Zam üstünde uneler zamlı zamlı evler. Ağlanacak halimle de dalga geçmeyi asla ihmal edemem. So zamanda ev fiyatlarının artmasıyla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Diyebilir.
Diyemez.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Ev sahibi ‘Yüksek kira öde ya da çık’ diyebilir mi?
Bildiğim kadarıyla tufe oranı ile hesaplanıyor. Örneğin bugün arttıracak olsalar 1500 lira kira üzerinden hesaplarsak 1700 maximum yapabilir. Aksi halde 2000 lira ver ya da çok diyorsa. Tüketici hakları hekem heyeti veyahut nöbetçi mahkemeye giderek şikayetçi olunduğu takdirde. Haklı bulunarak ev sahibine ceza gider. ya da kieanizi bankadan değil de elden veriyorsanız. Ev sahibiniz vergi kaçırmış okuyor. Şikayet edildiği taktirde 35 bine kadar ceza alır.
Diyemez. Her sene TÜFE'ye göre zam yapılsa zaten böyle şeyler yaşanmaz. Mesela bu sene TÜFE oranı %15,78 her sene bu oranlarda zam yapılsa sorun olmayacak. Ama 2000 veren kiracıya 300 lira zam yapınca mırın kırın yapıyor şöyle az olsun böyle az olsun kabul edip bir sonraki sene ona göre zam yapınca kira muadillere göre az kalıyor. Kiracının uzun süre aynı evde oturması ev sahibinin zararına.
Önümüzdeki aydan sonra kira şu fiyat olacak devam etmek istiyorsan sözleşmeyi yeniler sözleşmen varsa sözleşme bitene kadar zam yapamaz. Sözleşme bittimi fiyat bu oturmak istersen söylediği fiyattan yeni sözleşme yapılır devam edersin. Sözleşme yok merdiven altı kira işiyse söyler
Diyemez söyleyenler baya yanılıyor. Ev onun, istediğini yapabilir. Türkiye'ye bilmiyorum ama benim yaşadığım ülke de ev sahibi seni hemen çıkaramaz, sen de aynı şekil hemen çıkamazsın. 3 ay daha kirayı ödemen gerek, anca öyle. Kirayı ama birden 2× yapamaz. Dediğim gibi türkiye'yi bilmiyorum. Senin kiran ne kadar yükseldi ki?
Mukaveleler 1 senelik yapılır ve sözleşme süresi boyunca zam yapılamaz.
1 sene dolduğunda ise en fazla %15 ' e kadar zam yapılabilir. Örneğin, 1000 tl ise 1150 tl yapabilir.
Sözleşme bittiğinde ise sizinle alakalı ödeme veya başka şikayetler yoksa yine sizin isteğinize göre sözleşme yapmak zorundadır.
Öyle kafasına göre mobing uygularsa da en yakın karakola şikayette bulunun ya da adliye de bir dilekçe yazın ilgilenirler.
Kiracı, kirayu 6 ay ard arda ödemezse ancak o zaman evden çıkarılabiliyor.
Sözleşme de yıllık kira artışı ne yazarsa yazsın iç tüzüğe göre %15 zam oranını aşamaz. Ev sahibi bu kanunu çiğnerse, 'yasal düzeni bozmaya çalışmak' maddesinden adli mercilerce işlem yapılacaktır.
Ev sahibinin yaptığı bu tarz mobinglerde asla tartışmaya girmeyin. Haklarınızı belirtin eğer cahil cahil kaba davranırsa tamam deyip sonra görüşelim diyerek adli mercilere şikayette bulunabilirsiniz.
Cahil insanlarla tartışmak aşırı tiksindirici bir durum.
Her şeyin fiyatı %20 ile 30 arasında artıyor. Size ev fiyatlarının bundan azade olması gerektiğini düşündüren şey ne? Başkasının mülkünde oturduğunuzu bilmiyor musunuz kirada olunca? Türkiye kadar ucuz emlak, hele ki büyük şehirlerde ucuz emlak bulunacak başka memleket yoktur. Dandik Doğu Avrupa ülkelerinde bile tek göz evlere 250 dolar yani 2000 lira civarı para ödersiniz o da alt seviyede.
Ülkenin fakirleştiği 10 yıldır söyleniyor, çoğunluk ''Yapma ya Türkiye gene iyi'' diyordu, aha geldiğimiz hal bu. Uyuyan milletin yeni yeni uyanması durumu.
Kanun var kitap var. Kiraya verirken bir sözleşme imzalıyorsun, sözünde durmayan dönek oğlu dönektir. Tefe Tüfe oranında artacak diyorsa başka şart öne süremez
@Saddov Yav şu canım birim hesabını yapan insanların seçme seçilme hakkı bile olmamalı.
