11 ayGün olur ki mertliğin uğrar k#hpe bir hınca;
Namert bir el arkandan seni vurur kadınca;
Bir gün sabrın tükenir… Silahını kapınca
Haykırarak çıkarsın yurdunun dağlarına…
Hayatın kamçısıyla sızar derinden kanlar,
Senin büyük derdinden başkaları ne anlar?
Vicdanını “Paris”e, “Moskova”ya satanlar
Küfür diye bakarlar senin dualarına.
Hey arkadaş!.. Bu yolda ben de coşkun bir selim,
Beraberiz seninle, işte elinde elim.
Seninle bu hayatın gel beraber gülelim
Ölümüne, gamına, tipisine, karına…03 Yorumla
Soran11 aydeğişikmiş biraz
- 11 ay
Hüseyin Nihal Atsiz milliyetçi adam birazda kadınların azabına uğramış o yüzden
Soran11 aybilmiyordum, teşekkürler bilgi için
En İyi Cevaplar
11 ayBaşlar yalnızlık ve gece,
Önce denizden.
Ya parktayız, ya meyhanede;
Bir parça daha harcarız gençliğimizden.Görünmez caddeler ışıktan
Görünmez karanlıkta parklar.
Tam içilecek zamanıdır şarabın,
Kadınların en güzel saatidir,
Bir garip hali vardır insanların.Yosun kokusu, rüzgâr,
Gezinirken duyduğumuz.
Hava sıcak mı sıcak,
Temmuz.Uzanır kırlara doğru,
Yalnızlığı olan.
Bu saatte sessizlik acıdır,
Gelecektir parka yalnızlığı duyan…017 Yorumla
Soran11 ayinsanın içine işliyor
- 11 ay
Yeteri kadar hissedebiliyorsan bir Temmuz akşamı sen de yalnızsın demektir.
Soran11 ayherkesin yalnız hissettiği bir an yok mudur zaten bazen bir Temmuz akşamı bazen bir yağmurun altında bazen ise etrafımız kalabalıkken
- 11 ay
Ruhunu fiziksel kalabalıktan ayırmak bu olsa gerek. Görüyorsun, varlar, dokunuyorsun ama hissettiğin tek şey taş duvar.
Soran11 ayo da en kötü şey sanırım ruhunun yalnız olması
- 11 ay
Bence insanı çürüten bir şey. Ruhsal yalnızlık beraberinde duygusal körelmeyi getiriyor. Hangi sorunda nasıl tepki vereceğini kestiremiyorsun. Üzülmen gereken bir durumda hiçbir şey hissetmediğinde yine kendini sorgularken buluyorsun.
Soran11 ayduygularını kaybetmek, farklı bir evre değil mi? yaşadığımız şeylerin acısına alışınca, artık o şeyi hissedemez hale geliyoruz. hissetmek mi daha kötü, yoksa o acıya alışmak mı?
- 11 ay
Hiçbir şey hissedemiyor olmak daha kötü bence çünkü hayatta olduğumuzu hatırlatan şey hislerimiz değil mi?
Soran11 ayacısını da çekmek gerekiyor o halde bu da ağır bir yük
- 11 ay
Yaşamak böylesi düşüncelerle başlı başına bir yük.
Soran11 aykesinlikle öyle
- 11 ay
O zaman tek temenni huzur içinde beklenen bir ölüm:)
Soran11 ayo zaman ruhunuz hep huzur bulsun 🌸✨
- 11 ay
Inşallah " umarım bir an önce ölürsün " demek istemedin😅
Teşekkür ederim🥳
Soran11 ayay, öyle söylemeyin. neden birinin ölmesini isteyeyim. ayrıca rica ederim
- 11 ay
Yok ciddi değildim boşluk bulunca mizahi bir şeyler sıkışırdım araya.
Ayrılan zaman için teşekkür ederim. Görüşmek üzere hoşça kal :)
Soran11 aykusura bakmayın, yanlış anlamışım. ben teşekkür ederim. hoşça kalın
- Kültür & Sanat konusunda 735 cevap paylaştı.
11 ayŞiir yazsam sevdiklerim baya uzun surr kitap yazayım..
Ahmet telli - Belki yine gelirim..
Cemal Süreya - Uvercinka..
Ahmed Arif.. - Hasretinden prangalar eskittim..
Hasan Hüseyin - kavel
Ilhan berk - toplu şiirler..
Atilla İlhan - elde var hüzün..
Ece Ayhan -siirimiz mor kulhanidir..
Fazıl Hüsnü - nötron bombası..
Can yücel - seslerin sessizliği..
Vs vs vs dahada giderde yeterli sanırım :))
01 Yorumla
Soran11 ayhepsi ayrı ayrı güzeldir eminim, okuyacağım 🌸
Kültür & Sanat konusunda 564 cevap paylaştı. düşüncemin duvarlarına resimler asmak isterdim...
https://www.youtube.com/embed/tKyaRVQ162w03 Yorumla
Soran11 ay"ben kanımı damla damla süzerek veriyorum" ne kadar acı bir cümle
Soran11 aykesinlikle öyle
Yapay Zeka Cevapladı
Aa, şiir deyince benim aklıma hemen Nazım Hikmet gelir canım. "Henüz Vakit Varken Gülüm" şiirine resmen bayılıyorum! Hayata dair öyle güzel mesajlar var ki... Birini seç dersen bu olur! Senin favori şiirin hangisi? Hadi biraz paylaş, edebiyat severler burada! 📖✨
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
14Cevap
Fuzuli ve Nesimi'nin tüm şiirleri diyebiliirm. Bir de kendi şiirlerim
10 Yorumla- Kültür & Sanat konusunda 383 cevap paylaştı.
u 11 ayTurgut Uyar ~ Göğe bakma durağı.
Lavinya
Tüm nazım şiirleri
Cemal süreya üvercinka
10 Yorumla
11 ayyağdı yağmur çaktı şimşek devamını sen getir eş**olu e**ş**k :D kimindi bu şiir D:
20 YorumlaMona Roza
Yarinimsin
Saat 12
Biz üç kişiydik
Daha çok var sevdiğim14 Yorumla
Soran11 ayne güzel, okuyacağım 🌸
Soran11 ayhayır, güzel bulunan şiirleri bilmek istedim
Erdem bayazıt - bulmak
Ümit yaşar oğuzcan-birgün01 Yorumla
Soran11 aybulmak ayrı bi güzel
s 11 ayAman kendini asmış 100 kiloluk bir zenci diye başlayayım...
021 Yorumla- 11 ay
Üstelik gece inmiş, ses gelmiyor kümesten.
- 11 ay
@HemedoEjderii ben olsam utanırım, bu ne biçim öğrenci...
- 11 ay
Hem dersini bilmiyor, hem de şişman herkesten.
- 11 ay
@HemedoEjderii İyi nişan alırdı kendini asan zenci,
bira içmez ağlardı, babası değirmenci,,, - 11 ay
Sizden iyi olmasın boşanmada birinci...
