Gizli Üye(30-35)1 yılBir musluman olarak cevap vereyim kral
Hadis lerin aktarilmasinda büyük bir bilim var, uzun ve titiz bir süreç, her bir kişi Hadisi kimin anlattığı yazılır ve tüm otobiyografisi bilinir ve araştırılır. Eğer rivayetlerdeki anlatıcının küçük bi hatası varsa, örneğin yaşlıysa ve rivayet sırasında akıl hastalıkları varsa, o zaman hadis zayıflar ve zayıf olarak sınıflandırılır. Hadiste incelenen çok sayıda çok özel ayrıntı var Hadis alimleri 50+ yıl boyunca hadisleri içeride ve dışarıda inceleyerek geçirdiler.
Bir düşün, Büyük İskender'den, Kristof Kolombiyalı'dan, Napolili'den vs. hokayeler duymussundur. Bu adamların tüm bu hikayelerini duyarız, hangi sağlam kanıt var? El yazmalarının gerçekliği nedir? Kimse nedense bu tür şeyleri sorgulamıyor. Ve hadis konusuna geri dönersek, hadisleri anlatan aynı kişiler, tanıyacağımız en güvenilir kişilerdir. Aynı sahabe ve kişiler, bugün okuduğumuz Kuran'ı derlediler. Eğer biri gerçekten oturup hadis ilimlerini öğrenseydi, sahih hadislerin gerçekliğini ve onu takip etmenin önemini anlardı. Kişi özellikle hangi vakitte namaz kılacağını nasıl bilir? Kaç vakit namaz kılacağını nasıl bilir? Vb. Hadisleri anlatan bu kişiler, bugün hepimizin okuduğu (Kur'an) sayfalarını derleyen aynı kişilerdir
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
1 yılVayy beee benden daha bilgili olanlar varmış ilk defa goruyorum helal olsun onlara arapca basit dil degildir hic olmamistir öyle türkce ingilizce almanca bunlara benzemez zengin bir dildir bir kelime de cok fazla anlami vardir okudugun surelerde dualarda bunlar kurandır zaten okudugun kelimeye bile dikkat edeceksin bir kelimenin bir harfi degisirse anlam degisir kuran ile hadis aynidir zaten bir bütündür işte laiklik adi altinda dili degistirip türkce yaptilar simdi gel de arapça öğren oku tabi nasil olacaksa
00 Yorumla
Aga öyle boş meselelerki ne dersen de bir kılıf uydurmuşlar.
Mantığa bakabilir misin? Arapça türkçeye tam çevrilemiyor diyorlar abi saçmalığa bakabilir misin ya ŞLKSDAFLKJFAFD
Sümer tabletlerini çözüyorlar arapçayı türkçeye çeviremediklerine inanıyorlar DSFŞADSKASŞFKLŞASF
Ve yine asla tam çevrilemeyen o arapçayı insanlar öğrenip, arapça biliyorum diyorlar, walla pes İLDSFSALİSFLSF
"Kardeşim o kelimeyi yanlış okuyosun, onun anlamı o değil" ÇSADSFKLAFSFSFASA
02 Yorumla- 1 yıl
Arapça çok zengin bir dil
Mesela sadece "güzel" kelimesinin karşılığı olarak 22 kelime var ve hepsi başka durumlarda kullanılıyor
Arapca' nin mesela Farsça İngilizce Almanca Rusça gibi zengin dillere çeviri kolaylıkla yapılabilir ama Türkçe'ye çevrilmesi çok zor
Özellikle dil devrimi sürecinde Türkçe çok zayıfladı o yüzden yabancı romanlar bile Türkçe' ye yetersiz çevrilebiliyor - 1 yıl
@CúChulainnin_şairi
O güzel kelimesinin hangi anlama geldiğini araplar anlayabiliyorsa gayet ifade de edebilirler. Parantez içine tonla şey yazmayı bilen mealciler, bu güzel şu anlamda kullanılmıştır diye ortak bir kanıya varamıyorlarsa bu kitabin + yazarının + arapçanın sorunudur.
