erkekler bilgi görecelidir diyor
burada ki az sayıda oylama da..
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Şimdi böyle bilgiyi komple şöyledir böyledir diye kalıplara sokamayız. Hangi bilgiden bahsediyoruz mesela? B12 vitamini mesela CN la başlayan bir moleküler yapıya sahiptir. Okunuşu da Siyano bilmem ne falan filandır, ama işte biz buna B-12 demişiz. Yani CN ile başlayan bu molekül B-12 dir dersek, aslında dünyalılar olarak öznel bir şey tanımlamış oluruz. Mesela yaşayan başka bir uygarlık buna başka bir ad vermiştir.
Başka bir örnek mesela. Su 100 derecede kaynar. 100 santigrad derecedir bu. Bir anlamda öznel sayılır aslında. Bir cismin moleküler kinetik enerjisinin bir ölçüsüdür sıcaklık. Şimdi kalkıp suyun içindeki tek tek her molekülün hızını ve kütlesini hesaplayıp bir kinetik enerji toplamı diye bir şey ortaya koyamayız. Bunu cıva gibi moleküllerle bir standarda bağlamışlar mesela. Cıva bu kinetik enerjisini algılamaya yarayan bir maddedir. İçine konulduğu o camı da çatlatmaz kolay kolay ve sıvıdır. Neyse amma yazdım. Böyle bilgi özneldir gibi felsefeler gereksizdir kısacası. Hangi bilgi derler adama :D
Her bilgi. diye cevap veriyorum bende😀
dünyanın zamanında düz oldugu da kesin bir bilgi sayılıyordu. epistemoloji her daim değişen bir olguyu anlatır benim gözümde..
evet bilgi sürekli değişim içerisinde bence de görecelidir ama insanları merak ediyorum :)
Bu dünyada her olgu, her bilgi, her davranış ve istisnasız her şey değişiklik gösterir ve dolayısıyla bilgi de görecelidir. Şimdi Müslüman olduğumu varsayarsak, dini inancım gereği ve bilgim dahilinde dünya düzdür diyebilirim. Dünyanın güneş etrafındaki yörüngesinin eliptik olduğu da söyleyebilirim. Dünyanın neredeyse yuvarlak olduğunu da söyleyebilirim. Dünya yoktur, madde vardır da diyebilirim. Hepsinin bir ihtimal olabileceğini de söyleyebilirim. Bunları bilmem, bu iddiaların kesin olduğunu göstermez. Bilimsel olarak kanıtlansa dahi asırlar sonra o kanıtlanmış bilginin değişiklik göstermeyeceğinin garantisini de kimse veremez. Velhasıl kelam, galiba beynim yandı.
şu an uyukluyorum sonra cevap vereceğim :)
iyi geceler
Matematiğin bile tartışıldığı bir ortamda kesin bilgiden konuşamayız benc
Herşey değişim gösteriyor haklısın..
İnsanın bilgiyi öğrenme şeklinden dolayı (aklımızla duyularımız arkasındaki birlikteliği) göreceli olduğunu düşünüyorum. Sonuçta günümüzdeki pozitif bilimlerdeki "kesin" bilgiler de başka bir teorinin kabulü ile belki de çok zıt bir bilginin "kesinliği" ile yer değiştirebilir. Mesela atom parçalanamaz bilgisi kesindi ta ki atom parçalanana kadar.
Evet bilgi herzaman değişim gösterir bu yüzden bilgi görecelidir
Cevap
13Cevap
Bence görecelidir... bugün bilim dünyası bile bilgiyi kesin ve net kabul ederken yarın bir bakmışsın değiştirmişken bilgiyi kesinleştirmek tek yönlülük olur bu durumda da hiçbir şeyin başka yönleri irdelenemez beyin tek odaklı ćalışır...
Evet haklısın bilgi değişkendir bu yuzden yaşanılan ortama zamana ve kisiye gore bilgi görecelidir
bir bilgi aslında sana göre doğrudur doğruluğu kanıtlansa dahi kanıtlayanlar için doğrudur. Hiç. bir zaman senin için doğruşuğunu kanıtlayamazlar doğrular tamamen doğru değildir aslında doğru da doğru değil ama tamamen yanlış da değil :)
Bilgi kesin ve nettir. kanıtlanabilir olmayan kavramlar varsaym veya olasılktr bilgi değldr. Gördğmz gerçek bilginin yanlş olduğunuda varsayn... Mesela bir sorunun tek cevabi vardr. eger goreceli olsaydi bir cok cevabi olabilirdi ☺
Zaten birçok cevap var.