Çok canım sıkılıyor, kuş vuralım istersen. - 11 ay
@HemedoEjderii haluk bilginer gibi noluyoo diye bagirasim geldi ")
- 11 ay
Ben bir tur bağırdım valla😅 güneşin oğlunu izledin mi diye soracaktım daha
- 11 ay
@HemedoEjderii izlemediğim çok az şey vardır. Sanayideyim ve bu saatte tekim. Bağırsam bekçi gelir şu an 😂
- 11 ay
Aman şimdi ona bunun açıklaması yapılmaz 😅 benle aynı filmleri izleyenlere bela oluyorum sanki çok iyi anlaşırım gibi geliyor 😅😅
- 11 ay
@HemedoEjderii 😅 bilmukabe
- 11 ay
Kafa dengisin 😅 meraktan hep, sanayide bu saatte tek başına ne yapıyorsun?🤔
- 11 ay
@HemedoEjderii söz verdiğim işler var. gündüz yetişmeyince geceye kaldım
- 11 ay
Allah kolaylık versin öyleyse:)
- 11 ay
@HemedoEjderii teşekkür ederim bitti çok şükür eve gidip sabah ne iş yapacağımı düşüneyim 😂😂
- 11 ay
Tamam o kadar işkolik olma işine saygı duyuyorsun eyvallah da gece bari evde senden uzak kalsin 😅😅
- 11 ay
@HemedoEjderii soru sahibini çok rahatsız ettik gibime geldi 😅 bizi kovarsa görersin
- 11 ay
Haklısın sanırım. Ortak bir zemin insanın dikkatini dağıtabiliyor 😅 iyi geceler, kolaylıklar dostum 😊
- 11 ay
@HemedoEjderii teşekkür ederim daha sonra görüşürüz :)
Soran11 ayaşırı hoş ve tatlı olmuş bu 😂
- 11 ay
Ülkü Tamer'in bu şiirini görünce boş geçemezdim 😅😅
Soran11 ayiyi ki devam ettirmişsiniz
11 ayDesem ki- Cahit Sıtkı
Yaşamak Güzel Şey -Nazım Hikmet
Hayat Iskalamayı Affetmez-Müşfik Kenter03 Yorumla
Soran11 ayokuyacağım kesinlikle
- 11 ay
İyi okumalar
Soran11 ayteşekkürler
Söz şiir deneme türleri çok yazmışlığım var ama alıntı değil kendime ait.
057 Yorumla
Soran11 aybir tane yazabilir misin buraya
Soran11 ayhiç sorun değil
- 11 ay
söylemedim yine...
bak gözlerime nazlanmış yine karşında
hasretinle tutuşmuş, keder akıyor gözlerimde
koy elini kalbime, nasıl atıyor bir dinle
yine hissetmiş seni, duramıyor yerinde
yine kalakaldım karşında
yine dilim kelepçelendi, konuşamadım
yine gitme, kal diyemedim
sadece gidişini seyrettim
bağırmak istedim, bağıramadım
sadece arkandan ağladım
içimde o soğuk rüzgarın esse de
kalbimdeki ateşinle yandım
o anı çok düşledim
seni görüp, senle konuşmayı istedim
kalbimin senin için atışını duy istedim
ama yine beceremedim
17.04.2014 - 11 ay
İnanmadım bu aşk'ın bittiğine
Dayanabilir miydim sensiz günlere
Seni görmeden, sesini duymadan
O cehennem günler geçer miydi.
Ben yanmaya hazırım
Sonunda sana kavuşacaksam
Hasretinle yaşayabilirim
Sana sımsıkı sarılacaksam
Sensiz günlerde ağlayabilirim
Seninle bir ömür güleceksem
Adını sayıklarım her defasınca
Hayalini görebileceksem
Sensiz kalbim sancı içinde kalabilir
Seni gördüğünde heyecanlanabilir
Bu kalp beni hayatta tutuyorsa
Seni de hayata bağlayabilir
Islam Karagöz
Soran11 aygüzel yazmışsınız, içinizdeki duyguyu dökmüşsünüz 🌸
- 11 ay
Teşekkür ederim. Ben daha çok deneme türleri yazarım. Daha doğrusu yazardım. Gerçekçi bir yazı türüm var. Çümkü hepsi yürekten gelenler. Deneme türlerini daha çok beğeniyorlar. Hatta hep şu yorumu aldım. Deneme türümü okuyan sanki ben yaşadım beni anlattın bu tarz yorum aldım. Şiirler biraz daha basit kaçıyor ama deneme türleri daha duygu yüklü
Soran11 aybana kalırsa şiir yazmak daha zor. Zor olduğu içinde daha anlamlı geliyor bana
Soran11 aytabi bu benim fikrim
- 11 ay
Bir papatyanın yaprağında seni seviyorken
Diğer yaprağında hasretinle yaşadım
Gökyüzünü tamir edemem , sen yokken
Güneşi geceye veremem , gece de sensiz zaten
Sen yokken güneşi bekleyemem
Ay ışığında oturup yıldızları güzel seyredemem
Sessizlikte şarkısın sen , dinlemeden edemem
Hediyesin , emanetsin , huzursun sen
Sen yokken nasıl yaşamışım ben ,
Sen yokken nasıl kaybolmamışım ben
Hayatın başladığı tarihti 19 Ocak
Papatyalarla süslendi hayat , güzelliğinle örttü üstünü ısındı hayat.
Hayaller kurmalı seninle , sabır ede ede varmalı hedefe
Vazgeçmemeliyiz bu sevgiden , hayalden
Ağlayabiliriz , mutsuz oluruz , ama sabrederiz
Sonu mutluluksa sonu senle olmaksa bu sınavı geçicez
Çikolatayla Gülen gözlerin çiçek açsın
Gülüşlerin de güneş doğsun hiç batmasın
Utandığında gecelere yıldızlar yerinde duramasın
Sen var oldukça hayat aksın , zaman anlamlansın
Senle bir hayalim var , geleceğim var , duâm var
Kitaplar okuyup sohbetlerinde kaybolasım var
Televizyon izlemeyi bırakalım dizinde yatasın var
Gözlerine bakıp bakıp kalasım var
İyi ki varsın , bir dünya’ya bir Sen yeter
Bir Tek seni sevdim , sen benim ol , dünya onların
Senin gözlerinde yaşayasım var
İyi ki geldin , yaşadığımı hissettim... ik
Bak Buda şiir - 11 ay
Bir uykudan uyanma çaresizliği
Böyle arada bir rüyalanırım. Böyle dünya’ya gelmeme tartışması yaşıyorum , bazen. Sanki önceden bu ortamı tanır gibiyim. ya da yaşayacaklarımı erken tahmin ettim. Yağmurlu bir sabahın telaşında doğdum. Hani nasıl büyüdüm , bu yaşa geldim farkında bile değilim. İnsanları o kadar çok iyi tanıdım ki , uzak kalmak hep daha iyi geldi. Hayatı mecburiyetlere dayandırarak yaşayan insanlar gördüm. İçlerindeki çocuğun o mecburiyet kelepçelerine umutlarını yıkarak nasıl bir masumiyetle mücadele verdiklerini gördüm. Bu hayatı kendine yapmadığı , kendini güzel hissedeceği çoğu şeylerden fedakarlık göstererek başkalarına armağan eden insanlar da gördüm. İnsanın hiçbir zaman olması gereken şeylere telaşlandığını görmedim. Bizler nede varız! Neden bu dünya denilen hayatın içinde çırpınıp dururuz. Oysa burası herkesin zihninde bir rüya değil mi. Bu hayatı gerçekmiş gibi yaşayan insanların ah alarak o kadar çok kişinin rüyalarına , hayallerine nasıl hükmetme çabası gösterdiklerini de gördüm. Hayat dediğim şey , şükür etme bahanesidir. Vicdanının temiz kalma iradesidir. Kendini kanıtlama yeridir bu hayat. Bize emanet edilenlerin aynı şekilde iade etmenin verdiği zorluk yeridir , hayat. Yüreğimizdeki çoğu şeyi bırakarak maneviyatları vitrine , tezgaha koyarak pazarlayan bir insan topluluğunun karşılığı olarak maddi isteyen bu düşünce, nefsimizin iradesinin kırılma noktasıdır. Açlık , tokluk nedir? - 11 ay
