Evet arkadaşlar sorduğunuz bütün mantıklı mantıksız tüm sorulara kendi mantığımla cevap vermek istiyorum. Laf sokma çabalarına girmemenizi rica ediyorum. Güzel bir tartışma platformu olması dileklerimle. Herkese iyi akşamlar 🤗
Cevabın nedir?
+1 yılÇöldesin, yanında bir yoldaşın var. Tanıdık tanımadık önemli değil, istersen baban olarak düşün istersen hiç tanımadığın biri. Bu yoldaşınla ölüm tehlikesi altındasın. İş öyle bir yere geldi ki kendi canını kurtarmak için yanındaki kişiyi öldürmek zorunda olduğunu idrak ettin. Hacım şimdi sana göre ölümden sonrası yok ya. İşte cennetti cehennemdi vs Hal böyle olunca eminim canına da pek düşkünsündür. O taktirde nasıl olsa cezası yok cehennem yok cennet de yok ben daha çok yaşayayım deyip herifi katleder miydin? Eğer tam tersine o öleceğine ben öleyim adama bir faydam dokunsun deyip fedakarlık yapsan bunu ne için yapardın? Ve son olarak eğer bir cehennem ve ceza yoksa aynı şekilde ödül de yoksa bu durumda Özgecanın katili cezalandırılmayacak. Tüm yaptıkları yanına kar kaldı. Öyleyse bizler canımızın istediği gibi başka özge canları katletmeyerek enayilik mi ediyoruz?
011 Yorumla- +1 yıl
Özetle: 'İnançsız bir insandan herşey beklenir' diyorsun. Doğru mu anladım? Öyleyse dünyadaki istatistiklere bakmanı tavsiye ederim.
Ateistlerin çoğunluğu oluşturdurduğu, örneğin Fransa'ya, ardından İran'a bak. Norveç'in ardından Arabistan'a bak. İngiltere'ye bak, Pakistan'a bak. Kısacası batıya ve doğuya bak.
Din olsa da olmasa da iyi insanlar iyi şeyler, kötü insanlar kötü şeyler yapar. Ama iyi insanların kötü şeyler yapabilmesi dini gerektirir. Steven Weinberg
- +1 yıl
Yılmaz güzel açıklamış. Ben ateist olarak kuralları dinin değil vicdanımın koymasına izin veririm aksi taktirde kuranı açıp Türkçe okusaydın allaha şirk koşanları öldürerek hoşgörülü diye lanse edilmeye çalışan bir dinin kitlesi olduğunu anlardın
- +1 yıl
Allah’ın savaşı haram kıldığı aylar çıkınca, ilâhlığında, otoritesinde, mülkünde, tasarruflarında, Allah’a ortak koşan müşrikleri nerede bulursanız öldürün, yakalayın, hapsedin, bütün geçit başlarını tutun. Eğer tevbe ederler, isyandan vazgeçerek Allah’a itaate yönelirler, namazı âdâbına riayet ederek, aksatmadan âşikâre kılarlar, vicdanlarını, servetlerini, sosyal bünyelerini arındıran, berekete vesile olan zekâtı verirlerse onları serbest bırakın. Allah çok bağışlayıcı ve engin merhamet sahibidir.) der tevbe 5
- +1 yıl
Şüphesiz iman ettikten sonra inkar eden, sonra da inkarda ileri gidenlerin tövbeleri asla kabul edilmeyecektir. İşte onlar sapıkların ta kendileridir. Der ali imran 90
- +1 yıl
Ancak tövbe edenler, durumlarını düzeltenler, Allah'ın kitabına sarılanlar ve dinlerini Allah'a has kılanlar müstesnadır. Bunlar mü'minlerle beraberdirler. Allah mü'minlere büyük bir mükafat verecektir. Nisa 146 bunu diyor şimdi ben allaha şirk koşmuş biri olarak niye tevbe edeyim ki? Zaten affetmeyeceğini söylüyor
- +1 yıl
Sureyi bağlamından koparmışsın. Tevbe 1-6 arası ayetleri oku. Sanırım burada bir savaş söz konusu. Bir süreliğine antlaşma yapılmış ve sonra tekrar savaşmışlar.
