Siz tabiri caizse kuru soğan, ekmekle mutluluğa yelken açabilir misiniz?

İşin açıkçası ' erkeğin maaşı ne kadar yüksek olursa ' o kadar iyi ' çünkü herkes geri kafalı vb dese bile erkeğin maddi olarak kendini rahat hareket edebilecek 'halde hissetmesi kendisi açısından ve ailesi açısından önemlidir. Bu dünyada da benzer bir olay 'aslında sadece tr ye özel birşey değil. Kadınlar da çalışabilir tabi ki asla itirazım yok ' kendini geliştirmelerine itiraz asla etmem. Ama erkek bu konularda kendini daha sorumlu hisseder. Biyolojik bir yönü de var olayın. Ama oraya girmeyeceğim gerek yok 😂 Büyükşehirlerde yaşam gitgide zorlaşıyor 2 kişilik bir aile için ' eğer evleri varsa ve ortalama bir arabaları ' diğer giderler için 4 5 bin TL yeterli olur diye düşünüyorum. Tabi bu harcama alışkanlıklarina göre değisir. Ayağına yorganına göre uzat deyimi boşuna söylenmemiş sonuçta.
Tek maaşın ne kadar olduğuna bağlı olduğu kadar eşlerden birinin çalışırken diğerinin evde oturmaktan ne kadar mutlu olacağıyla da ilgili.
Tek maaş aile geçindirmeye yeterli ve ailenin bütün üyeleri bu durumdan memnunsa sorun yok.
Ama eşlerden biri çalışıp, diğeri evde oturuyorsa ama içinde kariyer yapma hayalleriyle acı çekiyorsa ya da kendisini eşine maddi anlamda bağımlı hissetmek istemiyorsa bu mutsuzluk getirir.
Bence herkes hayallerini gerçekleştirmeli.
Ve kimse kusura bakmasın, mutluluk için para gerekli, öyle para olmasa da mutluyuz falan hikaye, kimse aç karınla mutlu olmaz.
O yanımdaysa ve birbirimize gerçekten aşıksak, gerçekten seviyorsak birbirimizi asla mutsuz olmayız. Her şey zamanla düzelir. Gerekirse gazetelerle çevrili bir odada kartona battaniyeye sarılıp uyuruz ama birbirimize sımsıkı sarılırız. Aşk, parayla alınmaz. Parayla sevgi olmaz. Para sadece biraz daha rahat etmemizi sağlar fakat para olmasa bile aşkımız gerçek ise asla sönmez ve mutlu olabiliriz..
maaşla ne mutlu olduk neden mutsuz hayatımızın merkezine maddiyat koymadık hiç tek maaşıla yasadık çift maaşlıda evde huzur varsa maaşsızda vardır 3 maaş alıp huzur bulamayanlardan olmak istemem rabbim az verip aratmasın cok verip azdırmasın hanemizde huzuru korusun
Cevap
36Cevap
Bence günümüz şartlarında bir kadının evde durması bencillik. Eşlere yüklenmek anlamsız geliyor. Görüyorum bazı kadınları sözüm meclisten dışarı ama adam gece gündüz çalışıyor tabiri caizse k.. pek gibi. Kadın tüm gün yatıyor yiyor içiyor, birde adamın kafasının etini yiyor maaşı az alıyor diye. Ben 4 yıllık evliyim, eşim asgari ile işe başlamıştı şükür şu an iyiyiz ama ben bildim bileli çalıştım, evlenince koca parası diye bırakmadım. Eşime destek olmaya devam ettim, eşimin 1 tane evi vardı ona güvenip de orda oturmadım bile kiraya çıktık, onda abisi oturuyor. Ben hem biriktirdim hem arabamızı aldım, eşimde masrafları ödedi maaşı ile. Eşlerinize destek olun, tek maaşlada asla geçinilmez asgari alıyorsa eş.Çünki maaş kiraya ve faturalara bile yetmez. Mutfak zaten pahalı.
@Summkk Sen niye üstüne alındın ki, ben sözüm meclisten dışarı diye belirttim. Zaten kapasiten yazıyı okumadan verdiğin tepkiden belli o yüzden sana anlatmıcam detayları, bizdede 2 çocuklu gelin var anneme bırakıyor yarım gün, kalan gün geliyor yarım günün sonunda çocukları ile zaman geçiriyor. Bunu herkes yapamayabilir. Zaten benim belirttiğim imkanı olupda çalışmayanlaraydı sözüm. Sen anlamazsın bana burda boş yapma ilerle şimdi kapasitesiz.
