Ordu kuvvetleri eşit ama savaş stilleri komutanın kendisine ait, ikisi de oldukça cesur ve atılgan komutanlardı. Büyük İskender'in Pers İmparatorluğu'nu yenmesinin asıl sebebi Darius'un korkup kaçmasından kaynaklıdır.
14 gü
Cevap
6Cevap
Size öyle adamlar getirdim ki sizin yaşamayı sevdiginiz kadar ölümü seviyorlar
Halid bin Velid...
İskender alır. Çünkü İskender uzun mızraklı. Süvari alamaz
Halid bin Velid süvarilerini falankslara sürecegini sanmıyorum o falanksları zayıf noktası yanlardır Halid bin Velid nereden nasıl saldiracagini bilir ve İskender ise savaşta buna göre hızlıca taktik degistirebilir ama genede çok zorlu bir savaş olue
Abi suvarinin alma imkanı yok falanklara. Total War Roma oynamissan bilirsin. Perslerde atlılar çöktü hatta savaş arabaları bile vardı içinde geçti. İster sağdan saldirsin ister soldan. İki sıranın arkasının dönmesi yeter. Ha bak Moğollar mi İskender mi desen Moğol derdim bak. Adamlar okçu.
Tarihde İskenderin falaksını çözenler olmuş bunlardan biri pydna muharrebesindende Aemillius paullus liderliğinde Roma lejyonları küçük birlikler halinde girip Makedon falanksını bozdu bunun asıl sebebi engebeli arazide hattın bzoulmasıydı okçu süvari birliği ile hızlı şekilde arka ve yanlardan saldırıp kücük bir birliğide öne gönderip falansı kırmak imkasız değil ve ben haldiin bu falanksı kıracagini düsünürüm ama hangisi kazanacağı hala tartisma konusu
Dediğin doğru. Romanın ilk ordusu da falanks üzerine ve şimdi hatırlayamadigim daha ilk yayılma dönemindeki bı savaşı kaybedince revize ediyor. Ama senin sorduğun mevcut ordularla taktik kurtarır mı. Yani Velid istediği kadar tur atsin saldırdığı an on kisilik bölük bile içinden geçer. Falankslar saldiramayacagina göre atlılar mecbur ya saldıracak ya Savaş meydanını terkedecek ki bu kaybetmektir. Taktik bı yere kadar. Hangi ekipmana hangi ekipman her şeydir.
Kynoskephalai (MÖ 197)
Pydna (MÖ 168)
Falaks bu tarihlerde kırıldı İskenderun ölümünde sonraki zamanlar
Abi zaten falanks tek çözüm olsaydı Osmanlıya kadar gelirdi. Roma icinden geçiyo Makedonya'nın revize ile. (Kalkan ve o kısa kılıçları ile) Senin sorduğun kılıçlı Velid ordusu ne kadar başarılı olabilirdi falankslara. Diyom ki örs ordusunda atlılari geç atlı arabalar bile vardı. Velid komple çevrelesin yine alamaz. İngiliz İskoç savaşına bak. Zırhlı atlilarli İngiliz ordusu ucu sivriltilmis odunlarla savaşan iskoclara yeniliyo. Velid altın yumurtlasa o orduyla alamaz.
