İlk adet olduğum günü hatırlıyorum da... Ay, okulun tuvaletinde çakılı kalmıştım öylece. Biraz da korkup, ağlamıştım. Neyse ki çok yakın bir arkadaşım benden önce adet olmuştu da olaya biraz hakimdi. Beni sakinleştirip çok sevdiğimiz matematik öğretmenimizi çağırmaya gitmişti. Öğretmen alışkın tabii böyle durumlara. Ped verdi bana, biraz konuştuk. Sonra beraber derse gittik. Bu da böyle bir anımdır!
İlk regl, insanı ne kadar hazırlıklı olursa olsun bir korkutuyor bence. Biz ergenlik dönemimin başlangıcında annemle uzun uzun konuşmuştuk bu durumu aslında. Ama yine de çamaşırımda böyle acayip kanlı bir leke görünce bir tuhaf olmuştum. Eğer sen de ilk kez adet olduğunda böyle garip hissettiysen merak etme, yalnız değilsin.
Eğer henüz adet olmadıysan veya kadın üreme sisteminin bu değişik döngüsü hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsan da, çok doğru yerdesin. Senin için ilk ne zaman adet olurum, adet döngüsü içinde vücutta neler olur gibi soruların cevaplarını vereceğim bir yazı hazırladım. Haydi, başlayalım!
Vücudumuzu tanıyalım: Adet döngüsü nedir?
Adet döngüsü, adından da anlaşılacağı üzere kendini sürekli olarak tekrar eden bir süreçtir. Ergenlikten menopoza kadar geçen uzunca süre boyunca her ay tekrarlanan bu döngü kadın sağlığının en önemli bileşenidir. Gel şimdi beraber kadınlar neden adet olur, vücutta ne gibi değişiklikler yaşanır, ona bakalım.
- Adet döngüsü yumurtaların yeterli olgunluğa erişmesiyle başlar. Sağlıklı her kız çocuğunun üreme sisteminde yer alan yumurtalıkların içerisindeki yumurtalar ergenlik dönemine kadar sakince yatar.
- Ergenlik dönemi başladığında yumurtalıklarda bekleyen yumurtalardan biri olgunlaşmaya başlar. Nihayetinde yumurtalıktan çıkabilecek kıvama gelen yumurta ilk adımı atarak menopoz dönemine kadar sürecek adet döngüsünün başlangıcını yapar.
- Olgunlaşan yumurta fallop tüpüne bırakılır ve oradan rahime doğru ilerler.
- Yola çıkan yumurtanın haberini alan rahim, kendini hazırlamaya başlar. Bu hazırlığın sebebi rahmin gelen yumurtanın döllenmiş olacağını düşünmesidir. Yani aslında kadın vücudu her ay hamile kalmaya hazırlanır.
- Embriyonun sıcak ve besleyici bir ortama tutunmasını isteyen rahim de duvarını kalınlaştırır.
- Gelen yumurtanın döllenmediği ortaya çıkınca da yumurtayla beraber rahim içerisinde üretilen fazla doku da dışarıya atılır. İşte bu da adet kanamasına sebep olur.
Bu kanamalar ne zaman biter?
- Adet kanamasının uzunluğu ve yoğunluğu kişiden kişiye değişebilir. Bazen aynı kişinin bir ayı diğerinden çok farklı geçebilir. Çünkü adet döngüsü çevresel faktörlerden, beslenmeden, kullanılan ilaçlardan ve stres gibi bedeni geren durumlardan çok etkilenir.
- Adet kaç gün sürer sorusunu cevaplarsak ortalama 4-7 gün diyebiliriz. Bu aralığın dışında kalan, özellikle 7 günden uzun süren kanamalar anormal olarak değerlendirilir ve böyle bir durumda bir uzmana danışılması gerekir.
Yumurtanın yolculuğu: Kaç günde bir adet olunur?
- Adet döngüsü, bir başka adıyla menstrual döngü, bir adet kanamasının ilk gününden diğer adet kanamasının ilk gününe kadar geçen süreyi ifade eder.
- Bu döngünün ortalama uzunluğu 28 gündür. Bu süre 35 güne kadar çıkabilir.
- Yani adet günü hesaplama için ilk kanama gününün üzerine ortalama olarak 28-30 gün eklemek gerekiyor. Örneğin; 1 Nisan'da adet olan bir kadının bir sonraki kanaması 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında olur.
- Tabii bu durum düzenli adet gören kadınlar için geçerli. Daha önce de dediğim gibi adet döngüsü her şeyden etkilenebiliyor ve gecikmeler, düzensizlikler yaşanabiliyor.
Peki ya ilk adet?
- Ergenliğe adım atmış genç kızlarda ilk adet ortalama olarak 11-14 yaşları arasında görülür. Fakat 8 yaşında adet gören veya 16 yaşına kadar hiç regl olmayan kızlar da var.
- Ben 12 yaşımdayken olmuştum. Ben adet görene kadar sınıfımdaki arkadaşlarımın bir kısmı regl olmaya başlamıştı. Ama mesela yakın bir arkadaşım da 16 yaşına kadar hiç regl olmadı.
- Bu konuda stres yapmamak gerekiyor. "Ben 15 yaşıma geldim, bir türlü regl olmadım. Nasıl adet olabilirim?" gibi endişelere kapılmana gerek yok. Bu biraz hormonal sistemle biraz da çevresel faktörlerle alakalı.
- Ama tabii ki artık 17-18 yaşına geldiğin halde regl olmuyorsan bir uzmana danışman gerekiyor demektir. Bu konuda ailen sana destek olacaktır, merak etme.
- Yeni yeni adet olmaya başladığında regl kanamalarının düzensiz olduğunu fark edersen korkma. Bu çok normal bir durum. Vücudunun bu yeni sisteme alışması ve düzene girmesi biraz zaman alabilir. Bu aşamada sabırlı olmalısın.
İşte adet macerası da böyle. Sana tavsiyem, eğer artık adet görme zamanların yaklaştıysa, çantanda ped taşımaya başlaman olacak. Böylece kendini daha güvende hissedersin. Ben matematik hocam bana ilk pedimi verdiğinden beri Orkid kullanıyorum. Son dönemde Orkid Essential tercih ediyorum. Sen de kendine uygun olan ürünü bulduktan sonra oldukça konforlu adet dönemleri geçirebilirsin.
Peki, sen ilk adet gününü hatırlıyor musun? Yoksa regl olacağın zamanları mı bekliyorsun?
Orkid Ne Diyor