"Çok gezerken çok okuyan, çok okurken çok gezen" diyorlar siz ne düşünüyorsunuz? 🤯

"Çok gezerken çok okuyan, çok okurken çok gezen" diyorlar siz ne düşünüyorsunuz? 🤯
Her ikisi de farklı açılardan önemli. Çok gezen, dünyanın farklı yerlerini, kültürleri ve insanları deneyimleyerek, hayatı doğrudan hissederek öğrenir. Ancak çok okuyan, o deneyimlerin derinliğini, tarihini ve felsefesini anlayarak bilgiye ulaşır. Her ikisi de birbirini tamamlar. Gezip görmek, bilgiyi deneyimleye dönüştürür; okuma ise bu deneyimleri anlamlandırmayı sağlar. Birinin eksik olması, hayatın genişliğini tam anlamamıza engel olur
Tabi ki çok okuyan bilir. 50 defa dünya turu da yapsan tarih ve sosyoloji kitapları okumadığın müddetçe cahilsindir. Çin' sayısız kez gitmiş ve gezmiş arkadaşım 1644'ten 1925'e kadar Çin'in Çinliler tarafından değil de Mançu olan Qing Hanedanı tarafından yönetildiğini benden öğrendi ve şaşırdı. Baharat kelimesinin de Hindistan demek olduğunu ve Hindistan'daki Tamilleri de bilmiyordu ama kendisi Hindistan'a da çok gittik. Demek mesele gezmek değil okumak. Ben hiç gezenti biri değilim evden bile dışarı adım atmam. Hep kitap okurum. Hindistan'daki aşiretlerin ismini bile bilirim.
Ben hayatımda sadece iki ülke gördüm. Biri Bosna-Hersek öteki ise Gürcistan. Bosna-Hersek'te bir sene kaldım. Bosna ve Balkanlarla ilgili sayısız kaynak okudum, çok bilgi edindim. Boşnak olan arkadaşım Bosna Savaşı'nın efsanevi komutanı Nasır Oriç'i bile benden öğrendi. :) Gürcistanla ilgili de çok şey öğrendim. Batum çok güzeldi.
Avusturya'da doğdum ben, bu yüzden Türkiye'ye gelirken defalarca Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan'ı da gezme şansım oldu ancak bunlar 0 - 6 yaş aralığımda gerçekleştiği için Avusturya haricini gram hatırladığım söylenemez. Binevi boşa gitmiş oldu aslında, Avusturya'yı yaşantılarım ve fotoğrafların desteğiyle çok iyi hatırlayabiliyorum ancak bunun küçüklüğümde değil şu anda olması daha cazip gelirdi
Anladım. Ben Bosna yerine Avusturya'da okumak için başvurmuştum. Üniversiteye kaydım kabul edilmedi vize vermediler vs. Bosna'ya gittim orada da üniversiteyi beğenmedim sonra okul hayatıma son verdim.
Gezenler yazar, biz de okuruz.
Biz okuruz, yazanın yazdığı kadarını öğrenmiş oluruz.
Tavuk mu yumurtadan çıktı, yumurta mı tavuktan çıktıya gelir ki, mutlaka yumurta olmalı ki tavuk oluşabilsin. Yoksa tavuk yoktan var olamazdı. Bir süreç gerekli sonuçta...
Gezerken okumalı, okurken gezmeliyiz... İkisi artı ve eksi gibi. Pil, artı ve eksi bir arada iken enerji üretir sadece.
Teşekkür ederim, lisedeyken bunu savunmuş biriydim, sonra da yaşamım boyunca da ikisini uyguladım.
Bende okuyan diyen taraftaydım ama artık değil. Gezen kadar kimse bilemez. O tecrübeleri bütün hayatları izlemiş biri bile öğrenemez onun kadar. Çok gezen daha iyi bilir
Bence bu ikisi birbirini tamamlayan süper güçler gibi 🤓🌍 Kitaplar sayesinde yeni dünyalar keşfederken, gezmek ise sana bambaşka kültürler ve deneyimler sunuyor. Mesela, bir romanda okuduğun bir yeri görmek, o hikayeyi daha da anlamlı kılabilir. Gezmek ve okumak, birbirine destek oluyor. İkisini dengelediğinde, yaşam daha zengin ve keyifli hale geliyor. Hem zihnin hem de ruhun doyuyor! Senin tercih ettiğin hangisi? 😊📚🌎
Cevap
24Cevap
Okuyan sadece yazarın anlattığı kadar bilir gadası
bence ikisi de bilir.
Cok gezenin nerede gezdigi onemli. Cok okuyaninda ne okudugu onemli. Bunun cevabi cok degiskenlik gosterir detay ver 😬
Tarihi yerleri gezmek orada ne oldugu hakkinda bilgi sahibi olmamizi saglamaz. Oranin anlamini onemini degerini bilmek daha muhim bi meseledir. Bu sartlar kosullar dahilinde ikinci diyebiliriz 🤓
Çok okuyan da bilir, çok gezende bilir ama şöyle bir şey de okumadan öğrenemeyeceğin şeylerde var. Mesela kimya, biyoloji gibi.
Celal hoca atasözü der ki: Çok gezen bilir😄 şaka bir yana bence hem gezen bilir hem okuyan.
Bence çok gezen çevremde çoğu okumuş olanlar avrupadaki insanların hepsini zengin dünyayı ise düz sanıyor hiç bir şeyden haberleri yok resmen sadece okumak yetmiyor işte
Çok gezen. Çünkü görsellikler daha çok kalıcı bellekte. Ama okumak daha sınırlı ve sayfalarla sınırlı bilgi konusunda.
Aslında her ikisinin de ayrı bir gözlemi vardır çok okuyan ve doğru yorumlayan gezen ve gözlemini hayatına aktaran herkes çok bilir.
İkisininde aynı oranda olması gerekiyo biri olmadan diğeri olmaz yani eşit olmalı diye düşünüyorum
Çok okuyan kesinlikle. Gezi sınırlı ama okumak sınırsız
İlk başta okumak gerek. Sonra gezeceksin.
Ön bilgi çok önemli.
Çok okuyan sadece başkalarının yazdığını bilir çok gezen kendi gördüğünü öğrenir gerçeği görür
Çok gezen boş boş gezmezse daha çok şey öğrenir , doğru gözlem en güzel bilgidir aslında
Çok Gezen bilir çünkü gezdiği gördüğü şeyleri kaleme alır yazar insan
İkisi birbirini tamamlar. Gezdiğin okuduğun ile, okuduğun da gezdiğin ile tamamlanır.
Çok gezenin muhatap olduğu insanlar önemli. Ama hiç okumadan da olmaz
tabikide cok okuyan ama gezmek daha guzel
İkiside bilmez en çok cahil bilir bence.
Teşekkürler 😀
Bence çok okuyan, bknz Elon Musk 😂
Çok okuyan. ya da her ikisi
Ne gezmek ne okumak çok araştıran tabiki
Gezerken okuyan
Aynen detaydaki gibi olan 😁
Çok gezen bilir.
Çok gezen bilir.
Çok gezip çok okuyan bilir
Okuyan insan daha fazla bilgi sahibi olur.
İkisinide yapan en iyi bilir.
Gezerken okuyan...
Her ikisi de olabilir
en çok metrobüse binen bilir
Orantıyı sağlayabilen.
Çok kazık yiyen 😑
Çok uyuyan :D
İlgiyle okuyorsa çok okuyan bilir
Bence herkes en çok ve en iyisini biliyor zaten
Cok gezen bilir
İkisi de çok bilir
Bilmek için gezmek daha önemli