Severek satın aldığınız bir evde bir çok problem yaşayabilirsiniz ama inanın en kötüsü kiracısı olan bir evi satın almaktır sanırım, çevrenizde bir çok örneğini görebilirsiniz. Satın alınan konutu zevkine göre yaptırıp hemen yerleşmek isteyen ev sahibi için bu durum çok zorlu bir süreçte olabilir keza kiracı çıkmamak için diretip durabilir ve siz evi satın almış olmaktan büyük bir pişmanlık duyarsınız. Ayrıca satın aldığınız evin eski sahibinin kiracı ile yapmış olduğu kontrat devam etmektedir. Yasalarımızda genelde kiracının yanında olduğundan mahkemelik olmanız içten bile değil hani derler ya paranız ile rezil olmak işte böyle bir şey. Emlak ilanlarına baktığınızda uzun zamandan beri kiracılı olan evlerin satılamadığını da görebilirsiniz. Çünkü insanlar parası ile risk almak istemez ama bazıları da vardır ki her şeyi göze alıp çok uygun fiyata bu eve sahip olup uğraşmayı tercih edebilir. Peki sizin tercihiniz ne yönde olurdu? Alır mıydınız yoksa boş ev mi bakardınız?
Hayır almam, çok uğraştırıcı bir süreç
Evet ama fiyatı çok uygunsa sonuçta uğraşacak olan benim
Tek taraflı bakmamak lazım. Evi satacak adam belki acil başka bir yerden ev alacaktır veya alması lazım borcu harcı vardır. Evi satar. Alan adam da kendi oturmak icin alacaktır ne yapılması gerekiyor? Evi alan adam kiraya vereeckse ok o ayrı ama kendi oturacaksa kiracının 1-2 ay içerisinde başka eve kendi isteğiyle cıkması kadar dogal bir şey olamaz. Kişi inatla kalacagım demesi zaten kötü niyet belirtisi. Tabi evi alan kişi evde oturacaksa bu durum mantıklı. Ne yani para biriktirmiş ev almış orada oturmak istiyor bu evi alan neden magdur olsun? Kiracıya da 1-2 ay süre tanır ve 1-2 ay içerisinde de kiralık yer elbette bulacaktır. Tabi simdi de kiracı acısından bakalım. o da yeni eve taşınmak masraflı ok. 1-2 ay içerisinde de istedigi yeri iyice arar bulur mu bulmaz mı bilinmez. Ancak söyle bir durum var kiraya cıktıysan bu ev zaten kiralık oldugundan ne zaman nasıl cıkacagın belli olmaz. ama 1 seneyi gecmeden evden cıkarmak da dogru degil. iki ucu kötü gorunuyor. Yine de eger ev satıldıysa ve kiralamak istemiyorsa ev sahibi kiracının 1-2 ay içinde cıkması normal ve olması gereken bir şey. Tabi kiraya vermeyecekse ev sahibi. Yani kendi oturacaksa problem olmamalı. Bir de zam olayı. Enflasyon cok fazla artınca tek geliri kiradan olan kişiyi de ele alalım. Neden daha ucuza versin? iphone olmuş 30bin lira. adam 1000 e mi verecek? 2000? neden ucuza versin? yıllarca calısmıs mesela ev almış bir adam kiracıya zam yapamayacaksa ne diye o evde kiracıyı oturtsun? çoklu baktıgınızda herkes haklı ama adam kendi evine oturacaksa ev sahibi yüzde yüz haklı
2008'de İzmir 'de bir arkadasimi ziyaret etmistim Konak belediyesinde anacadesinde bir bina satiliki 3 katli. Tek sorun evin dairelerinde belali roman aileleri oturuyordu. Ev sahibi 50 bin euro istemisti. Bende ev sahibine tamam 40 bin euro'ya verirsen alirim dedim ve adam bana evi satti.
satin aldigim gün evi ziyaret etim. Roman ailelerine selam verdim aldilar dedim bir cayinizi icebilirmiyim adamlar ikram etti. Dedim abiler ben sizin binayi satin aldim. Evden cikmak icin ne istersiniz adamlar o dönem 10 bin TL istemislerdi daire basi. Dedim abi yarin'a daireyi bosaltin kapida ben size 15 bin tl verecegim adamlar sozunun adamiymis ve ertesi gun aksam evi bos aldim. Kapisini ayni saat degistirdim eski birseydi.