Bilginin doğruluğundan emin olamazsın.
Mesela islamiyetten örnek vereyim. Kuran'ı kerim de yazılanları bilgi olarak kabul edersek.
Neden farklı farklı meshepler var ve ibadetler biraz daha farklı
Birinde günah olan şey diğerinde neden günah degil?
Peki kesin ve netlik derken kanitlanabilirligide sunuyorum sana.. Söylesene dünyanın uydusu ay? Başka cevabi var mı yok.. Bak sen bile dedinki kurandakileri bilgi olarak varsayalm.. Varsaydn kesin bir bilgi yok yani.
Ayında uydu olduğunu varsayıyoruz zaten kesin bir bilgi degil ki bundan 500 sene once dünya bir boğanın iki boynuzu arasında diye biliyordu herkes.
Dunya yuvarlak diyen insanları öldürdüler. Belki de 500 sene sonra ayın uydu değil bir gezegen olduğunu söyleyecekler bilemezsin
Ama şu an kesinlikle ay diye biliyoruz ☺ eğer göreceli olsaydı dunya yuvarlak diyenler oldurulmezdi burakk 😄😬
Yahu göreceli olmasa öldürulmez asıl 😂
Şu an farklı olan sey baska zaman farklı oluyorda görecelik vardır 😀
Hayrrr göreceli kavram değil diyorum ya. eğer göreceli olsa herkesin fikri dogru kesin net bilgi saylrdı.. Matematikte 2+2=4 tür. kimse bune 5 - 10 diyemez. kesin ve nettir anladn mı burak 😬😬😬 yeter ha 😬 eğer kesin ve net bilgi yoksa her bilgi göreceliyse o zaman bana göre 2+2 = 8 sana göre 2+2=6 baskasna göte baska bşy olurdu bilgi göreceli olsaydı.
Baskasna göre olck orası hahahaha 😂😂
Matematik farklı konu. Göreceli olan Matematik degil bilgidir😀
Of ne alaka. bilgi demişsin. matematiği ayri dini ayri turkcesi ayri mi bunun. Bilgi bilgidir. kesindir ve nettir 😂😂😂 yeter bence
matematiği ders olarak görme :)
ama sen asla kabul etmeyeceksin boşver :)
Şöyle.. Felsefe cevapsız sorularn yığlmasıyla ilerler. cevabi bulunan kanitlanabilenler bilgi olarak saylmştr. felsefenin cevapsiz sorulari aslnda birden fazla cevabi olmasdr. Bütün fizik kimya biyoloji matematik din varoluşçuluk bunlarn hepsi kantlanabilirdir. tek bir cevabi vardr kesindir. zaman içinde değişsede bilgi birden fazla cevabi olmaaz. bu yüzden nettir. görecelikte sanatı ele alalm ☺ bir resim düşn ve iki insan var diyelim. ikiside farkli şeyler düşnebilir o resimden farklı görüşler farkli bakş acilari yakalayabilir. ☺
Kabul etmiycem. çünkü benim doğrum bu ve bir çok örnek vetdim sana söylediklerimin hiç biride yanlş değil ☺
söylediklerinin bana göre yanlış sana göre doğru bilgi olması bile
bilginin göreciliğinin olduğunun en basit kanıtıdır :)
Sana göre yanlş olamaz ki söylediklerimin hepsinin 1 cevabı var kantlanmş herkes tarafndan kabul edilmiş tek bir cevabi var bilgi budur 2+2=4 gibi..
