yatırımın genel tavsiyesi olmaz kişiye özeldir örnek ben alırsam zarar etmem sen alırsan zarar edebilirsin gibi peki neden nedeni şu kendi durumunu ben bilemem tavsiyede de bulunamam örneğin ne kadar zaman sonra o altına ihtiyaç duyacaksın başka gelirin ne borcun harcın var mı birikim yapabilme esnekliğin ne birinin sana şunu yap zarar etme ya da zarar edersin diyebilmesi için detaylandırmak gerekir yatırım ciddi iştir türkiyenin genel problemi de budur koca karı mantığı ile birikim yapılır ve büyük bir birikim olsa bile faydasız bir birikimdir
02 Yorumla
Soran+1 yılNe alaka
En İyi Cevaplar
Uzun vadede altın her zaman en iyi yatırımdır. Atarı yok kokarı yok. Döviz yatırımı şu an akıllıca değil ama Altın altındır. İşlemesiz gram al kenarda unut. Büyük balinalar gibi katrilyonluk almıyoruz, en büyük zararın 50-100 olsun o da beklediğin zamana değer. Ama diğer yatırımlar, şu karışık dönemde kesinlikle akıllıca değil..
Şimdilik 1 gram, oldun :) 1 i 1000 yapasın, Allah daim etsin.11 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
23Cevap
Uzun vadeli düşünüyorsan zarar etmezsin altında. Şimdi alıp 2 ay sonra bozdurayım diyorsan biraz risk var.
10 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 1,4b cevap paylaştı.
+1 yılŞu an bir belirsizlik ortamı var ama 900 TL dan aşağı inmediği sürece güven veriyor gram altın, artacağı da öngörülüyor keza gümüşte de aynı beklenti mevcut...(YTD)
02 Yorumla
Soran+1 yılAldım 935 e inşallah zarrar etmem
- +1 yıl
Etmezsin ya illaki yükselecek...
Savaş olayı biterse düşer. Savaş olayı tırmanır ve başka ülkeler bu işe dahil olursa ciddi seviyede yükselir.
Oyunu kuran kimse o belirler düşüp çıkmasını.027 Yorumla- +1 yıl
savaş bitti diyelim altını hangi gerekçe düşürecek ki birde şunu sormak lazım burada altından bahsettiğimiz şey gram mıdır ons mudur arkadaşlar 1 teneke yağ 150 lıra olmuş yarın savaş bitse altın kaç liraya düşecek size bir şey söyleyim anlık inişlere çıkışlara bişey demem ama şu anda piyasada en ucuz yatırım aracı ne derseniz altın derim :) yatırım tavsıyesı degıldır zaten yatırım tavsıyesı genel verılmez kişiye özeldir
- +1 yıl
@UFUK41 Savaşla ilgisini anlamanız için örnekleme yapayım.
Savaş durumlarında ülkelerin para birimlerinin geleceği çok öngörülebilir olmazlar. Rus rublesi mesela, çok ciddi değer kaybetti ve bir günde %30 dan daha fazla geri yükseldi dün yapılan açıklamayla. Savaşın ilerleyişi, kimlerin dahil olacağı, kimlerin kazanacağı belli olmadığı için tüm dünyanın geçerli kıymet olarak saydığı altına yönelir insanlar ve bu taleple birlikte altın çıkmaya başlar...
Sonrasındaki süreçte, talep kalmaması durumunda, yatırım yapan kişiler kar etmek için beklemeye başlarlar. Ama kar gelmediğini gördüklerinde, başka yatırım araçlarının daha fazla kazındırdığını gözlemlediklerinde, zararda olsa altını satıp başka araçlara yönelirler.
Kendimden örnek vereyim. 2010 yılında cumhuriyet biriktirmeye başladım. ilk aldığım fiyat 665 TL ydi. sonra her ay aldım, o düştü ben aldım, ben aldım o düştü derken en son 540 tl den alıp, bir daha almadım ve 2014 eylül de ev yatırımı yapmak için zararına 570 tl den bozdurdum.
