Mutluluk mu sanata dökülür yoksa mutsuzluk mu?
“Sanat, asla mutluluktan doğmaz.” Tıkanma / Chuck Palahniuk

Mutluluk mu sanata dökülür yoksa mutsuzluk mu?
“Sanat, asla mutluluktan doğmaz.” Tıkanma / Chuck Palahniuk

Sanat benim için mutsuzluğun temsilidir.. çünkü şarkılar olsun ya da resimler olsun hepsinde acı görüyorum ama bu hayatın gerçekleri olduğu için de beni mutlu ediyor bir yerde.. huzur veriyor..
sanatın olduğu her şeyi de severim.. sadece ilgimi hepsi çekmez. mesela kitap okumak. film izlemek şarkı dinlemek en güzelleri.. çünkü sözlerle.. ya da karakterlerle veya oyuncularla bağ kurabiliyorsun.. sanki senin yaşadığın duyguları anlatıyorlar
Eyvallah Barış yorumların kıymetli
Eyvallah abi
Mutsuz olan yalnızlık ister genelde. Mutlu olan ise mutluluktan ne yapacağını bilemez gezer, eğlenir. Bu durumda sanatı yapan mutsuz olandır. Bir şeyler yapar ki içindeki derdi kederi atabilsin. Eserlerde sanatçının derdi olduğunu, mutlu olmadığını anlayabiliriz çünkü en iyi orada yansıtırlar.
Teşekkür ederim 🌸🤩
Rica.
Albert Camus bu sorunun cevabı olabilecek şöyle bir söz söylemiş:
Dünya aydınlık olsaydı, sanat olmazdı.
O halde ben bu sorunun cevabı olarak "sanat olumsuzluklardan doğar ve olumsuzlukları ifade edip aydınlığa kavuşturur" diyorum
Detaydakı alıntı çok doğru.. ben çok mutluyken resim yaptığımı hatırlamıyorum mesela.. çizimlerimin çoğunu iyi hissetmeye çalıştığım dönemlerde yaptım, yapıyorum.. ve en başarılı resimler de o zmnlar oluyor:)
Teşekkürler🙏🏻
Rica
Cevap
22Cevap
Sanat ruhun ifadesidir. Ruh halin sevinçliyse onu, hüzünlüyse onu yansıtırsın sanatına.
Sanat problemlerin soru olarak sorulma biçimidir :)
😂😂
Varoluşun ifadesidir, yaratıcılığın. Direnişin, vazgeçmeyişin, güzelliğin ifadesidir. Seyredilmesi, dinlenmesi, görülmesi, duyulması, hissedilmesi, boyanın kokusu, tuvalin rengi. Bana mutluluğu çağrıştırıyor.
İfadeyi güçlendiriyor 💥
Psikanalizin başka bir boyutudur başka bir pencereden hayatı yorumlayıştır. Bir bakış açısı bir düşüncenin hissin yaşanmışlığın ifade edilemez boyutların farklı yansıtılmasıdır. Benim hayran olduğum bir pencere özelliklede Dali'nin eserleri
Bana göre kelimelerle anlatamadıklarının dışa vurumudur. Hayallerini, mutluluğunu, üzüntünü, öfkeni anlatma biçimidir. Kimi zaman resimle, bazen müzikle, bazen şiirle.
Ortaçağ karanlığından Rönesans ile çıkan Avrupa gibi..
Biz ne zaman çıkarız kim bilir..
Bence hislerin dışa vurulmasıdır ama birazda depresif bir ruh hali gerekiyor sanırım genel olarak sanatçılar ve yapıtlarına baktığımızda
mutluluktan doğması da mümkün. onun anlaşılabilir olması da mümkün. bizim mutlu sanatçıya yabancı kalmamız, onun gerçekliğini örtemez.
İkisi de ama çoğunlukla ifade edilemeyen duygulardan beslenir acılar daha baskın gibi
Sana karamsarlık, mutsuzluk, azap, ızdırap barındırır.
Her duygunun ifadesidir. Sanat ile en ufak duyguyu dahi ifade edebiliriz
Kişilere ve o anki hislerine göre değişen bir durum bence
Sanat kişinin içindeki piskolojinin yansımasıdır
Sanatla pek alakam olmadığı için benim mutluluğumu veya mutsuzluğumu pek etkilemiyor...
Sozle ifade edilemeyecek derinlikte olan her bir duygunun ifadesidir bence.
Sanat olmak buda bir mutluluktur. Önemli olan mutluluk iç özünde nasıl hissettiğine bağlı..
Mutluluğun sanatla ilişkisinin daha az olduğu düşüncesindeyim
Mutsuzluk olmasa bu yazılan romanlar, sanatlar hicbir şey olmazdı
Her duygunun ifadesi olabilir, ama ben üzgün olduğumda kafam karışık olduğunda hemen tuvalimi boyalarımı hazırlayıp birşeyler çizerim. Ruhum dinlenir düşğncelerim neyleşir.
Diyor ki yazar;
Mutluluğun resmini çizemem ama acının heykelini bile dikebilirim?
Bence her ikisi de lâkın daha çok mutsuzluğun...
Bu bence sanatcının nasıl bir duygula yaptığına bağlıdır
Sanat, sanatçının içinde kalmış son umut kırıntılarıdır bence. Ki umudunun bu denli az olması da kırılmışlığına bağlıdır sanatçının. Sanatçı içindeki o ufacık umudu yansıtır kağıdına, tuvaline, müziğine...
Sanat sanat içindir bencesi abi
Sence peki mutlular mı sanatçı olur sadece?
Hayır mutsuz olupta dile getiremeyip bunu sanata dökenler
:)
Sanat bence her türlü duygunun ifadesi
İhtimali var
Pek çok duygunun karşılığı bana göre.
Mutlu olsan sanatla uğraşmazsın
İkisi de etkiler
Mutsuz insanlar sanatçı olur
Sanat hislerin ifadesidir
İkisini de temsil eder aslında
Sanat bence ruh halin dışa yansımış halidir
Mutluluk elbette