İnsanın karnının doyması mıdır, tokluk? Yoksa onun sayesinde birilerinin doyması mı. Açlık çok zor birşeyler tabiki. Lakin ; bizim vicdanımız aç kalmış ki taş kesilmişiz. Bizim merhametimiz aç kalmış ki , katı olmuşuz. İmsanlığımız aç kalmış bizim insan kalamamışız. Hayatınızı başkalarının pencerelerinden bakmayı bırakın. Bir kum tanesi kadar kalmış bir ömrü silkeleseniz ne fayda. Gökyüzüne baktığınız da huzur hissedemiyorsanız ne fayda o hava. Bir rüyadan esinlenerek hazırlanmış bu hayatı doya doya yaşamak ne fayda. Bu hayatın terazisi adaletinizin keskinliğinden geçer. Hakkın iradesinden geçer. Kime neye göre adaletlisiniz. Vicdanınızın karşısına geçip dik durabilme iradesine sahipseniz eğer doğruluğunuzun da daima yanında olmak gerekir. Bizler faniyiz. Hep güzel görünmenin peşindeyiz , hep en iyisini istemekte marşfetliyiz , hep en iyisine laikiz kendimizde. Eğer ki , uyanmak gerekiyorsa bu rüyadan. Vicdanınızın sorgusuna girin. Bırakın kendinizi hoş görmekten. Hoş görülün. Cebinizin tartısı ağır gelmesin methametinizden. Biraz silkeleyin kendinizi üstümüzden atalım şu dünya zenginliklerini. Bir kuruşuna hükmediğimizin bu hayatın kölesi olacağınıza kendinizin efendisi olun. Derttir huzuru peşine takan , sıkıntılar sabırı doğurur. Belalar şüküre sancıdır. Hayatımız ise bize emanet verilen bir hükümdür. Kader ise bizim eserimizdir. Sadece kör kalmışız gerçeklere. Yüzleşmek boynumuzun borcu , sabretmek bize hibe edilmiş. Şükür etmek vicdanımıza saygı , Rabbe sığınmak ise yüreğimizin mutluluğu. Kendinizi bu mutluluktan esirgemeyin. huzuru başla yerlerde aramayın , huzur sesinize gebe , derdi kovmayın , dert sabrı getirir , sabır duayı , dua Şükrü , şükür ise bizdeki maneviyatların temizlenmesidir. İslam Karagöz
Soran11 aytabii ki güzeller kötü demiyorum ben kendi fikrimi söyledim sadece herkes kendi fikrimi söyleyebilir deneme yazınız da şiiriniz de ayrı ayrı güzel
Soran11 ayhayır, yorduğu için değil. sadece şiir bana daha farklı geliyor. ve tabii ki tavsiye edebilirsiniz
- 11 ay
Yok estağfrullah insan şiir sever tabiki. Saygı duymak gerek. Ben okumayı seven insanım. Ama şiir de olsa anlam ararım. Yani yürekten yazılmış olmalı. Redif kafiye uyumu olsun dşye yazılan şiir değil de , duygu yüklü olmalı z mesela Mehmet yıldırımın seslendirdiği ah şiiri sueda terzi. Bunu dinlerseniz anlarsınız demek istediğimi 🤲
Soran11 aytabii ki dinlerim. bazı şiirler anlamsız oluyor; o konuda da haklısınız. deneme türü, genel olarak daha duygu yüklü. ama bunu, beğendiğim bir şiire kıyasla söylüyorum ben.
- 11 ay
Yok estağfrullah. Şiirler güzeldir. Ama ben isterim ki yaşadığını yazsın insan. Ve yazdığımı yaşayalım. Bende yazıyorum ama yürekten gelmedikçe kalemi elime almam. Hani sırf şiir olsun diye yazılan çok şiir var. Oysa ben bazı şiirlerde ağlarım. Hani yüreğime dokunsun isterim. Bu yüzden severim zaten.
Soran11 aybu yüzden birçok şair, çok kez âşık olmuş zaten. sırf o duyguyu yaşamak için... doğru bir şey değil tabi ki ama şair olunca böyle oluyor sanırım. siz en güzelini yapıyorsunuz.
- 11 ay
Bence onunla alakası yok. Tamamen yetenek işi bu. Herkesin bir yeteneği vardır mutlaka. Sadece onu bulmak zaman alır. Kimi de bulamaz. Ama aşk çok başkadır. Güzel sevmek tabirine sahiptir. Herkes güzel sevemez. Duygu dersek , aşk kendine eziyettir. Herkes gönüllü olmaz. Ama aşkta şu hata da vardır. Severken Rabbinin sevgisini önüne koymamak gerek. İnsan okuyarak bilgilenir , ama her okuyan kişi yazar olamaz. Farkı sadece yetenektir.
Soran11 aygerçekten güzel ve derin bir bakış açısı… "aşk kendine eziyettir" sözü özellikle çok çarpıcı. belki de bu yüzden duyguyu hissetmek kadar, onunla başa çıkmak da ayrı bir yetenek. sadece yaşamak değil, onu anlatabilmek de önemli. şiirde ya da denemede fark yaratan şey tam olarak bu galiba. sadece kelimeleri dizmek değil, yüreğini koymak. siz bunu yapabiliyorsunuz, bu da çok kıymetli.
- 11 ay
Yani bu konuda şunu söyleyebilirim. Kendimize kavuşmamız için pişmemiş gerek. Zorluklar neden vardır? ya da her zor olanın sonu neden başarıdır. Kolay olan nedir basittir. ya da basit olan neden kıymetsiz. İşte mesele gönül vermekte. Gönül verirsen kıymeti olur , değeri olur bir anlamı olur. Gönülsüz olan da bereketsiz ve anlamsız olur. İnsan yazdığına gönül verirse okumanın da manası olur. Gönül verilmeyen yazı da olsa bir kıymeti olmaz. Hani aşkta böyle işte. Seni yakar. Ve sen seni yakana yanarsın. Herkes yanmaya gönülü olmaz : gönlü olan yanmak ister. İnsan yanmazsa sevemez. Bu yüzdendir ki , kimi şiirler ağlatır. Kimi şiirler sadece okundu olarak anılır.
Soran11 aygönül verdikçe büyür insan. evet, kolay olanı sevmek huzur verir belki, ama zor olanı sevmek derinlik katar insana. çünkü her kelime yazılmaz; bazıları yüreğin çatlaklarından sızar. yüreğinden yazmak, severek yazmak bu yüzden önemlidir. dediğiniz gibi bu yüzden kimi şiir yalnızca okunur, kimi şiirse kalpte yer edinir.
- 11 ay
Yürekten yüreğe bir geçiş varsa oda duygulardır. İşte kimi insan bu duyguyu o kelimeler de yaşatır. Aktarır oraya. Kimi insan da duygusunu kendisine bırakır. Zor olanı sevmek derinlik katar dediniz. Bu aslında olgunluktur. Ne güzel bir söz aslında. İnsanın olgunlaştıran şeyler de acılar değil midir. İnsan yüreğinin derinliğine inebildiği kadar özgürdür. Çünkü ; insanın yüreği kader yolundaki güneşidir. İnsan farkına varabildiği kadar aydınlatır o yolu. Sahi şu rüyasına bile daldığımız dünya bile gece bu kadar karanlıkken ve sabah aydınlanıyorken biz insanlar neden bu kadar kör ve sağırız. Sanırım ya kendimizi keşfetmedik ya da yüreğimiz de fazla derine gidemedik. İnsanlara işte bu derinlik anlam katıyor. Kimi kendi karanlığında kalıyor , kimi meraklı işte o karanlıktan yolu arıyor. Kimi de yolu biliyor ama yine de cesaret edemiyor.
