bak belki paranoyak olduğumu düşüneceksin ama . eğer hıçkırık sürekli yani neredeyse hergün oluyorsa doktora git. böbrek hastalarında ürenin yükselmesiyle frenik sinir uyarılıyor . sonra da inatçı hıçkırık oluyor . eğer sadece bu gün olmuşsa bu söylediklerimi boşver :)) nefesini tut geçer ..
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılparmakların la kulaklarını tıkayıp tek ayağının üzerin de zıplarken nefesini tut
bana bunu önerdiler ben denemedim henüz denetecek başkasını arıyordum :)))02 Yorumla- +1 yıl
denemeye cesaretim yok :))
u +1 yılBir kaşık limon suyu birebir gelir. Hatta bebekler de çok hıçkırık olur malumunuz ve bu durumda limonu yalamasını sağlamak yeterlidir.
01 Yorumla- +1 yıl
Limonu dene mutlaka :)
+1 yıl1 dakka nefesini tut ne hıçkırık kalır geride ne de boğaz :)
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
125Cevap
Hıçkırık Nedir?
Hıçkırık, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu ayıran diyafram kasının ritmik bir şekilde kasılmasıdır. Bu kasılmalar, kişinin ani ve hızlı bir şekilde nefes aldığı sırada ses tellerinin kapanması ile kesilir. Bu sırada, "hık" sesi ortaya çıkar.
Nefes alırken diyafram kasılır ve aşağı yönlü hareket eder. Bu hareket, göğüs kafesinin genişlemesine ve böylece akciğer kapasitesinin artmasını sağlar. Nefes verirken ise diyafram gevşeyerek yukarı yöne hareket eder. Bu sayede de alınan hava ağız ve burun yoluyla dışarı verilir.
Gırtlağın üst kısmında bulunan ve ses telleriyle birlikte yer alan epiglot denilen kapakçık, yutkunma sırasında kasılarak nefes borusunu kapanmasına yol açar. Böylece yemekler yutulurken nefes borusuna kaçmasını önlenir. Hıçkırık sırasında duyulan ses, diyaframın ani ve istemsiz kasılması ile akciğerlere hızla hava girmesi ve epiglotun ses tellerinin bulunduğu bölgeyi hızla kapatması sonucunda ortaya çıkar.
Hıçkırık Çeşitleri Nelerdir?
Hıçkırık durumu, 48 saatten kısa süren kişilerde akut olarak adlandırılırken, 2 ila 30 gün arasında devam eden durumlar inatçı hıçkırık olarak kabul edilir. Eğer hıçkırık 1 aydan daha uzun bir süre devam ederse bu durum dayanılmaz hıçkırık olarak adlandırılır.
Hıçkırık Neden Olur?
Hıçkırık ortaya çıkması birçok nedene bağlı olabilir. Örneğin, reflü, alkollü ve gazlı içecekleri fazla tüketmek, aşırı yemek, stres, şeker veya sakız çiğnerken hava yutulmak, çok sıcak veya soğuk içecekler tüketmek, baharatlı gıdalar tüketmek, hıçkırığın yaygın sebepleri arasında yer alır.
Ayrıca, akciğerlerin sigara dumanı gibi maddeler veya hoş olmayan kokularla uyarılması, hıçkırığa neden olan diğer faktörler arasında yer alır. Bunun yanı sıra, tümörlerin varlığı veya diyaframın yırtılması gibi durumlar da hıçkırığa yol açan diğer sebepler arasındadır.
Hıçkırık Nasıl Geçer?
Hıçkırık genellikle tıbbi müdahale olmadan kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, hıçkırığa yol açan altta yatan bir tıbbi durum varsa, bu durumun tedavisi hıçkırıkları tamamen ortadan kaldırabilir. İki günden uzun süren hıçkırıklar için ilk aşamada doktor tarafından ilaç tedavisi önerilebilir. Uzun süren hıçkırık durumunda ve diğer tedavi yöntemleri hıçkırığı geçirmediğinde, hipnoz ve akupunktur gibi alternatif tıp tedavileri uygulanabilir. Hıçkırık tedavisinde kullanılan doğal yöntemler ise şu şekildedir:
- 10 ila 20 saniye nefesi tutup, vermek
- Dizleri göğse doğru çekip öne eğilmek
- Buzlu su içmek
- Ağzı kapatıp, burnu sıkıştırıp nefes vermeye çalışmak
- Yüzü soğuk suyla yıkamak
- Su ile gargara yapmak
- Kağıt bir torbanın içine nefes alıp vermek
- Hızlı nefes alıp vermek
Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?
