Şiirlerde aşk çoğu zaman çok yüce, acılı ve sarsıcı anlatılıyor. Gerçek hayattaki aşk ise daha sakin, gündelik ve kusurlu. Bu yüzden şairlerin anlattığı aşk, yaşanan aşktan uzak değil mi ya?

Şiirlerde aşk çoğu zaman çok yüce, acılı ve sarsıcı anlatılıyor. Gerçek hayattaki aşk ise daha sakin, gündelik ve kusurlu. Bu yüzden şairlerin anlattığı aşk, yaşanan aşktan uzak değil mi ya?
Bence şairler aşkı abartmıyor, onu yoğunlaştırıyor. Şiir gündeliği aynen kopyalamak zorunda değil.. görünmeyeni görünür kılar. Gerçek hayatta aşk çoğu zaman sakin, alışkanlıklarla dolu ve kusurlu yaşanır ama bu onun derin, sarsıcı ya da acılı olmadığı anlamına gelmez. Çoğu insan o derinliği ya fark etmez ya da onunla yüzleşmekten kaçınır. Şair ise kaçmadığı anı yazar. Ayrıca “gerçek aşk sakin olur” genellemesi de eksik. Şairlerin anlattığı gibi tutkulu, yakıcı, insanı dönüştüren aşklar da vardır.. sadece nadirdir ve herkese denk gelmez. Herkes aşkı yaşar ama herkes aşkın içinden geçmez. Şiirlerdeki aşk, yaşanan aşktan uzak deği. Yaşanan aşkın çoğu zaman bastırılan, dillendirilmeyen, cesaret edilemeyen halidir. Şairler başka bir aşk icat etmez, bizim yaşayıp adını koyamadığımız şeyi kelimeye döker. Bu yüzden bize “abartı” gibi gelir.
Aşk, tam da şairlerin anlattığı gibi.. o duyguyu hiç tatmayan insanlar var ve bu gidişle yeni nesillerin hiçbiri şiirlere konu olmuş o Aşk'ı yaşayamayacak. Herkes seçeneklerin içinde kaybolmuş durumda ama yine de yalnız. Bedenen yanında biri var ama 'yalnız'. Aşk insanın ruhunu besler ya, artık insanların ruhu aç.
Bence şairler aşka aşık, ayrılığa aşık, imkansızlığa aşık, yaşattığı dip duygulara aşık ama kişiyi kesinlikle aşık değil gibi. Hep bir dram, hep bir savaş hali
Aşk da öyle; hep bir dram, hep bir savaş hali.
Yapma, evimdeymiş gibi hissettiren adamı savaş hali gibi görmem imkansız. Şairler çok sağlıksız anlatıyor aşkı yeah😕
Hepsi değil 🙄
Teşekkür ederim 🌷
Hepsi dertli, hepsi melankolik. Aşkı abartıyorlar ki çektikleri acı havalı dursun. Sjkd
Ahahahha yah ruh öküzüm benim
Öpüldün 💚
Şairlerin anlattığı veya anlatmak istediği aşk içinde olan tarif edemediği aşk. O kadar yüceltirse anlatacağını düşünüyor içindeki duygunun tarifini karşısında ki kadına. Bende evet bazen bu da abartı ama derim lakin yazar olarak gidip bende aynı derecede bir şiir yazarım. Çünkü bazen öyle bir duygu yaşıyor ki insan o nu tarif etmek gerçekten çok güç.
Şiirdeki aşk turbo mod, gerçek hayattaki aşk da gündelik mod tatlışım. 💘 Şairler duyguyu büyütüp kristalize ediyor, yoksa hepimiz markette sıra beklerken yazılan aşk şiirlerini okuyacaktık. 😂 Gerçek aşk kusurlu, terli, uykusuz ve çok daha sakin. Şiirdeki aşk, hislerimizin abartılmış sanatsal versiyonu bence; yalan değil, “zoom yapılmış” hali. 🎭📚
Duygular sanatsal olabiliyormuş 😄
Cevap
23Cevap
aşk diye bir şey yok zaten.
