Gökhan Özoğuz; “Cadılar Bayramı'nın yurt dışında kutlanması doğal. Bu bayramı ülkemizde kutlamak bizi komik duruma düşürüyor. Bunlar ufak ufak kültür erozyonu” dedi.
Sence haklı mı? Yoksa Cadılar Bayramı kutlamanın masum olduğunu mu düşünüyorsun?
Gökhan Özoğuz ”Cadılar Bayramı kutlamak, kültür erozyonu” dedi. Haklı mı?
Bence haklı değil bunun dini bir bayram olduğunu sanmıyorum olsaydı bile sorun yoktu isteyen kutlar neden bu durum bu kadar sorun yarattı anlamadım eğlenceli bence cadılar bayramı küçüklükten beri merakım olmuştur umarım ilerde bende bir kez olsun kutlayabilirim 😊
Özeniyoruz böyle şeylere. Hani yapmasan sanki eksik kalırmış tarzında oluyor. Ama bunu kutlayanların çoğu zaten sosyetik kısım. Bocuk gecesi var mesela Trakya taraflarında o da Balkan geleneğinden geliyor mesela. Kutlayana lafım yok isteyen istediğini yapar. Ama kültür yozlaşması seviyesinde değil henüz.
O seviye nasıl olur yurdun her köşesinde bu kutlanıyorsa ki öyle olsa mutlaka haberlere konu olurdu işte o zaman yozlaşma başlamış derim.
Kesinlikle katılıyorum maalesef özentilik yapan insanımız çok fazla arttı. Bizim kültürümüzde olan bir bayram değil bu ve bu tarz şeyleri zararsız görüp kabul etmeye başlamak yavaşça bir şekilde kendi kültüründen uzaklaşıp başka bir kültüre evrilmeye adeta asimile olmaya doğru gider.
Yani bizde kültürel yeri yok. Mesela bizim buralarda başka bir kültür var sere sale. Aşıklar yani çingeneler yılbaşından önce eğlence yapar kapı kapı gezer şeker para isterler. Cadılar bayramı yok yani
Dogru soyluyor herseyi benimsemeye gerek yok. Disardan bakan biri olarak soyluyorum gulunc oluyor. Turkiyenin kendine has milli ve dini bayramlari var ztn ve kiymetliler kalkipta uyduruk dandik bir halloweeni benimsemeye calismalari ozenti sadece. Yurtdisindayim burada bile kimse umursamiyor yaa ama benim yurdumun insani kendi bayrami gibi sahip cikiyor civdivicamm resmen kultursuzluk bu. Influencer denen tayfanin hicbir yere ait olamamasindan dolayi bu durumlar yasaniyor ne siyahlar ne beyaz gri renkteler ve her etkinligi benimsemisler rezillik.
Yabanci dusmanligi yapmiyorum ki avrupada yasiyorum niye dusmanlik edeyim. Ama bizim ailede hepsi eglenceli geciyor sizde sorun varsa ne diyebilirim ki 🤷🏻♀️ biz guluyoruz egleniyoruz sarkilar turkuler yemekler mangallar ailece oyunlar falan oynariz gayet guzel geciyor oyle hiyerarsik bir durumda yok genci yaslisi herkes ic ice biz farkli bakiyoruz olaya maksat birarada olup eglenmek bizim icin. Sukur mod diyebilirim.
