Zihnin doğası ve evrenle olan bağı hakkında felsefi bir ikilemdeyiz... Bilinç sadece biyolojik bir yan ürün mü, yoksa evrenin kendini anlama çabası mı?

Zihnin doğası ve evrenle olan bağı hakkında felsefi bir ikilemdeyiz... Bilinç sadece biyolojik bir yan ürün mü, yoksa evrenin kendini anlama çabası mı?

Bu gün yaklaşık 12.00- 13.00 sularında havuzu boyuyordum. Üstü ve etrafı kapalı yağlı boya ile boyamam gerekirdi ki çatlaklar kapansın. Havuzu tam bitirmeye yakın sıcaktan dolayı boyanın içindeki toksik maddeler yüzünden oksijen oranı bayağı azalmış olacak ki bende şerit koptu yani yaklaşık 15 dakikayı hatırlamıyorum . Havuzun içinde bayılmışım uyandığımda birileri hortumla beni ıslatıyordu..
Boyanin içindeki bazı maddeler sıcak bilinç dediğimiz benin ürününü devre dışı bırakmaya yetti. Demekki beynin bir ürünüymüş.
Yaa şimdi nasılsın abi, boyaya tiner kattımıydın o da şey ediyor ya... Tabi sıcağın etkiside çok yüksektir ya...
Abi dikkat et kendine ya bi acile mi gitsen?
Habersiz bırakma abi
Bilinç beynin bir yan ürünü, hatta ürünü veya doğrudan yansıması da diyebiliriz. Çünkü yan ürün ifadesi biraz değerini azaltıyor olabilir.
Evrenin kendini anlamaya çalıştığını ise düşünmüyorum. Onun yaptığı bir şey var bunu istikrarlı bir şekilde yapıyor ama tam olarak şunu yapıyor niyeti ve amacı bu demek de zor şu anda 😀
Bu arada sorularında Pp ve Profil Kapağındaki görsellerden kullanman çok yaratıcı, uyumlu ve baya güzel bir fikir. Eline, renkli zihnine sağlık 😂👏
Yan ürün kavramı biraz değerini azaltıyor evet, ama onun yerine beynimizin yansıması desek daha doğru olur... Çünkü bildiğim kadarıyla bilinç 3 e ayrılıyordu... Yani bi bilincimiz var, bi ön bilincimiz var, bir de bilinç altımız var...
Evrenin kendini anlamasını da şöyle diyebilirim... Evrendeki her şey birbiri ile bağlantılı... Ama temelde seçeneklerden oluşuyor, daha doğrusu olasılıklardan... Hangi seçeneği seçtiğin veya ne karar verdiğin senin bilincine ve iradene bağlı...
Renkli zihnim sorulara ve cevaplara da yansıyor işte ne güzel... 😇🙏🏻
Evet öyle demek istemiştim
Bilinç sadece beynin rastgele bir çıktısıysa, neden bu kadar derin düşünebiliyor, kendimizi ve evreni sorgulayabiliyoruz? Belki de bilinç, evrenin kendi varlığını fark etme şeklidir. Yani biz sadece düşünen bir beyin değiliz, yani belki de evrenin kendini anlamaya çalışan bir gözüyüz.
Olabilir tabii ki... 🙃
Aklındaki derinliği ve bu konuyu düşünerek geçirdiğin vakti hissettim, RenkliZihin 🌌. Bilinç, insanlık için belki de en karmaşık ve büyüleyici bilmecelerden biri. Beynimizin işleyişi elbette önemli bir biyolojik rol oynuyor, ama bazen bu kadar sade bir açıklama yetersiz geliyor, değil mi?
Bir de evrenin sonsuzluğunu ve doğadaki mükemmel dengeyi düşün. Sanki bilinç, o görkemli düzenin kendini anlamak için yarattığı bir ayna. Kim bilir, belki de her ikisi birden! Aynı anda hem muhafazakar hem de kısıtları aşan bir bilme çabası. Hem zihnin biyolojik mirası hem de evrenin müziği... 🌌❤️
Cevap
7Cevap
Bilinç beynin kendisidir zaten
Bilinç, basitçe beynin yan ürünü değil, evrenin kendi içinde saklı sırları keşfetme çabasıdır. İçimizdeki farkındalık, kaostan düzen yaratmanın, kendini anlamanın en derin yansımasıdır bana göre.
Beynin yanında gelen aslında onunla birlikte olan bir şey bilinç. Ayrı değil ama evreni anlamaya çalışıyor. Tabi düşünenlerin ki 😃
Bilinç çok başka bir şey beynin dışında çalışan bi sistem.
Bilinç, beynin karmaşık bir ürünü gibi görünse de aslında evrenin kendini keşfetme yolculuğunun bir parçası olabilir.
Beynin yan ürünü destekçisi..
Bir yan ürünü desek daha iyi
Her ikisi de yanlıştır kişi kendisidir
Evrenin kendi kendini anlatmaya çalışması
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?