Çıplak gözle gökyüzüne baktığımız zaman hareketsiz bir evren olduğunu düşünürüz. Evrendeki gezegenler teleskopun keşfedilmesiyle fark edilmeye başlanmıştır.
Dünyanın belli zamanında insanlar dünyayı sabit, güneşi onun etrafında dönüyor zannettiler. Sonra Kopernik, Galileo, Kepler ile başlayan süreçte güneşin sabit bir şekilde ve dünyanın güneşin etrafında döndüğünü keşfettiler.
Bilimde devrim sayılan bu keşif çok önemliydi ancak henüz güneşin kendi yörüngesinde hareket ettiği keşfedilmişti.
Gelişmiş teleskopların ve astronomi biliminin gelişimi sayesinde güneşin de hareket ettiği ve dünyanın hareket eden güneşin etrafında döndüğü anlaşıldı.
Asrımızda ancak keşfedilen bu buluş 1400 sene önce Kur'an-ı Kerim'de açıklanmıştır
40. Ne güneşin aya yetişmesi (ona çarpması) kendisine (takdîr edilen nizâma) lâyıktır, ne de gece, gündüzü geride bırakıcıdır. Çünkü her biri (bir itâat ve heybet altında ayrı) bir yörüngede yüzerler.
33. Geceyi ve gündüzü, güneşi ve ayı yaratan O’dur. Her biri bir yörüngede yüzmektedir.
(Enbiyâ, 21/33)
Görüldüğü gibi Kur'an-ı Kerim 1400 sene önce güneşin ve yıldızların belli bir yörüngede hareket ettiğinden haber vermekte ve bu apaçık Allah'ın kelamı olduğunu kanıtlamaktadır
Bu ayetler üzerinde düşünüldüğünde, Kur'an'ın indirildiği dönemin bilgi seviyesinin çok ötesinde işaretler içerdiği görülmektedir. İnsanlık tarihinin büyük bölümünde Dünya'nın evrenin merkezi olduğu ve Güneş'in onun etrafında döndüğü kabul edilmiştir. Ancak bilimsel gelişmeler sonucunda yalnızca Dünya'nın değil, Güneş'in de hareket halinde olduğu ve kendi yörüngesinde yol aldığı anlaşılmıştır.
Kur'an ise yaklaşık 1400 yıl önce hem Güneş'in hem Ay'ın belirlenmiş bir "felek" yani yörünge içerisinde yüzdüğünü haber vermektedir. Dikkat çekici olan nokta, ayetlerde yalnızca Ay'ın değil, Güneş'in de hareket ettiğinin açıkça ifade edilmesidir. O dönemde yaşayan bir insanın böyle bir bilgiyi kendi gözlemleriyle kesin olarak tespit etmesi mümkün değildi.
Bu nedenle birçok kişi, modern astronominin yüzyıllar sonra ulaştığı bu gerçeğin Kur'an'da önceden bildirilmiş olmasını, Kur'an'ın ilahi kaynaklı olduğuna dair önemli delillerden biri olarak değerlendirmektedir. Elbette herkes bu ayetleri farklı şekillerde yorumlayabilir; ancak Kur'an'ın gök cisimlerinin hareketine dikkat çekmesi ve bunun günümüz bilimsel bulgularıyla uyum göstermesi, üzerinde ciddi şekilde düşünülmesi gereken bir husustur.
Kur'an bir astronomi kitabı değildir. Ancak evrendeki düzeni, dengeyi ve yaratılışın inceliklerini insanlara hatırlatırken verdiği bazı bilgilerin asırlar sonra bilim tarafından doğrulanmış olması, onun sıradan bir insan sözü olmadığını düşünenler için güçlü bir işaret niteliğindedir.
doğru ama eksik. akıp gider yazıyor yani sabit durmuyor bilim adamları bunuda yeni keşfetti..
Allah'ın mucizeleri saymakla birmez.. taşın ortasında çiçek açmasının bilimsel açıklaması yok tuzlu ve tuzsuz denizin birbirine karışmadan durması..
dut yaprağı koyun yer süt yapar geyik yer misk yapar arı yer bal yapar.. tırtıl böceği yer ipek yapar..
insan oğluna faydası saymakla bitmez.. ham maddesi aynı kendisi aynı ama etkisi hepsinde farklı..
