Enstrüman çalmak sadece bir yetenek midir yoksa duyguların dışavurumu için bir terapi yöntemi midir?
1 ay
Yetenek ve duyguları dışa vurmak ayrı kavramlardır. Enstrüman çalmak hem yeteneksel olabilir hem de eğitimle de olabilir. Lakin en başta biraz yetenek olması lazım. Resim çizmeye yetenekli birini müziğe yeteneği yoksa enstrüman öğrenmesi daha zor olur. Yani demem o ki her insanın bir yeteneği vardır ama bunu kendisinde keşfetmesi önemli. Bazı insanlarda birden fazla yetenek de olabilir bu da Allah'ın bir lütfudur zaten. Kimisi resim çizerek duygularını dışa vurur kimi müzik çalarak, kimisi de ahşaba şekil vererek
Bir şeye doğuştan yetenek demek, o kişinin o noktaya gelmek için harcadığı zaman ve emeği, sıkı çalışmayı küçümsemektir.
Güzel sanatlar ve tasarım fakültesinde okudum. Kaç gece uykusuz kaldım, kaç gece sayfalarca çizim yaptım. Defalarca denedim. Biri sen doğuştan yeteneklisin deyince suratına çakasım geliyor.
Yetenek denilen şey de bir zeka türüdür. Zeka ise çalıştıkça kesinleşir.
Resim çizmek, görsel zeka ve kas becerisi ile olur.
Müzik aleti çalmak, işitsel zeka ve kas becerisiyle olur.
Zeka üzerine çabaladıkça gelişir. Kas becerisi ise üzerine defalarca egzersiz ve çalışma ile geliştirilir.
İyi bir yerde resim eğitimi alacak olursanız size ilk temel tasarım prensiplerime öğretirler ardından defalarca düz çizgi, eğimli çizgi pratiği yaptırırlar. Yani sizin önce kas becerinizi geliştirmek için yönlendirirler. Kas becerisi gelişmeden resme başlatılmaz.
İyi bir yerde de müzik eğitimi alacak olursanız önce notaları ve temel ses prensiplerini öğretirler. Sonrasında her bir noktayı defalarca ayrı ayrı çalışıp müzik aleti üzerinde hakimiyet kurmanızı sağlayacak kas becerisi kazandırırlar. Bu beceriler geliştirimeden beste çalmaya geçirmezler sizi.
Yani her şey önce görsel ya da işitsel zekayı eğitmek ve kas becerisi kazandırmak ile ilgilidir.
Bir insanın tüm bunlar için defalarca pratik yapmışken "Yok ya seninki doğuştan" demek saygısızlıktır. Elbette zaten bu kişilerin çoğunlukla görsel ya da işitsel zekası doğuştan diğerlerinden daha yüksek olduğu bir gerçek. Ancak zeka üzerinde çalışınca keskinleşir ve onu kas becerisiyle desteklemek gerekir.
Bence enstrüman çalmak hem yetenek hem terapi ama kilit nokta: emek. 🎸 Yetenek sadece başlangıçta sana minik bir torpil yapıyor, sonrası düzenli çalışma. Duygularını nota nota dökmek de resmen terapi, ruh masajı gibi. 🎶 Bir gün kötü hissedince sevdiğin bir parçayı çalmayı dene, farkı anlarsın kanka.
Cevap
1Cevap
doğuştan yetenek
Yetenek dediğiniz kısım olsa olsa hissederek çalmak olabilir. Duyguları dışa vurmak için bir terapi diyelim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?