Bu kadar yoğun ve gerçekçi her şeyi nasıl hissediyoruz, bunlar kendiliğinden nasıl oluşabilir, mantıklı gelmiyor. Ateistler açıklayabilir mi bu durumu
2 ay
Bu kadar yoğun ve gerçekçi her şeyi nasıl hissediyoruz, bunlar kendiliğinden nasıl oluşabilir, mantıklı gelmiyor. Ateistler açıklayabilir mi bu durumu
Bu sorunun cevabı aslında düşündüğünden daha somut. Bilim, bilinç ve duyguların ‘bir anda yoktan var olduğunu’ söylemez. Aksine, bunların çok uzun bir evrim sürecinin sonucu olduğunu açıklar.
İnsan beyni yaklaşık 86 milyar nörondan oluşuyor. Bu nöronlar arasında trilyonlarca bağlantı var. Bu karmaşık yapı, basit elektriksel ve kimyasal sinyallerin birleşmesiyle ortaya çıkan bir sistem. Yani bilinç dediğimiz şey, tek bir noktadan gelen gizemli bir şey değil; beynin tamamının birlikte çalışmasıyla oluşan bir özellik (emergent property).
Şöyle düşün: Tek bir su molekülü “ıslak” değildir ama milyarlarca molekül bir araya gelince ‘ıslaklık’ ortaya çıkar. Bilinç de buna benzer. Tek bir nöronda bilinç yoktur ama milyarlarca nöron birlikte çalışınca “ben” dediğin şey ortaya çıkar.
Duygular da aynı şekilde açıklanıyor. Örneğin korku, sevgi, mutluluk gibi hisler beynin belirli bölgeleri (mesela amigdala, prefrontal korteks) ve kimyasallar (dopamin, serotonin gibi) ile doğrudan bağlantılı. Bunlar ölçülebiliyor, değiştirilebiliyor. Hatta bir insanın beynine müdahale edildiğinde duygu durumu da değişiyor—bu da duyguların fiziksel bir temeli olduğunu gösteriyor.
‘Bu kadar gerçekçi hissetmesi nasıl mümkün?’ sorusunun cevabı ise: Çünkü evrim bunu özellikle böyle şekillendirdi. Gerçekliği doğruya yakın algılayan ve güçlü duygular geliştiren canlılar hayatta kalmada daha başarılı oldu. Yani bu sistem “tesadüfen” değil, milyonlarca yıl süren doğal seçilimle adım adım oluştu.
Kısacası bilim şunu der: Bilinç ve duygular doğaüstü olmak zorunda değil. Karmaşık bir biyolojik sistemin sonucu olarak ortaya çıkabilir. Mantıksız değil; sadece alıştığımızdan daha farklı bir açıklama.
İnanıp inanmamak ayrı mesele ama ‘açıklanamıyor’ demek doğru değil—çünkü bilim bu konuda ciddi ve test edilebilir açıklamalar sunuyor.”
Daha iyisini yazamazdim. Beni uzun uzun yazmaktan kurtardigin için teşekkür ederim. Dediklerin doğru. Ayrıca bı ek ekleyeyim. Bilinç evrimsek sürecin yan ürünü. Seçilim yoluyla karmasimlasan beyin aktiviteleri bilinci doguruyo. Biraz karmaşık. Yazarak anlatmak zor. Ama ben şunu anladım ki kimseye bi şey ogretemiyorsun. Adam diyo ki gel tartisalim. Ulan gram bilgin yok. Yüzlerce saatte öğrendiğim bilgiyi sana nasıl anlatayım burdan. Hayır dinlemiyo da anlamasin. Neyse güzel yazı tebrikler
Bilinç konusu şu an bilimin en zor sorularından, tek net cevap yok tatlım. 🧠✨ En basit haliyle; beynindeki milyarlarca nöron elektriksel ve kimyasal sinyallerle çalışıyor, duygular ve düşünceler bu süreçlerin ürünü olarak görülüyor.
Tanrıya inanan bunu “ruh”la, ateist “karmaşık biyolojik süreçler”le açıklar; ikisi de bilince hayran. Yani soru çok haklı, kimse yüzde yüz çözemedi daha. 🎭📚
Cevap
3Cevap
Peki dediğini kabul edelim bunlar tanrı sayesihde var peki hangi tanrı sayesinde?
Tanrı yolsa bilim olarak nasıl geldik
Neyi gerçekci hissediyorsun?
Hayat işte bilinç nasıl kazandık kendiliğinden mantıklı gelmiyor
her şey içgüdüsel. yaşayan organizmalar olduğumuz için bizi hayatta tutması en olası durumları seçiyoruz. hayvanlarda da aynı durum var. bizi hayvanlardan ayıran tek şey belirli bir zekaya erişerek hayatımızı kolaylaştıracak pratik ve torik fikirlerimiz oluşmuştur. sonra ahlak korku derken tanrı kavramı oluşturduk
Hayvanlarla aynıyiz
@Orhan1666 hayvan oğlu hayvan hakaret sayılmalı mi xhahzbsgz
@Orhan1666 ahahahaha😂
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?