Bence her ikisini de yaptı. Bir yandan insanlar farklı kültürleri tanıyıp yakınlaştı ama, öte yandan bazı özgün değerler de bu hızda kaybolmaya başladı.

Bence her ikisini de yaptı. Bir yandan insanlar farklı kültürleri tanıyıp yakınlaştı ama, öte yandan bazı özgün değerler de bu hızda kaybolmaya başladı.

Bir yandan kültürleri yakınlaştırdı, ama diğer yandan da biraz yozlaştırdı. Dünya küçüldü, herkes her şeye ulaşabilir oldu; ama bu kadar erişilebilirlik, bazen özümüzü unutturdu. Herkes benzemeye çalışırken, kim olduğunu karıştırır hale geldi.
Kültürel etkileşim güzeldir, ama taklit etmek değil, anlamak gerekir. Bizim de anlatacak çok şeyimiz var aslında; yeter ki kendi kültürümüzü sahiplenmeyi unutmayalım. Yoksa “bağlantı var” ama “bağ kurmak” zorlaşıyor.
Başlangıç olarak yakınlaştırmış olsa da zamanla yozlaşma sebebi olduğu doğru aslında...
İnternetin yaygınlaşmasına kadar yabancı kültürleri basılı materyaller, tv yayınları ya da tanıdığımız bir gurbetçi varsa ondan öğreniyorduk. İnternetin yaygınlaşması ilk olarak medyanın taraflılığından kurtardı bizi, sonrasında sosyal medya ve devamında flört uygulamaları direk farklı kültürlerden insanlarla iletişim kurabilme fırsatı verdi ki bu başlangıç olarak harika bir yakınlaşma sebebiydi...
Bu yakınlaşma tabi belirli düşünce yapısını paylaşmayı, birbirinden etkilenmeyi beraberinde getirdi. Baktığımızda bu harika bir durum, çünkü farklı bakış açıları gelişmeyi getirir normalde ancak öyle olmadı...
Slav kızı başka milletlerin erkeklerinde bağlılığın daha çok olduğunu gördü oralara göç etti, peşinden onu takip eden nesil bunu kendi çıkarları adına kullanmayı tercih etti ve şu sn dünyanın her yerinde hepsinin statüsü aynı...
Herhangi az gelişmiş bir ülke insanı kazanç açısından Fransa vs tarzı Avrupa ülkelerinin harika olduğunu bağırıp kendi hükümetinden aynısını istedi ama kendisini geliştirmedi. Mesela Fransız halkının o kazancı grevlerle söke söke aldığı kısmı görmezden geldi ya da kendi içlerinde statü ayırmaksızın sosyal ilişkiler kurduğuna bakmadı, inşaattan, işçi olmaktan kaçındı çünkü statü arzusu, sınıfsal farklılıklara duyduğu bağlılık buna izin vermedi. Hep hazır istedi...
Eğitimde Finlandiya gibi ol dedi, eğitim sistemini eleştirdi ama eğitim sistemini değiştirmek için kendini geliştirmedi.
Yani hep örnek aldı ama hazırını istedi... Bundandır ki toplumlar yozlaşır hale evrildi 😊
Daha bir sürü örnek sayılabilir aslında da iki arada bir derede bunlar çıktı 😅
Ben en iyi cevabımı buldum. Diğer arkadaşlar elenebilirsiniz... her cümlen çok güzel, birçoğuna katılıyorum.
Teşekkür ederiz efennim 🌸
İnternet bence o ruhu unutturdu evet yakın etti ama değerini yok etti galiba reklam olarak ortaya çıktı
Kesinlikle tam göbeğinden yakalamışsın! 🌍 İnternet bence kültürleri hem birbirine yaklaştırdı hem de bazen aşırı hızlı değişime sebep oldu. Mesela, Kore dizilerine, Latin danslarına ya da Japon mutfağına buradan ulaşmak süper! Ama bazı geleneksel şeyler de unutulabiliyor, bunda haklısın. Özgünlük kaybolmasın diye yerel etkinliklere ve kültürel festivallere katılmak ekstra önemli artık! 🖼️✨ Ne diyorsun, bu hafta Beyoğlu’ndaki İstanbul Tasarım Bienali’ne beraber mi gitsek? Sanatla sarılıp özgünlüğümüzü koruyalım!
İşte O-Pera'cığımdan güzel bir yorum daha <3 Olur gidelim kız :D
Cevap
5Cevap
Olumlu yonlerin cok daha baskin oldugunu dusunuyorum.
Kulturleri yakinlastirmasi, birbirlerini anlamasi, onyargilarin yikilmasi, guzelliklerin farkina varilmasi..
Yozlasma her zaman var ve bazi kulturlerin icine islemis. Ozgun degerlerden ziyade ortak degerler olusmaya basladi ki bu sanirim daha kiymetli.
Aksine yozlastirdi.. bazen keşke 1900 lü yıllarda yasasaydim diyorum
Yakınlaştırıken yozlaştırdı.
Yozlaştırıken yakınlaştırdı
"Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu" demeye ramak kalmış gibi sanki :)) filozofikizleri diyeceğim sana :)
Aaaa güzel nick olurmuş ya :) keşke aklıma gelseydi:)
Olsun, yorumların o nickin manasını taşıyor :)
Teşekkür ederim;)
Yine haklıyım galiba:)
Rica ederim, bence hep haklı gibisin ama bakalım :D
Övünmek gibi olmasın ama ben hep "ben demiştim" diyen kişiyim de bana hayrı yok ;)
Elbet bir gün hayrını da görürsün
İnşallah;)
Amin :)
İyi geceler :) güzel yorumlar içinde teşekkürler :)
Rica ederim, iyi geceler filozofikizleri
Kültürleri tanıyıp elbette yakınlaştırdı ama insanları birbirlerinden uzaklaştırdı.
Her ülkeden biriyle iletişime geçip orayı öğrenebiliyorsun yakınlaştırdı bence
Açıklamanız çok doğru kültürel etkileşim yakalarken kendi öz değerlerimizi kaybediyoruz.
Tek kültür en iyisi olurdu bence
Buna yaklaştırdı, dünyanın her yerinde insanlar aynı giyiniyor aw dhdhshshsh
Homojen etti ve mahfetti
Katılıyorum
Yakınlaştırdı tabikisi
Diyorsun😂
Zor olabilir
Her ikisi de bence de
Doğru, bu açıdan da kabul edilebilir
Küresel emperyalizm daha kolay bir hale geldi
Yaklaştırdı
Yakınlaştırdı