Acil ve elzem bir durum olmadıkça, emanet para, araba veya eşya vermekten hoşlanmam.. 3 kez çok güvendiğim kişiye borç verdim, hiç birisi de sözünde durmadı. Alacaklı ben olduğum halde, iki de bir isteyip sıkıştırmadığım halde kötü ben oldum.. 2 kez de arabamı emanet verdim.. 1 i pert oldu, diğeri ise alttan darbe almış ve şase yamulmuş, satarken çok ciddi zararına vermek zorunda kaldım.. Bir insanın hastası olur, eyvallah.. Eşi doğum yapar eyvallah.. Çok acil ve elzem bir durum olur eyvallah.. Lakin olur olmaz keyfi şeyler için artık kimseye ne para veririm ne de araba.. Prensip edindim bunu.. Verip kötü olmaktansa vermeyip kötü olurum daha iyi.
1990-2000'lerin başına değin birisi ev aldığında, abisi ablası ve büyükleri, yakınları gelir o kişiye para yardımı eder, borcunu hafifletir ve çok geçmeden o kişi de bu yardımı gerisingeriye öderdi. Ne muhteşem, ne harika zamanlarmış öyle, hem de çocukluğumun erken dönemlerine gelmesine rağmen çok net hatırlıyorum ben bu tabloyu. Ama bugün, borç verip de pişman olmayan bir kişi görmüyorum, ne borç istenir, ne borç verilir...
Keşke bu hale gelmeseydik ama insanların maalesef onur, gurur ve sözüne bağlılık gibi erdemleri tamamen yok olma noktasında.
Verilmez ama verdiklerim var. O değil adamın birisi boşuna dememiş. Malım seni veriyimdemi kötü oluyum vermeyimdemi demiş. Ama gel gör ki Allah ta yolda kalmışa ve işi müşkül olanlara yardım etmeye teşvik ediyor. O (cc) istiyorsa yapacak bir şey yok
Borç vermek beni rahatsız etmez aslında.. Ama gerçekten artık para dostluğu bozuyor. Asla borç vermem birine.. inan işin para kısmında da değilim. O parayı verdikten sonra dost sandigin kisi oyle bir degisiyor ki.. Kendi parasının dilencisi oluyor insan..
Türkiye'de kimseye borc vermiyorum.. zor durumdaysa ve degerli bir insansa hibe ederim. Geri alamayacagin para icin para verilmez o borc sayilmaz. Enayilik sayilir.. o yuzden degerliyse o insan borcunu öderim huzurlu olmasi icin.
7 bin tl adama gidene kadar 5 bin olur cebe girene kadar 4 olur sonra derki bu yetmedi bir 3 5 daha ateşle 1 haftaya ödücem sonra gün gelir geçer sen para ne oldu dersin sen para göz çıktın diye seni suçlarlar ben biliyorum bu hikayeyi