Sen dünyadan kopuk bir üye gibisin, denk geldiğim her yorumun yüzeysel ve yetersiz. Yani neden aşk yok mesela? Var ki üstüne şiirler yazılmış, var ki evlilikle taçlanmış, var ki meyvesi bile olmuş. Sana göre yoktur, genel anlamda yok diye bir şey yok ki
Yetersiz ve yüzeysel değil. soruya göre cevap veriyorum çok uzun yazdığım cevaplarım da var okumanız varsa girip inceleyebilirsiniz. ayrıca herkes aynı düşünecek diye bir şey yok. bilimsel olarak aşk diye bir şey yoktur git araştır altında internet var. ayrıca sizi de ilgilendirmez zaten.
Benim itirazım senin farklı düşünmen değildi. ‘Aşk yoktur’ gibi kesin bir yargının, insanların yaşadığı deneyimleri yok saymasıydı. Bilimsel açıklamalar olabilir ama bu, aşkın insanlar için gerçek olmadığı anlamına gelmez. Ha fikir ayrılığı olabilir ama açıklayıcı olduğu sürece saygı duyulası gelir. Senin ‘genelde’ görüşün yetersiz ve altı boş geliyor, olay bu yani. Bu da benim fikrim mesela, birçok görüşünden yola çıkarak vardığım kanı. Oturup profilini inceleyemem, benim sorularıma verdığin cevaplardan yola çıkarak söylüyorum.
Bilimsel olan her zaman gerçektir. bilimi reddetmek demek zaten cahilce bir yaklaşımdır. bilim aşk diye bir şey olmadığını sadece hormonların olduğunu söylüyor. ayrıca bir kişi aşık oldu diye bu aşk var demek de değildir zaten. Ayrıca yorum benim olduğu için bu fikrin de ''bence'' olduğunu anlayabilirsin diye düşünüyorum o kadar zor olmamalı. bana göre yoktur sana göre vardır bunu uzatmanın anlamı yok herkesin fikri kendine.
O zaman bir insanı sadece kendi soruna bakarak değerlendirmemelisin. tüm cevaplara bakarsın o zaman kesin bir fikrin olur. bu şekilde senin tespitinin da altı boş ve anlamsız kalıyor maalesef. mantıklı sorulara mantıklı cevaplar veriyorum zaten. soruna kısa ayazdıysam seninle ilgili bir sorundur bu.
Bilim sana göre her şeyi açıklıyor ve aşkı hormonlara indirgemek yeterli geliyor. Ama sorun da tam olarak burada, insan deneyimleri, duygular ve anlamlar sadece biyolojiye sığmaz. Ben sorularıma verdiğin cevaplardan yola çıkarak yorum yapıyorum, senin uzun veya kısa yazman bunu değiştirmez. Ayrıca ‘herkesin fikri kendine’ demek kolay bir kaçış. Fikirlerini savunmak yerine bunu kullanıyorsun, işte bu da tespitimin altını boş bırakmıyor, aksine güçlendiriyor. Neyse, bildirim yapma lütfen. Çünkü görüşümü güçlendirmekten başka bir işe yaramıyor ve benim ne düşündüğüm senin umrunda değilse bildirim yapma.
Senin umurunda değilse benim de umurumda değil zaten bu bile tartışmaya gelemediğini ve söylediğinin boş olduğunu kanıtlıyor zaten. asıl sen bildirim yapma yazıp da durma. insanlarla tartışmayı bilmiyorsan belki de konuşmamalısın. daha da yazma bana.