Bebeklerde kısa süreli hıçkırıklar kendiliğinden geçebilir. Ancak, yaklaşık 4 dakikadan daha uzun süren hıçkırık, bebeğin rahatsız olmasına sebep olabilir. Eğer hıçkırıkla birlikte kusma gibi sorunlar da görülüyorsa bir doktora danışılması gereklidir.
Bebeklerde kısa süreli hıçkırıklar birkaç basit yöntemle geçebilir. Öncelikle hıçkırığın süresi ve ne kadar zamanda tekrar ettiği takip edilebilir. Eğer hıçkırık bebeğin beslenmesi sırasında veya sonrasında da gözlemleniyorsa, bebeğin beslenme sırasındaki pozisyonu değiştirilebilir.
Bebeğin emziğini emmesi de hıçkırığı gidermede etkili olabilir. Bunun nedeni emme duygusunun bebeği sakinleştirmesidir. Bebek sakinleştiğinde diyaframda bir gevşeme meydana gelir ve hıçkırık kısa bir sürede geçer. Ayrıca, farklı bir ortam da bebeğin sakinleşmesine yardımcı olabilir. Bunlara ek olarak, sık sık ama az miktarlarda beslemek, beslenmeden sonra yaklaşık 20 dakika bebeği dik bir pozisyonda tutmak, sırtını masaj yapmak ve özellikle beslenme sonrasında bebeği yukarı ve aşağı zıplatmamak, hıçkırığın önlenmesinde etkili olabilir.
Uzun Süren Hıçkırık Neyin Belirtisi Olabilir?
Uzun süren hıçkırığın altında yatan çeşitli nedenler olabilir. Mide fıtığı ve reflü hastalığı, hıçkırığın nedenleri arasında yer alabilir. Ayrıca, hıçkırık nörolojik hastalıkların belirtileri arasında yer alır. Nörolojik hastalıklar da hıçkırığa sebep olabilir. Ancak nörolojik rahatsızlıklarda hıçkırık genellikle diğer belirtilerle birlikte görülür. Hıçkırığa neden olabilen diğer sağlık durumları arasında burun, geniz ve soluk borusu hastalıkları, kalp hastalıkları, elektrolit dengesizlikleri, hiperglisemi, üremi, zehirlenmeler, bazı ilaçların yan etkileri, anksiyete, aşırı stres ve öfori gibi psikolojik faktörler bulunmaktadır. Bu çeşitli durumlar hıçkırığa yol açabilir ve doğru teşhis için geniş bir değerlendirme yapılması gerekebilir.
Hıçkırık En Fazla Ne Kadar Sürer?
Hıçkırık genellikle kısa sürelidir ve kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, farklı hastalıklar veya durumlar sonucunda ortaya çıkan hıçkırık, aylarca devam edebilir.
Hıçkırık İçin Doktora Ne Zaman Başvurulmalısınız?
Hıçkırığın uzun süre devam ettiği ve rahatsızlığın şiddetlendiği noktada, doktora başvurulmalıdır. Bu durumda, Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları uzmanlarına danışmak gereklidir. Bir uzmana başvurmak, hıçkırığın altında yatan nedenleri değerlendirmek ve uygun tedavi seçeneklerini belirlemek için önemlidir.
00 Yorumla- Sağlık konusunda 784 cevap paylaştı.
+1 yılHıçkırık, diyafram kasının ani ve istemsiz bir şekilde kasılması sonucu ortaya çıkar. Diyafram kası arka arkaya kasılırken, ses telleri arasında oluşan açıklık, hava akışını kontrol edebilmek için hızla kapanır ve böylelikle hıçkırık sesi çıkarmış oluruz. Boyundan göğse doğru uzanan sinirlerin tahriş olması da hıçkırığa neden olabilir.
Hıçkırık, çoğu zaman hiçbirşey yapmaya gerek kalmadan kendiğiliğinden geçer. Bazen de hıçkırığın bir türlü kesilmediği zamanlar olur. Nadiren de olsa hıçkırık tıbbı tedavi gerektirebilir.