Maalesef mutsuzluk getirir. Iki kişiyse idare edilebilir belki ama yinede kabul etmemek lazım. Çocuk varsa ben söyleyeyim size. Çoğu ihtiyacınızdan feragat ediyorsunuz kadın olarak. Giyim , kuaför, bakım malzemeleri hadi gezme tozmayı da ekleyeyim içine. Sonuçta her çift ne kadar anne baba olsada birbirleriyle zaman geçirmeli. Mutsuzluk gelir dediğim gibi. Tutarsın Tutarsın içinde kendini yatıştırırsın adam çalışıyor çırpınıyor diye ama sonunda dayanamazsın patlarsın. Gelsin kavga gürültü, yetersizlik hissi.
Belki bir çoğu kişiye garip gelecek ama bence yenilen içilen değildir insanı mutlu eden şey..
Kimi imkanı olan servet sahibi herşeyi vardır ama mutsuzdur..
Mutluluk o içinde yaşanan andan haz almaktır..
Günü gelir insan bir yağmurdan, günü gelir bir kuş cıvıltısından günü gelir ay'ı yıldızı seyretmekten mutlu olur..
Gerçek mutluluk kalbe kilit vurmakla değil, hayatı gönül kapısıyla seyretmekle olur..
Rızıkı veren Allah'tır.. Az olur, çok olur, rızık konusunda endişe edilmemeli..
Hayat zor, kolay değil, bu gün asgari? Ücret açlık sınırının altında! TÜİK verileriyle yoksulluk sınırı 8500 Türk lirası!! İnsanca bir yaşam için 4 kişilik bir ailenin en az 10.000 lira geliri olmalı. Türkiye de çalışanların ücretleri de çok düşük. Ben bir evlilik yapıp boşandım, (eski) eşim de çalışıyordu, ekenomik olarak uçmuyorduk, sadece ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyorduk. Ben bu gün, eşim çalışmıyor olsa yine geçinebilirim fakat bu maaş ile 100/200.000 liralık düğün masrafını yapamam, öyle bir para yok. Sadece aylık geçimi karşılayacak meblağ, fakat iş bitmiyor, ev, araba, gezip dolaşmak için daha çok paraya ihtiyaç var.
Bence ailenin ihtiyaçları ya da kişilerin kanaatkar olup olmaması bu durumu etkiler.
Tek maaş da olsa çift maaş da olsa ele geçen para bereketsizse aile hem huzursuz hem de mutsuz olur.
Bereketi varsa da o paranın tek maaş bile olsa o kişiye/aileye yeter.
Bizim hayattan beklentilerimiz ya da o paradan beklentilerimiz fazlaysa, ayağımızı yorgana göre uzatmıyorsak da yine aynı durum geçerli.
O yüzden kişinin durumu, ailenin yapısı, paranın bereketi, çevresel faktörler bu bahsettiğimiz meseleleri etkiler.
Yapilan yorumlarda yorumcularin yaşlarına baktim da emminiz olarak 2 kelam etmek istedim.
1-) kuru ekmek ile soğana cok yakışıklı karizmatik bir adam degilseniz hiçkimseyi ikna edemezsiniz tüketim toplumunda herkes daha cok sey ister
2-) Öbur yandan calisan ve para kazanan bir kadının kaprisi siradan bir ev kizina göre her zaman en az x2'dir ben de kazanıyorum deyip bunu başınıza kakarlar.
3-) burada 3 4 bin e iyi para diyenler hayatlarinda hic bir migrosa girip aile alışverişi yapmışlar mi ya da hic araba almayı plânlamışlar mi merak içindeyim.
4-) hesap kitap işine girecek olursak İstanbul haricinde 3kisilik bir haneye giren gelir 5bin tl ise ortalama bir hayat yaşarsınız, tabi süs sükse şaşaa düşkünü değilseniz, düğünü las vegas'ta yapmadı iseniz.
Arap kültürünü benimseyen insanlarda eşine bakamıyorsan erkek misin? dayatması var. Size de dayatılıyorsa çevreniz araplaşmıştır. uzaktutun. Yalnızzz bunu seve seve yapanı da var. Ayrımı iyi yapmak lazım. 2 kişi de para getirebilir. Asgari ücret bir kişiyi hayatta tutacak kadardır. tek maaştan kastınız üst sınırı 4 binleri bulmuyorsa bir de çocuklar (çok çocuk hatta belki de...) varsa eğlenmeye zaman kalmaz, enerji kalmaz, para yetişmez. Bir kere öleceksek bir kere de yaşayacağız. Bunu unutmayın.
