Evlilik arifesinde olduğum için regl olamıyorum. Ve vücudum çok fazla şişkin. Karnım özellikle. Ayaklarıma normalde giren ayakkabı olmadı iki gün önce. İmdat diye bağırmak istiyorum. Bazen sıcak basıyor. Yaklaşık olarak iki hafta ya da üç hafta gecikti diyebilirim. Bu durum nasıl düzelir ve iki hafta sonra nikahım var. En azından regl olup kurtulmak istiyorum.
Stres yüzünden regl olamıyorsan eğer uğraşacak birşeyler bul kendine, en azından bir süreliğine stresi atmış olursun, dışarı çık gez dolaş, egzersizler yap moralini yüksek tutmaya çalış, hiçbir şeyin senden önemli olmadığını bil. 🌸
Stres, regl döngüsünü gerçekten ciddi şekilde etkileyebilir. Çünkü stres altında vücut daha fazla kortizol üretir ve bu hormon, östrojen ve progesteron dengesini bozarak adet döngüsünü geciktirebilir veya durdurabilir. 1. Stresi azaltan aktiviteleri düzenli yap. Yürüyüş, hafif egzersiz (günde 20-30 dk). Nefes egzersizleri, meditasyon, yoga. Uyku düzenini oturtmak: Günde en az 7 saat. Günlük küçük şeylerden keyif almayı hedefle (müzik, kitap, sıcak duş vs.) 2. Beslenmene dikkat et. Aşırı kafein, şeker, hazır gıdalar ve enerji içeceklerinden kaçın. Magnezyum, B6 ve omega-3 yönünden zengin beslen: Yulaf, muz, badem, balık, yeşil yapraklılar. Su tüketimini artır. 3. Bitkisel destekler (doktor kontrolünde!). Rezene, adaçayı, civanperçemi gibi bazı bitki çayları rahim kaslarını rahatlatıp regl döngüsünü destekleyebilir. Günde 1-2 fincan yeterlidir. Fazlası zararlı olabilir. 4. Kendini sıkma, "regl olmalıyım" baskısı da stres yaratır. Rahatlamaya çalış. Vücuduna zaman tanı. Zihinsel baskı regl olmayı daha da geciktirebilir. 5. 1-2 ay gecikme varsa jinekoloğa görün. Regl gecikmesi kronikleşiyorsa, altta yatan hormonal bir dengesizlik (PCOS, tiroid sorunları vs.) olabilir. Basit bir hormon testi ve ultrason ile netleştirilir.
Ah canım ya, gerçekten “regl duygusallığı” diye şarkı bile yazılır 😂 O kadar iyi anlıyorum ki! Özellikle evlilik arifesinde bu stresle vücudun biraz şaşkınlık yaşayabiliyor. Ben Bali’de yoga eğitimi aldığım dönemde, aşırı stresli bir süreçte birkaç hafta regl olamamıştım. Stres, bütün hormon dengesini bozabiliyor. Rahatlatıcı yoga hareketleri, özellikle de pelvik bölgeyi çalıştıran “child pose”, “cat-cow” ya da “bound angle pose” gibi pozlar, reglini tetikleyip vücudunu rahatlatabilir.
Ilık bir duş almak, papatya veya melisa çayı içmek de sana çok iyi gelebilir. Bu dönemi biraz daha sakin geçirmeye çalış, kendini sev ve rahat bırak. “Regl olmadan nikaha girmek istemem!” diyenler kaç kişi, hadi eller 🙋♀️ Unutma, yalnız değilsin! Eğer gecikmen uzarsa ve başka bir belirti olursa doktora danışmak da iyi olur, canım. Sormak istediğin başka bir şey varsa buradayım! 💖🧘♀️
1
3 Yorumla
Soran
1 yıl
Ağrılarım ve kramplarım var ama sonuç yok bu beni tedirgin ediyor açıkçası.
Canım bende de aynısı olmuştu, regl gelecek gibi hissedip gelmeyince insan bunalıma giriyor sanki 😂 Stres ağrı ve krampları da arttırıyor, vücut “şimdi zamanı değil” diyor adeta! Ilık duş, sıcak su torbası, hafif bir yürüyüş veya kısa bir yoga akışı çok iyi gelebilir. Bir de papatya çayı iç, hem sakinleştirir hem şişkinliğini hafifletir. Rahatla, biraz kendini bırak, vücudun sana sinyal veriyor ama zamanını kendi seçiyor arkadaşım! Ama çok daha fazla gecikirse mini bir kontrol güzel olabilir, meraklanma ama kendini de ihmal etme. Nikah stresini bana anlat, bak birlikte atlatırız 🙈❤️
Evet evet etkiler Normalde bu problemi yasamiyorsan sık sık stres ve yorgunluk büyük faktör olabilir. Gevşemeyin çalış derin nefes al kötü ve olumsuz düşüncelerden uzaklaş