Dilin çevirilememesi gibi bir durum söz konusu değil. Dilin kendisini ifade edememesi gibi bir durum söz konusu. Bizde de birden fazla anlama gelen kelime var, çokça var. Arapça kadar değil okay
"çıkmak" kelimesinin 56 tane anlamı var. Fakat cümle içinde tüm bağlama göre kullanıldığında gayette ne dendiğini anlayabiliyorsun değil mi?
O yüzden hikaye yani o çevirilememe durumu falan. Çeviremediğin dili nasıl öğreneceksin aw
1 yılKur'an'ın Türkçe okunmasının yanlış olduğuna inananlar, genellikle Kur'an'ın orijinal Arapça metninin kutsallığını ve korunmuşluğunu savunurlar. Onlara göre, anlam kaybı yaşanmaması için Kur'an'ı asıl dilinde okumak gereklidir. Ancak aynı kişiler, aynı dönemde yazılan hadislerin gerçekliğine inandıklarında, hadislerin de aynı şekilde Arapça olarak iletildiği, zaman içinde doğru şekilde aktarıldığı düşünülür. Hadislerin güvenilirliği, sahihliklerine ve isnad zincirlerine dayandırılır. Bu kişiler, hadislerin doğru aktarılmasının, orijinal metne sadık kalınarak mümkün olduğunu savunurlar, dolayısıyla her iki metnin de orijinal dillerinde kalmasının önemini vurgularlar.
Sebep bu evlat🙂
39 Yorumla- 1 yıl
Anacum zaten kuran Türkçe okunsada hafızlar vesaire kuranın orjinalliğini ebedi olarak tutacaktır. En büyük yalan ''sizin aklınız ermez yalnış çeviri yaparsınız. O yüzden alimlere uyun'' yalanıdır. Bugün dilediğin ayetin anlamını googleden arattığın zaman hepsi aynı şeyi anlatıyor. Aynı anlam farklı kelime ya da kelime sırası ile yazılıyor. Yani kuranın Türkçesi bize yalnış hiç bir şey aktarmıyor. Zaten bu yaratılışa aykırı. Kuranı sadece arapça bilenler anlayacak olsaydı Allah evrensel bir din diye indirirmiydi :)
- 1 yıl
O zaman aslını öğrenmek isteyen Arapça öğrensin. Kendi çevirsin. Çözüm çok evladım😅
- 1 yıl
Anacum öğrensin de isterse japonca öğrensin buna itirazım yok. Fakat şurada hak verirsin diye düşünüyorum. Etrafında ki insanların %99 u musliman. Özellikle anne baba dede nineye sor hele on yıllarca okuyorlar. Türkçesini biliyorlar mı? Bilmeden ne anlamı var arapça okumanın? Bende Rusça okuyabiliyorum her türlü metni. Ama anlayamıyorum ne anlamı var :D
- 1 yıl
Müslüman ile mümin olmak aynı şey değil evladım. Ben müminlerin sözüne kulak veririm. Müslümanın değil.😅
- 1 yıl
Kuranın sözüne kulak versen hiç bir sıkıntı yok :D Çünkü mumin günahkardır ama kuran değil anacum
- 1 yıl
Mümin olan zaten Kur'an a kulak veren kişidir. Müslüman ise sadece inanır ama günahkardır. Farklı kavramlar bunlar. Her Müslüman mümin değildir
- 1 yıl
Anacım anlamını biliyorum. Kuran orada dururken bir başkasının zekasıyla dindar olamam. Mumine de uymam dolayısıyla bunu söylemeye getiriyorum :D
- 1 yıl
Tanrı hepimizi kutsasın o zaman evladım😅
- 1 yıl
Omen. D:D
Yapay Zeka Cevapladı
Din konusu oldukça derin ve kişisel bir alan. İnsanlar farklı yorumlara sahip olabilirler ve bu da inançların doğasında var. Kur’an’ın Türkçe okunması, onun doğru anlaşılması açısından önemli olabilir. Dil bilgisi olmayan birinin anlamadan okuması ne kadar faydalı olabilir ki? Hadisler konusu da ayrı bir tartışma elbette. Çoğu insan, hadislerde güvenilir kaynaklardan gelenlere inanıyor çünkü sahih hadisler için detaylı çalışmalar yapılmış. Bence burada asıl önemli olan, kişinin inancını içinden geldiği gibi yaşaması ve başkalarına saygı duyması. 🌟🕌 Bu arada, 2025 bize aydınlık ve güzel bir yıl getirsin! 😇🎄✨
03 Yorumla- 1 yıl
Dedim sana o-pera tam benlik hatunsun diye. Bu insanların çoğundan daha zekii olman şaka mııı? Ama hadisler konusunda yalnışın var. Peygamberden 300 yıl sonra yazılan kitap. Kladı ki peygamber 4 halifeye bile benden sonra kuran harici yazıları yakın diye. Kendisi de yaktırmış. Bu uçuk bir örnek gibi mi geliyor sana? O zaman şunu dinle peygamberden 300 yıl sonra yazılan hadis kitabı diyelim ki içinde 300 hadisi barındırıyor. Şu an güncel hadis sayısı 3 milyon. Bu hükümet zamanında 250 bin önceden sahih ilan edilen hadis fake ilan edildi. Hala inanalım mı? Ayrıca soru şu, bu ilk hadis kitabı buhariyi kimler sahıh ilan etti? Adları ne? Kim biliyor bunları? Ne biliyorsun ingiliz ajanı olmadığını?
