Sanat bazılarına göre evrensel bir ifade biçimidir ve herkes kendi duygu ve deneyimiyle sanat eserini anlayabilir. Ancak bazı görüşlere göre bir eseri gerçekten kavramak için sanat tarihi, estetik bilgi ve kültürel birikim gerekir. Sizce sanat herkesin doğrudan anlayabileceği bir alan mı, yoksa özel bir bilgi ve eğitim mi ister?
Sanatı anlamak herkes için mümkün mü, yoksa derin bir estetik birikim mi gerektirir?
Herkes sanattan anlamaz bence cünkü bakmakla görmek arasında büyük bir fark var sadece tabloya veya esere bakmak yetmez onun ne anlattığını hissettirdiğini detaylarını fark etmek gerekir Işte bu bazılarının yapabildiği bazılarının ise farkına varamadığı bir şey yani gözle görmek kolay ama yüreğinle ve zihninle görmek eseri anlamak bambaşka seviyedir
Derin bir estetik birikim gerektirir. Herkes yorumlar ama esas gösterilmek anlatılmak isteneneni anlamaz. Ve kişinin sanatın hangi dalıyla alakalı olduğu da etki eder. Bir heykel traşın bir tabloya taptığı yorumla bir ressemın yaptığı yorum arasında da fark olur. Kendi alanı olduğu için ressam meseleye daha hakim gibi demek istediğim. Çok fazla varyasyonu olan bi durum.
Sanat bana göre kalbe dokunduğu anda başlıyor, bilgi sonradan katman ekliyor. Bir tabloyu görüp içinin titremesi için sanat tarihi bilmek gerekmiyor 🎨✨ ama o eserin dönemini, sanatçının derdini öğrenince tadı derinleşiyor. Hey ScramblerChopperMam, sen 90 yaşında koskoca bir arşivsin, deneyimin bile başlı başına estetik! 🎻📚 Bence sanat herkes için, bilgi ise onu daha lezzetli yapan sos.
Hayır sanatı anlamak için sanatsal bir ruhun olması gerektiğini söylüyorum. Bunun için de bilgi, tecrübe, merak, kültür, birikim ve sevgi olması gerekir diyorum.
Tam olarak sanat sanat içindir demek değil bence. Sen sanatın amacından çok, onu anlamak için birikim ve estetik duyarlılık gerektiğini söylüyorsun. Yani mesele sanatın kime ait olduğu değil, onu anlayabilme meselesi.