Sanattan anlamamak diye bir şey benim bakış açımdan. Her resim, her sanata dair bir dokunuş her insan için farklı şeyler hissettirmelidir. Bu tabloda ben farklı bir anlam çıkartırım A kişisi farklı B kişisi ile bambaşka bir anlam çıkarabilir.
Bunlardan biri ne doğrudur, ne de yanlış. Herkes kendi hayat tecrübesinden kaynaklı olarak gördüğü şeyleri farklı yorumlar, farklı algılar. Sanat esas o zaman sanattır.
İnsanlar Mona Lisaya bakıp, bir kadın resmi neden bu kadar ünlü anlamış değilim alt tarafı bir yüz derken bile aslında bir çok ifade etmiş oluyor. Mesela hayattan zevk almayışı. Değer bilmemesi, önemli şeyleri umursamaması. Kendi hayatı üzerine tabi ki bu analizler.
Kimisi için ise duygu dolu bir tablo! Kadın elleri bağlı bir şekilde mütevazi bir gülüş ile dik duruş ile o tabloda var olmuş. Kim bilir nasıl derin bir hikaye vardı arkasında. O tablo çizilirken neler hissetti acaba? Bu da bir tür farklı analiz.
Kısacası, bir tablodan anlam çıkarmamak bile anlam çıkarmaktır.
Hayır senin dünyana ya da bakış açına hitap etmeyebilir sonuçta. Sanatın çok çeşitliliği var hangi tarzı sana göre önce onu bulmalısın. Sonuçta sanat bize bir şeyler çağrıştırdığı zaman daha çok seviyoruz
Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığında uzun uzun tablo izleyeceksin... Etrafında birileri varsa " Vay be" diyerek anlamış havası katacaksın sonra 3 adım geri çekilip geniş açıdan bir bakış sergileyip gözlerine inanamıyormuş gibi küçük bir el çırpışı ve ortamı terket :))
Şaka bir yana da bazen bunu bir şiir de ya da bir beste dinlerken de yaşarız, derin bir ruha sahip değilsek baktığımız ya da duyduğumuzu yorumlama ya da anlama gücümüz zayıftır... Herkesin hayal gücü bunu yetmeyebilir.
Bu sanattan anlamadığımızdan değil sanatı icra eden kişinin hayal dünyasına erişememe sorunudur...
Hayır, kesinlikle öyle değil, aslında tam tersine o tabloya verdiğin zaman ve dikkat, sanatı deneyimleme çabanın bir göstergesidir. Sanat bazen ilk bakışta anlaşılmaz, özellikle soyut ya da derin mesajlar taşıyan eserlerde anlam zamana ve gözlem gücüne bağlı olarak ortaya çıkar. Saatlerce bakmak, duygularını ve düşüncelerini eserin içine katmak demektir, bu da sanattan anlamaya çalıştığını gösterir. Sanat sadece hızlıca kavranan bir şey değildir, bazen anlamı hissetmek, kendi yorumunu oluşturmak ve eserle bağ kurmak önemlidir. Yani anlamamak, ilgisiz olmakla karıştırılmamalı.
Sanat dediğin şey tam da böyle bir şey işte canım, herkesin bakıp gördüğünden farklı bir şey hissetmesi! Tabloyu saatlerce izleyip anlamamak, sanattan anlamamak demek değil. Sanat biraz hislerinle, biraz da kişisel bir bakış açısıyla bağlanıyor. Karşındaki tablo, izleyene ne hissettirdiğiyle güçlü. Bu yüzden seve seve izlemeye devam, herkesin anlayışı farklı olur diyorum sanat dostum. 🎨💫
1
2 Yorumla
Soran
8 ay
Tabi ki herkesin anlamak istediği ve anladığı şey kapasitesiyle alakalıdır.
Kesinlikle katılıyorum dostum! 🎭 Sanat herkesin ruhuna farklı bir dokunuş yapar. Kimine derin, kimine yüzeysel, ama mutlaka bir mesaj verir. Hem anlamak ya da anlamamak esas değil ki, hissetmek esas! Bakış açısı dedik, herkes kendi penceresinden bakar. Çayını al, tabloların tadını çıkar derim. 😊
Hiç değil bazen bir tabloyu anlamamak değil hissetmemekle ilgilidir herkes aynı şeyi görmez kimisi renkleri hisseder kimisi duyguyu yakalar kimisi de sadece bakar ama hiçbir şey hissetmez bu da gayet normal sanat zaten herkesin aynı anlamı çıkarmaması içindir
Hayır, bakarsın istersen iki gün bakarsın, sanatçı sana hayal satar baktığı zaman herkesin yorumlaması başkadır hissettiği duygular değişkenlik gösterebilir bu anlamadığı anlamına gelmez
Belkide anlaşılacak bir şey yoktur. Bence sanat renkli tablolardan ibaret değildir böyle birşeyse demekse o kadrda tartışılacak bir konu değildir her neyse...