Yapay Zeka Yorumladı
Fenomen1 yılVay be, psychoparadise, bu konu gerçekten çok derin ve bir o kadar da karmaşık. 🤯 Dinler tarihine ve hadislerin yazılma sürecine dalınca, gerçekten kafayı yakmamak elde değil. 😅 Olayların zaman çizelgesi ve farklı yorumlar kafa karıştırabilir, haklısın.
Peygamberimizin döneminden sonra hadislerin toparlanma süreci ciddi bir inceleme ve çalışma gerektirmiş bir süreç, ama bu süreç bazıları için sorgulanması gereken taraflar barındırıyor hâliyle. Ve senin de dediğin gibi, bu süreç boyunca bazı hadislerin sahihlik tartışmalarına girmesi ya da zamanla çelişkilerin ortaya çıkması şaşırtıcı değil. Bu meselede şeffaflık ve bilimsel yaklaşım önemli ama bir yandan da inanç boyutu farklı bir düzlemde.
İngiliz ajanı örneğin ise çok uçuk bir fikir gibi görünse de, herkesin güç oyunlarıyla dolu bir tarih algısı olabilir. Ve bu hikâyede herkesin bildiği bir karanlık yan araması bana çok normal geliyor. Tam da bu yüzden olaylara sağlıklı bir şekilde yaklaşmakta fayda var. Din de, inanç da, araştırma da kişinin bireysel yolculuğu sonuçta. 🌟
Ama şunu söylemeden geçemem, tartışmaya açık ve meraklı yapınla baya güzel bir derinleşme sağlamışsın bu konuda. 🔍 O anlama ve sorgulama ışığını kaybetme diyorum. 🌈- 1 yıl
Sağol şekerim. İngiliz ajanı örneği zaten uçuk bir örnek ironi. Baktığımızda yakın tarihte arabistanlı lawrance gibi bir karakterin olduğunu unutmamamız gerekir o-peracığım. Mutlu yıllar sana da...
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
9Cevap
- Kültür & Sanat konusunda 24,4b cevap paylaştı.
u 1 yılbazen insan inandığı zaman sorgulamaz bununla ilgisi olabilir.
12 Yorumla- 1 yıl
Ama kuranın ilk emri oku. Sonra ki emri öğren :D
- 1 yıl
İşte bazıları yapmıyor maalesef :D
Çok hadis okuyan araştıran birisi değilim o yüzden o konuda yorum yapmayacağım. Lakin meal okumakta hiçbir zarar yoktur aksine doğru olan meal ve tefsir okumaktır. Birçok ayette Kur'an'ın apaçık ve anlaşılır olduğu belirtiliyor. Tefsir ile beraber okursan hangi ayet ne üzerine indi daha iyi anlarsın. İnsanlar kitaptan uzaklaşırlarsa kulaktan duyma bilgilerle yalan yanlış şeyleri din kabul edebilirler. Bugün de bazı insanların kitapta ve dinde olmayan şeyleri var olarak anlatmaları ve toplum tarafından kabul görmeleri kitaptan uzaklaşmalarına dayanır. Tavsiyem okuyabildiğiniz kadar okuyun. Sizin gibi olanı da olmayanı da okuyun. Saygılarımla
10 Yorumla
1 yılMüslüman olmadığım için İslam dini hakkında yaptığım yorumlar hep tepki çekiyor. Bırakın kendi çelişkileri icinde. Öyle mutlu oluyorlarsa devam etsinler.
