Şimdi aslında şöyle. Her kitap öyle ya da böyle okuyana bi şey katar diye düşünüyorum. Ben klasik de okurum gerilim de okurum gençlik kitabı da okurum. Şeyma Subaşı'nın kitabını bile okusanız bu hayatta Şeyma olmamak için neler yapmamalısınız onu öğrenirsiniz en azından.
Ama klasiklerin büyük çoğunluğu da neticede bir roman. Günümüz yazarlarının romanlarını okuyanlara kültürsüz deyip klasikleri okuyanlar neden yüceltiliyor anlamış değilim. Çağını aşan eserler evet, zamana karşı direniyorlar evet. Ama bu illa klasik okuyor diye birini kültürlü yapar mı?
Klasikleri okuyanlar niye kendini bir anda Dostoyevski sanmaya başlıyor?
Dünya klasikleri ile diğer kitapları birbirinden ayıran en önemli özellik yazarın o çağ içerisinde olan tüm olayları anlatması genel olarak bahsedilmese bile Dostoyevski yi okuyan bir okur 17.-18. yy Rusya'sını bütün özellikleri ile kavrayabiliyor. Bir çok alana değindiği için oldukça bilgi sahibi olabiliyor bir okur. O yönden ben Maxim Gorki yi çok daha başarılı bulurum..
Bence yanlış düşünüyorsun. Klasikler diğer kitaplara asla benzemezler! Elbette okuyucunun kendi keyfine bağlı. İster roman oku, ister klasik. Her şekilde kendini geliştireceksin. Fakat 1 kitap var tamamen kurgu üzerine kurulmuş, diğer ise anlattığı olay kurgu olsa bile dönemin toplum ve sosyal ilişkilerinin, devletin, eğitimin genel koşullarını, insanların geçim sıkıntılarını ve kaygılarını anlatıyor olmasında yatıyor.
Kişiye klasikler elbette daha çok şey katması aşikar.
Herhangi bir kitabi okumak kimseyi kendisinin biraz daha gelismis hali disinda bir sey yapmaz. Dolayisiyla klasikleri okudum diye kasilmak sacma birsey, ama herhangi bir kitabi okuyarak kasilmak zaten sacma. Ote yandan, klasiklere klasik denmesinin pek tabi ki gecerli bir sebebi var, en onemlisi de, tarihin coplugune karismis bir ton matbuattan farkli olarak zamana direnebilmisler, ve kendi zamanlarinda yazilmis olmalarina ragmen, insanin tum zamanlar boyunca icinde varolan bir yone temas ettiginden, hangi cagda olursa olsun insana, icindeki tarihi varligi hatirlatip gosteriyor olmalari. Bu konuda Italo Calvino’nun Klasikleri Neden Okumaliyiz? isimli denemesini okumanizi oneririm. Burada daha uzun yazmanin manasi yok gibi geliyor; lutfen ‘kime gore neye gore’ ya da ‘anlatimi sikici’ gibi yuzeysel ve gecersiz elestirilere kulak asmayip, zorlasa bile insanlik tarihinde onemli bulunmus metinleri okumayi kendinize gorev addedin. Inanin faydasini gorecek ve anlayacaksiniz. Seyma Subasi orneginize gelince, size katiliyorum ancak insanin zamani sonsuz degil, ve kitap okuma gibi degerli bir eylem icin ayiracaginiz zamani iyi degerlendirmekte fayda var. Yorumlari okudukca gordugum kibir acikcasi beni sasirtti. Mesela 400 yil boyunca milyonlarca insanin kendini buldugu metinleri ‘ben sikildim, oyleyse sacmalik’ diyerek kenara itmek nasil bir anlayis, sanirim hic anlayamayacagim.
Bu tabu genellikle okumayan ya da okumanın az olduğu yerlerde kitap okuyanların egosundan kaynaklanan bir cahillik türünden dolayı meydana geliyor. Açıkcası can sıkıcı bir durum sen o kitabı başkalarının zevkini ya da durumunu aşağılamak için değil kendin için okuyorsun. Şahsen pek çok eseri okumakta geç kaldım ama okumaya devam ediyorum ve bunu sadece kendim için yapıyorum. Başkaları bana şunu nasıl okumadın diye bana şaşkın şaşkın baktığı zaman sadece okuruz deyip geçiyorum daha fazlasını değil. Sana da tavsiyem budur bu sayede bu tür detaylar canını sıkmayacaktır.
Güzel bir soru. Klasik kitap okuyanların kendini Dostoyevki sanmalarının sebebi şahsen insanlar. Çünkü klasik kitap okuyanları entelektüel, bilgili, kültürlü gözüyle bakan kişiler olduğu için insanlar ister istemez Dostoyevki moduna girebiliyorlar. Kişi tek başına kendini adlandırmaz bunu etken olan kişiler vardır.
