Merhabalar.. Türkiye'de şu süreçte asgari ücretle herhangi bir yatırım yapmak sizin de bildiğiniz gibi biraz zor. Kredi çekmeden zaten ev ya da araba sahibi olamıyorsunuz. Kredi çektiğinizde de ortalama en az 10 yıl borç ödemek zorunda kalıyorsunuz.
Twitter'da da 6 yıldır doktorluk yapan bir kullanıcı ev alamamaktan yakınmış. Yurt dışında kuryelik yapan tanıdıklarının Türkiye'den ev aldığını, fakat eşiyle birlikte doktor maaşıyla 6 yılda ev alamadıklarını söylemiş..Ülkenin ekonomik koşullarını göz önünde bulunduran ve doktor maaşlarını hesaba katan diğer kullanıcılar da bu doktorları eleştirmişler.. Hem karşılaştırmasının yanlış olduğunu söylediler hem de neden ev alamadıklarını sorgulamışlar..Meseleye farklı açıdan bakıp destek olanlar da vardı.Soruma gelince;
Hangi meslek grubu daha rahat yaşayıp ev sahibi olabiliyor?
Tabi ki ülkede o kadar açlık varken ev alamamaktan şikayetçi gibi gözükmek insanların gözüne hoş gelmemiş olabilir, ama buradaki asıl mesele o değil. Şimdi herkes ne düşünüyor koskoca doktor maaşın var ev alamamaktan mı şikayetçisin? Burada sizce bunu düşünmek mi daha mantıklı yoksa İngilterede kuryelik yapan kişinin burada ev alabilmesini mi düşünmek daha mantıklı? İngilterede kuryelik yapan adamın buradaki doktorlardan daha refah hayat sürebildiğine dikkat çekilmeye çalışılmış burada, tabi anlayana.
3
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
ingiltere para birimini sorsak euro dicek tipler boş konusuyorlar ya burda ayar oluyorum adamların ulkesınde sterlin kazanıyosun sterlin harcıyosun almanya da calısıyosun euro kazanıyosun euro harcıyosun o ulkelerde calısan ınsanlar androıtmı yıyıp ıcmıyorlarmı sokaktamı yatıyorlar kıra vermıyorlarmı? ulkeler arasındakı para birimi farkını ortaya atarak bole bı kanıya varamazsınız 1 euro 2 3 turk lırası olsaydı oralarda calısmanın hıc bı mantıgı olmucaktır ama bugun 1 euro 9 turk lırası dıye oralarda calısmak ınsanlara mantıklı gelıo cunkı euro turkıyede altın degerınde ama kendı ulkelerınde sadece sıradan maaşlı bı çalışansın kımse almanya da ingiltere de calısırken padişah hayatı yaşamıyor bunların hayallerını kuranlar varsa unutsunlar sadece turkıye deki ınsanlara gore bıraz daha ıyı yaşadıkları dogru ornek vermek gerekırse turkıye de asgarılı bırı 40 50 kılo et alabılıyorsa aldı maaşla almanya da 100 150 kılo alabılıyor goruldu gıbı fark var yok demıyorum ama bunların dedı gıbı yok turkıye de doktorlar avrupadakı copculerden daha kotu hayat yaşıyor felan bunları geçiniz ole bı ulke yok dunya uzerınde aldı asgarılı maasıyla turkıyedekı doktorlardan ıyı hayat yaşayan... adamların para bırımını kendı para bırımıne cevırırsen oranın copcusu senın doktorundan fazla maaş alır bu tamam ama euro kazandın ulkede tl harcayamazsın bunu anlayın artık ben androitim yemem ıcmem yok sokaklarda yatsamda bana bısey olmuyor o yuzden kırada vermıyorum dıyorsan sorun yok
doktor maasları kac tl ben onu bi net bilsem. bence hiç yoksa 20 kagıt vardır. ortalama hani. yeni mezun değilse. 20 20 40 eder. 20 sini yesen 20 kalır ki yılda 12*20 240 6 yılda 6*240 oooho 1 trilyonu geçiyor. alınır. ama tabi net rakamı bilsem. ama su varki ülkede alım gücü yerlere düştü. ama sanmıyorum 2 doktor ev alamıcak noktaya gelsin 6 yılda. inanmak zor. muhasebecileri varsa onlara soralım:D ama altta bi de kuryeyi asagılama ondan ziyade kendi mesleğini yüceltme de var bilinc altında. koskoca doktoruz lan diyor yani
Ortalamanın üstünde maaş alıyorum, aileme de bakıyorum. Harcamalarımdan bişey de kısmıyorum, canım bişey istiyorsa alıyorum, canım ne isterse yiyorum. Ama kenara pek bişey atamıyorm doğru. Olay şu. Ayda 5000tl kenara para koysan senede 60000tl, 6 senede 360000 tl para yapar. Hadi düzgün bi yatırım planı yapıp tl nin enflasyonuna yenilmedin diyelm, 500000tl yaptın diyelim. 500000 tl ye bir ev alabilir misin? Evet. Ama ayda 5000 tl kenara koyabilecek gelire sahip olan bir insanın standartlarını karşılayacak bir ev alabilir misin? Hayır. He ama peşinat yapıp bi 5 sene daha öder vasatın üstü güzel bir evde otırursun doğru. Burdaki olay farklı. Kenara 5000tl gibi bi para koyabilsem her ay (neredeyse 1.8 asgari ücret) yine de 10 senede hakkım olan bir evi satın alabiliyorum. Bu reva mı? Değil tabii ki. Alım gücümüz rezil seviyelerde
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bisey diyeyim mi kendim garsondum 4 yil devamli calistim araliksiz. Hayatimi doya doya yasadim yani sporumu yaptim, duzgun beslendim, eglendim de kendimce Alkol, sigara kullanmadigim icin giderim de olmadi. Ama iddaa yuzunden 100bin tl param gitti yani ben garson maasimla bu halti yemeseydim 1000 bin tl param olacakti kenarda yani 4 yilda ortalama bir evin 3te biri parasini biriktirmis olacaktim çapima gore eglenip yasarken bile.
