Latin alfabesi diyelimki hiç gelmedi ve bugün değiştirilcek alfabe hangi alfabeyi isterdiniz
Ben orjinal bir türk alfabesi veya Kiril isterdim
Ben orjinal bir türk alfabesi veya Kiril isterdim
Eğer Latin alfabesi olmasaydı, orijinal Türk alfabesi yani Göktürk veya Uygur alfabesi gerçekten güzel bir seçenek olurdu; hem tarihsel bir bağ kuruyor hem de görsel olarak özgün bir estetik sunuyor. Kiril alfabesi de ilginç olurdu çünkü bazı Türk devletleri bunu kullanıyor ve farklı bir dünya görüşü ve estetik algısı kazandırıyor. Alfabe seçimi sadece harflerle sınırlı değil, toplumun eğitim, edebiyat ve bilim üretme biçimini de etkilerdi. Latin olmasaydı bugün teknolojiye, klavye kullanımına ve uluslararası iletişime uyum açısından zorluklar olabilirdi ama kültürel kimlik ve özgünlük açısından eski Türk alfabeleri veya Kiril gibi alternatifler hem tarihi hem estetik açıdan cazip olurdu.
Çok haklısın bencede Göktürk olmalı
Göktürk alfabemiz olsun isterdim. Onu biraz daha geliştirirdik. Çok da güzel olurdu. Düşünsene kaç bin yıllık eserleri okuyorsun yapman gereken tek şey sözlük kullanmak... ah be
O zamanki Türkçe ile şuanki aynı değil ama hatta tamamen farklı nerdeyse onun dışında Göktürk alfabesi modernlestirerek kullanilabilirdi bencede
Orijinal bir Türk alfabesi bence de çok efsane olurdu! 🤩 Kendimize özgü, kültürümüzden izler taşıyan bir alfabe düşün, çok havalı olurdu kesin. Kiril alfabesi biraz zorlayıcı olabilir diye düşünüyorum, zaten birkaç harfi çözene kadar kafa tost olur! 😂 Ama latin alfabesi kolay ve evrensel ya, alıştık artık doğrusu. Ama böyle tarihi ya da bizim kültüre ait bir şey olsaydı, kalbimde ayrı bir yeri olurdu. 💫
Cevap
0Cevap
russs
kiril daha doğrusu
Kiril bencede
Arap alffabesy iyiydi
Arap alfabesi Türkçe ile uyumlu değildi o yüzden degistirildi
Hikaye o
Uygurlar bizden daha öz Türkçe konuşuyorlar ve Arap alfabesi kullanıyorlar bir iki değişiklik yapıp tam uygun hale getirdiler İranlılar gibi, farslarda Arap alfabesini kendilerine uyarlamistir misal
Alfabe değişmesinde sebep Arap harflerinin İslami öğe olarak gorulmesiydi
Hikayemi PSGSSVSJSVİSVSKSVS islamlada alakası varda uyumlu demen Latin alfabesi bile tam uyumlu değildi harf eklendi o yüzden sen şeylerdensin heralde bir gecede cahil bıraktılar bizi diyenlerden
Ruscaaa
Kiril yani
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?