Cadılar bayramı kültürümüzün bir yerinde vardır aslında. Hemen hemen aynı tarihlerlerde ülkemizde yıllardır evlerde kabak pişirilir mesela siz bilir misiniz? Kabağın kokusunun insanları birtakım varlıktan koruyacağına inanılır vs. Biraz araştırırsanız bu kabak pişirme eyleminin cadılar bayramı ile çok yakın tarihlere denk düştüğünü görürsünüz. Biz bir çok coğrafyada yaşamış ve bir çok kültürden kendimize birer parça kapmış bir milletiz. Bu erozyona uğramak değildir. Trakyada bakarsanız festival tadında kutlanan bocuk gecesi vardır. Bocuk bir çeşit cadıdır. Bunları tartışacak olursak aşure bizim kültürümüzün neresinde mesela ama ben laf edeni hiç görmedim yiyoruz güm güm 😂
Yurtdışında yaşıyorum ben biliyorsun zaten biz dün kutladık güzeldi o kadar çok şeker çikolata topladı ki kardeşlerim bir kardeşim birisi kuzenim üç poşet şimdi şeker var yani hiç yoktan iyidir bence ben sevdim açıkçası. 😂
bence değil çünkü Türkiye zaten öz kültüründen uzaklaştırılması için kurulan bir ülke balon çakma bir düzen.. eşyanın tabiatı... abd nin ne zaman mikro işlemci üretimine, yazılım üretimine.. turbojet turbofan motor.. otomobil endüstriteknolojisi gibi kuantum mekaniğine ve itki sistemlerine yön verne bilim ve teknolojisine özenecek hali yok.. Türkiye global sermaye ve global hegomanya için pazar olarak kuruldu.. tüketim için maddi veya manevi olarak tüketim rolü verildi.. Türkiye de bunu uyguluyor.. sosyal yapısıda buna göre kurgulanıyor zaten.. gelip Türkiyedeki insanlar sosyal veya pozitif bilimlerle uğraşacak özenecek hali yok.. nerde ne zaman çıkmış nerde ne yapılıyor aynısını kopya edip özenecek... boş balon bir toplum çünkü.. şempanzeden pandandan farksız yaşıyor ülke.. ne zaman özüne dönse yobaz gerici diye hemen medyasından sosyal medyasına iş adamı kılığındaki çakma işbirlikçilerine kadar ayağa kalkıyorlar çünkü çakma bir devlet burası...
Çok saçma. Ben keşke cadılar bayramı bizim kültürümüzde de olsaydı diyorum. Şu üç günlük dünyaya eğlenmeye gelmişiz zaten, ne erozyonu. Ayrıca Halloween pagan kültürüne dayanıyor yani Hristiyanlar da oradan (ç) almışlar. Bırakın insanlar neyi seviyorlarsa onu yapsınlar.
@Ragnar_Lodbrok Aynen öyle. Gel de anlat bunlara. Ben şahsen anlamıyorum öyle düşünenleri. Tamam kültürüne sahip çıkmak önemli ama dünyaya kaç kere geliyorsun sonuçta. Ben olaya dünya vatandaşıyım gözüyle bakıyorum. Hepimiz dünya vatandaşıyız.
Bir gün boyunca kostüm giyip arkadaslarinla eglenmenin "KÜLTÜR EROZYONU" damgasi ile servis edilmesi inanilmaz sacma. Ne var yani insanlar kostüm giyip egleniyorsa? Ne kaybedilip ne kazanabilirsin türklügünde veya kültüründe, cadilar bayramini kutluyorsan. Asil kültür erozyonu gelismemis arap ve onun zihniyetlerine özenip türk kadinina baski uygulayan embesiller sayesinde oluyor ona laf etmek lazim.
Rock müzikle uğraşan birinin gelip Halloween'i kültür erozyonu addetmesi...
Bu ülkenin ünlü diye geçinen insanlarının tamamına yakını katıksız kendini bilmez cahilç cühela tipler. Her şeyleri de politik, sürekli bir yerde konum alarak hareket ediyorlar
biraz sacma konusmus bence sirf amerikalilar kutluyor diye turkuyede kulanmamasi gerek diye bisey mi var bayram iste herkes heryerde kutlayabilir kime ne? ha ona yanlis geliyosa kendisiw kutlamasin o zaman 🤨
Aynen katılıyorum, cadılar bayramı bizim kültürümüzde uzaktan yakından alakasız bir kutlama ve magazin sosyal medya cadılar bayramı kutlamasi ile çalkalanıyor.
Yani bunu bir eğlence kültürü olarak almakta bir sakınca görmüyorum. Sonuçta yılbaşı da bir nevi eğlence amaçlı kutlanıyor buda aynı şekil diyebiliriz. Bunların çok ciddi kültürel bozulmalara sebebiyet vereceğini düşünmüyorum.
Sadece kültür değil, müslüman bir bireyin islam açısından da uzak durması gereken eylemlerden birisidir. Gayrimüslimlerin anlamsız fiiliyatlarına özenilmemesi, taklit veya benzeri şekilde uygulanmaması bir çok ayet ve hadiste mevcuttur.
Kesinlikle hakli. Daha 1-2 saat önce aynı şeyi ben dedim evdekilere. 2-3 seneye kalmaz bizim bayramimiz haline getiririrler bu ozenti millet diye. Eğlenmek başka şey, özenti olmak bambaşka. Klasik emperyalist sistemin uşağı olmaya gerek yok.
Sadece biz değil yeryüzü özenti insanlarla doldu taştı, haklı olduğu tarafları mevcut lakin benimsemek yerine eğlenceli birçok etkinliğe katılabilirim dürüst olmak gerekirse.