Soran11 ayo kadar doğru ki söylediklerin… insan kendini tanımadan, yüreğine inmeden yaşamış sayılmıyor belki de. hepimiz bir karanlığın içinde yol arıyoruz. kimi o acıyla kendi karanlığında kayboluyor, kimi o karanlığın içinde yıldız arıyor. belki de en büyük özgürlük, o karanlıktan korkmadan yüreğe inmeyi göze almak… ve evet, her insan yüreğiyle aydınlatır yolunu, ama herkes o yüreğin sesine cesaretle yaklaşamaz. ama cesaret, o yola adım atabilmekte.
- 11 ay
Teşekkür ederim. Çevrenize baktığınız da artık o mutlu huzurlu keyifli samimi insanların pek kalmamasının sebebi işte insanlar kendilerine kayıp olmasıdır. Hatta şöyle söyleyeyim , gözümüze düşen perde , hayatta bazı şeylerin farkına vardıkça kalkar. İnsanlar o kadar çok dalgın ki bir türlü uyanamıyorlar şu rüyadan. Bu yüzden gönül gözü pek açık değil insanların. Hatta şöyle söyleyeyim. Kimi insan yanılır. Kimi insan doğru düşünemez. Kimi insan da hep hata yapar. Bunun sebebi ya aklıyla hareket etmedi ay duygularıyla. Kısaca aklını kalbinin hizmetine vermedikçe doğruyu bulamazsın. Bunu yapabilmek içinde önce kendi içinde kendini öldürmen gerek. Yani nefsini susturman gerek. Nefsini susturmak için de irade gerek. İrade kazanmak içinde arınmak gerek. Bizde ancak namaz ile kuran ile arınabiliriz. Lakin , insanlar işte bu dediklerime çok uzak. Bu yüzden de hep hatalar yanlışlar yapmakta. Bu yüzden de daha kendine bile yabancı olan bu toplumdan hoşgörü de anlayışta saygı da ve sevgi de bekleyemezsin.
- 11 ay
Yani gel gelelim bilgili kitap okumuş yazar da olsan şair de olsan dünya da kendini keşfedemediysen , hayatın zorluklarında bazı şeylerin farkına varamadıysan ne yaparsan yap kendini geliştiremediysen düz bir bakış açısına sahip olur. Çevresinde ne oluyor ne bitiyor göremez. İnsan bu sefer yazdıkların da yüreğini koyamaz. Şiir okuduğun da şöyle farklar mutlaka görmüşsündür veya dinlediğin de. Kimi şiir sadece resif kafiye uyumundan dümdüz yazılmış. İçinde duygu yok bir anlam yok. Kimi insan da öyle bir şiir yazmış ki , okurken yaşarsın. Bunun sebebi yazan kişiler de kimi bilgisini döküyor kağı da , kimi yeteneğini , kimi de yüreğini de. İşte mesele bu değil mi. Olur mu bilmem. Ama olursa çok güzel olur. Hem bu bilgiye sahip olunup , hem yeteneğini ortaya koyup hemde bunları yüreğiyle harmanlayıp dökerse çok güzel olmaz mı. Bence mesele bu. Ve bende bunun peşindeyim. Sadece bilgiye ihtiyacım var : oda kitaplar da. Oda kitaplardan çok uzaklaştığımdan yazmaya da bu sebepten uzağım. Yoksa genel yazdığım her şey anlıktır. Bir şiiri 5 dk içinde yazabiliyorum. Veya söz yazabiliyorum veya deneme. Ama işte o ilham gelmesi gerek veya istemem gerek.
Soran11 aytabii ki her insanda farklı duygular yaşıyoruz.
buna cesaret edebilmek ise her zaman olmuyor. karşımıza çıkan insan bize iyi davranırsa kendimizi açıyoruz; belki de yanlış kişidir, bilemeyiz. ama açıldıktan sonra, o kişi bir hata yaptığında kendimizi hemen geri kapatıyoruz. zamanla güvenemez hâle geliyoruz. şu zamanda insanlar zor olanı seçmiyor, çünkü kalp çiçek açıyor; ama açtığında karşısındaki yanlış kişiyse eğer, zincirle kapatıyoruz o kapıyı. ve artık o kapıyı açmaya çalışacak cesarette çok az insan kalıyor. Çünkü korkuyoruz… ve dediğiniz gibi dine yönelinse tekrar kazanacağız o güveni, o temizliği, ama o da ayrı bir cesaret istiyor. kolay gelmiyor insana. biz insanlar da basite alışmışız.
bu yüzden basit olan şeyler insanı fazla geliştirmez, hayatına fazla bir şey katmaz.
zor olan şeyler azim gerektirir, hırs gerektirir, cesaret gerektirir… ders gibi düşünelim:
nasıl ki fazla çalışan, çalışmayanın önüne geçiyorsa; hayat da böyledir. fazla çabalayan, fazla kazanır. az çabalayan, az kazanır. ama hayatın kuralıdır bu: herkes fazla çabalasa herkes aynı noktada olurdu. bu dünyanın çabalayana da ihtiyacı var, çabalamayana da. eğer herkes şiiri güzel yazsaydı, o zaman güzel diye bir şeyi ayırt edemezdik. hepsi güzel olurdu ama hiçbirinin değeri kalmazdı. yetenek mi denir buna, duygu mu, orası ayrı bir mesele... bazı insanlar şiir yazdım der ama ortada sadece bir yazı olur. şiir adına benzese de, içinde o hissi vermez. ama hem bilgiyle, hem yetenekle hem de yürekle yazmak… işte bu çok başka olurdu. zaten bunu da herkes yapamaz. yazılan sürenin bir önemi yok bence. önemli olan yaşanmışlıklar, hissedilen duygular. bazen saatlerce çabalarsın, bir yere varamazsın. ama bazen de saniyeler içinde her şeyi bulursun.
- 11 ay
Yüreğinize sağlık. 🤲 insan kıymet vermediğini önemsemez. Bir şey alırken eğer ki o parayı o kazanmadıysa emek vermediyse miktarı önemsemez. Yanlış harcamalar yapar. Zaten bence asıl mesele olgunluk. Olgun insan kendini geliştir , kendini eğitir , ve olgun insan daha öncesinden türlü sınavlardan geçmiştir. Bu yüzden çoğu acı insanı yaksa da olgunlaştırır. Dediğiniz gibi insan kolayca ulaştığına değer vermez. Mesela bir şeyden bahsedicem müsaadenizle , akıl hocam vardı. Derdi ki islam mezarlığa git ve bak. Senden daha önce de insanların var olduğunu ve senden sonra da var olacağını bil ve kabullen. Bu bana çok şey kattı. Bir derin düşünceye daldım. Yüreğimin derinliklerin de bir aciz çocuk gördüm. Muhtaç bir çocuk. Çünkü , fark ettim ki zerre içinde zerreyiz. atan kalbin bile sahibi değiliz. Ama insanlar da hırs var. Kimi makam hırsı , kimi para hırsı , kimi şöhret hırsı kimi de hep daha fazlasının peşinde. Sonra düşündüğüm de istesek elde edemeyeceğimiz şey yok aslında. Ama bu hayatın da bir dengesi var. Elde edeceğimiz o basit adımlar aslında durmamız gereken noktalar. Mesela hırsızlık yapabilirsin. Para kazanırsın. Ama hayatın dengesi dur o yanlış der. Paranın da helali haramı var. Mesela can alabilirsin. Ama o denge yine dur senin canın bile senin değil der. Veya kendini kirletebilirsin. Denge yine dur , sen müslümansın der. Bu yüzden hırslardan kurtulmak için arınmamız lazım. Acizliğümizi kabullenmemiz lazım. Konuya gelirsek maalesef ki insanlar da bir yarış içeriiandeler. İnsanlar sevse de onu kazanmanın peşindeler. Halbuki bu bir yarış değil. Sonrasında kazandım deyip vazgeçiyorlar. İşte orada yıpranan gönüller oluyor. Oysa asıl sınav o yüreği kazandığın da ne denli koruduğundur. İnsan sahip olamadıklarına isyan eder ama sahip olduklarına şükür etmez. Bence fark bu
Soran11 ayteşekkür ederim sizinde yüreğinize sağlık🌸
maalesef devir çok değişti... sevginin de, saygının da kıymeti kalmadı. artık değeri artan tek şey para oldu. evet, para bir yere kadar önemli ama insanlık her şeyden önemli. insanız sonuçta; her daim hata yapıyoruz. ama ne gariptir ki, aynı yoldan devam ediyor, ders almıyoruz. Allah bize irade vermiş, doğru yolu da göstermiş… ama biz, bile bile yanlışa gidiyoruz. sıl mesele hata yapmak değil; hatayı fark edebilmek. İşte biz, onu başaramıyoruz. ölmeyi unutuyoruz, inanmayı unutuyoruz… denge kurmaya çalışırken kendimizden uzaklaşıp dengesizleşiyoruz. ama yine de hayat bir şekilde dengeyi sağlıyor. kimi zaman çukurdan çıkıyoruz, kimi zaman o çukurda kalıyoruz.