Fakat burada savaşı kimin başlattığı önemli? Bunun da cevap Tevbe 13'te
Bu da yine alakalı bir ayet: "Allah sizi, din hakkında sizinle savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayan kimselere iyilik etmekten, onlara adaletli davranmaktan men etmez. Allah, adaleti ayakta tutanları sever." Mümtehine - 8
- +1 yıl
"şimdi ben allaha şirk koşmuş biri olarak niye tevbe edeyim ki? Zaten affetmeyeceğini söylüyor"
Ben buna yorum yapmam. Farkındaysan konumuz da bu değil. Allah peygamberine diyor ki: Sen sadece tebliğ yap. Ceza vermek bana aittir. Cezayı affetmiş ya da etmemiş bu beni ilgilendirmiyor. İnanmıyorum ki :) Benim amacım sağlıklı bir muhalefet için Kur'an'da yazılanları doğru tahlil etmek. - +1 yıl
@Yilmaz_ Ya ÖzgeCanın katili? Onun yaptıklarının hesabı sorulmayacaksa benim yaptığım iyiliklerde buhar olup havaya gidecek bu durumda uyuşturucu satıp zengin olmadığım için enayi oluyorum. Bu dünyada yaptıklarımızın karşılığı iyi ya da kötü olarak bize geri dönmeyecekse ne diye dürüst olup acı çekeceğime tam bir namussuz olup zengin olmamalıyım?
- +1 yıl
İnancın kaybolmasıyla her türlü pisliği yapmada bir engel kalmayacağını, bunların vicdani yönden artık sıkıntı yaratmayacağını düşünüyorsan büyük yanılgı içerisindesin.
Eğer düşündüğün gibi olsaydı savaşların, terör eylemlerinin, yolsuzlukların bir numaralı sanığı ateistler olmalıydı, inananlar değil!
"Din olsa da olmasa da iyi insanlar iyi şeyler, kötü insanlar kötü şeyler yapar. Ama iyi insanların kötü şeyler yapabilmesi dini gerektirir." - Steven Weinberg Bu söz ezbere söylenmemiştir. - +1 yıl
Bak ağzını yüzünü sevim sevim sevdiğimin evladı. Sen her Türkiye cumhuriyeti doğumlu inançsızın yaptığı gibi (Avrupanın ateisti bile böylesi bir şerefsizliğe tenezzül etmez) bir ayeti alıp önünü ardını söylemeden tam ortasından giriyorsun ve kafana göre yorumluyorsun. Tevbe suresinin 5. ayeti o dönemin müslümanlarına gelmiş ve o dönemin kendilerini katleden put perestlerden korunmaları için belli başlı yollara pusu kurmalarını ve yakaladıklarında o azmış kudurmuş ve acımadan müslümanları katleden putperestleri öldürmesini söyleyen bir ayet. Yani günümüzdeki tüm inaçsızları öldürün demiyor. Üstelik sen bile bile 5. ayeti söylerken 6. ayeti söylemiyorsun çünkü totoşun tekisin. 6. ayet derki ''Ama içlerinde sizden aman dileyen olursa bırakın evine sağa sağlim varsın'' Kelime oyunlarıyla bilmeyeni kandırısın. Bilene de anca zırlarsın.
En İyi Cevaplar
+1 yılHacim siz insan vucudunu hic incelediniz mi ic organlarimizi onlarin da ic yapisini ornegin bir kalbin kendi elektirigini uretmesini odaciklarini kasilmalarini vs hic incelediniz mi hadi tum canlilar sudan evrimlesti peki tum bu mukemmel sistem nasil oluyorda tesadufler silsilesiyle olusuyor tibba bak onca doktor kucuk bir bagisiklik sistemi bozuklugu sonucu olusan kanserle mucadele edemiyor durum boyle iken cidden asagilamiyorum yanlis anlama ama sen hangi fikri savunup boyle bir atese atiyorsun kendini yani ne biliyorsun sen bu kadar net?
12 Yorumla- +1 yıl
"Doğru söylüyorsun dostum. Şu saatten tezi yok çağımızda üç beş tane bilim insanı yetiştirememiş islam dünyasının, sürekli bu şekilde vaaz veren hocanın ve senin yaptığın şu bilimsel açıklamadan sonra bende Müslüman olmaya karar verdim. Artık tüm bilim dünyasını reddederek maddiyatı yok sayarak görmediğim duymadığım varlığı bilimsel olarak açıklanamayan şeye inanırım." Diyesim geliyor. Ama ben bir agnostiğim o yüzden bunlara pek bir cevabım yok. Ayrıca bu evrim big bang gibi teoriler öyle basit şeyler değil açıp okursan aslında o kadar da mantıksız olmadığını görürsün. Soru için teşekkürler
- +1 yıl
Ben okudum sende daha dikkatli okursan nerede sictiklarini gorursun. Rica ederim iyi geceler.
+1 yılEn yakin arkadasimda ateist ne yapsak ne etsek fikrini degistiremedik herkesin kendi bilicegi is
01 Yorumla- +1 yıl
Uğraşmana gerek yok sen arkadaşın için üzülürken arkadaşında gerçekleri göremediğini düşünüp senin için üzülüyordur. Birbiriniz için üzülmeniz iyi bir şey. Umarım ikinizde üzülüyorsunuzdur.