Tartştğmz şey başka bişey... Sen diyosun bilgi değişir kesin ve net değildir. ya değişsede yine tek bir cevabi olacak herkese göre farkli bir cevabi olursa görecelidir ☺ yıllar sonra 2+2 nin 5 olduğunu bize kantlarsalar kesin ve net yarglar sunulursa bilgi değişir o zaman cevabi sadece 5 olur. sana göre 6 bana göre 8 değil. kesin net tek bir cevabi vardr degişsede
teori fizikçiler matematiğin kanıtlanabilir olduğunu değil. denklemlerinin estetik özellikleri sonucu ortaya çıktığını savunuyorlarmış bak senin sayende matematiğin bile tartışmaya tabi olduğunu öğrendim. kaynak istiyorsan buyur :)
https://www.marxist.com/aklin-isyani-16.htm
değişince tek bir cevabı nasıl oluyor bugün farklı bir cevabı olan şeyin yarın başka bir cevabı varsa kesin ve net demen imkansız.
dediğin gibi yarın 2+2 nin 5 olduğunu söylerlerse bugün biz farklı bir göreceye sahibiz yarın başkaları farklı bir göreceye sahip olduğunu kanıtlar :)
Yaa yavrum evladım 😂😂😂 hayr hayr biz ona bilgi demeyiz ha göreceli olsa o bilgi olmaz. görüş olur !!! Yeter ben kesin ve net diyorum sende neye inaniyosan inan bir git 😂😂😂
😂😂😂 git burdan pskolojimi bozdun 😂😂
bence bütün bilgiler görecelidir :)
buda sana yeni bir bilgi olsun :)
Kabul etmiyorum ☺
haha :D
De get 😂
Bilgi de bilginin degeri de zamana gore gorecelidir. Kesin denilen her sey degismistir, degisecektir de.
bilgi her zaman değerlidir :)
ama dediğin gibi herşey değişir.
bu durumda bilgi görecelidir mi diyorsun?
zaten bu rölativizm felsefesinin alt dalından bir argüman :)
yani görecelik kavramının ortaya çıkardığı bir düşünce tarzı bu..
bende senle aynı fikirdeyim.
güzel konuştun :) tamamen aynı fikirdeyim.
Bilgi deneyimden gelir: " Bilgi bilgelik değildir. Bilgeliğin tek kaynağı deneyimdir. ''
Albert Einstein
Bilgi evrensildir ama aktarımı görecelidir.. ne der şair : ne kadar bilirsen bil anlattıkların karşındakinin anlayacağı kadardır
doğru bilgi kesin ve nettir... tartışılmaz vatartışılamaz... diğerleri yanlış kaynaklardan öğrenmişlerdir... başka bir açıklaması olamaz...
Dünya hani yuvarlak değildi?
Bilginin doğru olduğunu kanıtlayamzsın atom parcalanamaz deniliyordu?
Bugün sağlıksız denilen yarın sağlıklı deniliyor.
benim anlatmak istediğim şu doğru bir tanedir. yanlış bilgi ise çok. marifet o bir tane doğru bilgiyi bulmakta. bazı bilgiler kesindir... tartışılmaz... bazı bilgiler doğru biliniyodur ama yanlıştır. yani sonradan araştırmalar sonucu ortaya çıkar. dünyanın yuvarlak olduğunun ispatlanması gibi.
Bende diyorum ki dogru olduğuna inandığın bir. bilginin doğruluğundan emin olamazsın
Dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyenleri yaktılar zamanında.
Bugünki teknolojik imkanlar dünyanın yuvarlak olduğunu söylüyor ama 500 yıl sonra yeni bir teknoloji dünyanın yuvarlak olmasının goz yanılgısı olduğunu merceklerin yeterince teknolojik donanıma sahip olmadığından öyle gözüktüğünü söyleyebilir.
Biliyorum bu teori kulaga saçma geliyor ama 500 sene once de dünyanın yuvarlak olduğu insanlara sacma geliyordu bu yüzden katledilen düşünürler vardı
Bence de olan o ama. yıllar sonra farklı birşey derlerse şaşırmam.
Hem bilginin zamanda farklılık göstermesi bilginin göreceli olduğunu gösterir. Zamanında duz zannedenler ile sen aynı bilgiyi farklı biliyorsun sonuçta
bilgi göreceli değil göreceli olan düşünceler ve üsluptur en basit bilgi güneşin var olduğu bilgisidir
Bilgi diye bir gerçeklik yoktur, bir çok kişinin aklına yatan ya kabul ettiği genel geçer maddeler vardır. Doğru bilgiye ulaşmak için ölmek gerekir.
