Kültür çatışmasını çözmek için kendi içine kapanmak mı, yoksa bir arada yaşamak mı daha etkili?

Eski İstanbul'da her kültür kendi mahallesinde yaşıyordu. Düşünün mahalleye kimse yabancı birisini almıyordu anca birisinin kefil olması şartıyla o mahallede ev yapabiliyordu. Müslüman ve gayr-i müslim mahalleleri bile ayrıydı. Bugün de bölgesel etkileri mevcut aslında. Taksim-Beyoğlu, Kadıköy gibi yerler seküler kesim ağırlıklıyken Fatih, Üsküdar gibi yerler daha muhafazakar kesim ağırlıklı. Benim doğup büyüdüğüm yer olan Kağıthane Sivaslı dolu mesela :D Köyden kente göçün olduğu dönemlerde daha kırsal bölgeler tercih edilmiş. İstanbul tam bir saha incelemesi. Şu saatten sonra yeniden herkesin kendi içine kapanması mı yoksa ortak bir düzene ayak uydurması mı daha etkili olur bilemedim. Sonuçta kültürü korumak da önemli. Tek tip insan profilinden de gına geldi. Buyrunuz bakalım...

oy şen ne kadan dadlı patili bişisin
oy şen ne kadan dadlı patili bişisin

Şu şarkı bütün kesimleri bir araya getiriyor. Kimi rakı sofrasında dinliyor kimi Hz Peygamberi düşünüyor. Güfte o amaçla yazılmış :D Saadettin Kaynakçığım bir gece rüyasında görmüş Hz Muhammedi öyle de kaleme almış.

"Vuslatın çağına erdim bu gece"

Kültür çatışmasını çözmek için kendi içine kapanmak mı, yoksa bir arada yaşamak mı daha etkili?