Genelde kitap okuyanlarin çoğu öyle zanneder çünkü şöyle bir psikolojik algı var bizim bu kitap okuyan kesimde Kitabı okuyanlar sadece benim zanneder kimse benim okuduğum bilgiye sahip değil herkes mal bitek ben akıllıyım zanneder oysa insanlarin belli bir yasa gelmis kesimi onun okuduğu kitaplardaki bicok seyi yasaya yasaya neredeyse ruh sağlığı bozulma asamasina gelmistir.
Helede günümüz cagindaki insanlari anlamak icin dostoyevskiden bize bir mesaj gelmesine gerek yok ya da dır dır dır ayni seyleri dönüp dolaşıp okumaya gerek yok onu okuyor olman hayatinda bir değişiklik yapmana fayda sağlamiyorsa yerinde sayiyorsun demektir bu gibi seylerle ugrasmak yerine calismak lazim KS canlar bos insan potansiyel bir sucludur ve tehlikeye meyillidir kız erkek farketmez özellikle kibirden uzak durmak lazim 5 kelime bilmemne kitabi okuduk diye insanları aşağılamaktan kacinin
Sanırım klasikler, bilhassa Dostoyevski veya Tolstoy gibi her karakteri bıkmadan usanmadan sayfalarca anlatabilen, analiz eden yazarların kitaplarını sadece okumak değil gerçekten anlamak çok zor olduğu için insanların üzerinde öyle bir etki yapıyor. Ama her klasik okuyan insanın hali de aynı değil. Kitabı niye okuduğunda önemli. Bazısı belki 2 sayfa okumuştur ama kitabı yanında gezdirirken bile bir afra bir tafra, ben hepinizden daha kültürlüyüm bakışları. Halbuki hangi okunmuş kitap, hangi izlenilmiş film sana böyle davrandırır ki? Kitaplar insanların kibirine kibir kataın diye yazılmamıştır, böbürlenmek içinde okunmamalıdır.
Merhaba.. Toplum tarafından algı kısmı cidden çoğunlukta öyle.. Ama artık pek takılmıyorum. Bende şöyle bir durum var. Keyif alarak okuduğum bir kitap olunca (-ki keyif almıyorsam bırakırım) karakterler, adları diyalogları aklımda kalır ve yıllarca bir sohbet esnasında mutlaka konuya bir ucundan katılırım. Bir kaç kez okuduğum da olmuştur. Filmlerde de replikler ve konu aynı şekilde olur genelde ama.. Bunun tam tersini yaşayanlarda da biraz garipserim doğrusu.. Artık ben mi abartıyorum yoksa onlar mı doğrusunu yapıyor bilemedim:)
Hakikaten ha. Yıllar sonra bir kitap okuyunca kendini entel sanmalar, başkalarını cahil ilan edip kitap okumasını tavsiye etmeler. Böyle insanlar genelde kültürsüz insanlar olup okudukları kitabı Instagram'a story atan tipler. Amaç kendini geliştirmek değil, başkalarına göstermek.
Hiç klâsik okuduğu için kendini Dostoyevski sanan birine rastlamadım. Bu havaya bürünecek insanların klâsik eser okuyacak kapasitede insanlar olduğunu da sanmıyorum. O yazarlarla aynı ya da benzer bakışa açısına sahip olabilirler. Bu da bir kitabın, başarılı bir yazarın okuyucuya katabileceği en önemli kazanım zaten. Artık aynı bakış açısıyla bakabiliyorsa o kitabın hakkını vermiş, yeterince iyi tahlil edebilmiştir. Bu durum onun sohbetine de yansır doğal olarak. Keyifle dinlerim.
Değilmi bencede kitap okuyan bir insanın özellikle klasikleri okuduğunu söyleyen bir insanın yapıcı ve pozitif olması gerekiyor. Her ne okursa okusun tenkit etmek yerine takdir etmesi motivasyon etmesi gerekir şevkini kırmak yerine bu açıkça gösteriyor ki desinlere okuyoruz toplum olarak yüzeysel giriş yapıyoruz mevzuya Birde okuduğu kitabın havasını atanlar var. Dostoyevski ne anlatıyor bunlar ne anlıyor eylemleri anlamadıklarını özetliyor
Şu hayatta Şeyma olmak için neler yapmamalısınız kısmına bayıldım 😂 Cevaba gelince dili ağır değil de anlam yoğunluğu ağır kitaplar diyelim. Herkesin harcı değil okumak. Bu yüzden sadeleştirilmiş versiyonları vardır piyasada. Ben mesela Suç ve Ceza'yı çizgi roman olarak okumuştum ortaokuldayken. Tüm hikayeyi net anlamıştım. Sonradan elim gitmedi 2 cilte :) Ya sabır çeke çeke bitirebilirim tek klasik de Madame Bovary'dir. Klasikleri okumak sabır işidir.
