Senaryo yazarlığı daha zordur
Roman yazarlığı daha zordur
İkisi arasında fark göremiyorum
\Yorum Yok \
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç

BU soruyu ne amaçla sorduğunla ilgili olarak cevap verilmeli sana dostum. Zaten yazar olmayan ya da yazarlıkla ortaklıkları olmayan bir mesleğe sahip olmayan birinin vereceği cevabı önemsememeni öneririm.
Hem roman denemeleri hem de senaryo yazmış biri olarak sana şunu söyleyeyim: arada çok temel bir fark var:
Roman yazarı, bir edebiyatçıdır. Senarist ise bir sinemacıdır. İkisi aynı mecra, alan bile değil aslında. Ortaklıkları da oldukça az.
Roman, tanımı gereği, öykü karakter duygu süreç yorum gibi çok çeşitli olguları bir arada barındıran çok kapsamlı bir yazım formatıdır. Senaryo ise bir öykü karakter içerse de bunları anlatmaz, yorum fikir vs. gibi şeyler içermez, bir öykü anlatım formatı değildir ve sadece ve sadece bir filmi çekmek için gerekenleri gösteren bir teknik şemadır. Aksini iddia edenler olsa da (kesinlikle saçmalıyorlar) senaryo, okuyucu, izleyici okusun diye yazılan bir metin değildir.
BU nedenle, roman yazarı olmak isteyen biri ile senaryo yazarı olmak isteyen biri, bambaşka çalışma hazırlanma aşamalarından geçmek zorundadırlar.
Roman yazarının ilk hakim olması gereken şey öykü ve karakterdir. Senaristin ise öncelikle öykü kurgusu ve dramatik yapı.
Ve dediğim gibi, en temel ayırım romanın okuyucuya hitap etmesi ama senaristin okuyucuya ve izleyiciye değil film çekecek yönetmene ve teknik ekibe hitap etmesi çok temel bir fark yaratır.
Ve son olarak şöyle bir örnek vereyim: Bir romandaki bir karakter sarışınsa ve bu önemli ise romanın yazarı bunu mutlaka belirtir. Ama senarist belirtmez. Çünkü o karakteri bir oyuncu oynayacaktır. Ve o oyuncu sarışın olacaktır. Buradan hareketle, roman, yazarın o esere ekleyebileceği herşeyi eklediğinde biter. Senaryoda ise sadece sette ve çekimde önemli olanlar kağıtta olması gerektiği için gereksiz her şey çıkarıldığında biter.
Daha bir çok farklılık var, anlatmakla da bitmez aslında. Kaba bir çizgi çizmeye çalıştım sana. Umarım yardımcı olmuştur...
Özellikle öğrenmek istediğin bir ayrıntı varsa sorunu ayrıntılandır, yardımcı olayım.
Senaryo yazmak daha zor. Roman mı? 1 saatte olayı film gibi kurup 4 5 günde yazabilirim lakin senaryoda her bir oyuncunun farklı ruh hali, karakterleri olduğu gibi farklı tarzları da olacaktır.
Betimlemeler senaryoda daha da önemli tabi.
Senaryo daha zordur bence.
Cevap
4Cevap
Tek başıma bile roman uydurabiliyorum senaryo farklı
Ikisinin de zorlukları var kendine gore
Roman yazarı olmak daha zordur
ikiside zor
İkisi de zordur.
Roman yazarı
Aynı gibi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Değerli kardeşim,
her ikisi de çok zor. İnan, öyle böyle değil. Günlerini, aylarını, hatta bazen yıllarını harcaman gerekir bir senaryo veya roman yazmak için.
Örneğin ben Sis ve Gece adlı senaryom üzerinde dört tam yıl çalıştım. Üstelik Ahmet Ümit'in aynı adlı romanından uyarladım. Yani elimde kocaman bir kitap vardı, hikaye ve karakterler hazırdı. Buna rağmen dört tam yıl sürdü. Yazdığım bazı versiyonları Ahmet Ümit'le paylaştım, görüşlerini aldım. Çünkü biri roman, yani meselesini kelimeler ve cümlelerle anlatıyordu, biri, yani sinema görüntülerle... Yani, bir romanı plastik hale getirmek gerekti.
Bu soruyu niye sordun, keşke onu da belirtseydin. Ama ister senaryo ister roman yaz, her ikisi için de en azından bir atölyeye katıl. Bugünlerde çok sayıda online atölye var. Ben önümüzdeki yıl bir online atölye açacağım. Instagram hesabımı takibe alırsan, haberdar olursun.
Senaryo yazmak istersen, sana son kitabım Ben Bir Dahiyim Ama Henüz İlk Senaryomu Yazmadım'ı önerebilirim. Bu kitapta ilk kez senaryo yazacaklar için pratik bir rehber hazırladım. Bilmem takip edebildin mi, KizlarSoruyor sitesi, geçenlerde bir kampanya yaptı ve on adet kitap hediye etti. Üstelik imzalı. Keşke sen de katılsaydın. Neyse önemli değil, bir kitapçıdan veya internetten edinebilirsin. Sadece benim yazdığım kitabı değil, başka senaryo yazma kitaplarını da okumanı öneririm.
Ama senaryo yazarlığı hiç de kolay bir iş değil. İstediğin kadar atölyeye katıl, kitaplar oku, en iyi öğrenme yollarından biri film izlemektir. Her fırsatta şunu öneriyorum. İyi bir sinema tarihi kitabı edin. Benim önerim Rekin Teksoy'un kitabıdır. Bu kitabı al, aç ve okumaya başla. Sözünü ettiği filmleri sırayla izle. Hatta, beğendiğin filmler hakkında başka okumalar da yap. Bak dünyan nasıl aydınlanacak. Kitabımda da anlattım, Orson Welles, bütün zamanların en iyi filmlerinden biri olan Yurttaş Kane'i yapmadan önce pek çok film izlemiş, notlar almış. Aynı şeyi senin için de öneririm.
Sana bol şans ve başarılar dilerim.
Kültür sanat kategorisinde, sorularımı sadece zihin açmak için soruyorum.
Ben senarist olmayı düşünmedim ama düşünen genç arkadaşlarımız vardır.
Yorumunuz için teşekkür ederim.