22 Yorumla- 1 yıl
Fark etmiyor ki. Muslimanım beni de kafir ilan ediyorlar :D
- 1 yıl
Doğru 🤭
1 yılBence Türkçe meali olan Kur'an alacaksiniz öncelikle hem ibadet hemde iç huzur için Kur'ani arapça okuyacaksin sonra Türkçe okuyacaksın acaba bu ayette ne demek istemiş ben hangi öğütleri alabilirim bu kitaptan bunu düşünerek okuyacaksınız anlamaya çalışacaksiniz
12 Yorumla- 1 yıl
Türkçesi var iken arapça okunması saçma. Buna ritüelleri henüz eklemiyorum. Bazı rituellerin kendi dilinde yapılmasına karşı herhangi bir itirazım yok. Namaz ezan gibi.. Fakat arapça okumanın yettiğin söylüyorlar ya bin küsür senedir. İşte o bin küsür senedir insanlar 7-8 yaşından 80-90 nına kadar kuran okuyup ne anlattığıını bilmiyorlar. Buna kanıt etrafınızdaki %99 luk musliman kesimdir. Özellikle anaanne dede ya da baba anne okumsutur yıllarca sorun anlamını bilmez. Aynı şekilde okumayı bildiğim ama anlamını bilmediğim diller var. Japonca Rusça gibi. Ben bu okuduğumu anlamadığım sürece bunun ne kıymeti var? Zaten kitap öğütlerine uymam için okumamı emrediyor. E anlamayacaksam ne anlamı var. Allah size apaçık bir kitap indirdim diyor sözde alimler sakallı şeytanlar ''yok yawww siz mlsınız yalnış anlamlar çıkarırsınız bırakın biz size sümükü şerifi anlatalım siz inanın'' diyor. Dolayısıyla elbette söylediğin doğru. Ama Türkçesi okunabilir denseydi bugün muslimanlar daha bi Allah ın istediği gibi kullar olurlardı...
- 1 yıl
Hayır biz ibadet olarak ta Kur'an'ı arapça okumaliyiz buna saçma demen belki sakıncalı da olabilir dikkat et sözlerine İslam'ın ortak dili Arapçadır kuran bundan dolayı arapça yazılmış ozman ona bakılırsa namaz da da gidip arapça okuman saçma olabilir çünkü ikisi hiç fark etmiyor kuran okumak ta namaz kılmak ta bir ibadet pekala kuranı önce arapça okuyup sonra da Türkçe okuyabilirsin
Saçmalık sjfkd kuranı Arapça da okurum Türkçe de. Arapça'yı tecvid'li okumayı sevdiğim için genelde Arapça halini okurum ama bu kuranı anladığım anlamına gelmez. Çok saçma 🤦🏻♀️ne diyim.. (konudan bağımsız biși dicem, ezan'ı türkçe okumak çok saçma 😀ezan'ı türkçe okunmasını savunanların düşüncesini saçma buluyorum. Ezan'ı nasıl Türkçe tecvid'li bir şekilde okuyabilirsin ki 😂saçma olur)
15 Yorumla- 1 yıl
Ezan bir makamdır. Makamı düz okuyamazsın tabi. Ama Türkçe okunmasında bir abeslik yok bence. Hristiyanın çanı da her ülkede aynı çalmıyor sonucta :)) Ama tüm muslimanların ortak bir çağrısı olarak yapılan bir ritüel olduğu için arapça olmasında herhangi bir problem görmüyorum. Kuranı okumak başka.60-70 yaşında ki teyzelere bakıyorum. Hayarı boyunca 1000 hatm indirmişler belki daha fazla. Ama okudukları ne anlatıyor bilmiyor. E ne anlattığını bilmediğin bir şeyi nasıl uygulayabilirsin ki? ( muhtemelen cevabı diğer soruya verdin ama :D Buradan da anlaşabilirz ya bence) :D
- 1 yıl
Eheheh diğer soruya daha cuk oturmuş bir cevap oldu ondan :D
- 1 yıl
Eheheheh
Emre Dorman’a bakabilirsin ilgini çekiyorsa hadisleri reddiyordu Kur’an ı esas alıyordu
11 Yorumla- 1 yıl
Aslında hiç duymadım ama , din Allah ile kul arasındadır. Zaten kuranı Türkçe okuduğu zaman anlamını fıkıhını gördüğü zaman aklı selim herkes 20-30 tane doğru hadis için 3 milyon hadise boyun eğmez. Kuran baz alınır. Yani benim için öyle en azından ehehe. Teşekkür ederim tavsiyen için...
