Turkiyenin zaten cari açığı var cumhuriyetin kuruluşundan bu yana.. devamlı bu dış ticaret açığını döviz borçlanmasıyla yapıyor.. bundan dolayı cumhuriyet tarihi boyunca başta dolar olmak üzerine döviz talebininin yüksek olmasından dolayı TL değer kaybediyor.. bugün ki döviz kuru sorunu bugüne ait değil ki zaten son 100 yıllık sorunu.. reel sektör yatırımı yapılmamış Türkiye de.. dalgalı kur yüksek faiz imf dayatması devam ediyor.. zaten cumhuriyet tarihi boyunca devamlı yüksek enflasyonla yaşamış o yüzden devamlı parasına sıfır eklemiş.. yeni para çıkarmış... aslında Türkiyenin sorunu 2009 yılından sonra gelen yüksek likitide ve borçlanma.. yabancı sermayeli bankalar aracılığı ile m0 dan m3 e kadar bütün para arzı arttırıldı.. herkesin elinde bol likitide geçti.. herkes kendini zengin zannetti ve bu borçlanma ekonomisiyle büyümeler yakaladı.. ama işin 2015 yılından sonra borçların geri ödemelerinin zorlanmasıyla döviz talebi arttı ve TL değer kaybetmeye başladı.. aslında 2009-2015 arası balon suni yapay kendini zengin zanneden dönem geride kaldı... tabi ki global olarak pandemininde etkisiyle Türkiye bu bilinçsiz görgüsüz tüketim döneminin bedelini şu an ağır ödüyor.. aslında Türkiye şu an normal ekonomisine dönmüş durumda.. Türkiyenin ekonomisi zaten herzaman bugün yaşadığı gibiydi.. o yüzden sudan çıkmış balık gibi oldu Türkiye de herkes.. Türkiye artık son 100 yıldaki boş balon ekonomisini bırakıp evet faizi düşük tutarak.. kendi mevduatlarını tasarruflarıyla finansman modeli geliştirip.. reel sektörüne yatırım yapıp ihracat yapacak ülkeye dönmek zorunda.. yani çalışmak zorunda Türkiye bu biraz zor olanı olacak.. çünkü kredi çekip ev.. araba.. telefon.. elbise vs almaya alışmıştı artık çalışıp üretme zamanı.. tabi başarabilirse... boş balon komik çakma burjvuvalık sona erdi.. hangi parti gelirse gelsin bunu yapmak zorunda...
ayriyetten dış güçler müdahale ediyorsa bunu kabul etsek bile demekki milli mali sistemin cumhuriyet tarihi boyunca yok demektir bu.. kendi sermayesini kullanamayan bir ülke dış müdahaye tabi ki açık olur... Türkiye artık son 100 yılını boşa getirmenin şapkalarla.. balolarla.. cami kurmakla.. helikopter motorunun otomobillerin montajını yapıp ben yatırım yaptım muasır medeniyet seviyesine ulaştım saçmalığını bırakıp.. reel sekötür üretimi milli katma değerli global piyasayla rekabet edecek patentli mallarını üretmek zorunda.. ama Türkiyenin bunu başaracağını sanmıyorum.. çünkü ezber bir siyaset.. özgün olmayan bir kopya bir sistemi var Türkiyenin.. önce sivil özgün anayasasını yapmakla başlamalı.. hala 1980 de natonun dayattığı anayasayı kullanıyor.. darbeci anayassıyla ne dolar düşer ne istihdam artar.. ne hukuk devleti kurulur.. ne temel hak ve özgürlükler güvence altına alınır ne de güçlü girişimci patent üreten bir ekonomi kurulur... Türkiye ya suni yapay çakma cumhuriyetine devam edecek.. ya da gerekten özgün.. gerçek cumhuriyet olacak.. bunu Türk milleti 100 yıldır bu saçma düzeninin değişmesine karar vererek başlayacak ikinci 100 yılına 2023 de..
Sanmıyorum. Bir ülke de üretim olmaz ise dışa bağlı olursa her şeyi dışardan alır bir dr üstüne faizi düşürürse döviz zaten pik yapar. Doların düşmesi için merkez bankasının piyasaya dolar sürmesi lazım. E senin elinde dolar rezervi olmayınca kuru nasıl dengeleyeceksin? Mecburen dışardan dolar almak için dış ülkelere bir şeyler vermen gerekecek. Katara verildiği gibi. Adamlar babasının hayrına sana para vermiyor. Senin elinde dolar olması için üretim yapıp dışarıya dolar karşılığı ihracat yapman lazım. Kaldı ki günümüz de ihracat ürünleri bile sınırlı hâle geldi. Eskiden Türkiye Hifsiziha İle dünyaya aşı satardı. Şimdi aşı alıyoruz. Boşuna dememişler veren el, alan elden üstündür diye. Yani ihracat yapan ülkeler ithalat yapan ülkelerden her zaman üstündür. Günümüz Çin gibi mesela
Olabilir belki dış güçler devreye girmiştir. Gireceklerdir de. Ama dış güçlere bu kadar zaaf verirsek biz güçlü olmazsak dış güçler şöyle böyle diye ağlamamak lazım.
Bir zamanlar yaptıkları açıklamalar ve destekleri sonucu hükümetten para alan dantelli masa örtüleriden kefen yapıp ağzına ampül sokan badem bıyıklı abiler varmış. En büyük düşmanları ise dış minnaklarmış. Kimmiş bu dış minnaklar diye araştırma önerisi verilmiş ve buna bağlı olarak olarak düşmanlar yok edilsin denmiş. Ama bilin bakalım ne olmuş. Dış minnaklar yine ampul ağızlı lüks dantelli kefen takımına sahip abiler tarafında " bana kaderimin bir oyunu bu" sözleri eşliğinde kabul edilmemiş. Huuuuu 😱
Yaşadığımız her şey dış güçler tarafından gerçekleştiriliyor zaten. Bu da onların projelerinden biri evet. Ülke yöneticilerinin hatası yok mu? Elbette var, lakin bu sorundan en çok biz etkilensek de (ki bu çok normal) diğer ülkelerde de benzer sorunlar söz konusu olduğu için dış güçlerin parmağının olduğu aşikâr...
