Size Tanrı Hakkındaki Görüşlerini Söylüycem Bana Ne kadar Tutarlı Olduğunu Söyler misiniz?

*“Tanrı, Parçalanan Bütün”*

Belki de Tanrı dediğimiz şey, sandığımız gibi tek, uzak ve yalnız değildir. Belki de biz, ona yalnızlık yükleyerek insani duygularla tanımlıyoruz onu. Ama düşün: Tanrı gerçekten her şeyi yapabiliyorsa, neden yalnızlık hissini yaratmış olsun? İsterse silebilirdi. Belki de bu his bile onun bir seçimiydi — ya da bir amacı vardı.

Biz insanlar robot yapıyoruz, çünkü yapabiliyoruz. Ressamlar resim çiziyor, çünkü yetenekleri var. Belki de Tanrı da insanı bu yüzden yarattı: Yapabiliyor olduğu için. Ama burada soru şu: *Kime gösteriyor bu yaratma gücünü?* İnsan bir şey üretince, onu birilerine göstermek ister. Tanrı da öyleyse, demek ki birilerine gösteriyor. Belki başka “Tanrılar” var. Belki o da bir düzenin parçası.

Bazen düşünüyorum… Belki Tanrı, kendini binlerce parçaya ayırdı ve her şey oldu. Ben oldum, sen oldun, bir kuş, bir taş, bir ezgi… Tanrı artık bütün değil. Parçalanmış bir bilinç gibi. Belki bir çocukken ölen de Tanrıydı, onu vuran asker de. Belki savaşlar, barışlar, sevgiler, acılar… hepsi onun yaşamak istediği duygulardı.

O zaman yeni bir soru doğuyor: *Neden bunu yaşamak istedi?*
Tanrı zayıfmıydı ya da eksik ama o Tanrı nasıl?
Size Tanrı Hakkındaki Görüşlerini Söylüycem Bana Ne kadar Tutarlı Olduğunu Söyler misiniz?