Borsa derken imkb100 endeksi, dövizde de euro veya dolar olarak düşünün.Genel seçimlere yaklaşık 1 yıl var ve ben de tasarruflarımı doğru şekilde yönlendirmek için, uzman görüşüne ihtiyaç duyuyorum. Görüşler için şimdiden teşekkürler.
Önümüzdeki bir yıl için, borsa mı daha çok kâr getirir, döviz mi?
Açıkçası borsa bilgi işi. Döviz ise şansa bağlı, birisi geçen sene 3 katına çıkacak dese hadi ordan derdik. Evler bile 3 katına çıkacak deseler tl den kredi çeker ev alırdık. Yani bu iş biraz cesaret biraz da şans. Bana pek gülmez bu yüzden ben garantici adamım, tl den faize yatırmıştim.
Kur korumalı olanda paranı istediğin zaman cekemiyorsun. Bu durumda dogrudan döviz hesabı daha doğru olmaz mı? Veya eurobond tahvilleri var. Bunu bir tanıdığım çok övmüştü. Ama hiç kullanmadım.
Coin piyasasına girdim. Bir günde bin TL. İkinci gün 500, haftasına alıp sattığım Barselona yüzde 300 fırladı, niye sattım diye kendimi yedim. Sonra Göztepe bir alicengizlik yapıp, Abromoviç takımı alacak dedikodusu ile bir 200 de o fırladı. Almaya yetişemiyorum uçuyor ama ben işi çözdüm ekürüsü Valensiya tokeni alıp günü 2000 lira ile kapattım. Sonra bir balina girdi. Düşen yükselir elbet dedim. Düşüş o düşüş. Gelerçen den fazlası gitti. Sattım, dipten tekrar aldım, iki al sat biraz eh dedim, sonra yine balina, sonra sattım yükseldi, moral sıfır, sattım yükseldi. Dedim bari tek tocen çalışayım, düşünce alır, yükselince satarım. Gerçekten nerede ise kaptırdığımı geri aldım ama bir şeyi fark ettim. Sürekli bir para takibi, insanın sinirlerini bozuyor. Kendine vakit ayıramıyor çok kaygan bir zemin sürekli takib istiyor. 6 ayda çok cüzzi bir eksi ile çıktım. Şimdi kafam rahat oh. Borsa da buna benziyor. Altın alsan savaşın bitti dedikleri gün 600'e düşer. Osman Altuğ der ki "Paranız varsa yiyin, bunlar onu da çalar. Ben de derim ki, varsa tıprak al. Nüfus arttıkça toprak hep artar. Dünyadakş en iyi yatırım her zaman topraktır. Yakın bir şehirden, fındıklık, ekimlik, tatillik bence 😊
Danış bizim akrabalar gemlik tarafından ucuza bir yer almış. Tatil yaparık diye. Balıkesir de çok uygun ve güzel yerler vardı. Bir iki bakarsın, bende bakar sana atarım, Bi'Bilen ile görüşüp karar verirsin.
Türkiye'de doların artışı hiç bir zaman enflasyondan az olmadı. Dışarıdan döviz girmediğine göre önümüzdeki 1 yılda da farklı olmayacak. 30 Nisan 2021-30 Nisan 2022 arası ENAG tarafından açıklanan enflasyonun (yüzde 150) gerçeğe yakın olduğunu kabul ettiğimize göre, 30 Nisan 2021 tarihinde 8,23 TL olan dolar kurunun bugün 20,50 TL olması gerekirdi, fırlamasın diye kimbilir neler yapıyorlar. Elbette bir noktada tutulamaz hale gelecek. Uzun vadeli-orta vadeli yatırım için borsa ve USD sepet yapılabilir. Birikimin yarısı BIST-100 endeksinin sağlam hisselerine yatırılıp 1 yıl unutulabilir, diğer yarısı ile de dolar alınabilir (mümkünse banknot olarak).
Uzman değilim ama kendimce bişeyler yapıyorum ve altına dolara olan güvenim sonsuz çünkü ülke çok gergin ve yatırımıcı için çok güvensiz dolar ve altın sürekli yükseliyor o yüzden