Beğenmeyen kültürü benimsemiş anlaşılan. Türk kadın atalarımızın yaşam şeklini geçen Arap kadın atalarınıza tercih ederim. Herkes gereken işleri yapabilecek yeteneklere sahip olmalı. Köleliğiniz size kalsın.
Masraflar çok arttı, her şey daha da pahalı oldu, gittikçe zam geliyor düzenli olarak, bugünkü 5 bin tl eski 5 bin değil. 10 yıl önce 5 bin tl fena değildi ama şu an 5 bin tl 10 yıl önceki asgari ücretten bile değersiz. O yüzden yeter artık 5 bin tl iyi paraymış gibi yazmaya devam etmeyin patronları sevindiriyorsunuz. Onu bulamayan da var gibi laflara sarılanlar bugünkü fakirliğe neden olan zihniyeti hala destekleyenlerle aynı kesim.
Kesinlikle getirir, bence sadece erkek çalışmamalı, bütün yük erkeğin üstünde olmamalı, eğer beraber yasıyorsak, saatlerce çalışan eşimin yanında ben bir kadın olarak evi süpürmekten, ev robotlugu yapmaktan utanırım, kadının da ayakları üzerinde durması gerekiyor. Ev bütçesine katkı sağlaması, kendi ayakları üzerinde durabilmesi ve aile ortamı için şart olan maddi gücü, kocası ile beraber yürütmesi gerekiyor. Küçük Çocukları varsa, izin alabilirler zaten. Yani iki tarafın da muhakkak bir kariyeri olmalı, kadın evde durmalı çocuğuna bakmalı algısı yüzünden erkeklere büyük yük düşüyor. Halbuki kadınların çoğu pratik zekâsı ile yaptıkları işlerde terfii bile ederler, hırslıdırlar.
Yani tek maaşla yaşayan ama gül gibi geçinen insanlar da var unutmamak gerekir bence. Bu biraz da Nasreddin hocanın hikayesine benzedi " geçinmeye gönlü olsun insanın yeter ki" tabi ki zorluklar olur. O zaman da zor gelirse içerisinde bulunulan şartlara göre iki kişi de çalışabilir. Ben çalışan biri olarak kadınların da ekonomik özgürlüklerini kazanmasından yanayım
Keyifli haftalar 🤗
Polyanacılık oynamaya gerek yok. Günümüz şartlarında bir kişinin çalıştığı ailelerin refah seviyesi çok düşük. şu an orta seviyeli aile kavramı kalmadı. Bir aile babası ortalama 4 bin TL kazanmış olsa ev kiralası, faturalar, mutfak masrafları genel giderler vs. Ay sonuna para yetiştirmesi normal.
Evet. Çok yüksek maaşlar almadığın sürece (10.000₺ +++) bir ev olmuş 500-600.000₺ ekmek 2.00₺ oluyor yakında en pahalı ekmeği de biz yiyoruz şehir olarak. Çocuk masrafları ev masrafları derken içinden çıkamıyorsun zaten çoğu kişi de geçinemeyeceğinden korkarak evlenmiyor.
Bu insanın ac gözlü olmasına bağlı bir durum misali askeri ücret ile gecenin bir cift gidip de 5 bin alır gibi yaşar ise bu bir facia olur
.. Hayatı insan kendi yaşantısına göre yaşar ise mutlu olur ancak dışarda ki insanlar böyle biz neden böyleyiz derse ortada ne yuva kalır ne de evlilik
Hayır getirmez herşey para değildir mutluluk paraya bağlanmamalı tabiki çift maaş olursa yaşam standardında değişebilir ama o şekilde olup çok mutsuz olanlar varken tek maaşla çok mutlu olanlarda çok fazla
Komik
samanyolu izlenmiş
Ihtiyaclari gidermek icin tabiki belirli bir bütce lazim. bu iki tarafinda ihtitaclarina beklentilerinede çoluk çocuk sayisinada bagli. ev yoksa belirli bir aile tarafindan yardim yoksa asgari ücret ile gecinmek cok zor. hele buna 2 3 cocuk katildigini dusunursek. iki kisi calisirsa ×2 yaşam kalitesi demek. ama her zman bisilerden feragat etmek idare etmek lazim gecinmek istiyorsan. bazen 2 maaşla bile gecinemeyenler var yorgana göre ayağını uzatmak lazim.
Tek maaşın ne kadar oldugu önemli. Asgari ucretle gecinilemez. 5bin tl lik tek maaşla iki kişi geçinebilir ama cocuk olursa biraz zor. Kira faturalar ısınma vs derken zor. Bir de kredi borcu falan varsa zor.