Mal mısın arkadaşım? Senin para biriminin ne ehemmiyeti var? Ortalama 400 dolar aylık gelirin yok, bir şeyin fiyatını bulunduğu ülkenin birim parası belirlemez.
Fakirleşme bu zaten. Bundan 10 sene önce 2000 lira kazanan biri aslında 1400 dolar kazanıyordu.
Şimdi 4000 lira kazanan biri 500 dolar kazanmıyor.
Değeri düşmüş paranın, bu gelmiş ''Birim ödüyor'' diyorsun. 250 dolar şu an Ukrayna'da kaç grivna yapıyor haberin var mı? 6750
Ben Ukrayna'da ''Ben 7000 birim para veriyorum'' muhabbeti yapan görmedim. Aksine insanlar her şeyin fiyatının dolar üzerinden belirleneceğini, doların rezerv para olduğunu farketmişler.
Siz sanıyorsunuz ki, Türk parası ile ticaret yapınca, aynı zamanda dolar veya euro veya başka bir birim para üzerinden değeri olan bir iş yapmamış oluyorsunuz.
Bir ülke düşünün, hiçbir konuda sığdan biraz bile öte bir fikriyat geliştiremesin inanılmaz bir şey bu milletin fikri dünyası ya.
Öbürü de gelmiş diyor ki ''Kanun var'', Ev kiralarında zam da sözleşme ile belirleniyor. Zammın da enflasyona göre artması gerekiyor orasını ne yapacağız acaba?
Devlete bulun suçu, her sene gerçekte olan enflasyonun aşağısında, sırf işler iyi gözüksün diye gerçek dışı enflasyon rakamları açıklıyorlar, sonra kimse güvenmeyip kendini korumak için kiralara yüksek zam dayıyor
Devleti değil hükümeti suçlayacaksın dangalak önce arada ki ince çizgiyi bil. Hükümeti savunan yok zaten ülke bitik durumda. Ama adam kazandığı paranın 8 te 1'i ile ev kirası ödeyebiliyor. Türkiye'de maaşının yarısı ile ev kirası ödenmiyor. Faturaları katsan dahi bir asgari ücretli temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Eleştirini az güzel yap.
@Bilimim Kirada oturuyorum. Herkes senin gibi subjektif değil. Her ne olursa olsun bundan etkilenmemesi gerektiğini düşünen bir canım bundan ben mesul değilim
Aslında mülk sahibi olmak bu şerefsizlik hakkını kimseye vermez önce vicdan sahibi olmak lazım kaldı ki hepimiz bu dünyada kiracıyız mal mülk hepsi yaradana ait bu kadar aç gözlülük ve hırs hiç bir zaman anlam verebilmiş değilim. Türkiye üzerinde yaşıyorsun adamın evinde oturamazsın zamlı kirayı vermeden huzurun da kaçar, rezil de olursun ne gerek var ki.
Ev sahibi olarak şöyle söyleyebilirim yiilik kira zam oranı ortalama yüzde 15 civaridir. Bu demek değil illaki o oranda zam yapacaksın, istersen hiç yapmayabilirsin veya cüzi miktarda zam yapabilirsin. En son kiracıya 3 sene sonra zam yaptım ama acirsan acınacak duruma düşersin. Araba vs almasını biliyorlar ama kiraya gelince bugün yarın
Cünkü Yasalar Açık ve net bir şekilde Kiracıları Ev Sahiplerinden Koruyor. Önemli olan Kiracının Kira Ödemelerini Düzenli yapması. Kiracı Ev Sahibi Tarafından Huzursuz ve Rahatsız ediliyorsa Ev Sahibini Güzel bir dille uyarırsınız uymazsa ozaman Hukiki yola başvurursunuz.
Sözleşme bitince yapabilir bu hakka sahip. Ama sözleşme devam ederken bunu yapamaz. Çoğu sözleşmede yüzde kaç oranında zam yapılacağı da yazıyor onu da dikkate alın mutlaka. Bi arkadaşımın kirasına 200 lira zam yapıldı ama sözleşmede senede %12 zam yapılacağı yazıyordu. Bu da 120 lira ediyor. O da ev sahibi aradı durumu anlattı ev sahibi yüz seksen derece döndü 120 liraya düşürdü zamı.