+1 yılAnnen baban ne düşünüyor senin ateist olmanla ilgili?
01 Yorumla- +1 yıl
Annem üzülüyor babam pek bilmiyor sayılır
AI Persona’ya Sor
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
13
Cevap
14Cevap
+1 yılBilimde bir prensip vardır entropi Etropi prensibine göre ; bir sürecin üzerinde daha üstün bir kontrol olmadıkça o süreç koasa meyillidir. Güvendiğiniz bilimde kendisiyle çelişiyor. merak ettigim gece kafalarını yastıga koyduğunda hiç düsündün mü acaba tesadüfen olan bir patlamayla büyüklüğünü hayal bile edemiyecegimiz evren varoluyor. o evrenin içinde tesadufen oyle bir sistem olusuyorki gezegenler birbirine carpmadan gunesin etrafında dolasıyor. ve tesadüfen dünya denilen gezegende oyle seyler oluyorki zaman içinde insanoglunun yasayabilecegi bir hale geliyor. Dediğin gibi kein bir kanıt her iki taraftada yok ama buna en yakın olan kurandır şöyle bişey düşündün mü evet kanıt var herşeyi yazıyor taki ahiretteki cennet cehennem olayına kadar o zamanda herkes kesin bir şekilde dinin kuralları yerine getirmezmiydi o zamanda bu bir sınav olablir miydi bide böyle düşün. O ruhu veren yaratıcıdır.
10 YorumlaHiç kendine şöyle bişey dedinmi ya din gerçekse ya cehennem varsa ya diğer dünyada yanarsam diye bişey dedinmi hiç öyle bir düşüncen oldumu
Soru İçin Teşekkür Ederim Arıyordum Böyle Soruyu Meraktan :)01 Yorumla- +1 yıl
Evet dini ilk terk ettiğim zamanlar düşünüp korktuğum oluyordu. E zaten din korku değil midir ödül ve ceza vardır. Dinin teistleri kendi kitlesine bağlamasındaki en büyük neden korkudur zaten. Kimse cezalandırlmak istemez.
dünya nasıl varolmuştur?
ruh varmıdır? öldükten sonra ne olacak?
dinimizde (islamda) yapılması farz olan şeyler neden insanın doğasına faydalılar? sizde de böyle değerler varmı?17 Yorumla- +1 yıl
1- bilmiyorum çeşitli söylentiler var. 2-her şey olabilir belli değil. 3- farz olupta insan doğasına faydalı olan şeyleri açarsan cevap verebilirim. 4- ne gibi değerler.
- +1 yıl
Herhangi bir değerin olduğunu düşünmüyorum. Değer varsa insanların değeri vardır herkesin değeri farklıdır. Diğerine gelirsek onlar farz değil sünnet. Evet açıkçası onu pek araştırmadım ama mantıklı şeyler söylediğini düşünüyorum. Hatta bu gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Ama soruna şimdilik cevap veremeyeceğim 🤗
- +1 yıl
Oruç ve namaz konusunda eğer onları söyleseydin cevabını verirdim oruç yerine fitnıs ile uğraşabilirsin gerek diyetin gerek antrenmanın gerek uyku şeklin seni namazdan daha olumlu etkileyebilir o zaman sporu bulan adama mı inanmalıyız. Ayrıca benim gözlemlediğim şey çoğu insan inanmadığımız için islam bilgimizin olmadığını düşünüyor. Çoğu düşünenden daha çok şey bildiğimi tartıştığım çoğu ortamda kanıtladım. Mesela beni hafız arkadaşım var inanmayan sağolsun arada ayetlerle aydınlatıyor. Buna ne diyeceksin yeterince okumamış mı 😁
- +1 yıl
okumuş ama yorumlayamamış belli ki. fıtness seni namazdan daha fazla etkileyemez oradaki hareketler farklı namazın hareketleri farklı. insan günde 5 vakit abdest alıyor ama vucuda faydalarını düşün bir? yani bilim ilerledikçemi dinimizi yorumlayıp değiştirmek mi yoksa binlerce yıl önce gelen ve senin günümüz şartlarında bile hala yorumlayamadım islama mı inanıcaz. karşılaştır istersen bunuda.
bilmeyen insanlar içinde bence araştırınca ne kadar mükemmel ve kusursuz bir dine sahip olduklarını göreceklerdir. şunuda eklemek isterim Hz Muhammed o kadar yıl önce gelmiş yaptığı her hareketle kıyamete kadar insanlığa bıraktığı sünnetleri bile açıkca doğruyu göstermekte. herneyse geç oldum kardeşm.
devam ederiz ama tekrardan. iyi geceler
yorumunu bırak sen yarn cevaplarım
+1 yılO bilindik soruyu sorayım. :D
Evren nasıl meydana geldi?23 Yorumla- +1 yıl
Çeşitli söylentiler var
- +1 yıl
Senin görüşün?