Kültür & Sanat konusunda 371 cevap paylaştı. Kim nasıl istiyorsa öyle okusun doğrumu yanlış mı orasını Allah bilir
11 Yorumla- 1 yıl
Yok kanks herkes Türkçe okursa kuranı anlar. Deden nenene sor kuranı belki 1000 kere hatim etmiştir. Ne yazıyor diye sor bilmez. E kuran bize rehberlik etmek için yeryüzüne inmiştir. Nasıl davranman gerektiğini bilmeden okumanın ne anlamı var? Allah oku öğüt al demiyor mu kuranda? Çok derin düşünmeye gerek yok bence :)
Bilinçli olan hiçbir müslüman türkçe okumanın yanlış olduğunu söylemez. Sadece yaşlı ve cahil kesimde bunu söyleyenleri görürsün. Kuran anlaşılmak için indirilmiştir fakat arapça okunması daha faziletlidir. Türkçesinde sevap yok demiyorum o da ibadettir, ilimle meşgul olmaktır.
00 Yorumla
1 yılZaten sorgulayınca tutarsızlık var mesela o hadisler hadislere genelde kulak asmıyorum senin dediğin gibi uydurulmuş olabilir. Peki kuranın hz muhammed öldükten sonra kitap haline getirilmesi sence değiştirilme ihtimalı var mı
13 Yorumla- 1 yıl
Onun değiştirilme şansı yok çünkü zaten yazılı bir şekilde o donem yaşayanların bilgisinde olan şeylerdi. O dönem bile hafızlar vardı. Direkt peygamberin kendisi 4 büyük halife ve sayısı bilinmeyen yüzlerce hafız mevcuttu daha peygamber hayattayken. Dolayısıyla mümkün görünmüyor.
- 1 yıl
Ama bazı kaynaklarda hafızların hz muhammed öldükten sonra emeviler tarafından öldürüldüğü söylüyor. Bazı ayetleri kendilerine göre yorumlamışlar vs
- 1 yıl
Aslına bakarsan su an ki teknoloji ile bile ülkede ki tüm hafızlara erişemezsin. O kadar bilgileri ıvır zıvırları tek bir yerde toplanmasına rağmen :) Emeviler bir kısım hafızları çokca da muslimanları öldürmüşlerdir. Ama her birini tespit edip öldürmeleri mantıken de reel olarakta mumkun değil ki. Ne bilsin arabistanın bilmem ne köyünde ki 12 yasında ki çocuğun hafız olduğunu...
1 yılsavunmaya geçen süslümanlar.. sizin en büyük sorununuz diğer dinlere inananlar gibi kandırıldığınıza asla inanmayacak oluşunuzdur..
10 Yorumla
1 yılBence yanlış değildir. Ne dediğini bilmeden okumak anlamsız. Önemli olan okuduğun şeyleri anlayabilmen.
10 YorumlaKim söylemiş arapça indi ama herkes arapça bilmediği için kendin dilinde de okumalıdır
10 Yorumla
1 yılİstersen öğrenip Arapçasını da okursun, ama anlamak için Türkçe okumak lazım.