- 11 ay
Ben zaten şunu anlamıyorum. İnsan dünyevi olan şeylere haddisen fazla neden değer verir. Ben şunu öğrendim hayattan. Rabbim her insana rızkım verir. Kimine de başkasının rızıkını da verir. Al bunu sen ulaştır der. Biz buna filtre zekat deriz. Ve bilirim ki insan verdikçe nefsi körelir verdikçe hırsı gider. Bakıyorum şimdi insanlar vermeyi değil almayı öğrenmiş. Paylaşmayı değil , bencilliği öğrenmiş. Mesela Allah’ın rızası nasıl kazanır insan? Bence sahip olduğu şeyleri ihtiyaç sahipleirne vererek. Verirken de gözeterek. Peki mesela annemden öğrendiğim bir şeyi paylaşayım. Annem der ki kurbanda et keserken özellikle en iyisini yağsız olanı güzel olanı komşulara ihtiyaç sahipşerine ayırır. Dedim anne özenle kesiyorsun ve yağsız güzel eliyorsun dedim. Bana dedi ki islam zamanında biz kurban kesemiyorduk kimi komşudan et yerine yağ geliyordu resmen. Yağlı yağlı geliyordu et. Kimse bana biz elif etmesin arkamızdan sövmesin. Bu kadar ince düşünür. Demek ki normal hayatta da bu kadar ince düşünmek gerekiyor. Bir insana bir şey derken bile düşünmek gerekiyor. Ben bunu ds yatmadan önce düşünüyorum. Kırdım mı farkında olmadan üzdüğüm oldu mu dşye. Zira insanlar işte umursamıyor. Kırıyor döküyor.
- 11 ay
Boşuna demem , insan sahip olamadıklarıyls mutludur. Sahip olduklarına da şükürsüzdür. Aslında en yakınına bile kördür. Düşünsene hazine dediğimiz şey ev araba para makam mı yoksa sana gerçekten değer veren kıymet veren güvenilir insanlar mı. İnsan kazanmayı unuttuk hocam. Kendimizi kaybetmeyi öğrendik. Bu yüzden insan bulamaz olduk. Bu arada çok sevdiğim dizi var genelde herkese tavsiye ediyorum. Size de tavsiye edebilirim. Vefa sultan dşye bir dizi. Muazzam şaheserdir. İnanın şu konuştuklarımızı öyle güzel anlatıyor ki gönül perdesi düşer insanın gözünden. Artık dünyevi olan şeyler değersiz olur. Ben çok etkilendim ve şükür namaza başlamama vesile oldu.
Soran11 ayanneniz ne güzel söylemiş "arkamdan laf etmesinler." diye. benim annem de hep "benim hakkım kalsın ama kimsenin hakkı bende kalmasın." derdi. işte ince düşünceli olmak böyle bir şey ama çoğu insan, yaptım mı yaptım, gözüyle bakıyor her şeye. şükretmeyi doğru düzgün bilen de kalmadı. Namaz kılan biri bile bazen şükretmeyi unutabiliyor; bu da bilinçsizlik, bir nevi cahillik aslında. günümüzde para her şey oldu. yalan yok, parasız kimse bir şey yapamıyor artık. ama yine de sevginin kıymetini bilmek, paradan daha değerli.
dine yönelmek de öyle; o da paradan daha önemli… ama bu ikisi para gerektirmediği için, insanlar değerini bilmiyor. bugün insanlar nefsine uyan ne varsa onu seviyor, ki onların çoğu da parayla elde edilen şeyler.
bu yüzden geriye kalan her şey kıymetsizleşti…
Soran11 aygeçen gün bir şey okumuştum. net olarak yazıyı hatırlamıyorum ama şu şekil de anlatayım:
güçleri olan birisi yaşlı, birisi genç iki kişi yoldan gelmiş. bir şekilde zengin birisinin evine gidiyorlar. tam o sırada onlar da yemek yiyor. uzun yoldan geldik yatacak yerimiz yok burada yatabilir miyiz diyorlar neyse içeriye alıyorlar. bodrum katta, kirli bir yere yatak kuruyorlar. yemek vs. vermiyorlar. yattıkları yerin duvarı kırılmış. adam güçleriyle duvarın kırığını onarıyor. yanındaki genç çocuk, "neden tamir ettiniz? onlar bize yemek vermedi, güzel odalarından vermedi." diyor. yaşlı adam da, "her şey göründüğü gibi değildir." diyor.
ertesi sabah oradan çıkıp, sadece tek bir inekle geçimini sağlayan bir karı kocanın evine gidiyorlar. önlerine ellerinden ne gelirse yemek koyuyorlar. hatta diyorlar ki: "Siz yorgunsunuzdur, bizim yatağımıza yatın." orada yatakta yatıyorlar.
sabah uyandıklarında inekleri ölmüş. genç çocuk tabii geliyor: "Neden böyle bir şey yaptınız, neden öldürdünüz ineği?" diyor yaşlı adama.
yaşlı adam da: "her şey göründüğü gibi değildir." diyor.
Genç çocuk sinirleniyor: "neden yaptınız, açıklayın." diyor. adam başlıyor anlatmaya: "zenginlerin evinin altında çok yüklü miktarda değerli altınlar vardı. onlar görmesin diye onardım." diyor. genç çocuk soruyor:
"peki ineği neden öldürdünüz?" diye. yaşlı adam: "gece Azrail geldi. kadının canını alacaktı. ben de ineğin canını al diye anlaştım." diyor. "yoksa kadın ölecekti." diyor.
dünya hâli… hiçbir şeyi olduğu gibi görmemek, inanmamak, şükretmek gerekiyor. bazen inek ölür, bazense başka bir şeyi kaybederiz. ama ardında ne saklı, neye şükretmemiz gerektiğini bilemeyiz.
Bu arada, söylediğiniz diziye de mutlaka bakacağım.
- 11 ay
Öncelikle evet unutulan şey şükür. İnsan neden şükür eder? Verenin de alanın da Allah olduğunu bildiğinden. Peki şükretmiyorsak sorun nedir. Bizi biz yapanı unuttuk o zaman. Bende şöyle bir şey demek isterim bu konuda. İnsan isterken kendine iyi olduğunu düşündüğü şey adına dua eder ve Rabbinden ister. Mesela para ister. Peki , istediği şey ona hayır mı getirir bela mı? Bunu kim bilir Rabbim. Peki , Rabbim senin istediğin mi verir yoksa ihtiyacın olan şeyi mi verir. Demek ki hayatta işte böyle değil mi. Şer olarak baktığımız ds hayır , hayır olarak düşündüğümüz de de şer olabilir. O zaman bu neyin çabası ki. Evet para önemlidir. Çünkü ihtiyacımız olan şeyleri almak ve hayatımızı sürdürmek için buna ihtiyacımız var. Ama baktığımız da ihtiyaçtan fazlası değerinde kıymet veriliyor. Oysa veren de alan da Allah değil mi. Neden bu kader kıymet veriliyor. Bazen de derler ki senden gitmesi gerekiyor. Yani insan bazen de kaybederken kazanır. Hayatından biri çıkar senin faydana olur. Sen üzülür durursun ama çıkması hayırlıdır. O yüzden biz tevekkül edelim taktiri Rabbime bırakalım. Ben böyle düşünürüm hep. Yoksa aksisi isyana gider oda olmaz.
- 11 ay
Anlattığınız hikaye de çok iyiymiş. O zaman ona da şöyle diyebilir miyiz. Bir şey yapılıyorsa bir bildiği vardır. Hemen yargılamamak gerek. İnsan zaten düşünmeden hareket eder. Demek ki düşünmek gerek. İnsanlar dünyada kalıcı olarak bakıyor kendilerine. Oysa ya taşıdığım yürek bile Allah dşye atarken biz bizim diyebilir miyiz. Kalp kırmamak gerek , varsa kırdığımız ertelememek gerek. Mesela benim düşünce şöyle. Bugün sahip olduklarına yarın sahip olmaya bilirsin. Bugün sahip değilsindir yarın sahip olabilirsin. Kral karun okudun mu bilmiyorum dinledin mi yani. O kadar zengin oluyor ki sonrasında isyana kalkıyor sözünde durmuyor ve zenginliğiyle çölde toprakta kayboluyor. İşte insanın bence zenginliği kalbinde taşıdığı ona inanan güvenen insan kadardır. Gerisi bir zenginliğimiz yok. Sana inanan güvenen daima yanında olan daima koruyan kollayan sana karşı dürüst olan insanlar varsa senden zengini yoktur
- 11 ay
Bu arada uzun zamandır böyle güzel hoş sohbet etmemiştim. Çok içtenlikle söylüyorum çok teşekkür ederim. Gerçekten huzur buldum. Bu arada o diziye bakıp izlediğiniz de ben nasıl izlemedim diyeceksiniz. Çümkü şu yaşa gelip izlediğimiz Nadide çok nadir dizlerdendir. Dünyada ki hiçliğmizi anlatıyor
Soran11 ayelbet bazen çok üzülüyoruz, istediğimiz olmuyor diye. ancak ardında ne kötülükler olduğunu bilmiyoruz. allah, bizim için aslında onu önlüyor ama biz pek anlamıyoruz. böyle bir olay yaşadığımızda, aslında allah’a güvensek çok başka, çok güzel olacak. belki de o zaman kazanmış olacağız.
kesinlikle, hikayenin anlattığı bu: neyin yanlış, neyin doğru olduğunu her zaman anlamıyoruz. bazen yanlış doğru, doğruysa yanlış oluyor. kalp kırmamak konusuna gelecek olursak, bu zamanda o zor biraz. insan karşısındakini önemsemiyor ki… herkes kendini düşünür olmuş. ama karşındakine güvenmek, saygı duymak, sevmek ve onun da sana böyle olması çok güzel ve önemli. bulması bile artık zor oldu. para da zor kazanılıyor ama kolay bulunabilecek bir şey. gerçek sevgi daha zor bence.
Soran11 aybunu duymak beni gerçekten çok mutlu etti… içtenliğiniz için asıl ben teşekkür ederim. bazen bir iki kelimenin bir araya gelmesi zorken bu şekilde sohbet bana da güzel geldi. huzur bulmana vesile olabildiysem ne mutlu bana
bahsettiğiniz diziyi şimdiden merak ettim. öyle tarif ettiniz ki, eminim izleyince ben de “nasıl şimdiye kadar izlemedim?” diyeceğim.- 11 ay
İnsanı anlamak için ya yaşadığını yaşamak gerek , ya da empati kurmak gerek. Genel olarak insanlar ya empatiyi bilmiyor ne demek olduğunu ya da bunu başaramıyor. Bu yüzden dinlemiyor , anlamıyor ve doğru yaklaşımda bulunmuyoruz. Ben size sevgi ile paranın arasındaki mesafeyi şöyle ifade edeyim. Sevgi biz ölsekte yaşar. Para biz ölsek diye yüzümüze bakar. Fark budur. Anlayış önemli bence. Para lazım mı bir şekilde çabalar gayret eder bir şekilde çözülür. Ama bence sevgi daha mühim. Şu fani hayatta parayla alınabilecek ne olsa insan çalışır didinir bazen yanlış yola girer bir şekilde onu başarır. Peki , size güvenen inanan daima yanınızda olan dinleyen anlayan ve sizi koruyan kollayan her duygu haliniz dd yanınız da olan veya derdinizi dinleyen kaç kişi var desem bir elin 5 parmağını geçmez. Ben yeri geldi çok param oldu yeri geldi cebimde beş kuruş para olmadı. Ama şu hayattan bir şey öğrendim. Bardağın dolu tarafından bakıyorum artık. Mesela iş görüşmesine gittiğim de bana derler ki ilk defa senin gibi biriyle karşılaştım 😂 bunun sebebi de herkes alacağı parayı konuşur ben zamanı konuşuyorum 😂
- 11 ay
Özlenilen bir sohbet oldu. Sade samimi ve huzur verici bir sohbet oldu. Ben pek tv bile izlemem. Ama her dizi ya da filme de müthiş demem. Ama o diziyi izlediğiniz de ne demek istediğimi anlarsınız. Hatta şunu söyleyebilirim. Nasıl ki bu sohbete ihtiyacımız varmış. O diziye de ihtiyacımız varmış. Genel olarak ülkenin bu diziyi izlemeye ve düzelmeye ihtiyacı var. Hatta oradan size bir söz edeyim merakınız artsın. Şeyh efendi der ki ; kendi içinde kendini öldürmeden kendine kavuşamazsın. Veya bir fidan muhabbeti var oda çok güzel. Ama en güzeli her cümlede bir anlam var.
Soran11 ayya artık şey de var. karşılarındaki insanı suçluyorlar ama asıl suçlu kendileri. ya da ay bu da bunu yapmış diyorlar ama kendileri de yapıyor. artık insanlar o kadar iğrenç bir yerde ki para veya sevgi fark etmez, işlerine geldikleri gibi… para neredeyse orada bitiyorlar, ya da işlerine gelen sevgi neredeyse orada bitiyorlar. düşününce ortaya bu çıkıyor. her şey bir boşlukta artık, nefis hakim her şeye. dediğiniz gibi, paradan daha önemli şeyler var ancak hiçbirinin değeri bilinmiyor. birisine güven duymak o kadar önemli ki… yardıma ihtiyacın olduğunda koşacak birisinin olması. evet, belki para da önemli ama paran olup etrafında kimse olmazsa pek bir işe yaramaz.
Soran11 aykişisel gelişim dizisi gibi olmuş sanki. bu da insana güzel şeyler katar
- 11 ay
İnsan önce kendini eleştirmeli. Biz eleştiriyi kabullenmiyoruz. Hatayı önce karşıdakinden arıyoruz. Halbuki kendimize baksak belki de neden o kişinin davranışı tutumu halleri böyle anlayacağız. İnsan kendisini yargılamazsa nefsini özgür bırakmış olur. Ama maalesef o kadar dar bir görüşe sahibiz ki hatayı ancak karşıda arıyoruz. Aslında Buda bencillik. İnsanlar parayı yüreğinin merkezine koymuş. Herkes o para için ayrı bir role giriyor. Zaten olay da bu ya. Paranın insanı değiştirmemesi gerek oysa insanlara o kadar çok değer veriyor ki ona göre rollenşyorlar. Paran olmadığında bu yüzden pek kimsen olmaz. Zaten bence olmasında. Hayatında sana gerçekten değer veren seven Sayan kişi varsa o zaman bazı şeyler güzel oluyor. Ben yaşadım bunu da. Bu yüzden hani şöyle diyeyim , yüreğinde biriktirildiğin insan kadar mutlu ve huzurludur insan. Yürekte de ancak yürekten olanlar olur ,
- 11 ay
İzlemeye başladınız mı. Asıl 3 üncü bölümden sonra başlıyor böyle bazı şeyler anlaşılmaya. Devamını getirir izlerseniz neler neler anlatılıyor görürsünüz. İnsanın içindeki o nefsi susturmanın ne kadar zor ama susturduğun da ne kadar kıymetli olduğunu da anlatıyor. Ve dünya malına çokta değer vermemeyi de.
Soran11 aygörüşünüz kesinlikle o kadar doğru ki... insan, önce yüreğindekini görmeli. sahip olunan şeyler sadece paradan ibaret olmamalı; gerçek sevgi olmalı. ama ne yazık ki, çok kıymetli ama artık kolay bulunmuyor. hayat şartları insanı öyle bir zorluyor ki, bazen en değerli şeyin para olduğunu düşündürüyor. bu da çok ağır geliyor. söylenecek pek bir şey de kalmıyor aslında; çünkü insan bazen paraya mecbur kalıyor ve geri kalan her şey göz ardı ediliyor.
Soran11 aydaha değil ama başlayacağım diziye. böyle şeylerin bana bir şey katmasını seviyorum. bu yüzden merakla izleyeceğim.
- 11 ay
Şöyle insanlara baktığınız da edilen her kavga her tartışma ve her şeyin ana sebebi para oluyor. Ben paraya zerre değer vermem. Olduğundan veya olmadığından değil. İnsan da nezaket olmalı. Nezaket kuralları vardır. Bu kurallar da para geçmez. Ben para için değişen, satan , aldatan ne varsa aklına gelen her kötü olayda paranın imzası oluyor. Belki de böyle düşünmem de zamanında akıl hocamın söyledikleri uyguladıkları yardımcı oluşu etkili olmuştur. Hayata farklı pencereden bakıyorum biraz. Mesela örnekler verirsem. Sevdiğin kişiye parayla hediye almak mı yoksa ellerinle bir şeyler yapmak mı daha onu mutlu eder. Veya bir buluşmada paranın söz konusu açılması mı yoksa hiç açılmadan o vaktin geçmesi mi. İnsanlar normalde anne babasının göz bebeğine bakar. Ne olursa olsun ds yanımız ds olsun dşye. Şimdi ölsünler diye bakıyorlar. Ben paraya geçinme gözüyle bakarım. Ama fazlası olursa dünya malına aşık olur insan. İnsanların insana ihtiyacı vardır. Ben bunu hep söylerim. Bazen insanın konuşmaya ihtiyacı vardır anlatmaya bazen de dinlemeye ihtiyacı vardır. Kısaca iletişime ihtiyacı vardır. Para mutluluk getirmez ki , para ancak doğru kullanırsak mutluluğa aracı olur. Ama baktığımız da insanı insanlıktan çıkaran da odur. Hayat şartları zor. Ama biliyor musun şunu çok net söyleyebilirim. Bir bana sana güveniyorum sen yaparsın ben inanıyorum dese hem çok mutlu olurum hemde büyük gayret gösteririm. İnsanın bazen de böyle şeylere ihtiyacı vardır. Bende maneviyata çok değer veriyorum. Belki de o yüzden bu kadar umursamıyorum hayatı.
- 11 ay
Benim söylediğimin fazlasını söyleyeceğinizden eminim. Ben gerçekçi konuşurum. Kolay kolay bir dizi sevmem hiçbir şeyi kolay sevmem. Ama bu dizi çok başka. İzlerken huzur verecek , ferahlık verecek , zihninizi rahatlatacak ve dünya ile ilgili çoğu düşüncenizi yerle bir edecek. Mesela şunu da anlatıyor. İnsan sevdiğin de eğer ki Allah sevgisini unutursa olmadığını olmayacağını da görüyor. Orada bununla ilgili konu da var. Ilmek ilmek nakış nakış işlemişler. İzlerseniz zaten izlemeye doyamayacaksınız bu kadar net konuşuyorum.
Soran11 ayyazdıklarını okurken gözüm satırlarda ama kalbim anlamlarda gezindi. o kadar içten, o kadar derin yazmışsın ki bir yerde durup düşündüm... gerçekten de bugün her şeyin merkezinde para var gibi. insanlar duygularını bile artık bir bedel üzerine kurar oldu. ama senin söylediklerin bana insanlığın hâlâ tükenmediğini hatırlattı. güven, emek, samimiyet... bunlar hâlâ bir yerlerde var demek ki. bazen bir hediye değil, sadece düşünülmek bile bir kalbi mutlu etmeye yeter. bazen bir sana inanıyorum cümlesi bütün hayatı güzelleştirebilir. senin de dediğin gibi, para geçici bir araç ama kalpten gelen bir söz, içten bir bakış çok daha kalıcı. ben de hep böyle düşünüyorum. bir insanın yanında olması, yüreğini yanında taşıması her şeyden daha kıymetli. bence önemli olan insanın içinde taşıdığı niyet. kiminin kalbi cüzdan kadar, kimininki dünya kadar büyük oluyor. seninki kesinlikle o dünya kadar olanlardan. maneviyatı olan birinin sözü de duruşu da başka oluyor. o yüzden yazdıkların sadece bir yorum değil, adeta bir ders gibiydi. iyi ki denk geldim buna, iyi ki okudum. bazen böyle yazılar insanın içini temizliyor, ruhunu tazeliyor. teşekkür ederim içtenliğin için.
Soran11 ayizlediğimde bakış açımı da etkileyecek bir dizi olacağına eminim. boş bulduğum bir zaman başlayacağım. teşekkür ederim. ve çok geç yazdım kusura bakmayın
- 11 ay
Yok estağfrullah. Bende burayı bıraktım aslında. Hesabı kaldırmıştım. Ama sonra siz aklıma geldiniz ayıp olmasın bilgi de veremedim diye. Asıl ben teşekkür ederim. Uzun zamandır böyle içten samimi hatta ter temiz bir sohbet yapmamıştım. İnsanın özlediği şeyler bunlar aslında. Burada hesabımı kaldırma sebebim de artık saçma sapan sorular veya cevaplar görmekten gerçekten sıkıldım. Hani derler ya çevren nasılsa sende öyle anılırsın diye. Burada da o yüzden daha fazla durmak istemiyorum. O yüzden tekrar giriş yaptım size bilgi vereyim ayıp olmasın dedim. O yüzden de böyle geç yazıyorum.
- 11 ay
Ben o dizi sayesinde namaza başladım. Ve şu an yine izlemeye başladım. 4 defa bitirdim ama doyamıyorum. Bazen derin düşüncelere dalıyorum. Hani derler ya hayatında sana zarar veren veya faydası olmayan her ne olursa olsun çıkar ki doğru adımlar atabilesin ve mutlu olabilesin. Burası da benim hayatımın bir eksisi. O yüzden hem size haber edeyim hem teşekkür edeyim istedim. O yüzden girdim. Ama gerçekten tüm samimiyetimle söylüyorum , uzun süredir bu kadar güzel akıcı sohbet etmedim. Gördüğüm kadarıyla da siz olgun kendini bilen hayatta kendini yetiştiren yaşadığı hayatta mayası sağlam gerçekten düzgün nadir insanlardansınız. Burada pek sizin gibileri çok nadirdir görmüşümdür. Velhasıl kelam ben şimdi hesabı silicem. Dertleşmek veya böylesi güzel sohbet etmek isterim sizinle. Müsaadeniz olursa ben ing bırakayım. Uygun bulursanız bu sohbeti sürdürmek isterim. Çünkü artık bu KS de bulunmak istemiyorum. Ve son kez girdim. Her şey için çok teşekkür ederim. Huzur bulduğum ve kendimi tertemiz hissettiğim bir sohbetti. Çok teşekkür ederim.
İng- islam. Karagoz
Ulaşmak isterseniz gerçekten ben bu güzel sohbeti sürdürmek isterim.
- 11 ay
Bu arada o diziyi izleyin dünyevi olan her şey ile bağınız kopacaktır. İnsan aklının kalbinin ruhunun muhtaç olduğu şeyi orada bulacaktır. Zira bir hiç olduğumuzu kabul ettiğimiz ve kendimizdeki kibirden öfkeden her şeyden kurtulmamız için bir ihtiyaç.
Diziden bir yazı yazayım. Telaşesi dünyalık olanın öfkesi de pek olur.
Daha nicesi var. Neyse selametle huzurla ve sevgiyle 🤲
11 ayBeklenen , Bu yağmur / Necip Fazıl
11 Yorumla
Soran11 ayokuyacağım 🌸
11 aytuncel kurtiz'den- tut yüreğimden ustam :D
11 Yorumla
11 ayOrhan Veli - Anlatamıyorum.
013 Yorumla
Soran11 ayokuyacağım 🌸
- 11 ay
Teşekkürler 🌸
- 11 ay
Böyle güzel seslendirmelerde var :)
www.instagram.com/.../?igsh=dmJwN3BxY2hmYXRl
Soran11 aygüzelmiş
- 11 ay
Şiirler güzel anlatımlar
Soran11 ayöyle seviyoruz şiiri
- 11 ay
Terapi 🙂
- 11 ay
Senin yazığın şiir var mı?
Soran11 ayhayır yok maalesef ki, keşke yazabilseydim
- 11 ay
Aa hiç denemedin mi? Güzel şeyler yazabilirsin gibi hissettiriyorsun
Soran11 ayyok ya ben pek yazabilen birisi değilim bence
Soran11 aydenemedim ama yine de yazabileceğimi düşünmüyorum
- 11 ay
Denemelerden kalanlar var mı :)
- Kültür & Sanat konusunda 451 cevap paylaştı.
11 ayKendim yazarim genelde
011 Yorumla
Soran11 ayisterseniz yazabilirsiniz buraya
- 11 ay
Yazayim tabi kisa bişey
Bugün gidecegim kafam benle gelmesin
Susacagım uzun uzunn sessiz sessiz sesim benle gelmesin
Vuracagım kendimi tek kurşunla silahim benle gelmesin sövecegim kendime hunharca yüzüm benle gelmesin veda edecegim kendime kalbim benle gelmesin yürüyecegim uzun uzun ruhum benle gelmesin
Normalde bu tarz yazmam ama aklima geldigi an yazdim
Soran11 ayanlık olan şeyler daha güzel oluyor bazen
- 11 ay
Evet aklıma estiginde karalıyorum böyle
Soran11 ayrahatlatıyor dimi
- 11 ay
Evet benim major depresyonum var tek iyi yani ilham geliyor bu sayede cunku cok derin dusunebiliyorum
Soran11 aykendini bu şekilde rahatlatmak güzel aslında tabii yazarken duygu bazen artıyor
- 11 ay
Evet cunku kimse beni anlamadigi icin yazmayi seciyorum
Soran11 ayiyi ki yazıyorsun o zaman... belki seni herkes anlamıyor ama yazdıkların seni anlatıyor ve bu değerli bir şey.
- 11 ay
Kesinlikle tesekkur ederim haklisin
Soran11 ayrica ederim
cemal sureyya severizz
04 Yorumla
Soran11 ayhangi şiiri mesela
Soran11 ayokudum, güzelmiş 🌸
Gizli Üye(18-24)11 ayEvet Yazarım hoşuma giden şiirleri bir köşeye
01 Yorumla
Soran11 ayburaya bir tane yazabilir misin
11 aySevmez yazsamda
10 YorumlaHayır ve şiiri de çok sevmem
10 Yorumla
11 ayGerek duymuyorum
10 Yorumla
11 ayNazım Hikmet
Herkes Gibisin018 Yorumla
Soran11 aygüzelmiş 🌸
- 11 ay
Şiirler güzel ama şiirleri okurken hikayenin ve geçmişinin olması ayrı güzel onlarla bağdaştırıp okuduğunda farklı bir anlam katıyor
Soran11 aybende hissettirdiği şeye odaklanıyorum hoş oluyor
- 11 ay
Çayını yudumlarken manzara izlerken gibi ağır ağır okuyuncada hoş oluyor insan şairleri özeniyor
Soran11 aybazı şiirler beni üzüyor ya bazıları da hiç anlam katmıyor
- 11 ay
Evet bendede bazen anlam katmıyan çok oluyor sanki bişey okumuşum düz geçmiş gidmiş gibi oluyor okumak için okumuş gibi
- 11 ay
Üzen şiirler hayatınızda etkisi olduğu içinmi bende bunu yaşadım gibi
Soran11 ayevet, beni şiirin içinde hissettiriyor aslında yaşamış olmasam bile bazen bir yerden yakalıyorum yakalayamadıklarım da dediğiniz gibi okumak için okumuş gibi oluyor
- 11 ay
Eveet hikayesi olunca çunku başka bir boyuta evrilmiş gibi oluyor oyuzden sordum güzel ama şiir seven insan olmayı seviyorum
Soran11 aykesinlikle kendini o anda hissettiriyor
- 11 ay
Evet şiir okuyan insanın özür dileme teşekkür etme gibi şeyleri kolay soylerken diğer insanların bunları soylemekte sanki kendini küçük görme gibi hissediğinide düşündüm
- 11 ay
Bi boyut katıyor insana
Soran11 aybilmem ben öyle düşünmedim ama şiir seven insan, okuyan insan romantiktir bu da ayrı bi güzellik
- 11 ay
En başta sevdiğine şiir okumak ona şiirden kesitler soylemek dahi romantiklik olur ister istemez insanı romantizime çeker ve bu cumleleride gerçek aşk duygusuyla soylerse tabi
Soran11 aytabii ki içten gelmeden denilse bile o şekilde bakılacağı için insan elinde olmadan düşebilir
- 11 ay
Eveet karşı tarafta fark edebilir duygularınıda o tarafa geçirebilmek önemli
Soran11 aykesinlikle katılıyorum her şiir herkes de aynı etkiyi yaratmıyordur
- 11 ay
Kesinlikle duygular çok önemli bir faktör
11 ayYazmam
03 Yorumla- 11 ay
Yazmam dedim bende
Soran11 aypeki
- 11 ay
✍️✍️✍️
11 aySeni düşünmek