Digecegim o ki alinir ama hata yapinc abu ulkede dogrulmak imkansiz ve ikinci sansi vermiyor bu ulke insanlarina hatasininduzeltmesi icin ve sonrada boyle twittekingibi isyan ediyorlar kendi acilarindan bakiyorlar ve haklilar hepside
O eve 2 maas doktor maasi girenler alamiyorlarsa ki evlenmisler yuva kurmuslar yani hedefleri ev alabilmek disinda ne olabilir ki ilk olarak? Yani devletin hangi zarari bunlara dokunmus olabilirde alamamis olabilirler, birseylerden feragat etmedokten sonra 20 doktor maasi alsalar ne olur
Bir öğretmen bir doktor Hiç bir destek almadan 5 yıl içinde 1.5 milyonluk yatırım yapabiliyor. Buna bizzat şahidim Üstelik ev araba dahil. Bu durum birazda nasip meselesi Adam arazi alır fiyatı katlar Araba alır hurdaya döner. Kim bilebilir ki?
Krediyle ev almak akil isi degil... Kari koca doktor olsam bende ucra koseler de oturmak istemem... Kendim gibi cevrede oturmak isterim buda insanin dogal hakkidir.
Konu direkman siyasete baglanip birilerini koruyacaklari icin benden bu kadar yorum var bu millete bir sey anlatmak bilinmeyen bir dilde kitap okutmaya calismak gibi..
Evden kastı üçüncü sınıf bir mahallede kentsel dönüşüm ucubesi kulübeler olmayan vasıflı bir şahıs. Ama asıl dikkati çektiği şeyi herkes gözden kaçırmış. Doktor arkadaşın demek istediği şu, neden diğer ülkelerde satın alma gücü bu kadar yüksekken bizde böyle düşük? Meseleye böyle bakın.
2 doktor maaşı en az bi 15bin lira etse 5bini ye 10bini biriktir 2 yılda 240bin civarı birşey biriktirir. ev alamıyomuş sen git ingilterede kurye ol yine alamazsın çünkü para biriktirmeyi bilmiyosun. tamam ekonomi iyi durumda değil fakat o paraylada ev alamıyosan ingilteredede norveçtede yaşasan alamıyıcan
2006 da evlendiğimde 2 asgari ücret alıyorduk 2008 baba oldum arabam vardı. 2009- 2013 arasında tek maaş çalıştık bu arada arabasız da kalmadık parasız da kalmadık 2013 den sonra iki memur maaşı alıyoruz 1 doktor maaşı etmiyor araba var evde olur inşallah
Çok biçimsiz ve boş bir serzeniş.. beceriksizlik plansızlık hem çok lüKS yaşayıp hemde krediye girmeden ev almak istemek tezat bir durum.. basit bi hesapla ayda 7000 biriktirseler senelik 84 bin yapar 6 yılda 504 bin yapar ki bu parayı kumbarada birikmiş hali altın ya da gümüş ya da fon olarak briiktirselerdi yaklaşık en az 800 bin tl yapabilirlerdi borsada biriktirseler en az 1,5 milyon tl biriktirme şansları olabilirdi..
İki tarafında haklı ve haksız yanları var. Onun var da benim niye yok diyen doktorun da haklı ve haksız yanı var, Sizden daha az kazanıp ev sahibi olanlar var sizin evden kastınız şato mu diyenin de, doktorları haklı bulanların da.
İnsanoğlu şükürsüz. Çocukların kendilerini başka çocuklarla kıyaslaması gibi ülkemizi başka ülkeler ile kıyaslıyoruz. Keşke ingiliz doktor Türkiyede kurye olan arkadaşının İngilterede ev aldığını yazsa ama olmuyor işte 😂 Bıhtım ülen bıhtımm 😂
Kafanı sokabilecegin normal bir ev alabilirken. Niye gidip zenginler gibi sıfır ve lüks bir yerden almaya çalışırki insan. Yaptıkları duygu sömürüsü.. madem yetmiyor kazandıkları para onlara onlarda biriktirsinler.. son model telefon almasını bilirler de.. pro max ya da samsung ultra... sanki de herseyleri son model ve lüks olmak zorundadır öteki tarafa da öyle gidecekler.. kefenin cebi yok iste.