- +1 yıl
Bilmiyorum
- Kültür & Sanat konusunda 683 cevap paylaştı.
+1 yılben inancı ve düşüncesi farklı olan insanları çok severim , o yüzden sana da büyük saygı duyuyorum, sence dinde mantıksız olan ne var açıklar mısın
00 Yorumla
+1 yılne zaman oldun sebebin neydi görmediğim bişeye inanmam cevabını kabul etmiyorum
03 Yorumla- +1 yıl
Ateist değilim agnostiğim soru daha fazla kullanıcı çeksin diye ateistim dedim. 15-16 yaşlarımdan beri islamı bıraktım
- +1 yıl
peki neden?
- +1 yıl
Mantıksız gelmeye başladı.
İnanmayla inanmamak arkasındaki o ince çizgideyken... Yanında biri var mıydı?
08 Yorumla- +1 yıl
Evet
- +1 yıl
Rica ederim. Peki cevabım sana ne düşündürdü?
- +1 yıl
Evet bu da doğru.
- +1 yıl
İyi geceler o zaman 🤗
+1 yılBu evren bu ayrintili duzen, ahenk nasil olduda olustu?
03 Yorumla- +1 yıl
Bilmiyorum çeşitli söylentiler var
- +1 yıl
Bilmiyosan nasil ateistsin sen? Git bir arastir bakalim neymis neyin nesiymis
- +1 yıl
Ateist değilim agnostiğim kaç tane yorumda açıkladım.
Ateizm inanç değildir. İnançların reddi de değildir. Ateizm daimi sorgulamaktır; sonsuz evren anlayışı bunu gerektiriyor.
04 Yorumla- +1 yıl
bence inanmayı reddetmek ya da inanmamakta bir inanma biçimidir. olanı ya da olmayanı araştırmak var olduğuna ya da olmadığına inanma amacı değil midir sorgulamak?
- +1 yıl
@Non_Serviam Evrenin sınırlarını bilmediğimiz müddetçe bu tür şeyler hep teoriden ibaret kalır. Amaç elbette nihai bir sonuca ulaşmaktır. Fakat sonsuz evren bu amacı imkansız kılıyor. Yine de amacımızdan vazgeçmiyoruz. Çünkü yolculuğumuz sırasında birçok şey öğreniyoruz ve birçok şeyi eliyoruz.
- +1 yıl
farklı düşünmüyorum :)
- +1 yıl
Ben ateist değilim agnostiğim sadece daha fazla kişi yorum yapsın diye ateistim dedim. Ayrıca senin dediklerini iddia etmedim etmiş olma ihtimalim de var ama genel olarak bir düşünce bir felsefe olduğunu söylerim genelde
+1 yılHayatınızın en zor ve çaresiz durumlarında bir yaratıcıya inanma ihtiyacı oldu mu?
014 Yorumla- +1 yıl
Hayır hiç olmadı ve ben o zaman olgunlaştım elimi açıp dua ettimde beni kimsenin duymayacağını anladığım gün olgunlaştım. Kendi başımın çaresine bakmayı ben o gün öğrendim. Soru için teşekkür ederim.
- +1 yıl
Rica ederim ama duymayacağını neye göre belirlediniz veya sezgiyle hareket etmek, herhangi bir şey beklemek saçma mı geliyor?
- +1 yıl
Hayır çok farklı sorular olmadığına ikna etmişti zaten sonra duayı da anlamsız bulmaya başladım ve sesimi duyamayacağını çünkü duyması için varolması gerektiğini düşündüm.
- +1 yıl
Peki birisine haksızlık veya bir kötülük yaptığınızda, sonrasında sizin başınıza bir şey gelmesinde manevi bir mesaj yok mudur? Tabiki eden bulur ama bunun da birisi tarafından ayarınca düzenlenmesi gerekmez mi?
- +1 yıl
Ben şahsım adına konuşursam eğer yaptığım hatalarımın bedellerini vicdanıma peşin peşin ödüyorum. Hayatta felsefe edindiğim şey vicdandır. Kuralları başka birinin veya dinin koymasına değil, vicdanımın koymasına izin veririm. Vicdanımın iyi dediği şeyleri yaparım kötü dediği şeyleri yapmamaya çalışırım. Yaptığım zaman çektiğim vicdan azabı benim için bir cezadır
- +1 yıl
Bu düşünceden asla vazgeçmem diyor musunuz yoksa bir açık kapı var mı? Yani her şey kafanızda kesin olarak yerleşmiş durumda mı?