Erazyon falan anlamam ama bizimkilerde sahte duruyor yhaaa.. olay ülkede kutlamaktan çok sinif atlamak için yapılıyor gibi bu da komik ve tiksinti duruyor
Haklı da yılbaşı da aynı halt. Bizim dinimiz de ve örfümüzde yok bunlar ve haram dinden çıkma tehlikeli bile var çünkü hristiyan alameti olduğu için onlara benziyorsun.
Sadece 31 Aralık özel bir şeyler yaparım koskoca 1 sene bitti yeni bir yıl başlıyor Geçen seneden bu sene umarım daha iyi olur çam ağacı cadılar bayramı falan banada ters...
Yurtdisinda yaşayan birisi olarak Noel'in 24 Aralık olduğunu bizimde yılbaşı kutladığımızi bilmediğini söyleme sakın. Hadi biz burdaki art niyetli insanlara bunu anlayamıyoruz ama sen içinde yasiyorsun.
@perlamare yoo çok ünlü bir firma Happy Christmas diye parti yapiyor beni de çağırmışlardi - dikkat happy new year değil .. Bircok kisi kutluyor bazılarıda sadece yeni yili kutluyor ama American modeli noel babanın seker getirmesi gibi kapıların üstüne çorap asanlar bile var, bunların hiçbiri Türk inanisina özgü değil
@Coffein zaten o ünlü firmalar bize ait olmayan partileri bizim kültürümüze adapte etme peşindeler hep. Her organizasyon bir kutlama, parti demek, her parti tüketim ve harcama demek. Black friday vs. De bu emperyalist figuranlarin oyunu. Maksat bayramdan ziyade tüketimi arttırmak 😂
Evet, artık bunu genellemek de mümkün. Riyakarlik pacalarimizdan akıyor maşallah 😂😂😂
Ona benzer ne partiler var da burası yeri değil sanırım. Lafa geldi mi görünürde Avrupa ahlaksız ama gizli dünyalara inince ohoooo. Bu gözler neler gördü 😂😂😂
Ben de bulmuyorum. Ama şöyle bizde 60 yaşındaki amcam 18 yaşındaki kıza göz diker, basar parayı ailesine alır bu ahlaksızlık değildir, ama aynı yaşta iki sevgili yolda el ele tutussa bu ahlaksızlıktır. Maalesef Türkiye'deki ahlak anlayisi gerçek değil, algısal. Bana göre 60 yaşındaki dedenin resmi olarak sakıncası olmasa da torunu yasindaki kıza göz dikmesidir ahlaksızlık. Türkiye doğruların değil algıların memleketidir maalesef.
Ayrıca çoğunluk yurtsini girmediği için anlatılanlar çok fena. İlk Amsterdam'a gittiğimde burada banka sokakta cinsel ilişkiye girmek normaldir. Her zaman karsilasirsiniz diye anlattılar ama 100 kez gittim öyle bir görüntu hiç görmedim. Kurgusal işler bunlar birazda.
Kurban bayramını herkes kutlamak zorunda değil hiç sevmiyorum buna bayram denilmesi tuaf açıkçası tamam etler bir şekilde kesiliyor ama bunun niye bir günü var
Hiçbir şeyin, öylece eğleniyorlar. Normalde Pagan kökenli bir Kuzey Avrupa bayramı. Hazan geçip artık kış geldiği için, ölüm ve ölülerle aradaki mesafenin azaldığına inanırmış eski druid tabanlı halklar. Onlardan kalma bir bayram işte
Çok haklı.. özene özene özümüzü kaybettik.. yozlastik..
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Amerikadaki gibi herkesçe kutlansa ortalık şenlik gibi kostümlü insanlarla dolu olsa sırıtmazdı ama Türkiyede bir bakıyorsun sokakta bir grup giyinmiş kendi kendine dolaşıyor. Eğlencesi de çıkmaz gibi. Kültür erozyonundan ziyade sırıtıyor gibi geliyor ama herkesin kendi tercihi.
İsteyen kutlasın komik bi durum falan değil bence yani bana gayet normal geliyor yani anlamadım komik olan ne ırkçı mısın yoksa yani yabancılar kutlayınca eğlenceli oluyorda türkler kutlayınca batıyor mu
Ne alaka ya Türkiye'nin resmi bir dini yok ki sadece ülkenin büyük bir kısmı müslüman yani müslüman olmayanlar kutlayabilir ve kültürümüzde olmasa bile yapamayacağımız anlamına gelmiyor sadece dini açıdan sıkıntı onuda müslüman olanlar düşünsün