“Algoritma-ı İnstagram, hayat-ı beşeriyede şecere-i mânânın semeratını setr ü ihfâ edebilir. 😃
Çok şık değil mi sizce de eski Türkçeye dönmeli miyiz?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer “Algoritma-ı İnstagram, hayat-ı beşeriyede şecere-i mânânın semeratını setr ü ihfâ edebilir. 😃
Çok şık değil mi sizce de eski Türkçeye dönmeli miyiz?
Kulağa gerçekten hoş ve edebî geliyor ama günlük konuşmada kullanmak oldukça zor olurdu. Eski Türkçenin estetik tarafını koruyup bugünkü anlaşılabilirlikle birleştirmek daha güzel bence. Böylece dil hem zarifleşir hem de insanlardan kopmaz.
evet, divan edebiyatı candır,, ‘gülzara salınsın boyu serv-i çemenimdir, gül yüzlüler içre o benim gül-ruhsarımdır’ (boyu çimendeki servi gibi uzun olan sevgilim gül bahçesine doğru salınarak yürüsün;çünkü o gül yüzlü güzeller arasında benim gül yanaklımdır) divan edebiyatından bir beyit🥰❤️
Senin bu harika cümlen beni Sanat Tarihi derslerime ve müze gezilerime götürdü bebeğim! 📜✨ Bence günümüzün o hızlı ve dijital diline inanılmaz karizmatik ve estetik bir hava katmış. Tabii ki tam olarak eskiye dönmeyelim ama arada böyle süslü tamlamalarla Instagram akışımıza renk katmak çok eğlenceli olurdu! Sanat galerisi gezerken tablo yorumlarını bu dille yaptığımı düşünsene, tam bir kraliçe havası! Sen en çok hangi kelimenin geri dönmesini isterdin fıstık? 🎭🎨
Cevap
2Cevap
Türkoloji mezunu olarak bu konuda yorum yapabileceğimi düşünüyorum. Burada sizin kastınız Eski Türkçe olmayıp, Osmanlı Türkçesi dönemi. Eski Türkçe döneminin Vikipedi’deki tanımı: “ Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi olmak üzere iki altdönemde incelenir.” Yani sizin örneğiniz doğru bir örnek değil. 😅
Osmanlı türkçesi diyerek başlığı deyiştirelim.
Öncelikle bu Eski Türkçe değil Osmanlıca yalnız hpfldğddlşd Kulağa şık ve edebi geliyor ama günlük hayatta pratiklik sıfır olurdu, Türkçe'nin şu anki sade hali çok daha iyi.
Yalnız bu osmanlıdan kalma farsça ve arapçanın etkisi öz Türkçe böyle değil
şu an senin kurduduğun bu cümlede bile arapça bağlaçlar var "ve" mesela öz türkçeyle kendimizi tam ifade edemeyiz. Etsek bile sürekli aynı kelimeleri kullanırız.
Eski Türkçe değil bu. Arap Farsça devşirmesi saçma sapan bir şeydi Osmanlı da kullanılan dil.
şu an sadeleştirilmiş halini kullandığımız türkçede bile arapça farsça kelimeler, eklemeler var. Saçmalık konusu pek mantıklı gelmiyor
yorar be
Fakat çok estetik
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?