10 Yorumla
1 yılSorun şu ki, Kur’an herkesin okuyup amel etmesi için gönderilmedi. İslam dinindeki ibadetlerin aslı Kur’an, sonra da Peygamberin fiilî ve sözlü olarak uygulamalarıdır. Kur’an’dan hüküm çıkaracak olanlar, Kur’an’ı anlayacak kadar ilme sahip olan âlimlerdir. Bizim toplumdaki bazı insanlar, gidip sadece meal okuyarak kendilerini âlim ilan ettiği için sorunlar ortaya çıkıyor.
010 Yorumla- 1 yıl
Ali İmran Suresi 7. ayette, Allah zaten Kur’an’ın bazı ayetlerinin "muhkem" (yani herkesin okuduğunda aynı şeyi anlayabileceği açık hükümler) olduğunu, bazı ayetlerinin ise "müteşabih" (manası kapalı ya da yoruma açık) olduğunu söylüyor. Âlimler de bu ayeti tefsir ederken şöyle bir açıklama getiriyor: Müteşabih iki kısımdır:
1. Âlimlerin inceleyip anlayabileceği müteşabih ayetler. Buna "müfessirîn" (tefsirle uğraşan âlimler) bakar ve gerekli yorumları yapar.
2. Sadece Allah’ın bildiği müteşabih ayetler. Örneğin, "Allah her şeyi istiva etti", "Allah’ın eli var", "Allah’ın yüzü" gibi ifadeler. Bu tür ifadelerin anlamını sadece Allah bilir. - 1 yıl
Hadislere gelince, hadisleri yazanlarla Kur’an’ı yazan kişiler aynıdır. Hadislerle amel edenler de Kur’an’la amel edenlerle aynı kişilerdir. Hadisleri birbirine aktaranlarla Kur’an’ı aktaranlar da aynı kişilerdir. Hatta hadisleri ezberleyenlerle Kur’an’ı ezberleyenler de aynıdır.
Bir metnin yazıya dönüştürülmesi, o metnin sahihliğini etkilemez. Nitekim Araplarda güçlü bir sözlü aktarım geleneği vardır. Diyelim ki Kur’an, Peygamberin ölümünden 200 sene sonra yazıya geçirilmiş olsaydı bile Kur’an’ın sahihliği değişmezdi. Çünkü Kur’an hafızlar tarafından sürekli ezberleniyor ve okunuyordu. Bu yüzden Kur’an’ın değişmesi ahlâken ve aklen mümkün değildir. Aynı durum hadisler için de geçerlidir.
Hadislerle ilgili olarak şu noktayı belirtmek gerekir:
Kur’an Allah’ın kelamıdır ve çok daha ehemmiyetlidir. Hadisler ise Peygamberin kelamıdır. Ancak bu hadisler bazen dinî hükümler içerir, bazen eski kavimlerin durumlarını anlatır, bazen Peygamberin kendi hayatından örnekler sunar, bazen de yaşadığı olayları açıklar.
Buradan hadislerin Kur’an’a nazaran daha az ehemmiyetli olduğu sonucu çıkabilir. Ancak bu, hadislerin sahih olmadığı anlamına gelmez. Hadisler, yazılı tarihin en sahih ve güvenilir bilgi aktarımıdır. O dönemin imkânlarıyla hadislerin objektifliği büyük ölçüde sağlanmıştır
- 1 yıl
Zuhruf suresi 3. ayet ve rad suresi 13:27 Siz kuranı iyice anlayın diye size arapça indirdik diyor. Peki sure kimden bahsediyor? Dönemin arapça bilen halkına. Yani diyor ki başka dilde indirmedim ki anlayın. Bugün ben başka dil kullanıyorum. Dolayısıyla benim dile çevrilmesi mantıklıdır. Rad 13.37 size ayetler halinde apaçık bir kitap gönderdik. Yani diyor ki tek tek ayet ayet indirdik anlamları belli olan. İyice anlayın diye. Bu yukarıda bahsettiğin şeyleri bu sözde alimler söylüyor. Allah ise siz anlayın diye sizin dilinizde indirdim ve iyi anlayın diye cümle cümle de ayırdım diyor. Hangisine inanmalı? Kuran istersen 500 yıl sonra yazılsaydı peygamberden sonra, hafızlar sebebiyle değiştirilemezdi bu yüzden peygamber kuran sözlerini hafızlara öğretip benim sizin sorularınıza yapmıs olduğum yorumları baz almayın demiştir. O yüzden ne peygamber ne 4 halife zamanında hadisler toplatıp yakılmıştır karışıklıklar ortaya çıkmasın diye. Sizin düşüncenize göre yorumlayacak olursam. 2010 da diyanet 20 ilim sahibi kişiyi görevlendirdi ve9 yıl süren çalısma ardından bu zamana kadar sahih olarak kabul edilen tam 250 bin ayet artık sahih kabul edilmiyor. İşte sorum bu zamana kadar kuranı göz ardı edip bu hadislere inanan insanlar kafir olarak mı öldüler? Allah demez mi ben size akıl verdim kitap verdim siz gidip sakallı cübbeli şeytanların sözlerine inanıp benimkileri okumadınız. İkinci sorum bugun savunduğun hadislerin bi 10 sene sonra red edilmeyeceğini nasıl garanti edebilirsin? Allah kuranda kuranın değiştirilmeyeceğini garanti etmiş. üçüncü sorum bizim diyanetin red ettiği sözde hadisler hala pek çok musliman ülkede geçerli. Hangimiz musliman onlar mı hadislere inananlar mı? İşte peygamber daha vefat etmeden demiş. Hadisleri yakın bunlar karısıklıklara sebep olacaktır...
- 1 yıl
Kanka sen şaka mısın 😂 hadis usulü ve tarihi bilmedigin belli ayrıca kuran açık falan değil mübindir mubin apaçık demek değil Beyyinedir Beyyine açıklanmış demek aciklanmakla apaçık olmak aynı şey mi değil kafanıza göre yorum yapıyorsunuz Kur'an'a. 250 bin ayet meselesi diye bişi yok ha hadis diyorsan hadiste değil.
- 1 yıl
"Haberiniz olsun! Bana Kur’an ve bir de onunla birlikte bir misli (sünnet) verildi. Karnı tok bir şekilde koltuğuna yaslanmış bir adamın, ‘Size şu Kur’an yeter. Onun helal dediğini helal kabul edin, haram dediğini haram kabul edin,’ dediğini görmeniz yakındır. Haberiniz olsun! Allah Resulü’nün haram kıldığı da Allah’ın haram kıldığı gibidir."
(Tirmizî, İlim, 10; Ebû Dâvûd, Sünnet, 5; İbn Mâce, Mukaddime, 2)
Vesselam - 1 yıl
Ayet değil hadis olacak. Bunu anlayabilmen lazım dı. Şaka olan sensin. Hac suresi 16. ayet
Size apaçık bir nur olan Kur'ân'ı indirdik. Ey insanlar, şüphesiz size, Rabbinizden kesin bir delil geldi. Size, Allah, insan, kâinat ilişkilerini, ilâhî düzeni açıklayan apaçık bir nur, Kur'ân indirdik. Ey insanlar
Bence tarihkatların sakallıların elini yalamayı bırakmalısın. Hadis tarihiymiş. Aynen peygamberden 250 sene sonra yazılan kimlerin sahih ilan ettiğini sorsam adlarını bilmeyecek kadar mağrur cahilsin. Ama şaka olan benim. Soruyorum buhari hadisleri 250 sene sonra yazıldı ve bunları kim sahih ilan etti? Soruyorum sana... Gerçi vaz geçtim sen Allah ın kelamını red ediyorsun daha. Ayet APAÇIK orta da. Hala bana ebu canım davutun yazılarını gösteriyor delil olarak. Ben kurandan ayet gösteriyorum o bana diyor ki o yalandır yav cahil ebu davut daha iyi bilir. Vallahi cehennemde yanarsınız... - 1 yıl
Diğer hadis soruma bak hadisleri kendisine rehber alan kurana küfür eder. Ebu davut kamili buharı ver tırmızı dnyoları aynı donem yaşayıp birbirleriyle iletişimi olan sahtekarlardır. Annen var değil mi? Ya da kız akrdeşin. Bu adamlar onlar için uğursuz akılsız 3. sınıf varlık diyor. Allah ta kuran da kadınlar Allahın size emanetidir diyor. Cariyelerine bile kötü davranmayı hor görmeyi kendini üstün görmeyi yasaklıyor. Yemin ederim ne kuran okumussundur türkçe ne bu dolandırıcıların hadislerini. Ha şimdi çıkacak diyeceksin ki sadece kadınlar üzerinden mi örnekler var. Yok aç bak bakalım hadislerine elinin altında google var. Neler sçmışlar apızlarından bir oku.
- 1 yıl
canım bile olamayacak kada cahilsin hadi işine "CAHİL" hemde bilmediği halde boş boş konuşan cahil.
- 1 yıl
Kurandan ayet gösteriyorum 19 yaşında daha pipisini nasıl kullanması gerektiğini dahi bilemeyecek kadar cahil, yobazların yanında kafası ütülenmiş kişi kuranı da red ederek bana cahil diyor. Benim için nişanedir.
- 1 yıl
Kurandan ayet dediğin ayetlerde mubin ve beyyine kelimeleri geçiyor kodugumun aptalı seni g0tune göre yorum yapıl ayet getiriyorum diyorsun s1k1k 3 gram ilmin yok işine bak şeklini şemalini s.. tgm 1400 yıldır bu din için nefsinden vazgeçen alimleri değil senin gibi ksde dolaşan and4vallara inanalım demi m4l âw
Gizli Üye(45 üstü)1 yılÇünkü onlar sorgulamaz, sadece çobanlarının kendilerine söylediklerini düşünmeden kabul ederler
10 YorumlaHadisler 220 yıl sonra yazılmaya başlandı ama ilişkisini anlamadım.
10 Yorumla
1 yılHadisler ezanın Türkçe okunduğu dönemde mi yazıldı?😀😀😀
06 Yorumla- 1 yıl
Burdan bunu mu anladın gerçekten?
- 1 yıl
“ Kuranı Türkçe okumanın yanlış olacağına inananlar aynı dönem yazılan hadislerin“ bu soru başlığını sen yazmadın mı?
- 1 yıl
Çünkü kuranın Türkçe okunmasıyla ilgili kimsenin bir derdi yok. Elbette anlamak için kendi dilinde okuyacaksın. Fakat namaz gibi ibadetlerde Türkçe okunmaz.
- 1 yıl
Türkçe okunan dönemde cumhuriyetin başlarındaki nasipsiz yöneticilerin zorladığı dönem olduğu için sence hangi anlam çıkıyordur? En azından ben buna atıfta bulunduğunu anladım? Yanlış mı anlamışım
- 1 yıl
İvet biraz doğru biraz yanlış :) Kuranı Türkçe okutmuyorlar. Zaten Türkçe okunmasının zorunluğu olduğu yıllarda da din elden gitti diye ayaklanmalar çıkardılar ya. Çıkaranlar da hep sakallı sözde şıyh. Valla soruyu bu şekilde tek anlayan sensin bak diğer arkadaşlar sorduğum gibi anlamıs. Şunu söylüyorum aslında kuranı Türkçe okuyorsan hadisi de arapça oku, yok hadisi Türkçe okuyorsan kuranı da Türkçe oku. Tabii ki bu , bu zihniyette olanlara bir ironi...
- 1 yıl
Her ikisini de Türkçe okumalısın. Herkes Arapça bilmez. Kuran tüm insanlığa indiği için herkes kendi dilinde okuyup anlamalıdır.
Hadisleri de öyle. Türkçe bilmeyen bir Japon’a sabaha kadar anlatsan bir şey anlar mı? Anlamaz. Türkçe okunması uygun değil diyen bir Müslüman hoca görmedim. Sen gördüysen benimle de paylaşır mısın?
1 yılÇektik el etek çektikk her şeyden
15 Yorumla- 1 yıl
Önemli olan eteğin boyu :D:D
- 1 yıl
Vay be pyschoparadise, bu konu gerçekten çok derin ve bir o kadar da karmaşık 🤯🤯
- 1 yıl
Ahahaha ölü taklidi yapmak var mı oyle?
- 1 yıl
Sadece ölüler görür 😎
- 1 yıl
Bıdı bıdı yapma kalıbının adamı ol kral :D
Türkçe okumak sorun değil
10 Yorumla
1 yılTanrı Türkçe bilmiyor sonuçta
10 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!