2,5 yıl asgari ücret, 1,5 yıl memur maaşımdan biriktirdiklerimin %41'ini (46 bin TL) peşin vererek, 90 bin TL kredi çekerek 2016'da 136 bin TL'ye 2+1 89 m2 ev aldım. Şimdi ise, 2016'dan beridir düğün birikimi yapmaktayım. Yaklaşık 77 bin TL civarı oldu. Bu doktorlar nasıl alamıyorlar anlamadım.
abartılı buldum ben bunu.. şimdi ultra delux bir daire alamıyorsa ve bundan dert yanıyorsa bilemem tabi. Bu ülke de herkes kendi kazancı babında ev alabilir iki kişi çalışıyorsa karı koca ha zorlanırlar ama ev sahibi olurlar
Ben asgari ücretle kira ödüyorum ve geçiniyorum. Bu iki garibanı getirin ben onlara muhasip olayım. İkisinden biri gizlice kumar oynayıp diğerinin paralarını da kumarda harcıyor olabilir.
ama onlar da öyle bişey demiş yani niye yıllardır alamıyoruz demişler. Bence harcamalarından asılı belki biriim yapsalar olurdu. Ama illaki kredi çekmeden alınmaz diye vurgulamış soru sahibi.
@cicimod Toprağım, kredi çekenlerin hepsinin evi var. Devlet TOKİ aracılığı ile kiradan ucuz ev veriyor. Yani ev kolay, almak istersen. Hele doktor ise apartmanı alır.
10 binden aşağı almiyolar hasta sayısına göre de maaşları artıyor ben anlamıyorum cidden ya bir eve aylık 15 bin en az girişini düşünüyorum da herşeyim olurdu😂😂
İki uzman hekim sadece fiksleri toplamda aylık en az 20-25 bin lira getirir. Daha bir de cerrahi dallarda uzmansa bu rakamı en az ikiyle çarp. Onların almaya çalıştığı ev neredeymiş merak ettim. Boğazda yalı mı almaya çalışıyorlar?
2 doktor maası evet ulke standartlarinda en iyi maaslardan biri sanirim fakat kendi taytıllarinda bir hayat yasadikları ona uygun semtten ev baktiklari dusunulurse bence dogru soylemisler alamazlar.
Sanırım Dr çiftin almak istedikleri residanstan 200 m2 ve üzeri lüKS + lüKS bir ev... Ha şu da olabilir ne kadar kazanırsan o kadar harcarsın durumu... 10K kazanıyorsan 10 K lık harcama yaparsın... 2 K kazanıyorsan harcamaların da ona göre olur...
Eskidendi her şey. Eskiden ev alan araba alan hava atardı. Şimdi 1 kilo kıyma, ile bir litre yağ alanlar hava atıyor. Ne hâle düşürdüler bizi. Özel bir şey yok artık. LüKS oldu her şey.
Doktor'da geçim sıkıntısı çekiyor aldığı maaşla geleceğe yönelik mal mülk gibi yatırımlar yapmadıklarından dem vuruyor serzenişte bulunuyorsa, !!! Asgari ücretle calışanların vay haline !!!
insanların hayatı nasıl yaşadığıyla ilgili bir durum.. bir taraf konser tiyatro ile sosyalleşirken, bir taraf tutumluluk yapıp borç altına giriyorlar.. o yüzden fabrika sahibi olup da ev alamayan arkadaşım da var, öğretmen olup ev alanda..
Bence haklı bir serzeniş. diğer ülkelerin çapulcuları gelip güzelim ülkemizin nimetlerini yiyiyor ama kendi öz yurdumuzda ikinci sınıf insan gibi yaşıyoruz. devlet politikası kendi insanına öncelik verecek sekilde yeniden revize edilmeli
Askeri üçret ile ev alanlar var bu ülkeyi. Çok kötülemeyin artık Türkiye öyle bir ülke ki çalışan çabalayan her şeye sahip olabiliyor oturduğu yerden yazanlar ayağıma gelsindiye bekleyenler hiç bir şeye sahip olamazlar burdada başka bir ülkede
Bana hiç inandırıcı gelmedi. Ekonomi kötü ama bu söylenen kadar kötü değil. Yaşadığın şehre göre şehrin bölgesine göre değeri artıyor gidip 10 milyon tl'lik evi beğenip almaya çalışıyorlar ise alamazlar zaten
Bir doktor olarak inanıyorum arkadaşa. Maaşlarımız çok yüksek değil ve doktor olduğumuz için insanlar yüksek standart bekliyor. ben de 4 yıllık doktorum sadece 100 bin tl lik bir araba alabildim 4 yılda.
Ana Sayfa > Para & Ekonomi > Sorular > İki doktor maaşıyla Türkiye’de ev alamadıklarını söyleyen Twitter kullanıcısı tartışma yarattı. Bu size inandırıcı geliyor mu?