Hıçkığı geçirmenin bir sürü yolu olabilir bunlardan bazıları :
* Nefesinizi tutmak hıçkırığın azalmasına yardımcı olur. Nefesini alıp 10 saniye kadar tutmanız ve ardından yavaş yavaş nefes vermeniz yeterli olacaktır. Bunu 3-4 kere tekrarlayada bilirsiniz.
* Bir kağıt torbanın içine nefes alıp verin. (Kağıdı kesinlikle kafanıza geçirmeyin)
* Dizlerinizi göğsünüze doğru çekin ve birkaç dakika kollarınızla dizlerinize sarılarak durun.
* Buzlu su ile gargara yapın.
* Ağzınıza birkaç damla sirke alın.
* Yutkunurken burun deliklerinize hafifçe bastırın.
* Ağzınıza toz şeker alın ve eridiği zaman yutun.
* Hafifçe diyaframa basınç uygulayın.
* Bir çay kaşığı ılık suda karıştırılmış şeker ya da balı dilin gerisine koyun ve yutun.
* Limon dilimini alıp dilinizin üzerine yerleştirin ve şeker gibi emin.
* Bir bardak ılık suyu oldukça yavaş için ve suyun içerken nefes alıp vermeyin.11 Yorumla- +1 yıl
EİG için teşekkür ederim :)
+1 yılHıçkırığın bir çok nedeni vardır.
stres
hava yutma
karbonatlı içecekler
aşırı yeme
gazlı içecekler
aşırı alkol alımı
ani heyecan
Hastalıklar
İlaçlar
Hıçkırık nasıl geçer:
1. Nefes tutmak hıçkırığın geçmesinde etkilidir.
2. Buzlu su ile gargara yapmak
3. ani iç çekme
4. bir naylon poşetin içine solumak
5. Korkutulmak, korkmak
6. Sirke, Sert ekmek parçası, toz şeker, sirke ya da yer fıstığı yağı yutmak
7. Dili dışarı doğru çekmek
8. dizlerin göğüse doğru baskı yapacak şekilde çekilmesi
9. Bardağın karşı kenarından su içmek
10. Limonu ısırmak
11. Amonyak koklamak
12. Dizleri göğüse çekerek veya yaslayarak göğüse baskı uygulamak
13. yumuşak dili veya veya yutağı uyarmak için soğuk su yudumlanması
14. çay kaşığı toz şeker yutulması
15. göz hücrelerinin üzerine nazikçe basılması01 Yorumla- +1 yıl
EİG için teşekkür ederim.
Bardağı su ile doldur sonra eline al...Ağzına götürdüğün taraf, sana yakın olan taraf değil de en uzak olan taraf olsun...(normalde su bardağının en yakın tarafını ağzımıza götürür suyu o şekilde içeriz, sen en yakın değil de en uzak tarafını ağzına götürüp içmeyi dene)
24 Yorumla10 saniye nefes tut ve nefesini bırakmadan 3 yudum su iç. , yaninda su yoksa 3 kere tutkun.. ben bunu deneyip de geçmediğini görmedim ki doğru yaparsan... Yani nefes tutarken hiskirmaman gerek değilse olmuykr
00 YorumlaBen nefesimi tutuyorum. Baya elimde hem ağzımı hem burnumu kapatıyorum. Çatlayana kadar nefessiz kalıyorum. Sonra açıyorum, zorlanınca. Bir kaç kere yapınca gidiyor hıçkırık.
00 Yorumla
+1 yıl15 saniye nefesini tut 3 kere yutkun sonra. Yalnız uyararayım ben hıçkırık tuttuğumda günde en az 1 kere daha hıçkırık tutuyorum galiba bunu denediğim için test etmek lazım aslında.
00 Yorumla
+1 yılNefesini 1 dk. boyunca tut.
İşe yaramazsa;
Bir bardağa su doldur.
Tüm nefesini boşalt. suyu kafana dik. bir dikişte bitirmeye çalış.
Suyu içerken asla nefes alma00 Yorumla%100 çözüm yolu baş aşağı su içmeye çalış. Şaka yapmıyorum çok ciddiyim şıp diye keser. ilk duyduğumda bende çok dalga geçmiştim defalarca denedim şıp diye kesti
00 Yorumla
+1 yılTüm nefesini ver ve nefes almadan bir bardak su iç. İşe yarıyor.