- +1 yıl
Sen ellerine yukari kaldirip gozlerini kapatip sadece onun (Allahin) bize sunmus oldugu seyleri aklina getiremiyor musun? O an icinden geldigi gibi dua edemiyor musun? Gozlerinden o an yaş gelmiyor mu? Secde yaptiginda ona biraz daha yakin hissetmiyor musun yani? Bize o kadar guzel mucizeler inanmamiz icin peygamberler kitaplar göndermis benim asil bunu aklim almiyor.
- +1 yıl
Hayır bu düşüncemden vazgeçmem demiyorum çünkü önce müslümanken ateist oldum sonra deist sonra agnostik. Ve hep şuna inanmışımdır hiçbir düşüncesini değiştirmeyen insan sabit fikirlidir
- +1 yıl
İkinci görüş yorumunun son sorusuna kadarki cevaplarım hayır. Son soruya da ben mucize görmedim, kimse benim önümde ayı ikiye ayırmadı veya deyneği yılan yapmadı ki müslüman olayım diye cevap verebilirim.
- +1 yıl
İkiciyi şeyma sormuş pardon
- +1 yıl
Evet, işte bunu dedim aslında. Sabit fikirli olmak iyi bir şey değil. Hayatta da hiçbir şey kesin değil.
- +1 yıl
Ayın degil de kızıl denizin Allahin bize gönderdigi peygamberle onun izniyle yarıldığını biliyor musun?
- +1 yıl
Öyle düşündüğünüzü biliyorum diyelim
- +1 yıl
Ateistleri inandirmak zor bende oyle dusundugumu biliyorum diyorumm
Kendi mantığıyla cevap verecekmiş, çok gaza gelmiş belli :)
011 Yorumla- +1 yıl
Hayır gaza gelmedim sadece bunları konuşabileceğim bir ortam olsun istedim
- +1 yıl
Bilmiyorum şimdilik gayet iyi gidiyor henüz ters biriyle karşılaşmadım 🤗
- +1 yıl
neden üyelerin bilgisi az diye genelleme yapıyorsunuz? neden bu şekilde kestirip atıorsunuz? belki insanlar merak ettiklerini sorarak öğrenecekler. öğrenemedikleri yerde düşünecekler sorgulayacaklar ve araştıracaklar. bu da bir adım değil midir?
- +1 yıl
@Non_Serviam Sorarak neyi öğreneceksin anca merakla araştırarak okuyarak öğrenebilirsin
- +1 yıl
sorulan soruya verilen yanıtlar ilgiyi arttırır. ilgi de öğrenme isteğini. her şey birbiriyle bağımlıdır.
- +1 yıl
@Non_Serviam seni anlıyorum ve diyorum ki ''PEKİ''
- +1 yıl
umuyorum
- +1 yıl
@Non_Serviam Anladığım falan yok sadece uzatmak istemiyorum, farklı görüşlerde olsakta, fikri olan insanlara her daim saygım vardır, şimdi ben kaçar, hadi kal sağlıcakla :)
- +1 yıl
yok aynı şeyi konuşuyoruz farklı bişey söylemedik. sadece sormakta bir parçası dedim sen onu es geçiyorsun
güle güle :)
+1 yılSizi bu düşünceye iten nedir? birilerinden mi etkilendiniz?
00 YorumlaBen muslumanim senin bir sorun var mi
122 Yorumla- +1 yıl
Şeriat hakkında ne düşünüyorsun?
- +1 yıl
umarım yazdığıma pişman etmezsin çünkü amacım hakaret dolu bir tartışma başlatmak değil.
Şeriat çok yanlış anlaşılıyor, kurallar net ama her birinin açıklamaları, şartları var yani içeriği tek cümleden ibaret değil. Birde arabistan, iran gibi ülkeler şeriatı düzgünce uygulamıyor. İşlerine gelen yerde şeriat var gelmeyen yerde yok. Düzgün uygulanabilseydi eğer her şey daha iyi olabilirdi. Mesela şeriat olsa senin gibi ateistler -bizi öldürecek misiniz- diyenler var oysa böyle bir şey yok. Hatta farklı dini ibadet yerleri İslam'da yanyana bile durabiliyor bir yasak falan konmuyor geniş bir mevzu yani bu bir sürü farklı açısı var her açıda bir sürü düşünce var - +1 yıl
Hep şeriati savunan herkes bunu söylüyor. Ama kendi dilinde yazılan kuranın yanlış uygulandığını söylüyorsun. Burada türk insanları içinde ne yazdığını bilmeyen kuranı dinleyip ağlıyor. Sonra onlar şeriati yanlış uyguluyor diyor. Kuranda allaha şirk koşanların öldürülmesi ile ilgili ayet veya ayetler var. Ben şirk koşmak istiyorum belki? Ben kendimi tanrı ilan etmek istiyorum? Ben sandalyeye tapmak istiyorum? Bu durumda şirk koşunca öldürmeyecek misin? Madem öldürmeyeceksin neden allahın kurllarını istiyorsun?