Yazık gerçekden çöp evlere bile 2500 3000 bin lira isteyen vicdansız ev sahipleri var onlara Allah bildiği gibi yapsın diyorum hiç mi utanmanız yok g.. T kadar yere çöplük içinde yüzen eve o kadar para istemeye bende ev sahibiyim her şeyim sağlam olmasına rağmen büyük olmasına rağmen ben bile vermiyorum o kadar ne diyim kimsenin kimsede hakkı kalmaz..
kiracı değilim çok şükür ama bildiğim kadarıyla ev sahibi canının her isteği zaman zam yapamıyor devletin de herşeyde olduğu gibi bu konuda da denetimsizlik yapmasından ve bu konuda gerekenleri yapmamasından dolayı çoğu kiracı bu durumdan faydalanıyor
Diyemez ama demeye hak buluyorlar kendilerinde nitekim benim de başıma geldi %50 zam yaptı direk ister kabul et ister çık diyo açıkça çıkmayı düşündük başka evler ödeyeceğimiz fiyatın çok çok üzerinde kalınca mecbur kabul ettik🤷
Aslında her sene TÜFE'ye göre zam uygulansa bunu yaşamazsınız, fakat TÜFE'ye göre zam yapsa o da çok gelir. Mesela bu sene %15,78'di geçen sene de %14,50. Ama bizde genelde kiralar 100 lira falan artırılıyor ve bir kaç yıl sonra muadillerin altında kalıyor. Bana göre bir evde bir kiracının uzun süre oturması ev sahibi için dezavantaj.
@mert12356 Dezavantaj olabilir onlar için ama her iki tarafta birbirinden memnunsa sıkıntı yaşamıyorsa bence iyi birsey kiracının sürekli değişmemesi...
Tabi ki iyi bir şey ama kira zam konusunda maalesef öyle olmuyor bak yeni bir yer arayınca gerçek fiyatları görüyorsunuz. Bizim de bir dairemiz var. Babam 2 yılda bir 50 lira 100 lira zam yapmış. Aynı bölgede kız kardeşim daire tuttu 1800 lira bizim kiracı 1100 liraya oturuyordu. Bu sene 1500 olmazsa başka bir yer bak bundan sonra da kademeli olarak muadillerinin fiyatına çıkaracak zamlar olacak dedim. Başta o da kabul edemedi çevredeki evlere bakınca kabul etti. Yeni kontrata %20 zam uygulanır yazdım yıl sonu 300 lira zam yapıcam mecbur. Tabiki bu kiracı uzun yıllar oturur ev ucuz olsa bende otururum.
Sözleşme varsa diyemez. Ayrıca kirayı sadece sözleşmede yazan ya da devletin belirlediği en üst sınırdan arttırabilir. Ama ev boşsa istediği fiyattan kiraya verebilir, serbest piyasada devlet müdahalesi olmaz.
diyebilir serbest piyasa ekonomisi adamın evi sonuçta resmiyette % 15 yapılabilir derse de adam ya bana ödediğin kirada % 30 40 zam yap der ya da çık elinde sözleşme bilen olsa adam tahrikli konuşacaktır her gördüğünde ya da tahrike dayalı davranış
Sözleşme dahilinde bulunduğun ücret ne ise o süre zarfınca babası bile gelse kirayı arttıramaz sözleşme sonrası ise sizlere kalmış bir şey zaten yükseltelim der ise ister kal ister kalma.
Tefe tüfe göre maksimum zamı yaptıktan sonra demesinde hiç bir sorun yok. Çünkü sen sözleşmeye uyumuyorsun o yasanın izin verdiği kadar zam yapmış oluyor. Tefe tüfe göre değil daha fazla zam yapıyor ise diyemez o durumda kiracı haklı.
Hayır diyemez, eğer derse kira kontratından doğan haklar yürürlüğe girer ve sizi çıkarmaya çalışırsa mahkemeye vermek durumundadır, mahkemede kontrattan ötürü kiracıyı koruyacaktır
Tefe tüfe oranı yasal hakkı her yıl yapar kontrat varsa kontrat geçerlidir hükümler yoksa mahkemeye vere bilirsin 6 ay kadar sürer ev bulana kadar da çıkmama hakkın var
@GevezeGenc sözleşme bitince yenilenmesi gerekir diye düşündüm. Sözleşme olmadığı için hakkı olur ama süre tanımak zorunda benim bildiğim. Öyle anında olmaz benim bildiğim.
Sözleşme sonuna kadar yapamaz zam çıkartamaz çıkarırsa mahkemeye ver kazanırsın bende kiradayim mesela emlakcidan 7 ay daha sözleşmem var 7 ay zam yapamaz yani bana 7 ay sonra enflasyon oranına göre yapar
emlakçı: x amca senin kiracıyı çıkartalım kiralar arttı yüksekten veririz evsahibi: iyide kiramcımla sorunum yokki gününde ödüyor emlakçı: olsun, sorun buluruz o kolay. bizzat şahit olduğum diyalog yatacak yerleri yok bu mahlukatların
Kesinlikle insanın bir evi olmalı, bende rezillik çektim ama çok şükür depreme dayanıklı 1+1 daire alabildim arakat, evsizlik kira çok zor güçlü olmak her daim iyidir ev sahibi herşeyi söyleyebilir.