La o değil ben bu yöntemi etmus'tan öğrenmiştim la : /21 Yorumla
+1 yılnefesini tut 10 a kadar say ya da birileri seni anıyor derler içinden tahmin ettiğin isimleri say ben denedim durdu çok sinir bozucu dimi
10 Yorumlalink
-
-
-
Seni birinin korkutması lazımdı :)12 Yorumla
+1 yılLimon ( gerçek Limon ) tatlı kaşığı dolusu iç anında geçer, diaframına baskı almışın, buda senin hıçkırak nöbetine itmiş.
17 Yorumla- +1 yıl
geçti mi ? haber ver bileyim.
- +1 yıl
7 yudum su, boğaz kapakçığı sorunu için iyi gelir. limon ise diaframa iyi gelir. hıçkırık bu iki sebepten birisinden olur, hıçkırırken midende baskı olursa diaframdan, olmazsa boğaz kapakçığın dadır. öğrenin bunları da belki ilerde lazım olur kullanırsınız. iyi günler.
- +1 yıl
Not: bebeklerde hıçkırık çok olur, çay kaşığının ucu ile o bebişin diline değse kafidir, geçer hıçkırığı ve rahat eder. aklınızda bulunsun...
- +1 yıl
Merhaba şuna bakabilirsiniz
+1 yılBence bi sağlıkocağına falan git böyle kulaktan dolma bilgilerle tehlikeli bişey yaparsın mazallah.. Neyse geçmiş olsun
11 YorumlaSu al ağzına ama yutma , rükudaymış gibi eğil eğilince suyun birazını yut , ardından hızlı bir şekilde doğrul suyun hepsini yut geçer.
00 Yorumlatuta bildiğin kadar nefesini tut örnek 30 sanıye bir tut ondan sonra bırak sonra tekrar 30 sanıye tut geçer geçmezse yanıma gel bir tavsiye daha söyleyecem
00 Yorumlabu konuda söylenen hiçbir şeyin işe yaradığını görmedim ben. bırakırsın kendiliğinden geçer. en büyük derdin bu olsun..
01 Yorumlaburnunu tutup bir bardak suyu o sekilde ic hemen keser yani burnundan nefes alma
10 YorumlaNefesini tutup zıpla cidden benim ki öyle geçmişti bikere:)
10 YorumlaSağlık konusunda 442 cevap paylaştı. korkarak geçer ayrıca bknz. link
12 YorumlaBalerinlerin yöntemi: Nefer sonuna kadar verilir, koca bir bardak su nefes almadan kafaya dikilir. Bardak boşaldığında, hıçkırık da geçmiş olacaktır.
04 YorumlaAyak baş parmağını üst damağına değdir tekde geçiyo
00 Yorumla
+1 yılbir parca ekmek al ye gecer (gecer gecer neler neler gecmediki buda gecer daha öncekiler gibi :))
00 Yorumla
+1 yılBurun deliklerini kapa ceyrek çay bardagı limon iç saniyesinde geçer
00 Yorumla
+1 yılkese kağıdına soluyabilirsin. diğerleri pek sağlıklı yöntem değil.
00 YorumlaSağlık konusunda 311 cevap paylaştı. derin nefes alıp tuttuğunda geçtiğini söylerler ama ne kadar doğru bilmem
00 YorumlaGenelde herşey denenir ve sonra kendiliğinden geçer.
00 YorumlaGecmistr heralde simdiye gecmediyse hic durdurmayalm dunya rekorlar kitabina imza at olmaz mi :)
00 Yorumla
+1 yılnefesini tut bir 20 sn kadar. ya da olmadı su iç :)
00 Yorumla
+1 yılHahahaha ne uyuz oluyom o hickirika ha gecende resmen yarim saat bende tutu durmak bilmedi hik hikk
00 Yorumla- 03 Yorumla
+1 yılBüyük bir şişeye ılık su koy ama ılık olmasına dikkat et. 10-15 Saniye boyunca nefes almadan iç.
06 Yorumla- +1 yıl
Bekliyorum sonuçları :)
- +1 yıl
Ne demek :))
- +1 yıl
Sınıfta bir kız sürekli öksürüyordu bilgisayar hocamızda çok bilgili birisi. Git kantine adımı söyle bir bardak ılık su al iç geçecek dedi. Kız içti geçti. Oradan yola çıkarak söyledim :)
+1 yılBirine söyle beklemediğin anda çok farklı bir konudan sana soru sorsun geçer
00 Yorumlamide asiti yüksekliğinde de oluyor karbonatlı su iç
00 YorumlaAğzına su al nefesini tut. Ya boğulup ölürsün ya da hıçkırıktan kurtulursun:)) İkiside kesin çözüm:))
00 Yorumla
+1 yılburnunu tutarak iç. 10 saniye boyunca suyu o şekilde iç. geçmezse bir daha yap.