- +1 yıl
Tartışma yapamıyorum yanlış anlatmış olabilirim. diğer yorumlara bakarsan dalga geçenleri bile ciddiye alıp ciddi cevaplar vermişim. Bende tartışma taraftarı değilim. Yanlış anlattıysam özür dilerim. Şimdi yazdıklarımı gayet normal bir şekilde konuşuyormuşum gibi anla Ve sorduklarıma cevap ver. Devam edebiliriz
- +1 yıl
Yapamıyorum değil yapmıyorum* olacak
- +1 yıl
bir yazının kendi dilinde yazılması onu doğru anlayıp doğru uygulayacağın anlamına gelmez. Bu sitede 3. şahıslara ait fotoğraf paylamazsın yazılı bir kural var ama yapıyorlar. Hakaret edemezsin ama ediyorlar. Hukuk kurallarımız var hırsızlık yasak ama yapıyorlar. Sigara öldürüyor ama içiyorlar. Şimdi bu insanlara -sen türk değilsin, sen bu ülkenin vatandaı değilsin, sen türkçe bilmiyorsun, anlamıyorsun, sen insan değilsin diyebilir misin? diyemezsin. Hrıstyanların kitabınc hz. İsa ile ilgili çokta bir bilgi yok aslında onlarda biliyor ama bunu düşünmüyorlar. Hrıstyanlıktada alkol yasak islamdada ama içiyorlar ne dicen? okuma bilmiyorlar mı? dinden mi atıcan? atamazsın böyle bir şey yok çünkü sadece günah diyebilirsin bize verilen bu kadar. İran kuyumuzu kazmaya çalışıyor ama İslam'da müslümanlar kardeştir. Arabistan kralları zenginlik içinde yaşıyor oysa peygamberimiz en küçük şeyin bile hesabını düşünmüş ve zengin değildi.
- +1 yıl
iran ve arabistan kadınları müslüman ama burda açılıyorlar. Arabistanın kraliyet ailesindeki gelinler, prensesler dışarı çıkınca açılıyor bu mu şeriatın dediği? İslam bunları mı yapın diyor? hayır ama napabilirsin? Günah dersin ama dinden atamazsın. Müslüman mı değil mi buna Allah karar veriyor. İnsanlar -ben şundanum- der ama öyle demekle ondan olunmuyor. Uygulamak ayrı bir mevzu. Hrıstyanlarda kilise yıllarca insanları öldürdü sanki incilde insanları öldürün mü diyor? Abd insan haklarından bahsediyor ırak'ta yapılan işkencelerin tecavüzleri açıklayamadılar bile. İnsan mı değiller? insan haklarından, savaş kurallarından, hukuk kurallarından haberleri mi yok? barbarlar mı? çoğuda hrıstyandı ama yaptılar. Bir şeyi uygulamakla söylemek aynı değildir.
- +1 yıl
Anladım. Peki şeriatin iyi olduğunu düşünüyorsun. Peki iyi yönleri ne.
- +1 yıl
Yok bak artı vereyim iki oy olur anlarsın
- +1 yıl
Verdim 😁
- +1 yıl
Şeriatın sıkı kuralları var ve dışardan bakan birisi için kötü görünebilir. Ben sorgulayarak islam inancında kaldım. Durduk yere müslümanım demiyorum. Allah şeriat ile kuralları koyduysa ve bu iyi diyorsa iyidir. Ben Allah'a ve islam'a inandım. Şeriat deyince insanların aklına kız çocukları okuyamaz, her erkeğin 4 eşi olacak, küçük yaşta kızlar evlendirilecek gibi şeyler geliyor ama bunlar böyle değil. Şeriat olsaydı toplumsal düzen sağlanacaktı. Adalet olacaktı ve dünyanın en iyi ülkesi ortaya çıkardı o zaman.