Bence getirmez ya her şeyi para olarak bakmayalım şöyle diyeyim mesela o 2 beni geçindiriyor sa her türlü günü binle yetiyorsa eşimin ve benim isteklerimi da bu seviyede olmasa da orta seviyede yerine getirebiliyor San Bence yeterli ya
Evet malesef günümğzde tek maaş geçinmek zor özellikle asgari ücret alınıyosa ama asgari ücret alınıyosa ayağını yorganına göre uzatcan birazcık tutumlu olmayı öğrenecek
Sevgi saygı olsa bulgur pilavı ile doyardim helal kazanç olsa her sene tatillere gidip sinemaya gitmesek dışarda yemesek olmeyiz
ondan dertderyası adın
@Badembadebade 😇😇
Şöyle de bir durum var bugünkü kadınların neredeyse tamamı kanaatsiz ve sabırsız paraya bakıyorlar
Çift olsun yine getirir TL çok değersiz her şey ateş pahalısı Türkiye'de yaşanmaz Zengin değilsen ama işte elimiz mecbur kapatilizim dünyası ve coğrafya kader
Ne yazıkki günümüzde bir eve 5.000 tl para girerse anca ihtiyaçlara yeter birikim yapılmaz çocuk ihtiyaçları çok zor karşılanır.
Bir eve en az 10.000 girmeli. ikisede 5.000 5.000 getirse yeter.
Tabi tek kişi 10.000 alıyosa ki bu devirde biraz zor diğerinin çalışması gerekmez.
Yani eğer borç harç yoksa ev kira değilse sadece belli masraflar varsa tabiki yeter hunların yanında maaşa da bağlı tabi
Eğer yeni evli çiftse veya yeni evlenmiş kişiler ise illaki borçları vardır bence düğün masrafı da gereksiz oraya verceğine git balayında eğlen hem belki daha uyguna gelir
Kredi işi zor onu ödemek yıllar alıyo en güzelini yapıyosunuz Allah biran önce kavuştursun şimdiden mutluluklar dilerim
Tek maaş asgari ücretse yetmez kirada oturan birine mutsuzluk getirir sıkıntılar olur. Ama maaş 5bin falansa yeter.
Tek maaş dediğin 2000 de olabilir 5000 de olabilir. Eğer 5000 alana göre tek maaş mutsuzluksa 2000 alan kişi kendi gibi 2000 kazanan biriyle nasıl mutlu olsun? O halde çift maaş da mutsuzluk olur. Kanaatin olmadığı heryer mutsuzlukla doludur.
5 binin değeri var mı sanki
@tutunamayanadam10 kimisi için 2 aylık geçim iken kimisi için bir kaban parası olabilir. Kişiye bagli
Ev kira ise ucu ucuna gecinirsin herşeye zam geliyor maaşlar hep geri gidiyor alım gücü cok düştü
@tutunamayanadam10 peki çözüm ne?
Çözümü ben kendi adıma buldum ama şahsi olarak toplumsal olarak düşünürsek sivil toplum örgütlenmesi birseyler cıkarcılığı kenara bırakıp kitle halinde dernekleşmek yoksa hangi parti gelirse gelsin petrolde fışkırsa dogalgazda cıksa bu düzen değişmez
Gün geçtikçe artan dolar, euro kuru karşısında fakirleşen bir halk var. Artık çift maaşta girse herkes yaptığı harcamaya ekstra dikkat etmeli.
Tek maaş ile geçinen çok mutlu aileler de biliyorum mutsuzlar da biliyorum.
Özelllikle asgari ücretse getirir ama çiftlerin birbirini idare etmesi lazım
Kalbıne inanıyorsam evet ama. Kalbı saglamı bulamadk artık ınancımda yok o yuzden kandırmam kendımı. Maddıyat onemlı. Net.
Benim aldigim yeter kirada olmasam daha guzel gecim olur evet ama eger evlenirsem karimla ilk isim ev almak olacak o olunca gerisi gelir
bi insan mutlu olmasını bilmiyosa parada yüzse yine bi bahane bulr ağlamaya
Tek maaşla olmaz. İlişkide mutlaka sorun çıkar. Kavga gürültü eksik olmaz.
Aynen getirir ben 19 bin tl ile tr de nasil gecincem diye düsüniyorum 5 ay sonra tasiniyorum
pek mümkün değil , ülkenşn hali ortada... ancaak iyi kazanıyorsanız olabilir..