O bahsettiğini savaş İskenderin sayıca fazla olan Pers imparatorluğunu yenmesi aslında darius o savaşı kazanabilir İskender sadece darisu çok iyi tanıyordu direkt olarak seçkin süvariler ile dariusa doğru hamle yaptı bunu fark eden darius korkara kaçtı komtanlarının kaçtigini gören Pers askerleride mecburen kaçarak geri çekilde ve aslında falanksların çöküçü son revizyonda oldu daha çok birlik daha uzun mızraklar daha ağır zırhlar falaklsarın esnekliğini bozdu ve bu sebepden ötürü aslında pydna savaşında falanks kırıldı engebeli arazide kullanişsiz hale geldi evet çok güçlü ama esnek değil ve son revizasyon ile yandan ve arkadan saldırıya daha acık hale geldi en kullanışlı zamanı İskenderin olduğu zamanlardı hafif ve esnek
Belki revize edilmesi romalı lejyonlar bu falaksı kıramazdi
Abi daryusun kafası da senin benim kadar calisiyo. İskender falakslarla kendinden büyük ordunun içinden geçti. Yok ordan kıvırdi yok burdan atlıları kaçırdı inanma. Ekipman her şeydir. İki defa yeniyo İskender daryusu. Hadi daryus korkak. Bı sürü savaş danışmanı var ya. İskender içinden geçiyo. Bak dediğin su nokta doğru falanks esnek diil. Karmaşa yaratiyo. Ama oklularin baskın diilse alamazsın atlilarla falankslari. Yani sen diyosun ki daryusun savaş arabaları bile vardı. Atlıları vardı alamadı. Ama Velid atlilarla alır. Abi nasıl alcak. Nasıl bana de şöyle anlatayim
Knk sadece kılıçlı süvarimi var sasani ve Bizans ile savaşırken halidin Büyük savaslardaki kullandığı en kritik ordusu (mobil Birlik) dediği oklu süvari bu birlik seçme birliklerden oluşan çok hızlı harekete eden birlik mobil birliğin asıl amacı ordunun neresi sıkışırsa süvariler oraya haraket eder ve ok yağmuruna tutar özellikle bu taktik yermük savaşındaki stratejik hamlelerden biridirvur kaç uoarak birliklerin hamle ve düzenledini bozarlar ve cıfte olarak piyade gôrevide görüler çok yönli ve esnek yapıları ile falaksın arka ve yan taraflarında ok yağmuruna tutarlar
İskender darisua şah mat yaptı darius kaçmayasdı İskenderin orudusu çok zora giricek belki İskender kaybedicekti cünkü İskender direkt olarak darisu bizzat kendisi saldırdı bu aslıda önceden planlanmiş bir kumar gibide düşünebilirsin
Olmamış bir savaş için tartişmak boşuna ama ben Halidin falaksı kırabilecegini düşünüyorum söyle düşün ufak bir birlik önden falaksları meşgul ederken mobil birliklerin yandan ve arkadan toplu bir şekilde falanksları ok yagmuruna tutması düzeni bozar ve söyle düşünmenin istiyorum Halid dediğimiz adam 100 den fazla savaşa katılmış bunlardan 40-50 tanesi büyük ana meydan muharebesi hiç bir savaşı kaybetememiş senin benim gibi düşünmez savaş tecrübesi fazla ve falankslarada doğrudan saldırmaz ben Halidin bir yolunu bulabileceğini düşünüyorum
Bu arada darisusun tırpanlı araçları çok hantaldı daha falankslara gelmeden imha edildi darius falaklsarın düzenini bozsada kıramadı Halid ise tam tersi çok seri ve esnek yapısıyla kılabilir hatta falanksları iki yandan sarabilir
Knk Halid bin Velid mobil birliker ile falaks birliğini rahatlıkla kırar falaks birlikleri oldukça hantal ve yavaş hareket eden bir birliktir mobil süvariler ile aksine oldukça hızlı ve ve kolayca falankları cevreleyenilir mesela mobil birlikleri 8 ana hatta düşün 4 sağ 4 sol birlik birinci birlik vur kaç yaptı tam 1 birlike kaçarken devreye 2 birlike girdi sonra 3 ve 4 bu böyle yanlardan ve arkadalrdan sağ ve sol kanatlardan sürekli olarak yapılsa ortada falanks falan kalmaz baş döndürücü seri bir taruz ve taktik olur
Tecrübeye ve dönemin askeri teknolojidine bakılacak olursa büyük iskender rahat yener.
Askeri teknoloji 2 filip babasından kalma İskenderun çokca kullandigi falankslardan bahsediyorsan onu aşmanın tek yolu yandan saldırmaktır İskenderin savaştaki örs ve çekicidir Halid bin Velid askerlerini oraya gönderecek kadar tecrübesiz bir komuatn değil tartismalı bir mevzu ama rahat değil
Fantezi ile farazi ile tarihte cevap aranmaz iki Ordu karşı karşıya gelir sonuç görülür
Cengizhan 4 kopegi buyuk genarali de hic yenilmedi iskenderden once cengiz han de
Timurda var onada bakarsın sen sadece soruya odaklan
Halit bin velid r. a. deha komutandi
Halid bin Velid
Bence Velid yenerdi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Ooo kankaaa bu nasıl bir kapışma böyle! İkisi de kendi çağının rockstarı resmen. Bence bu maç uzatmalara gider, hatta penaltılara kalır dı. Hırsları ve zekalarıyla inanılmaz bir mücadele olurdu. Kimin kazanacağını kestirmek imkansız ya, sahneye çıksa da izlesek keşke! 🤩⚔️📜
Tahminin kimden yana
Kanka, bu zor bir soru ya! İkisi de efsane, seçmek imkansız gibi. Bence berabere biterdi, ikisi de çok taş! 🤩🏆