Haklı olabilirsin 😀
Bilgi bilimsel bir veri ise kesindir ve göreceli değildir.
Ama örneğin " çok bilen çok yanılır " sözü bir bilgidir fakat görecelidir nesnel değildir.
Bilimsel bilgiler tarihler arası farklılık gösteriyor
Çok nadirdir ama yani.
Ama istisnalar illa var. Mesela köpekler 4 ayaklidir kesin bir bilgi dursada 5 bacaklida olabilir bir tanesi.
Ama istisnalat kaideyi bozmaz demi :D
Tamamen değişen bilgiler var. Binlerce örnek var nadir degiller 😀
Şu zavallı platon bile ayda bir gezegen oluyor 😀
Plotonun varlığı kesindir ama :)
200 yıl sonra platon yokmuş bir yansımaymıs deseler ben şaşırmazdım.
Felsefe saçma sapan 1 ana dal kabul edildiği için ne dese dinliyoruz okuyoruz. Bilgi nettir matematik formulu gibidir
haha felsefeyi saçma sapan bir ana dal kabul edildiğini ben hiç duymadım dostum sen nereden okudun bunu :)
bilgi netse neden dünya yuvarlaktır diyen düşünürleri astılar yaktılar katlettiler?
Hiçbir yerde okumamissindir çünkü ben yazdım :D Felsefe bana anlamsız ve gereksiz geliyor bilmiyorum
felsefe beyin fırtınasıdır.
sadece düşünmek üstüne olan bir sanata saçma demene kızdım açıkcası :)
Abi bu çağda gereksiz değil mi :D
bu çağda insanlar pek düşünmüyorlar haklısın :)
Felsefe deyince aklima lisedeki hocam geliyor düşünmek bile istemiyorum :D
sen boşver düşünme onu şimdi :)
Kutup ayıları çok yalnız :)
Sen'den ötürü 😀
Alıp başımı yanlarına mı gitsem aceba :)
Sana gitme demeyeceğim.
üşüyorsun Ceketimi al (oralar soğuk olur 😝)
Gunun en güzel saatleri bunlar
Yanımda kal
Sana gitme. demeyeceğim
Gene de sen bilirsin
Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim
İncinirsin
Sana gitme demeyeceğim
Ama gitme juliet
Adını gizleyecegim
Sende bilme juliet 😀
Hahah :)) wuuu Ozdemir Asaf
Vazgeçtim zaten harbi ora çok soğuk olur :)
Ama yazık degil mi. onlara 😞
Sever misin özdemir asaf
Yazıkkk :( :( ama ama ama ne yapabilirim donarım ki ben orda :)
Bekle dedi, bekle dedi gitti ben beklemedim, o da gelmedi. Ölüm gibi bir şey oldu ama kimse ölmedi.
sevmem mi bayılırım sözlerine :)
Farkındalık yaratmalısın.
Evet sözleri çok süslü degil. ama guzel yazar 😊
Kutup ayilari cok yalniz ya😔😞
Maalesef 😞
bilgi göreceli olur mu yaaaa.. 2*2 = 4 işte.. bunun görecelisi mi olur
Matematiği bile tartışan teofizikciler varmıs dostum. Ki matematik bir yana sana söylenen her bilgi yüz yıl sonra farklı söyleniyor
Kutup ayıları ne bilsin
Yazık onlara
Nasıl sahip cıkıcaksın😀
Düşündün mu 😃
Küresel ısınmaya sebeb olmasak onlar kendilerine bakarlar 😊
Haklısın.
Her bilgi her zaman doğru değildir bazı yerde olur bazı yerde olmaz şartlar değişir vs vs
D meme veren altın bulsun dedim
meme kesin ve nettir :P
Bilgi nettir göreceli değildlr
o zaman bilgi neden sürekli değişim içinde?
o zaman bilgi net değildir.
peki neden bir bilgiyi herkes farklı yorumluyor?
Bilgi kesin ve nettir. (yayalım lütfen)
Neden bilgi sürekli değişim içerisinde o zaman?
Bilgi kesin ve nettir.
o zaman neden bilgi sürekli değişiyor?
Aksi iddia edilene kadar kesindir
Bence görecelidir.
Bazıları
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar