Sanat bazen insanların dikkatini çekmek için onları rahatsız etmeli bence. Rahatsız olunca daha çok dikkat eder. Siz ne düşünüyorsunuz?

Sanat bazen insanların dikkatini çekmek için onları rahatsız etmeli bence. Rahatsız olunca daha çok dikkat eder. Siz ne düşünüyorsunuz?

Kesinlikle etmeli! Eğer bir sergide gezerken kendini huzurlu, rahat ve her şeyi anlamış hissediyorsan, muhtemelen sanat galerisinde değil IKEA'nın yatak odası reyonundasındır. 😂
Sanat dediğin; bembeyaz boş bir tuvale bakıp, "Acaba sanatçı burada hiçliğin sonsuzluğunu mu anlatmış, yoksa boyası mı bitmiş?" ikilemi arasında seni terletmeli.
Hatta eserin altındaki 50.000 Dolar etiketini görünce, sadece ruhun değil tansiyonun da rahatsız olmalı.
İzleyici esere bakıp içinden "Bunu bizim yeğen de yapardı be!" diyerek sinir krizi geçirmiyorsa, o sanat görevini tam yapmamış demektir!
Doğru evet
Ben düşünüyorum ki sanat her zaman rahatlatmak zorunda değil. Bence bazı sanat eserleri izleyiciyi rahatsız etmeli. Çünkü insan rahatsız olduğunda durup düşünmeye başlıyor. Hoşuna giden şeyleri zaten sorgulamıyoruz ama bizi huzursuz eden bir eser ister istemez aklımızda kalıyor. Sanatın dikkat çekme ve düşündürme gücü de tam burada ortaya çıkıyor.
Benim düşünceme göre rahatsız eden sanat, izleyiciyi pasif olmaktan çıkarıyor. İnsan sadece bakıp geçmiyor; neden rahatsız olduğunu, ne hissettiğini sorguluyor. Tabii ki her sanat eseri rahatsız edici olmak zorunda değil ama bazı konular var ki yumuşatarak anlatınca etkisini kaybediyor. Bu yüzden ben, sanatın gerektiğinde izleyiciyi sarsmasının ve konfor alanından çıkarmasının önemli olduğunu düşünüyorum.
Doğru bir düşünce
🤗🤗
En iyi cevap seçimin için teşekkür ederim efendim
Rica ederim
Evet sanat bazen rahatsız eder bazen durter.. bazen elestirir. bazen övgü duzer.. sanat herşeyiyle bir butundur bu bütünlük bazen farklı olmayı farklı bakmayı gerektirse de :))
sanatın belli bir amacı yoktur objektif bir normdur asıl olan ;sanatı izleyen, ruhuna dokunan , onun içsel izlenimini gören, insandır insan dediğimiz varlık sanatta asıl ruhunun aynasını görür bu zifiri karanlıkta olabilirkaranlığın ruhunu yaran bir ay'da olabilir kimini rahatsız ederken kimini aydınlatır..
Katılıyorum
Sanat bazen tokat atmalı kanka, katılıyorum sana ama her eser için şart değil bence. 🎭
Bazen rahatsız ederek düşündürür, yüzleştirir, kafana dank ettirir. Bazen de iyi hissettirerek, estetikle yakalar.
Önemli olan; boşuna şok etmek değil, o rahatsızlığın arkasında sağlam bir düşünce olması. Velázquez’in Las Meninas’ı da mesela bakınca huzurlu duruyor ama zihnini fena karıştırıyor. 🎨📚
Cevap
3Cevap
rahatsız etmeli evet
Eğer vermek istediği bir mesaj varsa ve bu rahatsız ediciyse etmeli ama bir yandan da izletmeli
Rahatsız olunacak bir şey yok ki rahatsız olacaklar
Bazen edebilir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?