Hadi dış güçlerin oyunu diyelim, biz niye ithalat ülkesiyiz peki? Unu Rusya'dan alıyoruz, samanı yurt dışından alıyoruz, tohumu yurt dışından alıyoruz,çayı yurt dışından alıyoruz ve adını bilmediğim birçok şey bize yurt dışından geliyor. İnsanlar dış güçleri eleştirene kadar bizi ithalat ülkesi yapan hükümeti eleştirsin.
dış güçler doğru ama kasıtlı değil. bu para baronları sırtlan gibidir. yakaladımı canlı canlı yer seni, onların derdi para ile para kazanmak. sende onların işini kolaylaştırırsan elbet seni sömürürler. bu işleri bilen insanları dinlemek daha doğru olur. adamların doları yükseltmek için tl'ye ihtiyaçları var newrden buluyorlar bunu?önce onun hesabını versin biri sonra buldukları bu tl ile dolar alacaklar bu talep doları yükseltecek. diyelim 1 milyar dolarlık talep yaptılar bunu satmak zorundalar tekrar aldıkları parayı geri vermek zorundalar ama satınca aynı seviyeye düşmüyor çünkü bizim aptallar yükselecek diye alıyorlar ama onlar en üst seviyeden çıkıyorlar.
Böylelerine göre geçmiş krizlerden o zamanın olumsuzluklardan geçmiş hükumetler sorumlu, ama son 20 senedir yaşananlarin hiçbirinden şuanki hükumet sorumlu değil, hep dış güçler, Marketler, muhalefet falan.
Orhan gencebayın parası bitti sanırım hükümete yaranmaya başlamış ama bence bir örneği yavuz Bingöle baksın piyasadan silindi gitti. Senin de sonun belli oldu Orhan gencebay
Dogru diyor Faiz demek ülkenin gelişmemesi demek dışa daha fazla bagımlı olmak demek Faizi indirince yattıgı yerde para alan dış yatırımcılar ve Türk yatırımcılsrı faizi düşürünce doları çekti çekince bu sefer dolar arttı piyasada dolar kalmadı Tayibi sevmem ama adam dogru yapıyorDesteklemezdim ama artık destekliyecegim düşürsün faizi Arkadaşlarım bile param olsa faize yatıtırım hiçbir iş yapmam diyor ülkeyi daha beter tembel ve dışa bagımlı ediyor faiz belası
Dolar 30-40-50 lira oluncada aynı şeyleri söyle inkâr etme o gün gelince ama o konuda haklısın ona sözüm yok ama faizi düşürmenin daha güzel yolu var üretime destek üretime destek verilse ithalat azaltılsa ihracata önem verilse bunlar olmaz enflasyon düşer enflasyon düşüncede faizi yavaş yavaş düşürürsün ve millete acı çektirmezsin değil mi? Kısacası Astala Vista ülkenin ırzına geçildi geri dönüşü yok başa kim geçerse geçsin bu saatten sonra türkiyeyi kurtaramaz eskiden tüp kuyruğu vardı diyorlar ya asıl tüp kuyruğu şimdi var 10 lira olmasına ramak kaldı faiz öyle birden bire düşürülse ki daha da düşecek ikinci veneuzela olma yolunda hızla ilerliyoruz bir tuvalet kağıdı almak için tomarla para götürdüğün gün buraya yazdığın yorumu unutma belki aklın başına gelir
Bu saaten sonra zaten türkiyede olan biten hiç bir şey umrumda değil kim kimi yerse yesin ama şunu unutma büyük balık her zaman küçük balığı yutar ve biz yutulanız iyi geceler 😒
Bence YA HAK'lı :) Geçmişte bir dönem insanların duygularına tercüman olmuş birisinin tüm basamakları çıktıktan sonra zıplaya zıplaya aşağıya inmesinin ne amacı olabilir diye düşünüyorum. SANATINLA YAŞADIN, SANATINLA KALSAYDIN, SANATINLA ÖLMEK NASİP OLSAYDI!
Kesin bu da ekonomisttir de biz arabesk şarkıcı sanmışızdır.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Dolar neden hep Türkiye uluslararasi platformda dik durunca, bas kaldirinca cikiyor?
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
ister sağ görüşlü ister sol görüşlü olsun herkes düşüncesinde özgürdür. Hiç kimsenin kimseyi linç etmesine gerek yok. Körü körüne at gözlüğü takıp yorum yapanlara yazıklar olsun
Tayyip bey iktidarında dolar 19 yılda 9 kat arttı. tayyip beyden önceki 19 yılda 7500 kat arttı. her iki yılda bir TL ye bir sıfır koyulurdu. tuvalete verdiğimiz demir paranın üstünde 1.000.000 yazıyordu. Genç arkadaşların bilgisine
Bunlar popülist yorumlar. Tayyip inde dediği gibi… dış güçlere 10 yıl hizmet edip ekonomiyi güzel noktalara getirdiysek yazık bize. 20 yıllık yönetim serüveninde bir orhan baba yorum yapmamıştı. Ona kadar düştük
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Dış güçlere sokucam yeter artık uyanın koyunlar 😡😡😡😡
dünyada enflasyon var , almayada benzin 2 euroya yakın hayatheryerde pahalı , 10 milyar dolar paran varsa türkiye gibi ülkelerde dolarla oynama k kolay