Hepsi etki eder aslında.. Ama en çok dinleyenin ruh hali.. Çünkü dinleyeni etkileyecek, o ne kadarına izin verirse o kadar.. Mesela hüzünlü bir şarkıyı mutluluktan uçan biri dinlese midesi bulanır bu soğukluk bu dramadan. İci kabul etmez, üzülmez sıkılır. Ama ruh hali kötü olan biri kendine en eğlenceli şarkıdan bile bir pay çıkarır sôzlerine odaklanıp.. Kim ne kadar isterse, o kadar..
Bu konu biraz "sen ne söylersen söyle karşındakinin anlayabileceği kadardır her şey" klişesine benziyor, müzik, sözler veya söyleyen ne yaparsa yapsın, dinleyenin ruh hali ne kadar elverişliyse tüm bunlardan etkilenmeye, o kadar etkileyici olabilir gibi.
Mesela Emrah pek dinletemiyordu bu şarkıyı bana ama Çınare Melikzade'nin vokal performansıyla ve şarkının modern aranjesiyle çok çok keyifli.
Başka şarkılarda sözlere odaklandığım da oluyor ama burada daha çok sesi ve nağmelerini düşündüğümü farkediyorum dinlerken. Yeni bir şarkı gibi ya da şarkı yeniden doğmuş gibi.
Sayende hiç bilmediğim (ve aslında bilmemekle ne kadar şanslı olduğumu farkettiğim) bir şarkı öğrendim 😂🤦🏻♂️ Öyle bir klip ve şarkısı varmış meğer... hiç farkında değildim.