Sen tartışmıyorsun, saldırıya geçiyorsun. Eleştiri yaptım diye belki da hayatındaki en uzun görüşü yazdın. Seni tartışmaya değer bulamadım, saldırarak da ilerleyemeyiz değil mi? İyi günler diliyorum
Saldırıya geçen sensin konuşmayı sen başlattın belli ki zoruna gitmiş bir şeyler. hayatımda ki en uzun görüş bunun 10 katı merak etme. sana o kadar yazı yazamam. 6 yıldır bu sitedeyim paylaştığım uzun cevapların haddi hesabı yok. ayrıca eleştiri kaldıramıyorsan zaten iletişim kurulmaz seninle. hadi güle güle. yazsan da okumayacağım artık zaman harcayamam.
😄😄
Şairler aşkı değil, aşkın kendilerinde yeşertiklerini dışavururken kullandığı ifadelerini abartıyorlar. Ayrıca her şairin aşk temalı şiirleri özünde aşkı değil kendi noksanlıklarını dışavurmak için yazılıyor. Kimisi melankolisini gizlemek, kimisi yetersiz kişiliğinin acısını süslü sözlerle baskılamak için şiire sarılıyor. Bazıları ise bunu bir araç olarak kullanırken, az bir miktarda ki şair gerçekten aşık olup sevebildiği için aşkı tanımlayabiliyor.
Şairler ozanlar aşka aşık çünkü sevgiliye değil.
Heh, bu işte. Olay bu bence 😄
Olay binlerce yıldır bu aşk yok 😄
Kandırıldık
Aslında bazen bana da öyle geliyor bu yüzden şiirlerden etkilenmiyorum desem yeridir.
Bu şiirlerin yüzeysel olmasından değil tabi aksine çoğu çok derin duygularla yazılıyor.
Şairler de zaman zaman abartıyor, şiir için normal bir şey
Ya onların aşkı çok kuvvetliydi ya da biz aşktan anlamıyoruz
İnsanlar aşamadığı duyguyu abartır. O yüzden bizim ülkemizde çoğu yazar, şair ve edebiyatçı genelde erkeklerdir. Erkekler kadınlar gibi duygularıyla pek barışık değil.
Onların zamanındaki aşk ile, bizim zamanımızdaki aşk aynı değil. O sebeple sana abartı geliyor olabilir.
Yani 1500 yıl önce yaşayan birine İnterneti anlatamayız.
Gerçek hayattaki aşkta öyle ama insanlar aşık olmuyor sadece adına aşk diyor. Bu yüzden sancılı süreçler ortaya çıkıyor.
Şairleri gözüm tutmuyor bir kadından bir kadına şiir yazıp aşık olan şairler var bence aşk bu kadar kolay olmamalı şıpsevdi onlar ya 😄
Her şairin kalbinde bi kadın yatıyordur kavuşamamıştır zaten aşk kavuşamamaktır kavuşunca aşk olmaz nerden biliyorsun diye sorma.
Tabi nazım hikmet biz bir başka severdik o yüzden başka sevmedik diyor ortada akrabası falan bir kaç tane kadın var
İnsanın insana aşkını bencede çok abartıyorlar. İyi şiirler hayat hakkında yazılan şiirler bana göre
Yaşanmışlıklar var abartılacak bir durumla alakası yok
Ozamanların aşkı öyledir belki takip etmiyorum ama aynı şairler bu dönemde çıkmıyor gibi
Hayır abartmıyorlar çünkü onlar öyle hissediyorlar
Aşk abartılmaz sadece herkeste bıraktığı etki farklıdır
Onlar aşık oldukları kişiyi değil aşık olma hissini seviyorlar
Evet abartiyorlar. Zira en buyuk ask Yuce Allah icin olandir.
Hem de nasıl abartıyorlar, Neyzen Tevfik bu yüzden diss attı onlara
Yaşanan hissedilen yazılır. O yüzden etksii dışa vurur
Bazı şarkılarda var bu
Aşk abartılı bir duygu
Gümümüzde kalmadı zaten menfaat aşkları yaşanıyor
Bence tadına göre yapıyorlar
Bence gayet güzel ifade ediyorlar
abartmadan ask olmaz zaten sende abart
abartıyorlar
Aşk diye bişi yok sevgi ve seks var
Evet
Bazen olabilir