çok yüksekse tek maaş olur ama ortalama bir maaş ise hele asgari ücret ise geçim olmaz
7.000 yeterli midir:)
Tabi yeterli ama yetmeyecek olan kişiye 10 binde yetmez
geçinmek için yeterli. ama birikim yapılmaz. ev verilmişse aileler tarafından sorun yok ama kira ise sıkıntı olur
Kira yoksa birikim yapılabilir
Nasıl hayat sürdüğüne bağlı 15 binde yetmez ya da birikim olmaz sana göre ama asgari ücret tutarında alanlar ne yapsın sonra bir pilot var maaşı 35 bin tl ama geçinemiyor ağlıyor.
@48382727 eski çalıştığım iş yerine gelen pilot müşteri
Dışardan baksan dilenci tipli ama gerçekte pilot kızının internette aldığı şeyin ücretini ve nerden karşıladığını kadar sorguluyor klavyede CTRL c/v işlemlerini yapamıyor ama uçak kullanıyor öyle bir insan
Bilmem ne üniversitesi okumuş hava atıyordu aynen okumadan nasıl olabilir ki pilot zaten dimi?
Aile durumu da iyi olsa gerek masrafı karşılamış tamamen akıl yürütmesi yapıyorum şu an
@48382727
@48382727 anladım ama nasıl oluyor bu kadar basit mi?
Basamakları üçer beşer atlamak gibi olmuyor mu böyle? ya da insan hayatıyla oynamak?
Ortada eksiklik ve diğerlerine haksızlık var görünüyor o bakımdan dedim
Yoksa seni sorumlu tutmadım kin🤣🙏
Peki niye bunu tartışıyoruz anlamam gitti
32li tuvalet kağıdı olmuş 45-50TL
Hayat müşterek. Tek maaş asla yetmez (tabii ortalamanın çok üstünde değilse maaşınız)
Tek maaşla geçim zor, sahiplerimizi mutlu etmek için köle gibi çalışmak gerekiyor... Artık yaşamıyoruz, hayatta kalmaya çalışıyoruz diyelim...
ikisi de değildir, saygıdır
paranızın olmadığı gün de olacak, tartıştığınız gün de
iki durumu da saygı ile aşabilirsiniz, saygı yoksa zaten hiç evlenmeyin
Günümüz şartlarında beş maaş alsan yine insan evladı doyamayacağından dolayı
genellikle boş maaş alma taraftarıladır.
Getiriyor tabi uzun zamandır tek götürmeye çalıştım ama artık yemiyor. Eşimde çalışmaya başladı artık umarım güzel olur bundan sonra.
2200 TL asgari ücret. 1500 TL. Elektrik su 150/200 TL.. Mutfak gideri aylık minimum 200/300 TL.. Mutlu olmaya geride bişey kalmıyor maalesef.
Şu zamanda tek maaş çok zor çift gelir olması lazım
Peki sen dediğine inaniyormusun kuru ekmek soğan diye bişey kalmış olabilirmi buna katlancak insan sayilidir
Yol arkadaşına bağlı seni anlayan dinleyen ve karşılıklı güven varsa soğan ekmeğin yanına yaklaştırmam ziyafet sofrasını
Valla trk maasi olan sukretmeli hic cift maasi olan birvisim olmadi
Maaşına bağlı ;) Maaşlı çalışmak ve biryere bağlı kalmak kötü kendi işimi kurma peşindeyim.
Maaşın tek ya da çift olmasından ziyade miktarı mühim
Bi devirde tek maaş yetmez ama mutluluğu etkilemez, belki biraz
Yetinmeyi bilmek gerekir aslında
Tek maaşın en az 10.000 olması gerekir ki yetsin
3 aylıktan bahsedıyorsn
Evet galiba
Yanı
Dogru paranın değeri yok
Mutluluğunuz paraya bağlı ne aci
#Emirhancankir1
Aynen iki kişi de çalışmalı
Parayla mutlu olacağını zannedenler için mutsuzluk getirir, parayı mutlulugun kaynağı olarak görmeyenler için getirmez
Tek maaş bu devirde zor
Getirmez ama mutluluk da getirmez
Evett ekonomik yetersizlik malesef sorun
Beni etmez çünkü sıfır maaşım var
Aile geçindirilmez ama bir maaş bir kişiye yeter.
Ben soğan yemıyorum ama nolcak?
Sarımsak ye
@Tozluyoll25 onu da yemıyorum
Evet ülkefr 5 dakika sonra nr olacağı belli değil bir şey olur eşlerden biri işsiz kalır...
Bu kızların herşeyi para, haklilarda parasız tuvalete bile göremezsin, parasız adam boş adamdır.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?