2021 yılı ihracat verileri

Sistemi adil ve eşitlikçi bir ekonomik dağılımı sağlamayan ülkede, rakamlar sadece pozitif algı oluşturmak için kullanılan bir öğe oluyor. Vatandaş fakirleşirken, rakamlar artıyorsa ortada başarı söz konusu değildir. Ülkenin potansiyelinin var olduğunu ama adil dağıtılmadığını gösterir. Ayrıca bu kadar geniş yüz ölçümlü ve hammade potansiyeli olan ülkede, ihracat rakamlarda büyük görünebilir.
Ama ürüne dönüşmüş hammadeleri katma değeri yüksek bir şekilde satabiliyor muyuz? Yoksa ithal mi ediyoruz? Kendi hammedisini ihraç edip, ürün olarak başkasından ithal ediyoruz çoğu zaman. Yani reel değer ekside oluyor. Ortada bir başarı yok maalesef.
Sürekli rakamlar üzerinden konuşup reel gerçekleri göz ardı etmek ne kadar doğru bir yaklasim olduğunun sorgulanması gerek biz kendi şirketimizin pazar payını genişlettim artık kore ve singapura da ihracat yapıyoruz ama son 3 aydaki dolar kurunda yaşanan anlık dalgalanmalar bizi çok olumsuz yönde etkiledi ithalatci firmaların ise Allah yardımcısı olsun büyük firmalar zarar etse de ayakta durabiliyor ama daha küçük çaplı firmalar ne yapacaklar bundan sonra merak ediyorum
Unutmadan bide şunu söyleyim paravan şirketler üzerinden kara para aklamak için acaba kaç milyar dolarlık hayali ihracat yapıldı onu bilmiyoruz
Cevap
10Cevap
Ülkede gıda fiyatları bu sebeple uçtu ya zaten. Yanlız yeni bir kanun geldi ithalattan gelen dövizin ciddi miktarını TL. ye çevirmek zorunda artık firmalar bankada döviz olarak tutamayacaklar. Yakında vatandaşa da gelir bu uygulama dövizi olan bankada tutmasın yastık altı daha güvenli...
daha çok kayıp olmaz mı?
Ekonomide yapılan hataların kayıplarının maliyeti hep millete yüklendi. Anlayış hastalıklı bir şekilde millet devlete hizmet için vardır şekline dönüştü. Bu kayıpları bugüne dek kimse umursamadı. Netice ortada. İki yıl önce 15 yumurtayı 6,50 TL. ye alıyordum, bugün 23 TL. %200 den fazla bu artışa karşılık milletin geliri? Bu durum son iki yılda bu öncesini hesaba hiç katmıyorum. Maniplülasyon ve dezenformasyonla ülke yönetirseniz kaçınılmaz olan sonuç bu. Oysa ne der Şeyh Edebalı, "Milleti yaşat ki, devlet yaşasın."
En acısı da ne biliyor musunuz? Kapitülasyonlar! Biz kapitülasyonlardan kurtulabilmek adına koskoca bir devlet kaybettik. Kurtuluş savaşı dediğimiz yoklukla verilmiş bir savaşı kazandık, Lozan'da kısmen ve nihayet Lozan'dan 3 yıl sonra kabotaj ilan ederek kapitülasyonlardan kurtulşmuştuk ki, 1940'lardan başlayarak ülke idaresini elinde tutanlar tarafından o kapitülasyonlar adım adım geri getirildi. Şimdi siz, "daha çok kayıp olmaz mı?" diye soruyorsunuz. Kaybedecek daha neyimiz kaldı? Artık muhafazakar davranmanın vakti geldi ve geçiyor. Yabancılar Türkiye'de iş yaptığında 10 yıl vergi ödemiyorlar, aynı ticari işi yapan yerli yatırımcı ise daha açılışı yapmadan vergi ödemeye başlıyor. Kendi milletine düşmanlık etmiş olan bir devlete karşı vatandaşın kendiisini korumasının nesi yanlış? Onu koruyup kollaması gereken devleti ona düşmanlık ederken...
sürer, çünkü Türkiye'de kaynaktan bol ne var?
Sıkıntı bunları işle (ye) meden dışarı satıyor olmamız.
Biz 1'e satıyoruz, adamlar işleyip bize geri 10'a satıyor😬
ne ihraç ediyoruz ama? Üretime kota kondu üretim fazlası varsa eyvallah yoksa kötü. Ben asıl ithalat raporunu merak ediyorum onu niye yayınlamazlar? Yoksa yayınlandı da bizim mi haberimiz yok? 🤔
resmen aklımdaki soruyu sormuşum soruna bakmadan😂😂
Bu ülke patates soğan satmakla gelismez. Elin adamı yurtdışına bir araba satıyor bizim 10 ton domatesimize bedel.
İthalat ve ihracat arasındaki makası küçültmeliyiz ihracat lehine bu olmazsa pek bir anlamı yok hiçbir şeyin
İthalat ihracattan az olmazsa ortada sevinecek bir durum olmaz.
İthalat daha fazla evet fakat Şu an ki fark %20 seviyelerinde. Umarim daha da azalir
Bu kadar iyi değil piyasa ihracat ithalat kötü durumda.
Sadece ihracat yapan, iç piyasaya kapalı olan çok sayıda fabrika biliyorum adı duyulmamış.👍
Son 19 yılın en yüksek enflasyon oranı açıklandığı gün, ihracat rekoru gelmiş ne güzel
Sence rekorlardan ülkede yaşayan insanların haberi var mı? ya da herhangibir faydasını fark ediyor mu, rekorlar yokken işsizlik enflasyon daha azdı bence
Şunu asla unutma, kriz de olsa ülke de batsa zenginlerin gemisi yürür. Zengin hep daha zengindir fakir hep daha sefildir... Maalesef bu böyle
ucuz malın alıcısı çok olur. sömürülüyoruz.
Ben cebime bakarım.
olur belki
Öyle görünüyor..
Ithalata bak
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?