Bu sebeple yatırım yaparken şunu bilmek gerekir. Hiçbir şey sürekli yukarı yönlü gitmez. Bazen yatayda seyreder, bazen aşağı doğru gider. Altın al kesin kazanırsın demek cehalettir. - +1 yıl
@Master81 savaşla ilgisini biliyorum savaş durumundaki senaryodan bahsetmiyorum ki savaş biterse düşer senaryosundan bahsediyorum siz şunda 1 onsun çıkarılma maliyetini biliyomusunuz ya da soruyu değiştirelim bu enflasyon herşeyin fiyatını yukarı atıyorken altını nasıl ucuzlatacak bana onu anlatın ekonomi kronolojisine bakın dünyada enflasyonizt ortam varsa altın fiyatı düşmez heleki gram ayagı ons düşse savaş bitse bu kez fed faiz arttırımları agresfileşeceği için dolar çarpanı yukarı itecektir burada 2 gunluk kulaktan dolma bilgi ile 50 100 gram birikim sahibi olarak değil gerçekten bu konuda eğitim almış ve orta ölçekte bir yatırım sahibi olarak yazıyorum bunu
- +1 yıl
@UFUK41
Bende bir yatırımcı olarak şunu sorayım o zaman size?
Vakıfbank hisse fiyatı 3.56 tl. sermayesine bakınca olması gereken değer, 7.13 TL, bu banka zarar etmiyor. Neredeyse sermayesinin %65 i kadar kar açıklamış.
Peki bu nasıl bu fiyata alıcı bulmuyor?
Çıkartılan altının ons başı üretim maliyeti demişsiniz. Ne kadar altın çıkartılıyor ve piyasayı domine etmek için hazır stoklarda dünyada ne kadar altın var? bunları da incelediniz mi?
Yatırım yaparken temel analizin en temel şeylerinde kalırsanız çok kaybedersiniz. Şimdiden uyarayım sizi. - +1 yıl
bir o bankanın zarar etmediğini nerden biliyorsunuz diye sorayım size
iki stok miktarını sormuşsunuz bende size karşılık olarak bankalarda sanal gezen altın miktarını sorayım
sonrada ekleyeyim
son beş yılda ülkelerin bastıkları para miktarlarını sorayım ve karşılıklarını tabiki
yine ekleyeyim bu coınlerin arkasında kim olduğunu sorayım
bir ilave daha yapayım enflasyonun artması sebepmıdır sonucmudur yoksa bır tercıhmıdır dıye sorayım
ben teknık ve temele ınanmam onlar ınsanlara yön vermek için kullanılır ticaret tekniğe ya da temele dayanmaz ticaretin dayandığı tek şey matematikdir ve matematik ne yanılır ne yalan söyler sizin teknik de temelde insanı tersde bırakır ama matematik bırakmaz matematikden başkasına güvenmeyin tavsiyedir - +1 yıl
@Master81 gerçekten bu konuda eğitim ve bilgin olsa bu kıza buradan tavsiye vermezdin kızın ne kadar birikimi var bilmezsin kızın borcu harcı var mı odeme gunu ne zaman bılmezsın kızın rısk alma opsıyonu ne bılmezsın hedeflerı ne bılmezsın ama yatırım için tavsiyede bulunuyorsun :) sen yatırımcı olduğuna eminmisin
- +1 yıl
ponziyi araştırın öğrenin sadece dolandırıcılık sistemi midir devletler nerelerde kullanırlar ponzının enflasyon ustunde etkılerı nelerdır enflasyon dedıgın sey neden gereklıdır kıme gereklıdır bır malın fıyatını gercekten ne belırler arzmı talep mı yoksa ıkısıde mı degıl serbest pıyasa ne demektır hepsını gectım para dedıgınız sey nedır kım basar nasıl basar sadece darphanelerdemı para basılır savas mesala neden cıkar enflasyona sebepmıdır enflasyona sonucmudur
- +1 yıl
@UFUK41 Faaliyet raporu yayınlamak zorundadır borsaya kote şirketler ki 3 ayda bir bunları paylaşırlar. Açıp bakarsan sermayesinin 7.111.364.117 TL, Son dönem karının (ilk çeyrek) 4.175.464.000 TL olduğunu görebilirsin bilançosunda.