Klasikler önemli fakat daha önemli kitaplarda var Oldum olası klasikleri okuyamam Yanlış hatırlamıyorsam tolstoyun savaş ve barışında rusyanın burjuvasini anlatıyordu 80 sayfa zorla okudum Bana ne rusyanın burjuvasinden Her bünyeye uygun değil Kitap okurken benden bir parça ararım Sadece ( tolstoyun insan ne ile yaşar kitabından zevk alıp 2 3 defa okudum )
Yerinde bir serzeniş. Şöyle ki çok okuyan biri olarak; portföyümde Amin Maalouf da var, Hakan Günday da.. Hermann Hesse de var, Ahmet Ümit de.. Sabahattin Ali de var, Alexandre Dumas da.. Jean Christophe Grange de var, İskender Pala da.. Okumakta her zaman çok seslilikten yanayım. Ne kadar farklı tür okursan, o kadar fazla fikre aşina olursun.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bizim insanimizin yapısında bu var zaten iki kitap okudumu kendini dünyanın en bilge kişisi zanneder falan vs. Sahsen klasikleri okumayi cok seviyorum sebebi hem gecmis caglardaki sosyokulturel ailevi yasamlara olan merakimdan.. ayrica bana keyif veriyor
Toplumun kitap okumayan insana yaptığı tavırdan dolayı öyle maalesef toplum içinde kitap okumamış insana nasıl olurda kitap okumazsin kitap okumayan insan da ne bileyim dedikleri için kitap okuyunca kendini bir b... k sanması normal 🙂
Bunu yapan özellikle ekşici kesim çok. Ayrıca bu kişiler genelde Türk klasikleri diyeceğimiz kitaplara okumazlar. “Çok sıradan” kelimesini öğrenmişler. Sanki kendileri birer ajanda. Entellektüelik özentilikten ibaret.
Güzel yorumunuza katılıyorum, kitap okumanın ne gerekli olduğunu sorgulatacak türden. Farklı kitapları farklı yazarlardan okumanın duygularını, felsefesini hayatımıza aktarırken dünya görüşümüzü belirleyici olduğu tartışılmaz.
Herkesin tarzi farkli, kitap okumak basli basina insani bilgilendirir ne okudugun onemli degil. Insan okudukca gelisir, bu bunu okuyor diye yukseltmenin anlami yok. Benim gozumde filmini izlemek yerine kitabini okuyan kisi bile 1-0 ondedir
Ülkede kitap okuyan olmadığı için az biraz okuyan da klasik okuyanları bir şey sanıyor olabilir. Dışarı çıkıp sorsan klasik kitap nedir 10 kişiden 5'i neyi sordugunuzu bile anlamaz.
İnsanlar hep böyle. 2 matematik sorusu çözer kendini John Nash sanar, Fizik sınavından geçer Newton zanneder, 100 tane kitap okudu mu hemen kendini yazar sanar. Aralarından 2-3 tanesi saçma komplo teorileri olur hemen dünyanın sırrını çözdüğünü sanar
O secilme olayina sacma demis kim secmis 3 4 kisi seciyor onlara gore iyiyse bize gore kotu olabilir diye neden bir kac kisi bunu belirliyor anlaminda sacma demis esere sacma dememis sanirim yani tam bilmiyom ben anladigimi anlatiyom da sende beni anlamadin ya 🙄
@haycasey büyük eserlere saçma demek saygsizca olur... okuduğum kitaplarin saçma olduğunu düşünmüyorum saçma diyen net ergen kitaplari ya da wattpad kitaplari okuyordur
Kaliteli kitaplar oku onlar pek gelistirmez seni. Benim okuduğum şu an siyah ve kirmizi var stendhal'in kitabi.. restorasyon döneminde geçiyor ve Fransa'nin genel görünüşüyle ilgili birçok betimlemeler var psikolojik roman diyede geçer tavsiye ederim ama biraz ağirdir
Ego tavannnn, oku oku ego yapmamayi da ogren ama bu nedir, sende yapilan eserlere hakaret ediyorsun o halde? Madem o kadar emeksiz sende yap bi tane de gorelim :) o kadar bilgili ve kalitelisin ya yaparsin birde agirdir falan demis okudugu kitabi onerip bu ne ego yoksa Dostoyevski falan misin? Gerci o olsa boyle ego yapilmicagini bilir de neyse iyi gunler süper zeka :)
Bu arada cocuk kitabi okuyanlar da gelisiyor cocukken sende dostoyevski okumakla baslamadin sonucta :) bu kadar kucumseme yani ben kitap okumuyorum daha cok makale tarzi seyler okumayi severim bilim arastirmasi falan herhalde bende sacma emeksiz seyler okuyorum sana gore, kitapta da bilimkurgu ve bilgi iceren seyleri severim