Selam ballar merak ettiğim bir konudur ve şunu sormak istiyorum, islami bilgisi olanlar cevaplarsa çok sevinirim. Kripto paralar, bitcoin, etherum vb. paralar haram mıdır ya da faize girer mi? kripto para caiz mi?
Dürüstçe söylemek gerekirse Bitcoin ve diğer Kripto paralar dahil mevcut Bankacılık Sistemleri, Sigorta Sistemleri ve diğer sistemlerin tamamına yakını haramdır. Yani sistemler baştan sona faiz ve vurgun sistemleri üzerine kurulmuştur. Ancak tabi tüm sistem bunun üzerine kurulu olduğundan ve herkes tarafından ister istemez kullanıldığından ve ekonomi de bu sistemler üzerinden yürüdüğünden nasıl kalkıp ta bunlara haram desinler. Sağından solundan evirip çevirecekler lafı, şartlara bağlayacaklar, aslında haram diyemeyiz de helal de denemez gibi saçma sapan yorumlamalar yapılacak. Çok yetkin birisileri aynı şeye haram diyecek, başka çok yetkinler değil diyecek. Bu işler böyle, sonra acayip bir kafa karışıklığı. Haram işte net halbuki. Faiz nasıl haramsa faizin içine karıştığı her şey de haramdır, Spekülatif olup, insanların canını yakan her şey de öyle. Karşılığı olmayan da öyle. Öyle işte, aynen böyle.
Dini bir konuda en yetkili makam Diyanet İşleri Başkanlığı'dır. Güncel yenilikler, gelişmeleri de dine uygum mu değil mi konusunda da, dini kaynaklara bakarak, Diyanet görüş bildiriyor. Kripto para caiz mi konusunda da görüş bildirmiş.
Kripto Para Haram mı?; Diyanete ve İslam Alimleri Kripto paralar için neler söyledi?
Bitcoin haram mı?
Bitcoin, uzun zaman önce çıkmış bir yatırım aracı. İlk çıktığı zamanlar pek duyulmadığı için şu ana göre komik rakamlarla alınıp satılıyordu. Son birkaç yılda kripto paraların popüler olmasıyla birlikte yoğun bir ilgi gördü. Buna bağlı olarak da rekor üstüne rekor kırdı. Ee ülkemizde de bu yatırım aracı kullanılmaya başlarken inançlı insanlar da kripto para helal midir sormaya başladı.
Kripto para haram mı sorusuna "Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.
Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.
Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir." şeklinde yanıt vermiş.
Cübbeli Ahmet Hoca katıldığı bir programda coinler haram mı konusunda "Kripto paralara 'Günahtır, bunlar para değildir, bunların değeri yoktur' şeklinde bir yorum yapamayız. Bunun değerini piyasalar belirliyorsa, piyasalarda buna bir değer atfediliyorsa bunun bir değeri var. Ama şu var, arkasında devlet yok. Buna bir güvence verilmiyor. Yarın bir gün kapandı gitti, kimin olduğu da belli değil nereye dava açacaksın, nereden hakkını isteyeceksin? Karşında böyle bir müessese olmadığı için biz fıkıh yönden caiz değildir diyoruz." demiş.
Nureddin Yıldız ise bu konuda internet sitesinde sorulan soruya "Bu işlemin caiz olmayacağı kanaatindeyiz. Bir tür kumar örneği gibi durmaktadır. Emek yerine şans öne çıkmıştır bu uygulamada. Bilgisayarın hakimiyeti kumarın gizlenmiş gibi olmasını sağlamaktadır. Diğer uygulamada göze çarpan ve fıkhen engel oluşturacak sebeplere gerek kalmadan sadece bu açıdan bile bakıldığında caiz olmayacağı kanaatimizi belirtiriz." diyerek açıklık getirmiştir.
İhsan Şenocak hem sosyal medya hesabından hem YouTube'dan bu konu hakkında açıklama yapmış. Sosyal medyadan yaptığı açıklama "Kazandırıyor görünerek para toplayan, devlet himayesinden uzak kripto paralar mevcut haliyle haramdır. Yatırımın, istihdamın ve üretimin önünde engel olan kripto paralar milleti olduğu gibi devleti de tehdit ediyor." şeklinde.
Nihat Hatipoğlu
Nihat Hatipoğlu, sosyal medya fenomeni Selçuk Büyük'ün kripto para sorusuna "Kripto para konusunda doğrusu çok gönülden 'caizdir' diyemiyorum. Borsada bir değer var, görüyorsunuz ele dokunur, ne olduğu belli olan bir sistem, yapı var. Borsada bir sakınca yok, ama kripto para, bitcoin benzeri şeyler konusunda gönülden bir şey diyemiyorum. Haram konusunda da bir şey diyemiyorum. En azından uzak durulması konusunda kanaatim var. Çünkü olmayan bir para var ortalıkta, mal var ortada , her şey internet üzerinden oynamaya devam ediyor. Uzak durmanızdan yanayım ama 'haramdır' da demiyorum." şeklinde cevap vermiş.
Gördüğümüz üzere kripto paralar konusunda hiçbir hoca caizdir ifadesini kullanmamış. Umarım bu konuda aydınlatmışımdır. :)
Sayın constantin bey, diyelim ki 1000 eur aldi biri ve euro dünya piyasasinda değer kazanirsa ve 1000 euro alan kişinin parası da değerlenicek burda emek nerde ve haram mi oluyo bu mantikta
Evet. Şimdi İslam'da şöyle bir durum var. Ticaret alım satım helaldir onun da belli kıstasları vardır. Ama bu döviz altın vs bunları birikim için yapanlar da kendilerini o statüye koyuyor sonuçta kâr edeceği garanti değil gibi ama olay farklı senin birikim için alıp sakladığın para başka.
Yani bitcoin döviz ve altından farkli mi diyorsunuz haram helal açısından, çünkü olay farklı derken alıp sakladığın para derken hangi paraları kast ediyorsunuz?
Kardeşim bitcoin zaten hayali bir şey. Somut bir şey yok ortada. dijital para. yani atıyorum 10 bitcoin var hadi gideyim bunu cebime koyayım yok. Doğal olarak emeği geçtim hiç varolmayan bir şeyden para kazanıyorsun. Ama sorduğun mantıkla cevap verecek olursam evet döviz altın vs onunla aynı mantık. Talep artış azalışına göre değeri değişen bir şey.
Nasıl bir değer ki ve oluşumunda yok elektrik enerjisi harcanıyormuşmuş da ortaya değer olarak çıkıyormuş. Bu küresel tek devlet felsefesine inanan karanlık odakların parasını istediği gibi takip etme ve istediği gibi indirip çıkartma sonucunda insanları köleleştirme projesinin bir aşaması ve akıllı insanların asla prim vermediği bir konu.
Altın, Allah'ın, Gümüş, kralların, Banknot ise sahteciliğin parasıdır.
Cidden mi, biri yorumlarda kazanacağıni biliyorsan haram diyor ve diyanet caiz değil diyor offf dün aldim bugün 120 küsür lira birden param artmiş haram mi oluyo bu para kafayi yiycem
Bu cinsin genetik rahatsizlığı olduğu için böyle olduğj ve onlari alırsak hayvanlara eziyete destek çıkarız dedi ben de sadece dinledim ama uzüldüğüm için almadım.
o zaman altın almakta caiz değil, dolar almakta caiz değil. onlar hükümetin istediği doğrultuda fetva veriyorlar. çünkü hükümet kripto paralara yatırımı engellemek istiyor :D