Soru sorayım derken konuyu dallandırıp budaklandırarak kaosa götürmeye çalışmanızı anlamadım:)
Ama kısa kısa cevap vereyim.
1- Piyasadaki para karşılığı olarak altın bulundurmuyor mb ler (böyle bir zorunluluk yok) fed bu işi bırakalı 50 yıl oldu.
2- Coin lerin altınla alakası ne :)
3- Basılan para miktarının enflasyonist ortam yaratması sebebiyle zaten buralara gelmedi mi bu fiyatlar? neden daha yukarı gitsin?
örneğin geçen sene altın alan biri 600 e aldı diyelim ve şu anda 700 e verdi. Peki bu işten kar mı etti sizce?
halbuki sıvıyağ alsa 1 sene beklese 600 e aldığını 1500 e verecekti mesela.
Yatırım yaparken tercih edilecek şey, her daim piyasa araçlarından en fazlasını bana getirecek olandır. Ben tl nin dolar karşısında değer kazanacağına inanıyorum (alacağımız yatırımlar, üretimin artması vs.) dolar değer kaybedince de altında aynı oranda değer kaybedecektir. Enfslasyona rağmen harekete geçmeyen, bist hisseleri şu anda yatırım yapılacak tek mecra olarak karşıma çıkıyor.
YTD :)
elbette siz matematiğinize göre hareket edebilirsiniz ama kesin bilgiler vermek insanları mağduriyete göterebilir bu yüzden kesinlik içeren düşünceleriniz paylaşmamanızı öneririm. - +1 yıl
@UFUK41 enflasyon hiçbir ekonomide istenmez. yararından çok zararı vardır. Develüasyon istenilebilir üretim yapan ülkelerde pozitif sonuçlar oluşma imkanı vardır ama enflasyon tamamen kaostur.
Biraz okumuşsun bir şeyler ama bence biraz daha okumalısın.
Temel analiz yok dedin ya, gözümde 0 a yakın hale geldin:) hadi teknik desen tamam diyeceğim:) - +1 yıl
ben hıc bır bılgı vermedım tam tersı sen verdın ben sadece dusunmeye ıttım raporlara gelınce sence raporlar ne kadar şeffaf ve doğru sonrada sırayla gıdelım
1 evet fed altın karsılıgı basmıyor ama karsılıksız bastıgı anlamınamı gelıyor
ve sadece dunya dedıgın fed den para dedıgınde dolardan mı ıbaret
2 coınlerın altınla alakası var demedım zaten ama pıyasa oyuncusu şunu bilir ki piyasadaki herşeyin bir birine etkisi vardır coınler altın fiyatlarına etki etmiyor demek sığ kalır
3 para basılarak enflasyon dusurulemezmı her para basımı enflasyon demekmıdır ve yıne asıl soru şu enflasyon sebebmı sonucmu tercıhmıdır
4 gecen sene altını 600 e alan adam şu anda 900 e satabılır ama satmak tek secenek degıldır arbitraj öğrenmesi tavisye edilir sıvı yağ alsa 1 sene beklese muhtemelen son kullanma tarıhı gectıgı ıcın cope atacak ya da satmaya ugrasacaktı ama altını babanın oğluna verırsın kı bunu altın alsın dıye soylemıyorum zaten yatırım kişiseldir den kastım budur - +1 yıl
develuasyon serbest pıyasada olacak bır terım degıldır :)
enflasyon evet halkı ısıne yaranmaz ama ıstenmez kocaman bır palavradır matematık derkı bırılerı zengınlesecekse bırılerı mutlaka fakırlesmelıdır enflasyonda bunun ıcın gereklıdır basıt anlatım enflasyon olacak kı her sene sana daha az verıp senı daha cok calıstırabılsın enflasyon olacak kı sen hep gebe kal :) senın gozunde ne oldugumun benım ıcın sence onemı var mı ya da benım gozumde sen susun desem kac yazar boş işler bunlar matematik candır gerisi heyecan - +1 yıl
@UFUK41 Ben kimseyi itmedim. SAvaş uzarsa yükselir, biterse düşer dedim. Şunu yap bunu yap asla demem.
2- Evet karşılıksız olarak basıyor en altın ne de başka bir şey var karşılık olarak sadece 12 uçak gemileri var.
3- Enflasyon tercih edilebilir bir seçenek değildir. Bunu savunan vra mı bilimoyurm ama varsa, onun bildiği ekonominin allah belasını versin. Arzı çoğalan fakat talebi artmayan her şeyin fiyatı düşer. Para da öyledir.
4- evet altını gece de satabilirsin bu yüzden yatırım için ilk tercihlerde yer alır. Yağın miadı yaklaştığı halde elinde tutulmaması gerektiğini de gıda ticareti yapan herkes bilir:) kimse malını çöp yapmaz.
- +1 yıl
enflasyon tercıh edılebılır bır secenek degıldır pıyasanın kanunudur donem donem mutlaka olmak zorundadır bunun olması yasanması ıcınde ellerınden ne gelırse yaparlar savasta cıkarırlar parada basarlar cunku zengın olmak kolya zengın kalmak zordur zengını zengın tutabılmenın tek yolu enflasyondur tıcaret eskıden 1 kılo kabak verdım sende bana 2 yumurta ver yontemıyle yapılmıyor para ıcadından bu gune enflasyon dedıgın sey emegı sömürür 2 ile 2 nin toplamının 4 ettiği kadar hakikattir ve sen ben ne dersek diyelim değişmez senin teknik dediğin şey geçmişte şu olmuş grafik şimdi bunu diyor yarın bu olabilir bir saçmalıktır temel dediğin şeyse sebeb değil sonuçtur öyle olması gerekir zemin hazırlanır ve öyle olur
- +1 yıl
@UFUK41 makro açıdan evet. mikro açıdan bahsettim ben. hiçbir ülke kendi topraklarında enflasyon olmasını istemez (piyasayı sallayarak daha iyi hale gelmek isteyecek büyük ölçektekiler hariç)
En yakın örneği, gübre hammadesi üretimi yapan çin ve rusya nın azot ve amonyak satışına getirdiği kısıtlama ve büyük miktardaki fiyat artışıdır. - +1 yıl
hiç bir ülke istemez ne demek kardeşim ülkeden kasıt ne ülke halkımı ülke yönetenlerimi halk istemez ama yönetenler bal gibi ister ve istiyorlarda bilinçlidir enflasyon istersen önüne geçmek inan bana o kadar basittirki 3 ayda enflasyonu 0 yaparım ben ama bu halkın işine gelir halkın işine gelense birilerinin işine gelmez :)
- +1 yıl
@UFUK41
Vallahi baş ağrısı gibisin :)
Bak yukarıda anlattım ama bir daha anlatıyorum.
Enflasyonist ortamda her şeyin değeri yükselir. Bu süreçte aslında kazandığını düşündüğümüz yatırım aracının bile bize zarar yazması mümkündür çünkü bu aracın fiyatı yükselmiş olsa da aynı miktarda parayla, diğer ürünleri daha az miktarda alabiliyorsak zarar etmişiz demektir.
örneğin 1 gram altın (1000 tl diyelim) bizim aylık mutfak masrafımızı karşılıyor. Altın 3 ay sonra 1200 tl oldu varsayalım. mutfak için harcamamız 1300 tl olursa zarar etmiş oluruz. - +1 yıl
altının 1000 tl olmasına takılmış gidiyosun ben de dıyorum kı tek noktaya odaklanma gecen ay 1800 dolar aldıgın altınla bu ay 1950 dolar alıyosun arbitraj diye bir şey var dolardan euroya gecebılırsın dolarla ons alabılır euro alabılırsın forex kullanabılır kaldırac yapabılırsın acıga pozısyonunu satabılırsın neden altını ılla koca karı gıbı bı tarıhte alıp ılerı bı tarıhte sadece tlye donmeye odaklanıyosun kı ornek gecen sene bır musterımın 500 gram altını vardı arbitrajla 750 gram oldu yanlıs 500 gram altın gecen sene 300 bın edıyordu 500 gram bu sene 450 bın edıyor evet zararda ama 750 gram 700 bın edıyor sence zarar mı karmı yazmıs bu adam kı bu rakam mınımum kazanc oranıdır bunu bırde tepede ve dıpte dogru zamanda yakaladıgını dusun bakalım sana hangı yatırım aracı bunu kazandırıyor ornek ev aldın 2+1 sonra sattın bekledın bıraz o parayla 3+1 alabılırmısın artarmı ama arbitraj budur bugun satarsın elındekını yarın aynı mıktarla daha fazlasını alırsın ustelık tl ye hıc gecmedıgın ıcın hıcde rıskın ve zararın olmaz
- +1 yıl
yıne dıyorum altın dusmez gunluk anlık haftalık cekılmelerle ılgılenmem ben ama bu gıt altın al demek degıldır yatırım demek bu demek zaten degıldır yoksa al 10 sene sonra da satabılırsın 100 de yatırım boyle yapılmaz canım kardeşim ben zaten profosyonelım amator ınsanlarla calısmam burada sadece ınsanlara egıtım amaclı odak noktalarını gosterdım temeldı teknıkde herkes anlatır ama herkes kazanamaz bu ısınde kendıne haz ozellıklerı bılınenlerı bılınmeyenlerı vardır at gozlugu ıle yatırım yapılmaz
+1 yılCanim cok ileri yatirimlik dusunuyorsan
Beklemeni anlami yok bence duserde cokarda00 YorumlaYüksek gibi görünüyor ama canım Türkiye min hali belli olmaz çıkadabilir
00 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 339 cevap paylaştı.
+1 yıluzun vadede alınır. kısa vade alım satım ise aradaki makas yüzünden ne olacağı belli olmaz.
00 Yorumla Ben 150 tane aldım ala ala biriktip geldim kesinlikle al
04 Yorumla
Soran+1 yılBende biriktiriyorum peki zarar ettigin oldumu hiç aldıkların grammıydı çeyrekmi
- +1 yıl
Gram ve çeyrek diye bişey yok o çeyrekde zaten belli bir gramaja sahip altının atom numarası 19 dur yani bir quant hücresinin hacim olarak kendi öz kütle ağırlığıdır 19 bunada özgül ağırlık denir
Soran+1 yılNe kadarın var
+1 yılAltın kolay zarar ettirmez uzun vadede
02 Yorumla
Soran+1 yıl1 sene durcak
- +1 yıl
Acil bozdurman gereken bir durum olursa zarar ettirebilir ama
+1 yılEurodan kaç gram alacağına bağlı
02 Yorumla
Soran+1 yılKuyumcudan gidicem alcam iste bugün
- +1 yıl
Yazıcı için bir top a4 kağıdını 120 tl ye alabildim. O kadar zahmet etme, evdeki kagıtları biriktirsen bile karlı çıkabilirsin ilerde.
+1 yıldüşmesini ümid ediyorum
01 Yorumla
Soran+1 yılDüsmez bence bubsaatten sonra bide sizlere sorayim dedim
+1 yılNe kadar uzun vade de düşündüğüne bağlı
06 Yorumla
Soran+1 yıl1 sene filan
- +1 yıl
O zaman alınır düşmesini beklemek yükselmesine neden olabilir daha doğrusu beklerken yğkselşrse üzülürsün
Ayrıca şu savaş döneminde altın en güvenli limandır her zaman
Soran+1 yılTeşekkür ederim
- +1 yıl
Rica ederim
Gramı bankadan mı alıyorsun kuyumcudan mı
Soran+1 yılKuyumcudan alcam bugün nasipse
- +1 yıl
Hayırlı olsun ama ben bankadan almana tavsiye ederim hesabına gram al çalınma kaybolma derdi yok
- Para & Ekonomi konusunda 1,8b cevap paylaştı.
+1 yılZarar etmezsin. Elinde paran varken al.
00 Yorumla
+1 yılSeni caydırmış olmayım fakat bence bekle
00 Yorumla
+1 yılDolar ve grama yatirim yap. Paylastir ikisine
00 Yorumlauzun vadede alıp koyacaksan zararın olmaz
00 Yorumlaaltından asla zarar etmezsin
00 Yorumla
+1 yılDolar Euro düşüyor gramda düşer şu an alma
00 Yorumla
+1 yıl13oo seviyelerini görecek..
00 YorumlaEdersin 800 düşünce al
00 Yorumla