00 Yorumla
+1 yılprofil resmin çok güzel <3
avuç içi yalama
nefes tutma
yada korkma benim bildiğim yöntemler.01 Yorumla
+1 yılnefesını ıcıne cek 20 sn bekle sonra bırak sonra tekrar nefesını tutu 15 sn tut sora bırak tekrar tutu 10 sn bekle sonra tekrarbırak gectıgını goreceksın.dene bence
10 Yorumla
+1 yılHıçkırık kanser belirtisi. Cok kötü sonucu var uzun surenlerin
07 Yorumla- +1 yıl
oha
- +1 yıl
Korkutunca hickirik gecer genelde ondan yazdim
- +1 yıl
😒😒😒 sen bunu dediginden beri internette arastirma yapiyorum
- +1 yıl
ahahaha 😀 gecmedimi ama
- +1 yıl
şu an bişi yok çok şükür
- +1 yıl
peki hadi hayirli geceler.
- +1 yıl
hayirli geceler
Suyu bardağın ters tarafından içeceksin bunu anlatmak biraz zor :)
00 Yorumla
+1 yılNefesini tutuyor musun ?
Ben bırak deyinceye kadar bırakma :@11 Yorumla
+1 yılHıkçkırık bulaşıcıymış. Neyse nefesini tut ben sana bırak diyene kadar bekle :(
10 Yorumla
+1 yılBir bardak su iç. Olmazsa bir dakika nefesini tut, o da olmazsa şarap iç çivi çiviyi söker :)
10 Yorumla
+1 yıl15 Yorumla- +1 yıl
bununla mı geçti:)
- +1 yıl
iyi geçmiş olsn ama limon tehlikeliymş:( ona göre
ağzından derin bir nefes al.burnunu parmaklarınla sık böyle yaparken nefesini tut tutabildiğin kadar...
00 Yorumla
+1 yılinternette vardi okumustum ama hatirlamiyorum simdi bakip uygulayabilirsin
00 Yorumla- Sağlık konusunda 883 cevap paylaştı.
+1 yılBenim de 2 yıldır hıçkırığım var ve hiç geçmiyor. Olur olmadık anlarda hıçkırıveriyorum.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılCelal ile ceren'deki hıçrıkık lan o repliği geldi aklıma :D:D Kafanda kese kağıdı patlatsınlar geçer:)))
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yıl10-15 dakika nefesini tut geçiyor. olmadı agzını burnunu bantla iyice. 10 dakka sonra açarsın
10 Yorumla
+1 yılUlan tam hickirik tuttu bu soruyla karsilastim. Nefesini tut demisler deniyorum 🤣
10 Yorumla
+1 yılHıçkırık tuttu beni tuttuda kuruttu beni şarkısını söyle geçer 😊
00 YorumlaYaa yalandan hıçkırdın o kadar ha keşke önceden gorseydim😁 limon suyu geçirir
01 Yorumla- +1 yıl
Limon suyu mı ilk defa duydum
Birinin seni korkutması lazım :) eser kalmaz hıçkırıktan
00 Yorumlanefesini tut... çok tut, neredeyse nefes alamayana kadar.. sonra hızlı hızlı nefes al...
03 Yorumla- +1 yıl
çok yapiyorum onu
- +1 yıl
zaten bunu yaai aradan baya bir zaman geçti yani haliyle hıçkırıkta gecti
nefesini 10 saniye tut kulaklardaki şişkinliği hisset
10 YorumlaMide asidini düzenleyen yiyecekleri google den araştırıp uygulayabilirsiniz.
02 Yorumlasu iç geçer. Neden çünkü hıçkırıklar yüzme bilmezler :D:D
00 Yorumlaçeşitli rivayetlere göre suyu üst dudakla içmeye çalışmak hıçkırıgı geçirmekteymiş
11 Yorumla
+1 yıl10 saniye nefesini tut . nefes almadan bir bardak suyu iç diyafram insin hıçkırık gitsin
00 Yorumla5 dkka nefesini tut gecer ya da birisinin seni fena bir sekilde korkutmasi lazm
00 Yorumla- Devamını Gör (155)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat