalığı yaparak milleti kandırabileceklerini sanıyorlar. Millet çarşı pazarın enflasyonuna bakar, senin TÜİK'te ekonomist ağzıyla yaptığın açıklamalar vız geliyor tırıs gidiyor..
Ev arkadaşın bekar mı ahahahajha beni de götürsün 😭😭😭 teşekkürler toefl için vakit lazım ama ben özelde öğretmenlik yaptığım için yazın vaktim yaz olduğu kadar yapacağız artık. Kamu olsa sorun olmazdı da.
Özel zor tabi öğretmenlikte. Arkadaşımı alıştırana kadar neler çektim bende. En son psikolojisi bozuluyordu. 😀 İtalya'ya gidecek oda. Kamu olsa öyle tabi. Sırayla herkes gidiyor zaten. 🤣🤣🤣
Ben Fransa ya da Amerika düşünüyorum teşekkür ederim. Aynı zamanda finans eğitimim de var o yüzden buralar daha iyi olur benim için. İsveç, İsviçre falan iyi ama İskandinav ülkelerinden vize alabilmek çok zor.
İskandinav ülkeleri öyle. Ortalama standartları yüksek ülkeler ondan. Geçen yıl İsviçre en yüksek çıktı. Tahmin ettiğim gibi oldu. Takip ettiğim ülkeydi. Tabi finans varsa ABD iyi olur. Kanada da olabilir.
İsveç’i kesinlikle tavsiye ederim. Kamuda uzman bir arkadaşım istifa edip gitti o memnun. Benim de bir dilim daha olsa düşünürdüm de yok maalesef. Öğrencek vakitte yok bahane gibi oluyor ama öyle maalesef.
Aynen katılıyorum. Benim kuzen de orada gelmem diyor. İnşaallah olur istediğin yer. Sende tecrübe var mali konularda ve birazda dile dokersin tamamdir.
O meslekte geleceğin ilk mesleğinde yer alıyor bence. Tabi tercihler meselesi. O mesleği yapıp dil bilince uluslararası firmalarda iyi iş yapılıyor. Finans sektörü çağımızın mesleği zaten. Finans köşe yazarlığı da aynı şekilde.
Bağışıklık kazandık diyedir ahaha ama ben üzüntüden ziyade zoruma gidiyor. Ben yaptığım mesleği de seviyorum ama aynı zamanda iibf diplomam da var. Sonuçta A’dan elenmeyip kariyer meslekleri de yapabilirdim veya arş gör olabilirdim ama hiç kazanamadım neden çünkü 2 dayım da rektör değil ahahahha
Benim dayı milletvekili ama el avuç açmam. 🤣🤣🤣 Yirmi üç mülakat elenme resitali ve meslek bıraktım. 😀 Rektör dayı bulsak. 😀 Benim arkadaşta o yüzden gidiyor zaten, İtalya kabul etti. Tabi insan diplomasını aldığı mesleği yapmak ister. Bende eğitim sektöründe ufak bazlı yer alıyorum ama ek olarak. 😀
Benim eğitim diplomam da var ama olsun ya yine de gönlüm diğerinden yana. Ben de özel şartı yok diye belki öğretim görevlisi ilanlarına bakarım ama olur mu bilmiyorum.
🤣🤣🤣 klavye benden bağımsız bu aralar. Ben kaçayım kardeşim. Biraz işler var onları bitirmem lazım pazar mesaisi devam ediyor bende. Canlı yayınlara katılmam lazım. 😀
Tuik yalan uretme kalem oynatma merkezi Allah 1 dese supheye duseim tovbe hasa 2 olsuda benim haberim yokmu diye gerci tum koyu dindarlar icin dusuncem aynidir