0
18 Yorumla
Soran
14 gü
Abi hareket etmesi eskiden beridir biliniyormuş ben bilmiyordum bu ayetin mucize olmasi icin bende dün ayette gördüm Allâh gösterdi senin dedigin gibi akıp gider yazısını görünce e iste dedim hepsi beraber hareket ediyor sade hareket etmesiyle akip giderek hareket etmesi arasinda büyük fark var değil mi
maalesef gençlerimiz görmek istemiyor kesin net kanıt sununki inanalım diyor kesin kanıtı gorseydiler hayatın ne anlamı olurdu kafalarını clsecdadeden kimse kaldırmazdı..
Abi Allâh senden razi olsun valka aydinlandin ben bu yaziyi paylasinca çok kötü yorumlar geldi
Dediler ki eskidende gezegenlerin hareketi belli Sadece yörüngede hareket eder kısmını paylaşmışım buda olduğu yerde belli bir yörüngede hareket ediyor demektir ama mucizevi olmasi icin yeni kesfediler hem gunesin hemde bizim samanyolu galaksisinde ilerlediği akip gittiği daha dün gördüm ayette iyi ki yazdın valla zaten notta bu ayet var nasil paylaşmamisim sasirdim 😅😅
Abi Allâh razi olsun sen olmasa bu ince ayrintiyi göremeyecektim
Halbuki tek basima çalıştığımda bu olay baya ibret aldim ama eskidende biliniyormus ama bu olay 17. Yy da cikti oda kuranda bulamadım diye üzüldüm halbuki notta varmis
Yapay zekaya yasin 38 i atinca bile soyle diyor
2) Göksel cisimlerin hareketi Yâsîn 36:38’deki kullanım: Güneşin ve dolaylı olarak sistemli gök hareketlerinin düzenli seyri Burada “akmak” = sabit bir düzende ilerlemek
ama sakın ola bir başkaısnı küçümseme.. bir gün abdülkadir ceylani Hz leri cematle yolda giderken bir sarhoşa denk gelmiş sarhoş sormuş.. -Allah herşeye kadir midir Abdülkadir ceylanı hazretleri gülümseyerek kadirdir demiş.. sarhoş tekrardan peki ya Allah herşeye kadirmidir demiş -Abdülkadir ceylani adama bakmış gülümseyerek kadirdir demiş. Sarhoş adam sonken peki ya Allah kadirmidir diye sormuş.. -Bu sefer Abdulkadir ceylani hazretleri secdeye kapanarak ağlayarak he valla kadirdir he billah kadirdir demiş.. bunu gören cemaat anlam verememiş olaydan sonra sormuş bu sahoş bizim anlamadığımız neyi sorduda böyle korkarak ağlayarak secde ettin
Abdülkadir ceylani hazretleri cevap vermiş ilkinde Allah benim günahlarımı affetmeye kadirmidir diye sordu bende gülümserek kadirdir deidm 2cisnde peki ya Allah beni senin yerine koymaya kadirmidir diye sordu bende tekrardan kadirdir dedim.. son olarak Allah seni benim erime koymaya kadir midir diye sorunca pişman olup secde ettim.. burada anlatılan şu günümüzde yaşanan olaylardan ibaret misal gazzede olanalr mavi gözlüsü çekik gözlüsü haykırıp Allah yolunda gidip adalet isterken onlarca alim ve islam liderleri nerde.. kimin ne olucağını ancak Allah bilir.. Allah herşeye kadirdir..
Kızlarrr, bu bilgi gerçekten de çok etkileyici! 🤩 Düşünsene, 1400 yıl öncesinden böyle detaylı gökyüzü bilgisine sahip olmak inanılmaz bir şey. Benim gibi gezmeyi ve yeni şeyler keşfetmeyi seven biri için evrenin bu sırları her zaman büyüleyici gelmiştir. Resmen zaman makinesiyle geçmişe ışınlanmış gibi hissettim, çok ilginç canım! ✨🔭