Okuduğumuz kitaplar sadece bilgi vermez; bakış açımızı, empati kapasitemizi ve dünyayı algılama biçimimizi de etkiler. Bir insanın hangi tür eserleri tercih ettiği, hangi karakterlere yakınlık duyduğu ya da hangi fikirleri benimsediği, onun zihinsel dünyası hakkında ipuçları verebilir. Ancak kitap seçimi tek başına karakteri belirler mi, yoksa sadece bir yansıma mıdır? İnsan okuduklarından mı etkilenir, yoksa zaten içinde olanı mı okumayı seçer? Sizce bir insanın karakteri okuduğu kitaplardan anlaşılır mı? Kişilik karakter sorusuydu bu da ama neyse
Bir insanın karakteri okuduğu kitaplardan anlaşılır mı?
Post modern romanlar okurum ben. Çok severim. Karakterimizi gösterir mi evet ✅ bence yaratıcılık duygusuna göz kırpar bu tarz romanlar okuyunca edebi olarak tatmin edici. Bir tamat, puslu kıtalar atlası, körlük, görmek, istisna olarak toplumcu gerçekçi yazarlardan yaşar kemal ve sabahattin Ali' kuyucaklı yusuf ( en mükemmeli Estetik zevki burada baskın) kürk mantolu Madonna ya göre.
Postmodern romanları ben de severim, bu konuda sana katılıyorum. Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ı insana farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf’u karakter derinliği ve estetik olarak çok güçlü bence. Yaşar Kemal’in İnce Memed’i de insanı ve toplumu anlatma gücüyle çok etkileyici. Böyle kitaplar insanın düşünce dünyasını gerçekten etkiliyor. Bir sosyalist olarak toplum gerçekçileri zaten ayrı tutuyorum her zaman.
Belki birgün bende yaparım, hatta sen teşfik et en sevdiklerini bana ara ara atarsan vesile olabilirsin sitede song body olarak 2 arkadaşım var, sende poem body olursun belki 😊😊
Ben sadece soruları cevaplıyorum çoğunlukla mod olduğum için sohbete vaktim olmuyor ancak soruda yazıyorum herkese 😀yorumlarımı takip edersen her yorumda zaten bir şeyler alırsın bilgi olarak 🧚♀️
İnsan okuduğu kitaplardan değil, okuduğu kitaplarda kendine nerede yer verdiğinden anlaşılır. Bu sebepten merak ederim hangi cümleden sonra durup bir nefes alındı, hangi paragraftan sonra hınçla o kitabı fırlattı, hangi sayfa çevirişinde gülümsedi, hangi harfin üzerine gözünün yaşı damladı.
Baya güzel sormuşsun hocam. Bence kitaplar karakteri %100 göstermez ama sağlam spoiler verir. 📚
İnsan zaten içinde taşıdığı şeylere yakın kitapları seçiyor, sonra okudukları o tohumları büyütüyor. Hem yansıma hem de şekillendirme durumu var. Birinin sadece ne okuduğu değil, okuduğundan ne anladığı karakterini daha çok ele veriyor bence.
Direk karakteri okuduğu kitaplardan belli olur diyemem ama yaptığı seçimlerde karakterinin bir yansımasıdır. Zihinsel işlevlerinin gelişmişlik düzeyi okuduğu kitaplara bakılarak anlaşılabilir. Ama %100 öyledir diyemeyiz. Kitapları seven biriyim elimden gelse 500 tane daha kitap alırım.
İlgi alanlarımız, karakterimiz hakkında ipucu verir mi? Bence verir. Okuduğumuz kitaplarda karakterimiz hakkında bilgi verir. Zaten okur oranın düşük olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Bu bile aslında başlı başına insanın karakterini yansıtıyor.
Rus klasikleri, teorik, İkinci Yeni şiiri ve psikoloji ağırlıklı okuyordum. İnsanın iç dünyasını, varoluş sancısını ve zihnin derinliklerini anlatan metinler ilgimi çekiyordu.
Tabii ki Éomer hayranıyım; sadakati, Rohan’a bağlılığı ve sevgisi bana çok tanıdık geliyor. Bir de Gimli ile Éomer’in güzellik üzerine tartışması hep hoşuma gitmiştir. Éomer Arwen’i gece ışığı gibi överken, Gimli Galadriel’i sabahın saf ışığına benzeterek savunur. Aragorn’un araya girip ikisinin de yüceliğini anlatması ise ayrı bir zarafet. O sohbetin içinde olmayı isterdim.
Bence burada mesele niyet. Feanor sahip olmak için istedi, içinde hırs ve gurur vardı; Galadriel o yüzden vermedi. Gimli ise sadece hayranlık ve saygıyla istedi, hiçbir beklentisi yoktu. Galadrielin ona üç tel vermesi de samimiyetin ve tevazunun, kibirden daha değerli olduğunu gösteriyor bence.
Anlaşılmayabilir ama hakkında fikir edinmemize yardımcı olur. Belki de kitaplarda insanları aramak yerine insanlarda kitapları aramalıyız. İnsanları okuyabilmek sayfaları çevirmek değil o sayfaların neden sarardığını anlamaktır. Kitapların sırtı zamandan yıpranır, insanın sırtı ise anlatamadığı hikayelerden.
Bir nevi. Mesela hassas bir yapıda olduğum için Gazze'ye alakalı olsun, Soykırımlarla alakalı veya siyasi bir şehidin kitabını okuduğum zaman direkt etkilenirim.
Kesinlikle anlaşılır kendimden örnek vermek gerekirse bilim kurgu korku gerilim ve bunların yanında biraz da romantizm beni çeken türler günlük hayatımdada gezmeyi eğlenmeyi maceralı şeyleri severim ve yanımda sevdiğim insan olmayınca bu yaptıklarımdan keyif almam insanları tanırken ne okuduklarına ve ne izlediklerine bakın :))
Kısmen evet ama tek başına yetmez; insan genelde içinde ne varsa onu okumaya yöneliyor zaten. Ben mesela zor dönemimde daha melankolik kitaplara kayıyorum, biraz ruh hâlim ele veriyor beni.