Eski ev sahibi nasil yaptin dedi.. dedim boyle boyle.. cunku eski ev sahibi'de cok nankorluk yapmisti.
Bina'yi yiktirdim 6 katli alti banka olan bir bina olarak 2018 de 1milyon 100 bin euro'ya sattim.
Kiracilar'a para teklif ediniz hemen cikarlar emin olun.
Iki kere aldık ikisinde de şansımıza kiracı vardı ama sansliymisiz ki ilk kiracı da ikinci kiracı da bir ay içinde evi boşalttı çünkü biz kendimiz oturacağız diye öyle talep ettik.. Bu arada yanlış anlaşılmasın birini satıp diğerini öyle aldık yani gerçekten kendimiz oturmak için kiraciyi çıkardık..
Alırım kontrat bitene kadar devam eder Kontrat bittikten sonra otururdum tamir eder Benim ailemde zamanın kiracıydı hatırlıyorum biz evin içindeydeyken evi satmaya kalktı sonra biz borç harç oturduğumuz evi aldık O gün o mal ev sahibinin tavrı halen aklımda Kiracılara bir yere kadar sabırlı olurum sonuçta onunda aliesi var
Niye kiracıyı mağdur edeyim ki aynı şey benim başıma da gelebilir, kiracının ne durumda olduğunu da düşünmek gerek şu an insanlarda pek empati duygusu kalmasa da ben kiracı bulunan evi satın almazdım
Özür merhaba, Bir yıllık kontrat imzaladığım evde, kiracı beni başka birisine daha yüksek fiyata kiraya verebilmek için çıkarmak gibi bir durum gerçekleştirebilir mı? Bu konuda bizi koruyan yasal haklar var mı bilgilendirir misin?
Kontratınız 12 ay bitmeden bunu talep edemez ayrıca kiracıyı koruyan kanunlar var mesela sizi çıkartması için çok haklı bir gerekçesi olmalı kirasını düzenli ödüyorsanız hiç korkmayın derim kontrat yenilemesinde de en fazla tüfeye göre zam yapabilir oda %30 geçemez! Düzenli kirasını ödeyen kiracısını haksız bir sebeple evden çıkartan ev sahibi evini 3 sene bir başkasına kiralayamaz eğer kiralarsa sizin tazminat alma hakkınız doğar!
Peki sözleşme bitmeye yakın ihtarname falan gönderip çıkartma hakkına sahip olabilir mi? Kitaplarım hep düzenli ödenir benim bundan yana sorun yok zaten de.
Dediğim gibi düzenli ödüyorsanız sizin açınızdan hiç sorun çıkmaz, kontrata en fazla %30 zam yapabilir ama siz karşılıklı bir rakamda da anlaşabilirsiniz eğer anlaşamazsanız evi boşaltmak için siz ondan para isteyin kabul etmez ise evi sizden sonra başkasına 3 sene kiraya veremeyeceğinden eğer verirse tazminat isteyeceğinizi belirtin bunu araştıracak ve öğrendiğinde de işine gelmeyecek ve sizinle uzlaşmak isteyecektir.
Sanmıyorum. Kiracıyı mağdur etmek istemem. Evi satın alsam bile kiracı otursun, kirasını bana ödesin bir süre.. Sözleşmesi bitince de evi boşaltır zaten.. Öyle ha diye de insan çıkarılmaz, çıkarılamaz.
Aslında en güzeli ve mantıklısı sıfır ev almaktır ama tabi bütçe meselesi, içinde sorunlu kiracı olanlar ise fiyat bakımından düşük satılıyor mecburen ev sahibi genellikle bıkmıştır satıp kurtulmak derdindedir...