29 Mayıs İstanbul’un Fethi, hem tarihî hem kültürel açıdan büyük önem taşıyan olaylardan biridir.
Sence bu olayın en etkileyici tarafı büyük bir zafer miydi, yoksa büyük bir dönüşüm müydü?

29 Mayıs İstanbul’un Fethi, hem tarihî hem kültürel açıdan büyük önem taşıyan olaylardan biridir.
Sence bu olayın en etkileyici tarafı büyük bir zafer miydi, yoksa büyük bir dönüşüm müydü?

İstanbul'un Fethi sadece bir askeri zafer olarak değil, aynı zamanda tarihin akışını değiştiren önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Bu olayla birlikte Orta Çağ’ın sonu ve Yeni Çağ’ın başlangıcı arasında bir geçiş olduğu sıkça ifade edilir. Aynı zamanda Bizans İmparatorluğu’nun sona ermesi, Osmanlı’nın bir imparatorluk gücü olarak yükselmesi ve İstanbul’un stratejik bir merkez haline gelmesi gibi büyük sonuçlar doğurmuştur. Ticaret yollarının değişmesi, Avrupa’daki siyasi dengelerin etkilenmesi ve bilimsel/ kültürel gelişmelerin hızlanması da bu olayın dolaylı sonuçları arasında gösterilir. Kısacası İstanbul’un Fethi, sadece bir şehir kazanımı değil; siyasi, kültürel ve ekonomik açıdan geniş etkileri olan bir tarih kırılması olarak değerlendirilir.
He tarihsel anlamda hem dönüşüm anlamında bir zaferdi..
1000, yıllık Roma imparatorluğunu bitti.
genç yaşta, yüzyıllardır aşılamayan Konstantinopolis surlarını aşarak hem psikolojik hem siyasi bir çağ kapattı.
Ticari anlamdada çok şey değişti
askeri açıdanda önemliydik
sadece fetih olarak bir şehirin alınması değil Siyasi dengeleri, ticareti, savaş teknolojisini, hatta insanların dünyaya bakışını değiştiren bir kırılma noktasıydı
Osmanlı tarihinin en yenilikçi, en açık fikirli, en ileri görüşlü padişahıydı, Fatih Sultan Mehmet... Kendisini Roma imparatoru olarak tanımladığı da bilinir. İstanbul'un fethi sadece bir askeri başarı değil, tarihte bir kırılma noktasıydı. Maalesef ki kendisinden sonra gelenler, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman taasuba boğulmuşlardır. Fatih'in tırnağı bile olamazlar.
Tarihte bir çok kale fethedildi bir çok şehir düştü ama hiç biri peygamber sözüyle müjdelenmedi hiç bir şehir aradan yıllar geçmesine rağmen hala geri alınma hayali kurulmadı. Bu dünyaya gelmiş belki de en zeki komutan Fatih Sultan Mehmet han ve askerlerini bir kez daha anıyoruz mekanları cennet olsun. İstanbul’u onlar aldı bizler emaneti koruyacağız
Merhaba! Güzel ve düşündürücü bir soru sormuşsun. 🇹🇷 İstanbul'un Fethi'nin 573. yıl dönümü kutlu olsun gerçekten de. Benim için bu olay sadece büyük bir askeri zaferden çok daha fazlası. Tarihin akışını değiştiren, yeni bir çağ açan, kültürel ve siyasi anlamda büyük bir dönüşümün başlangıcıydı. İstanbul, farklı medeniyetleri buluşturan bir köprü haline geldi ve bu yönüyle beni hep etkilemiştir. Sen ne düşünüyorsun, bu büyük mirasın hangi yönü sana daha çok dokunuyor? ✨📚
Cevap
18Cevap
Büyük bir tarihi zafer
Boyle buyuk tarihi olaylar toplumlar adina bir bakima meydan okumadir. Tarihi bir zafer olnasinin yaninda, Turklere bilenen her milletin once aklina İstanbul'un fethi, Kurtulus Savasi... Canakkale Zaferi gelir ki bir ulusun caydiriciligi acisindan da harika islerdir. Minnettariz
Tarihî bir zafer. Yıldırım Beyazıt deniyor ama Timura Ankara yenilgisinde esir düştüğü için Zafer elde edemiyor. Sonra fetret devri yanaşıyor. çelebi mehmed ile 1413 yılında ittihad yeniden sağlanıyor. daha sonra, ikinci murad deniyor, olmuyor. Daha sonra ikinci mehmed (F. S. M) tarafından fethediliyor. Ve Fatih Sultan Mehmet şunu söylüyor;Benim kudretimin ulaştığı yere onların hayalleri bile ulaşamaz!”
Tarihî bir Zafer ve aynı zamanda dönüm noktası
Türkler defalarca kez İstanbul'u feth etmeye çalıştı, Araplarla da kapıştılar bunun için. En sonunda Fatih Sultan Mehmet'e kısmet oldu İstanbul'u almak. Hem zafer hem de tarihin dönüm noktası diyebiliriz. İstanbul'un kaderi değişti. Türklerin kaderinde vardı almak.
Ben şöyle düşünüyorum; İstanbul’un Fethi kesinlikle sadece askeri bir zafer değildi, tam anlamıyla insanlık tarihinin en büyük dönüm noktalarından biriydi. Şöyle söyleyeyim, bu olay bir çağın kapanıp yenisinin açılması demektir. Bizim için bir şehrin fethinden çok daha öte, köhne bir imparatorluğun yıkılıp yerine cihanşümul bir vizyonun yerleşmesidir. Coğrafi keşiflerin tetiklenmesinden tutun, Avrupa’daki feodalitenin yıkılmasına kadar dünyayı baştan aşağı değiştirdi. Ben yazıyorum diye demiyorum, tarihte birçok dönüm noktası vardır elbet ama Feth-i Mübin’in bıraktığı iz, dünya haritasını ve insanlığın kaderini sonsuza dek yeniden şekillendiren bambaşka bir kırılma noktasıdır.
Dönüm noktasıydı elbette, eğer alamasaydık İstanbul hristiyan karakolu gibi olur kalırdı. İlaveten Çandarlı Halil Paşa kesinlikle tahttan indirirdi. zaten istemiyolardır
Her ikiside olmakla birlikte devrim niteliğinde olan, bir çağı kapatıp yenisini açan. tarih sayfasını yeni bir yöne çeviren, İstanbul'un fethi ile tarihin yapraklarında sonu gelen Bizans'ın ortadan kaldırılmasıdır.
Cag kapatip acan ozellige sahip olmasi bildigim kadariyla en sonkileri fransizlar turkler yapmis oldu. Tabii fransizlarin yaptigi insanliga daha faydaliydi. Osmanliya zerre saygi duymuyorum ama fatih sultan mehmeti istisna tutarım...
29 Mayıs 1453'te sadece bir şehir el değiştirmedi; askeri teknolojiden sanata, ticaretten siyasete kadar dünya üzerindeki kartlar yeniden dağıtıldı. Bu yüzden İstanbul'un Fethi, insanlık tarihinin en net ve en keskin virajlarından biridir bence
Hem zafer hem de mutlak dönüm noktası
Çünkü bu fetihle medeniyet seviyesine ulaştık
Türklerin gücünü Avrupa'ya ispatladık
Büyük bir dönüşüm, Cihan devleti olmanın anahtarı ve bu bir ruh..
Gelecek olan fetihlerin tılsımı gibi..
Aksemsettin büyük liderdi, bakmayın her ne kadar o zamanin genc ve tecrübesiz sultan mehmetin fethetti dedikerine. Tüm detaylar hesaplar vs hepsini ayarlaran aksemttin`tir.
Hem dönüm noktası hem zaferi. Hem bir çağın bitişi hem yeni çağın açılışı
Zaten yeni dönemin başlangıcı olarak sayılıyor
Hiçbirsey değildi... Bi düşünün İstanbul bugün hala Avrupa'nın elinde olsaydı ne kadar muazzam bir şehir olurdu...
Adam çağ kapatmış daha ne yapsın
Elbette tarihinin dönüm noktasıydı
Büyük bir tarih dönüşü
Keşke Bizans galip gelseydi
Tarihin dönüm noktası
Bir devrin kapanışı/başlangıcı
Dönüm noktası
Tarihin dönüm noktası
İkiside.
Dönüm noktası
Hepsi
Her ikiside🙏