- +1 yıl
Çok ütopik bakıyorsun. Peygamberin yaşadığı zaman bile din uğruna savaşlar yapılmış kanlar akmış. Bu dönemde yapılacak şeriatin uygulanmasının çok çok iyi sonuçlar olacağını düşünüyorsun. O zaman bende ütopik düşünmek istiyorum. Kozmopolit bir sistem olsun mesela? İnsan milliyetçiliği yapalım? Türk kürt arap demeden? Müslüman budist yahudi ateist demeden? İnsandan çıkalım hayvan milliyetçiliği yapalım? Domuz ve deve ayırmadan mesela?
- +1 yıl
Sonra ütopik bakmaya devam edelim. Komünizm olsa mesela para değerini yitirse? Söylediklerim olsa daha güzel olmaz mı sence?
- +1 yıl
Ve adalet demişsin. Adelet nasıl sağlanacak mesela? Afrikada 6 aylık olup açlıktan ölen insan varken zengin bir insan olarak doğmak adalet mi mesela? Bunu da sormak istiyorum. Bu arada yine sorular sorarak yazdım umarım yine yanlış anlamazsın sakin yazıyorum 😁
- +1 yıl
Benim sana verdiğim düzgünce şeriatın uygulandığı bir ülkede olabileceklerdi. Peygamber dönemiyle bunu nasıl kıyaslayabiliyorsun? Peygamber daha yeni çıkmış, din daha yeni anlatılıyor, ortada bir devlet bile yok, varolma mücadelesi içindeyken bu şartlar altında benim sana yazdığımla kıyaslayamazsın ki farklı şeylerden bahsediyoruz.
- +1 yıl
Dünyaya imtihan için geliyoruz. Dünyanın sonunda bir ahiret inancımız var. Burda elimizden geleni yapar diğer tarafı bekleriz. Eğer dünyada her şey düzgün olsaydı bütün bu sisteme gerek yok. Herkes zengin, sağlıklı mutlu yaşayacaksa bütün bu imtihan olayına gerek yok. Allah'ın bize ihtiyacıda yok o her türlü var. Bir sistem kurmuş ve hepsini sonucu olacak diyor. Biz dünyada elimizden geleni yapar bırakırız. Bir insanın fakir ve zengin doğması... senin baban yıllarca çalışmış seni zengin etmiştir başkasının babası çalışmamıştır ve fakirdir sonuca bakarsan adaletsizlik var başa bakarsan adalet var. Başını ve sonunu bilmiyorsun. Fakir vardır çalışır zengin olur, zengin vardır suç işler hapiste ölür. Başa bakarsan adalet yok sona bakarsan var. Sen çok yanlış ilerliyorsun. Direk İslam'la savaşıyor gibisin. Ben seni müslüman yapmaya çalışmıyorum :)
- +1 yıl
Hayır savaşmıyorum :) başa bakarsan adalet var diyorsun bu çok mantıksız geldi. Ne yani babanın çok çalışıp zengin olmasını ve o zengin babadan gelmeyi onun çocuğu hak etti mi?
- +1 yıl
Neyse ben islama saldırıyorum zaten bilmiyorum kendimi ifade edemiyor olabilirim
+1 yılsenin seçimine saygı duyuyorum kardeşim..
müslümanım ama soru sormaya bile gerek yok..
senin tercihlerinde mutlu olmanı dilerim..00 Yorumla
+1 yılAteistim zaten neyini sorayım, müslümanlarla çok uğraşmanı tavsiye etmem öldürebilirler.
04 Yorumla- +1 yıl
Evet bazıları dinlemeden saldırabiliyor. Hoşgörü şov 😁
- +1 yıl
herkesle tek tek tartışıyor musun uuuuu zor iş
- +1 yıl
Elimden geldiğince. Sevgilime duş alıp gelecem dedim duşa girecem vakit bulamıyorum skecek belamı sşsşdjdşdnf
- +1 yıl
:D:D
+1 yılOlmayan bir şeye inanmadigini mi soluyorusn😂😂😂Allah var ki inanmiyosun
16 Yorumla- +1 yıl
Hayır senin kendi aklında yarattığını, benim kendi aklımda yaratmadığımı söylüyorum.
- +1 yıl
Yaratmak sadece Allah'a mahsustur.
- +1 yıl
Yaratmak bir kelimedir ve anlamı daha önce olmayan bir şeyi var etmektir. Yarın sinemaya gitmeyi düşünmüyordun hiç ve sonra düşündün. Bir fikir yaratmış oldun. Böyle yaratmak allaha mahsustur falan bunlar çok kılişe
- +1 yıl
Ya tatlım neyse bişey demiyecegim saygısızlık yaptıysam kusuruma bakma senin fikrin ama Allahın asini sen yine de büyük yaz nolu nolmaz 😂😉
- +1 yıl
Yok etağfurullah 😁😁 Bak orada da yanıldın kuran arapça harflerle inmiştir ve arapça harflerde büyük küçük yoktur. Dolayısıyla allah kelimesinin baş harfinin büyük küçük olması ile ilgili herhangi bir kural da yok. Zaten böyle bir kuralın olması söz konusu bile olamaz. Ha dil kurallarına göre büyük yazılır orası ayrı 😁
- +1 yıl
Bu çocuğun beynini yıkamislar
+1 yılCiddi ciddi soruyorum ve cevabını bekliyorum.
yaw he musun?00 Yorumla
+1 yılAllah yok diyorsun. Neye dayanarak?
00 Yorumla
+1 yılSeni ateistliğe yönlendiren ne oldu?
01 Yorumla- +1 yıl
Küçüklüğümde kuran kurslarına gittim 14-15 yaşına kadar 5 vakit namaz kıldım camiye falan giderdim hep aklıma düşen soruların cevaını aradım ararken kormmadım.
+1 yılinanç neden gereksizdir ateizme göre
07 Yorumla- +1 yıl
Ateizm de bir inançtır tanrının varlığına inanmamak gibi
- +1 yıl
Temelde bir düşüncedir ve her düşüncenin inandığı bir şey vardır. Soru için teşekkür ederim. 🤗
- +1 yıl
bunun altında yatan neden daha büyük bir varlığın olma imkanına ihtimal vermemesi midir
- +1 yıl
Vermemesi değil de vermesi diye düşünebilirsin. Çünkü ateizm bütün bu mucizeleri bağladığın tanrının, ve bu mucizelerden daha mucizevi olan tanrın ve ondan daha da mucizevi olan tanrının varlığına imkan verip vermemesi gerektiğini düşünmüştür ve bunun donu yoktur. Sen doğa olaylarına hayretle bakarak tanrıyı görüyorsun ama o tanrıya hayretle bakıp onun da bir tanrısı olacağını düşünmüyorsun. Düşünmüyorsun çünkü bunun sonu yok 🤗
- +1 yıl
Donu değil sonu* olacak
- +1 yıl
Ama dediğin gibi tanrılar olsaydı bu güç savaşı olması gerektiği demektir. Evrenin sonsuzluğunu biliyorsun sonucta. Tek bir tanrının olması akla ve mantığa daha makul geliyor
- +1 yıl
Aslında ben agnostiğim soruma fazla kişi geldin diye ateistim dedim. Son soruna gelirsem bana olup olmadığının bilinmesinin imkansız olduğu mantıklı geliyor
+1 yılateistler mantıksız mı :)
09 Yorumla- +1 yıl
pardon ya ateist olmyanlar diyecektim heyecana geldim görüyor musun :) ikisini de söyle sen :)
- +1 yıl
@Seavayss ben kimseye mantıksızsın diyemem çünkü algı farklı bir olay. sen olayı farklı algılar değelendirirsin, o farklı algılar değerlendirir :)
- +1 yıl
İslamın ağır bastığı ülkelerin Çok büyük bir çoğunluğu değil bence. Çünkü o büyük bir çoğunluk yaşadığı çevrenin ve ailenin müslüman olmasına rağmen düşünebilmiş objektif bakmış demektir. Aynı şeyi hristiyan bir toplumda yaşayıp müslüman olan insan içinde söyleyebilirim. Çünkü araştırıp uygun olanı SEÇTİĞİ açıktır. Ama diğerlerinin objektif olup olmadığı bilinmez. Büyük bir çoğunluğu toplumun yönlendirmesiyle seçilmeye zorlanmış düşüncedir. Ve bunu ateist anne babadan gelen bir ateist evlat içinde söyleyebilirim. Teşekkür ederim.
- +1 yıl
@Seavayss işte algı bu oluyor :)
- +1 yıl
@seavayss seni tebrik ediyoruz başka düşüncelere önem vermeden kendi düşüncelerinin doğru olduğunu savunan birazcık faşist arkadaşım
- +1 yıl
Olabilir yanılmış olabilirim
+1 yılDünya amacı olmayan bir şey var mıdır?
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılinsan nasıl var oldu ki panpa
01 Yorumla- +1 yıl
Bilmiyorum
Sorum yok😂😂
10 Yorumla
+1 yılEyyy atayizz ayetler var ayetlerr
00 Yorumla
+1 yılneden ateistlik
01 Yorumla- +1 yıl
Aslında agnostiğim fakat en çok bilinen düşüncenin ateist olması nedeniyle ateistim yazdım. Amacım kitlenin daha fazla olması
+1 yılbeni ilgilendirmez
00 Yorumla
Devamını Gör(12)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği