Ne kadar kabullenmek istemesek de bu bir gerçek. Bakın yok değil, zor diyorum. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Gün geçtikçe sanat anlayışımızı mı kaybediyoruz yoksa ilerleme mi kaydediyoruz? #Cøsette
Türkiye'de sanatla uğraşmak ve sanatçı olmak neden bu kadar zor?
Birçok nedeni var. Maalesef ülkemizde hayati ihtiyaçlarını karşılayamıyor insanlar, durum böyle olunca aile, sanata ilgisi olan çocuğuna destek vermiyor. Öncelikleri "maddi geliri yüksek olsun da hayatını idame ettirebilsin." oluyor. Peki neden sanat karın doyurmuyor? Çünkü insanımız tvdeki saçma sapan insanların ucuz hareketlerini şakşaklıyor. İnsanların bu aptallara şakşakcı olması da yapımcıların işine geliyor karınları doyuyor çünkü. Daha da aptallaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Sanatçıyım diye geçinen insanlar birilerine yalakalık yapmayı kendine görev edinmiş, sanatla uzaktan yakından alakası olmayan insanlar. Böyle olunca da olan gerçek sanatçıya oluyor. Yani özet olarak refah düzeyi düşük, insanımız üretim yerine tüketime alışmış, kültürel altyapı eksikliği, uyutulma falan filan uzar gider bu liste. Ha bir de sanatçı sanatını kendi için yapamaz mı çok da güzel yapar, canım sanatçı.
Hocamın dediği gibi, biz bu ülkede çok uç şeylerle uğraşıyoruz lüks gibi bir şey bu kadar dert varken ve bu yüzden önemsenmiyoruz... Kesinlikle bu böyle. Saatlerimiz geçiyor, ömrümüzden harcıyoruz. Sırf sevdiğimizden. Ve en önemlisi huzur buluyoruz onda. Açıkçası kendimi müziğin dışında bir meslekte görmek istemiyorum. Nasıl ki doktor, avukat varsa sanatçı da olmalı toplumda. İnsanın bir kaçışı olmalı. Edebiyat olsun müzik olsun resim olsun. Bir kaçışı, kendini buluşu olmalı. Ama nerde? Herkes paranın peşinden koşar oldu ve bu yüzden müzik bile kalitesini yitirdi -tabii ki benim gözümde yitiremez- enstrüman çalmanın değeri bilinmez oldu... Kafada bitiyor bu algı. Bu algıyı kıracak insanlar biziz. Biz güzel örnek olacağız ve sanat daha iyi yerlere gelecek bu ülkede. Gelmeli !
Sanatı insanların takdirine sunup ilgi görme isteği ve beraberinde gelen hayal kırıklığı sanırım. Sanatı kimse için yapmayan, kendi iç dünyasının yansımalarını dışa vurup, öz istek ve düşünceleri ile ortaya çıkardığı eserin dış dünyada hayıflanmasını takmayanlar başarılıdır bana göre.
Sanatla uğraşmak ve sanat icra etmek dünyanın her yerinde çok zor ve bence her şeye rağmen bir çok saygıdeğer sanatçıya sahip bu ülke karamsar olmayalım
Karamsar değilimdir açıkçası, olaya objektif bakmaya çalıştım biraz daha. Doğru söylüyorsunuz, sadece çok az şans işi olduğunu düşünüyorum bir de arkanın olması gerekiyor.
Tırnaklarınla kazımak gerekiyor bazıları sanat yapmak adına saçma sapan işler yapıyor sonra da beni kimse anlamıyor diye isyan ediyor emek edeceksin kardeşim anlaşılmak da sanatçının becerisine ve toplumu anlayışına bağlı bence
Doğru söylüyorsunuz, gerçekten anladım sizi. Mantıklı ama toplumun düşünceleri çok etkili oluyor bence, bunu da hesaba katmalıyız. Daha en başında bırakan çok var sanatı.
Sanatçı topluma rağmen icra eder sanatını tolumun önünde gider bazan ters düşer toplumla bazan yol gösterir öyle ya da böyle bir şekilde söz ettirir kendinden
Maalesef ki geçmişimizde resim, yontu, tekke dışı müzik ve en önemlisi kadınların ortak yaşama karışmaları yasaklı olmasıyla bu duruma düştük. Nereye baksan bir çirkinlik. Bu çirkinliğin nedenini sadece fakirliğe bağlamak doğru değil. Şayet toplumun özü, yüzlerce yılın resmi, yontusu, müziği, tiyatrosu ve romanıyla yoğrulmuş olsaydı, tek odalı konutların bile içinde bir su bardağına konmuş üç beş kır çiçeği bulunurdu. Bunu vaktiyle ne engellemişse, hâlâ daha o koşullanmaları tam aşabilmiş değiliz.. Para fakirliği hepimizin yanıp yakıldığı konudur. Zevk fakirliğinden yakınmak ise, kimsenin aklının ucuna bile gelmiyor. Tşkrlr.
Turkiyede santaci olmak hmm Turkiyede bilim adami olmak bunlar zor seyler hatta neredeyse imkansiz kendi alaninda epey yetenekli olan insanlar var olsa da iste Turkiye ne bir fon var desteklemek icin ne de bir caba. Memur ol her ay maasin duzenli yatsin dan ileri gidemiyoruz boyle gidersede gidemicez
Bence insanların yalnızca para amacı güdüp, ona göre işler üretmesidir. En basitinden kitaplar; günümüzde kaç kişi ünlü olma amacı gütmeden, para amacı gütmeden iyi bir eser ortaya çıkarmaya çalışıyor? Kaç şarkıcı bugün tıklanma sayısını önemsemeyip iyi bir parça üretiyor? Kısaca ben bunların sebebini buna bağlıyorum aynı zamanda bunun sadece ülkemizde olduğuna da inanmıyorum. Neredeyse bütün ülkelerde bu şekilde.
sanat, insanın ruhunu rahatlatır. öncelikle bunu kendimiz için yaparız enstrüman çalarak şarkı söylerek. yabancı dil bilmek de öyle. tercümanlık vs yapmak istemezsin belki ama dil bilmen hafızayı canlı tutar, bunamayı geciktirir. bazen kişisel faydalarını da görmek gerekir.
Evet. Bide bana sor. Yeni nesilde saçma. Adamlar karı kız için gitar falan çalıyo. Ben 6 senedir gitar çalıyorum. Hiç kimse yok. Baştan söyleyim kız için gitar çalınmaz. Neyse. Böyle bunlar gibi anlayış olduğu sürece sanatsal yapıda hiç bir yere gidilmez
Halk gelişme kaydediyor ancak baştakiler buna tahammül edemiyor bu yüzden gözle görülür bir ilerleme yok. Çünkü sanat yenilik demektir. Farklılık demektir. Sanat ufku genişletir. Günümüz siyasetçileri koyun istediklerinden bu gelişmeye destek vermiyorlar Hatta yeri gelince engel bile oluyorlar.
bende her yetenek var fakat imkanım olmadığı için değerlendiremiyorum , maalesef benimle birlikte binlerce sanat eseri yok olup gidecek , kendim için değil sanat için üzülüyorum
Gitar çalsa, kitap okusa, spor yapsa. "Sanki ülkeyi kurtaracak, okuyup da adam olacak, sanki olimpiyatlara katılacak." Durum bu iken sanata değer verilmiyor. Örnekler sanatla ilgisi pek yok ama anlaşılmıştır.
Neden zor olsun ki.. her türlü imkan var.. şu bir gerçek ki insanlar maddiyata önem veriyor daha çok nasıl para kazanırım uğraşında.. sanat karın doyurmuyor görüşünde..
En İyi Cevaplar